Αφιέρωμα στο Champions League 2019-20: Ζ' Όμιλος

2019-09-17 15:41

 

ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Έτος ίδρυσης: 1925

Πρόεδρος: Αλεξάντερ Μεντβέντεφ

Γήπεδο: Gazprom Arena” (67.800 θεατές)

Τίτλοι: 6 Πρωταθλήματα Σοβιετικής Ένωσης/Ρωσίας, 4 Κύπελλα Σοβιετικής Ένωσης/Ρωσίας, 5 Σούπερ Καπ Σοβιετικής Ένωσης/Ρωσίας, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης

 

Η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης πήρε πέρσι το πρωτάθλημα στη Ρωσία μετά από μια τετραετία και επέστρεψε έτσι στο Champions League. Η αλήθεια είναι πως η Ζενίτ πέρασε μια δύσκολη περίοδο τα τελευταία χρόνια, όμως πλέον στην ομάδα έχουν συντελεστεί αλλαγές με σκοπό να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο. Αρχικά επέστρεψε σε αυτή ο Σεργκέι Σέμακ, ένας άνθρωπος που έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στο σύλλογο, τον γνωρίζει πολύ καλά και πέρσι τον οδήγησε στο πρωτάθλημα ως προπονητής, ενώ πλέον οι Ρώσοι έριξαν ξανά αρκετά λεφτά για μεταγραφές, όπως τα 40 εκατομμύρια που ξόδεψαν για να αγοράσουν τον Μάλκομ από τη Μπαρτσελόνα. Άλλωστε, η Ζενίτ έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι δε φείδεται χρημάτων, έχοντας και τον κολοσσό “Gazprom” ως ιδιοκτήτη. Για τα χρήματα που έχει σπαταλήσει όμως, δεν έχει κάνει καμιά αξιόλογη πορεία στο Champions League, αφού το ταβάνι της είναι η φάση των “16”. Μην ξεχνάμε βέβαια πως η πρωταθλήτρια Ρωσίας έχει κατακτήσει στο παρελθόν ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (2008), καθώς και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης εις βάρος μάλιστα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φέτος βρίσκεται σε έναν όμιλο ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα και θέλει να πετύχει την πρώτη της πρόκριση στα νοκ άουτ μετά από τέσσερα χρόνια.

 

Ο προπονητής: Σεργκέι Σέμακ

Έχει περάσει από το σύλλογο ως παίκτης, βοηθός προπονητή, υπηρεσιακός και από πέρσι ως πρώτος προπονητής οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του τίτλου. Ως ποδοσφαιριστής βέβαια συνέδεσε το όνομά του κυρίως με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ με την εθνική Ρωσίας είχε φτάσει ως τα ημιτελικά του Euro το 2008.

 

Το αστέρι: Αρτέμ Τζιούμπα

Αν και δεν είναι ο πιο σταθερός ποδοσφαιριστής, ο 31χρονος επιθετικός μπορεί όταν είναι σε φόρμα να κάνει τη διαφορά για μια ομάδα στη γραμμή κρούσης και αυτό το απέδειξε και στο πρόσφατο Μουντιάλ, όταν σκόραρε τρία τέρματα για την εθνική Ρωσίας. Έχει ξεκινήσει καλά τη σεζόν με 5 γκολ σε 10 παιχνίδια ως τώρα. Βεβαίως στην ομάδα ξεχωρίζει και η παρουσία του Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, με τον πολύπειρο αμυντικό να έχει φάει με το κουτάλι τα ματς του Champions League.

 

Η μεταγραφή: Μάλκομ

Η μεταγραφή του πέρσι στη Μπαρτσελόνα είχε κάτι το... κινηματογραφικό, με τους “μπλαουγκράνα” να τον αρπάζουν την τελευταία στιγμή, την ώρα που οι άνθρωποι της Ρόμα τον περίμεναν στην Αιώνια Πόλη για να υπογράψει. Ο Βραζιλιάνος ωστόσο δε μπόρεσε να καθιερωθεί στην καταλανική ομάδα και ένα χρόνο μετά πήρε μεταγραφή για τη Ζενίτ, όπου ελπίζει να δείξει την πραγματική αξία του.

 

ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Έτος ίδρυσης: 1904

Πρόεδρος: Λουίς Φελίπε Βιέιρα

Γήπεδο: “Ντα Λουζ” (64.642 θεατές)

Τίτλοι: 37 Πρωταθλήματα Πορτογαλίας, 26 Κύπελλα Πορτογαλίας, 7 Λιγκ Καπ Πορτογαλίας, 8 Σούπερ Καπ Πορτογαλίας, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών

 

Μια... τρελή χρονιά έζησε πέρσι η Μπενφίκα, η οποία προβλημάτισε στο πρώτο μισό αλλά θριάμβευσε στο δεύτερο. Μέχρι τον Γενάρη, οι “αετοί” της Λισσαβώνας έβλεπαν την Πόρτο να προπορεύεται στο πρωτάθλημα, ενώ στο Champions League δεν κατάφεραν να περάσουν από τον όμιλο (ήταν μαζί με Μπάγερν, Άγιαξ και ΑΕΚ), αφού κατετάγησαν τρίτοι. Βέβαια τα πήγαν καλύτερα από πρόπερσι που είχαν τερματίσει τελευταίοι χωρίς βαθμό! Στο δεύτερο μισό της χρονιάς όμως τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο. Ο Ρουί Βιτόρια απομακρύνθηκε από τον πάγκο, αντικαταστάθηκε από τον Μπρούνο Λάζε και η Μπενφίκα ολοκλήρωσε τη χρονιά κατακτώντας το πρωτάθλημα στη χώρα της και φτάνοντας ως τα προημιτελικά του Europa League. Το καλοκαίρι μοσχοπούλησε τον Ζοάο Φέλιξ στην Ατλέτικο Μαδρίτης (126 εκατομμύρια), παρ’ όλα αυτά δεν ξόδεψε πολλά και θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό της την ομοιογένεια. Ο όμιλος στον οποίο βρίσκεται της επιτρέπει να κάνει όνειρα για τα νοκ άουτ.

 

Ο προπονητής: Μπρούνο Λάζε

Πέρασε από τα τμήματα υποδομής της Μπενφίκα και από τη δεύτερη ομάδα, προτού αναλάβει την πρώτη ομάδα τον περασμένο Γενάρη. Στα χέρια του οι “αετοί” μεταμορφώθηκαν και νίκησαν 23 από τα 29 παιχνίδια που έδωσαν σε όλες τις διοργανώσεις, παίρνοντας το πρωτάθλημα της περσινής σεζόν.

 

Το αστέρι: Ράφα Σίλβα

Πέρσι πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του με 21 γκολ σε 44 παιχνίδια και έδειξε πόσο καθοριστικός είναι για το παιχνίδι της Μπενφίκα. Ο εκρηκτικός εξτρέμ έχει ξεκινήσει και φέτος εξαιρετικά και είναι ένας παίκτης από τον οποίο περιμένουν πολλά οι “αετοί”.

 

Η μεταγραφή: Ραούλ ντε Τομάς

Οι πρωταθλητές Πορτογαλίας ενισχύθηκαν κυρίως στην επίθεση αυτό το καλοκαίρι, με τις προσθήκες των Τσικίνιο, Κάντιθ, Βινίσιους και ντε Τομάς. Ο τελευταίος δε μπόρεσε να βρει χώρο στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία ανήκε, όμως πέρσι με τη Ράγιο Βαγιεκάνο έδειξε πως είναι ένας ικανός φορ (14 γκολ στο πρωτάθλημα) που μπορεί να αξιοποιηθεί στο “Ντα Λουζ”.

 

ΛΙΟΝ

Έτος ίδρυσης: 1950

Πρόεδρος: Ζαν Μισέλ Ολάς

Γήπεδο: Groupama Stadium” (59.186 θεατές)

Τίτλοι: 7 Πρωταθλήματα Γαλλίας, 5 Κύπελλα Γαλλίας, 1 Λιγκ Καπ Γαλλίας, 8 Σούπερ Καπ Γαλλίας

 

Η εποχή που η Λιόν ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στη Γαλλία και είχε συνεχείς συμμετοχές στο Champions League μπορεί να φαίνεται μακρινή, όμως οι “λιονέ” προσπαθούν σιγά σιγά να επιστρέψουν στην ελίτ και βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο. Συμμετέχουν φέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους ομίλους και έχουν ως στόχο να περάσουν ξανά στα νοκ άουτ (πέρσι έμειναν εκτός από τη Μπαρτσελόνα στους “16), ενώ και στο Σαμπιονά θέλουν να κοντράρουν όσο μπορούν την Παρί στη μάχη του τίτλου. Έχουν τα φόντα να τα καταφέρουν, αφού διαθέτουν μια πολύ ταλαντούχα ομάδα κι ας έχασαν πολύ σημαντικούς παίκτες το καλοκαίρι (Εντομπελέ, Μεντί, Φεκίρ). Άλλωστε φέτος ξεκινά ένα νέο πρότζεκτ, με τον πρόεδρο Ζαν Μισέλ Ολάς να έχει εμπιστευτεί τις τύχες του συλλόγου σε δύο Βραζιλιάνους, τον Σιλβίνιο που είναι ο προπονητής (πρώην άσος των Άρσεναλ και Μπαρτσελόνα μεταξύ άλλων) αλλά και τον θρύλο των “λιονέ”, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, ο οποίος έχει χρέη τεχνικού διευθυντή. Με βραζιλιάνικη αύρα λοιπόν, η Λιόν θέλει να εντυπωσιάσει φέτος και να κάνει όλο τον κόσμο να μιλά γι’ αυτή.

 

Ο προπονητής: Σιλβίνιο

Μετά από μια τετραετία ο Μπρούνο Ζενεσιό αποχώρησε από τον πάγκο της γαλλικής ομάδας, αφού ήταν καιρός για μια αλλαγή, όμως ο αντικαταστάτης του ξάφνιασε πολλούς. Ο Βραζιλιάνος Σιλβίνιο, δυο φορές νικητής του Champions League στο παρελθόν, δεν έχει πρότερη εμπειρία ως πρώτος προπονητής, αφού έχει εργαστεί μόνο ως βοηθός σε Κρουζέιρο, Ίντερ και εθνική Βραζιλίας. Με τη στήριξη του συμπατριώτη του, Ζουνίνιο, έχει την ευκαιρία να δείξει την αξία του.

 

Το αστέρι: Μέμφις Ντεπάι

Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέτυχε, όμως στη Λιόν βρήκε τον εαυτό του και εδώ και δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα έχει κάνει τρομερές εμφανίσεις. Ταχύς, εκρηκτικός, εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια, συνθέτει με τους Αουάρ, Τραορέ και Μούσα Ντεμπελέ ένα σύνολο που μπορεί να ταλαιπωρήσει οποιαδήποτε άμυνα.

 

Η μεταγραφή: Τιάγκο Μέντες

Οι “λιονέ” προτίμησαν κυρίως λύσεις από την εγχώρια αγορά για την ενίσχυσή τους. Ξεχωρίζει σίγουρα η προσθήκη του Τιάγκο Μέντες, του Βραζιλιάνου αμυντικού χαφ που πέρσι είχε μια πολύ καλή σεζόν με τη Λιλ και πλέον θα κυριαρχεί στη μεσαία γραμμή της Λιόν.

 

ΛΕΙΨΙΑ

Έτος ίδρυσης: 2009

Πρόεδρος: Όλιβερ Μίντζλαφ

Γήπεδο: Red Bull Arena” (42.959 θεατές)

Τίτλοι: -

 

Ομάδα που μετρά μόλις δέκα χρόνια ζωής αλλά μεγαλώνει ταχύτατα. Η Λειψία, χάρη στα χρήματα που έχει ρίξει στην ομάδα η Red Bull, έχει καταφέρει μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όχι μόνο να ανέβει στην πρώτη κατηγορία της Γερμανίας, όχι μόνο να συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στις κορυφαίες γερμανικές ομάδες αλλά και να συμμετέχει φέτος για δεύτερη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Champions League. Μάλιστα πέρσι βρέθηκε κοντά στο να πάρει τον πρώτο της τίτλο, όμως ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας από τη Μπάγερν. Οι “κόκκινοι ταύροι” δεν έχουν πολλές αλλαγές στο ρόστερ τους, αλλά καθοδηγούνται πλέον από τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, που τόσο καλά δείγματα έδειξε στη Χόφενχαϊμ. Στην πρώτη της συμμετοχή στα “αστέρια” δε μπόρεσε να περάσει από τον όμιλο, τώρα θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω. Άλλωστε είπαμε, σε αυτό το γκρουπ όλοι μπορούν να περάσουν και όλοι να αποκλειστούν.

 

Ο προπονητής: Γιούλιαν Νάγκελσμαν

Στα 28 του μόλις χρόνια ανέλαβε τη Χόφενχαϊμ και έγινε ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Bundesliga. Με τη γερμανική ομάδα έκανε εξαιρετική δουλειά, βγάζοντάς τη για δύο συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη τετράδα, ενώ πέρσι συμμετείχε μαζί της στους ομίλους του Champions League. Πλέον, ο 32χρονος τεχνικός βρίσκεται στη Λειψία και θέλει να οδηγήσει και τους “κόκκινους ταύρους” σε επιτυχημένα μονοπάτια.

 

Το αστέρι: Τίμο Βέρνερ

Μερικές από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες “γλυκοκοίταζαν” τον Γερμανό επιθετικό αυτό το καλοκαίρι, όπως η Μπάγερν και η Λίβερπουλ. Εκείνος όμως έμεινε και φέτος στη Λειψία, ανανεώνοντας μάλιστα το συμβόλαιό τουλάχιστον (με ρήτρα πάντως μικρή). Παίκτης με ταχύτητα και σπάνια ικανότητα στο σκοράρισμα, θα ηγηθεί και πάλι της επίθεσης της ομάδας, έχοντας ξεκινήσει δυναμικά τη σεζόν.

 

Η μεταγραφή: Κρίστοφερ Ενκουνκού

Ενδιαφέρουσες κάποιες από τις προσθήκες της Λειψίας, όπως αυτή του Αντεμόλα Λούκμαν από την Έβερτον, του Χάνες Βολφ από τη Ζάλτσμπουργκ ή του Πάτρικ Σικ ως δανεικού από τη Ρόμα. Χρήσιμη προσθήκη επίσης και ο Κρίστοφερ Ενκουνκού, ο οποίος αποκτήθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν για να δώσει πολύτιμες λύσεις στη μεσαία γραμμή.

 

Πηγή: www.uefa.com

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω