Αφιέρωμα στο Champions League 2021-22

2021-09-14 17:23

 

Η στιγμή που περίμεναν εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο έφτασε, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κάνει σέντρα απόψε και αναμένεται για ακόμη μια χρονιά άκρως συναρπαστική, με πολλούς από τους σπουδαιότερους συλλόγους να ερίζουν για την κατάκτηση της κούπας με τα “μεγάλα αυτιά” και να ρίχνονται τη μάχη των “αστεριών” έτοιμοι να γράψουν ιστορία. Το blog μας έχει ετοιμάσει ένα μικρό αφιέρωμα στις 32 ομάδες που παίρνουν μέρος.

 

Α' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Έφτασε πέρσι πιο κοντά από ποτέ στον διακαή της πόθο, όμως έχασε το βαρύτιμο τρόπαιο στον τελικό του “Ντραγκάο” από την Τσέλσι. Ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει κατακτήσει τα πάντα με τους “πολίτες” στην Αγγλία, όμως συνεχίζει να ψάχνει την ευρωπαϊκή διάκριση και ελπίζει φέτος να τα καταφέρει. Στη διάθεσή του έχει ένα πλήρες ρόστερ γεμάτο ποιότητα, εκτός από τη θέση του σέντερ φορ. Το κενό που άφησε ο Αγουέρο δεν καλύφθηκε από τη στιγμή που η Σίτι είδε όλες τις προσπάθειές της για την απόκτηση του Χάρι Κέιν να πέφτουν στο κενό και αυτό μπορεί να κοστίσει. Οι λύσεις μεσοεπιθετικά πάντως είναι άφθονες, μετά και την έλευση του ακριβότερου Άγγλου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, Τζακ Γκρίλις.

 

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ: Δημιούργησε φέτος έναν γαλαξία αστέρων προκειμένου να κατακτήσει επιτέλους το μεγάλο της απωθημένο, την κούπα του Champions League. Σέρχιο Ράμος, Χακίμι, Βαϊνάλντουμ, Ντοναρούμα, Νούνο Μέντες έγιναν κάτοικοι Παρισιού, με κερασάκι στην τούρτα τον... Λιονέλ Μέσι, που άφησε μετά από μια εικοσαετία τη Βαρκελώνη και έχει μπροστά του την ιστορική πρόκληση να οδηγήσει και την Παρί στην κορυφή της Ευρώπης. Μια Παρί που κράτησε με το έτσι θέλω τον Εμπαπέ παρά τη δεδομένη επιθυμία του παίκτη να φύγει για τη Ρεάλ (και τις τρεις προσφορές των “μερένχες” με την τελευταία να φτάνει τα 200 εκατομμύρια!) και η τριάδα που δημιουργεί στην επίθεση με Νεϊμάρ-Εμπαπέ-Μέσι τρομάζει. Οι Παριζιάνοι μετρούν μπόλικα στραπάτσα στη διοργάνωση, ωστόσο εάν δεν καταφέρουν να την κερδίσουν ούτε φέτος η αποτυχία θα είναι παταγώδης.

 

 

ΛΕΙΨΙΑ: Πέρσι έμαθε να ζει χωρίς τον Τίμο Βέρνερ, φέτος θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς τους Ουπαμεκανό, Ζάμπιτσερ, Κονατέ αλλά και τον προπονητή της μέχρι πριν λίγο καιρό, Γιούλιαν Νάγκελσμαν. Η Λειψία, σταθερά στις μεγάλες δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου, βλέπει τα μεγάλα της αστέρια να αποχωρούν αλλά συνεχίζει στην ίδια συνταγή και στα ίδια υψηλά επίπεδα. Προπονητής της πλέον ο Τζέσε Μαρς μετά το επιτυχημένο πέρασμα από το... ξαδερφάκι, τη Red Bull Ζάλτσμπουργκ, οι Ντάνι Όλμο και Φόρσμπεργκ είναι εγγύηση με την ποιότητά τους, ο Σόμποσλαϊ που πέρσι δεν κατάφερε να βοηθήσει φέτος υπόσχεται πολλά, ενώ τώρα υπάρχει και ένα “εννιάρι” που θα είναι σημείο αναφοράς μετά την απόκτηση του Αντρέ Σίλβα.

 

ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ: Κυρίαρχος στο Βέλγιο τα τελευταία χρόνια (τέσσερα πρωταθλήματα σε έξι σεζόν), η Μπριζ είναι μια ομάδα που αν μη τι άλλο χαίρεσαι να τη βλέπεις στο χορτάρι. Παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, ο Χανς Βανάκεν ξεχωρίζει με την ηγετική του παρουσία στη μεσαία γραμμή, ο νεαρός Ντε Κετελέρε υπόσχεται πολλά για το μέλλον. Σε αυτόν τον όμιλο δε μπορεί να περιμένει πολλά, ωστόσο δε θα πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν.

 

Β' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Προέρχεται από μια θριαμβευτική σεζόν, αφού κατάφερε να βάλει ξανά τέλος στην κυριαρχία Ρεάλ και Μπαρτσελόνα και να πάρει και πάλι το πρωτάθλημα στην Ισπανία μετά από επτά χρόνια. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε κλείνει δεκαετία στον πάγκο της και έχει κερδίσει τα πάντα εκτός του Champions League, το οποίο έχει “αγγίξει” δυο φορές (χαμένοι τελικοί το 2014 και 2016 από Ρεάλ). Φέτος θα προσπαθήσει και πάλι για την ευρωπαϊκή υπέρβαση αν και ξεκινά από όμιλο-φωτιά. Καμία αμφιβολία για το ότι θα είναι και πάλι συμπαγής αμυντικά και σκληροτράχηλη, “υποχρεωμένη” όμως να παίξει περισσότερο επιθετικά με την παρουσία Σουάρες, Γκριεζμάν, Φέλιξ, Κορέα και Κούνια στο ρόστερ.

 

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Θέλει να ξεχάσει τα περσινά όταν οι ατέλειωτοι τραυματισμοί και ειδικά στην άμυνα (Φαν Ντάικ, Μάτιπ, Γκόμεζ, Φαμπίνιο) τίναξαν στον αέρα τη σεζόν της. Δεν ενισχύθηκε πέραν του Κονατέ που θα δώσει μια έξτρα λύση στα μετόπισθεν, δεδομένα χρειαζόταν κάτι νέο σε μεσαία γραμμή και επίθεση, ωστόσο βασίζει πολλά στην επιστροφή του ηγέτη Φαν Ντάικ, ελπίζει το δίδυμο των ακραίων μπακ Αλεξάντερ-Άρνολντ και Ρόμπερτσον να γίνει ξανά το κορυφαίο στην Ευρώπη και η τριάδα των Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο (με άξιο συμπαραστάτη τον Ζότα) να επιστρέψει στα παλιά στάνταρ, ώστε να ξαναβρει η ομάδα του Κλοπ την επιτυχημένη συνταγή που την έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2019 και πρωταθλήτρια Αγγλίας μετά από 30 χρόνια.

 

 

ΠΟΡΤΟ: Δεν προχώρησε σε σημαντικές προσθήκες το καλοκαίρι, έχασε το πρωτάθλημα πέρσι από τη Σπόρτινγκ, αλλά κράτησε τον κορμό της και τον προπονητή της, Σέρτζιο Κονσεϊσάο, που έχει δείξει σπουδαία δείγματα γραφής. Ο Πέπε θα είναι ξανά ο ηγέτης, ο Σέρτζιο Ολιβέιρα θα διευθύνει τη μεσαία γραμμή κάνοντας σπουδαία ματς πέρσι, ενώ στα άκρα οι “δράκοι” θα είναι πολύ επικίνδυνοι με Κορόνα και Λουίς Ντίας. Η Πόρτο θέλει να προκαλέσει ξανά αίσθηση στη διοργάνωση, όπως την προηγούμενη σεζόν που πέταξε εκτός τη Γιουβέντους, ωστόσο σε αυτόν τον όμιλο το επίπεδο δυσκολίας είναι τρομερά αυξημένο.

 

ΜΙΛΑΝ: Επτά χρόνια μετά την τελευταία φορά, επέστρεψε εκεί που ανήκει, ανάμεσα στους μεγάλους. Ο δεύτερος πιο επιτυχημένος σύλλογος στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σίγουρα στερείται εμπειριών με αυτό το σύνολο από την κορυφαία διοργάνωση, ωστόσο γι' αυτό το λόγο βρίσκονται στο Μιλάνο ο μπαρουτοκαπνισμένος Ζιρού και ο... αιώνιος έφηβος, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Το κενό του Ντοναρούμα καλύφθηκε από τον Μενιάν της Λιλ, ταλέντο υπάρχει αρκετό στα πρόσωπα παικτών όπως ο Μπραχίμ Ντίας, ο Τεό Ερναντέζ και ο Σαλεμάκερς και η Μίλαν, που έχει ξεκινήσει εξαιρετικά και στο πρωτάθλημα, μπορεί να μην έχει τον πρώτο λόγο για πρόκριση αλλά θα παλέψει για αυτήν, αφού το επιτάσσει άλλωστε η ιστορία της.

 

Γ' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ: Πέρσι πέτυχε κάτι ιστορικό, να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Πορτογαλία μετά από 19 ολόκληρα χρόνια! Το κατάφερε έχοντας ένα τρομερά ταλαντούχο σύνολο και έναν ανερχόμενο προπονητή, τον μόλις 36χρονο Ρούμπεν Αμορίμ. Ο όμιλος στον οποίο βρίσκεται είναι ανοικτός για να περάσει στα νοκ άουτ, για μια Σπόρτινγκ που θα στηρίξει και πάλι πολλά στον πρώτο σκόρερ της πέρσι (και επόμενο ταλέντο του πορτογαλικού ποδοσφαίρου) Πέδρο Γκονσάλβες, ενώ η προσθήκη του Πάμπλο Σαράμπια θα βοηθήσει πολύ. Στα μείον πως δε θα έχει πλέον τον Νούνο Μέντες που πήγε στην Παρί (είχε δημιουργήσει εξαιρετικό δίδυμο ακραίων μπακ με τον Πόρρο στην άλλη πλευρά) αλλά και η έλλειψη μιας αξιόπιστης λύσης στον σέντερ φορ, αφού ο Παουλίνιο δεν έχει βοηθήσει πολύ ως τώρα.

 

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Τα πάντα στη Μπορούσια κινούνται στον αστερισμό του Έρλινγκ Χάαλαντ και δικαίως. Ο Νορβηγός, πρώτος σκόρερ του περσινού Champions League, δε σταματά να σκοράρει και έχει ξεκινήσει και φέτος εντυπωσιακά, έτοιμος να σπάσει όλα τα κοντέρ. Με τέτοιο Χάαλαντ η Ντόρτμουντ δεν έχει να φοβάται τίποτα στην επίθεση, στην οποία έχει άλλωστε πληθώρα επιλογών (Ρέινα, Ρόις, Αζάρ, Μπραντ), ενώ μπορεί να έφυγε ο Σάντσο αλλά αποκτήθηκε ο ταχύτατος και επικίνδυνος Μάλεν. Το πρόβλημα είναι η άμυνα. Οι Βεστφαλοί δεν έκαναν κάποια σημαντική κίνηση για να την ενισχύσουν και αυτό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να το πληρώσουν, αφού ό, τι χτίζει ο Χάαλαντ και η παρέα του μπροστά, μπορεί να το γκρεμίσουν τα μετόπισθεν.

 

 

ΑΓΙΑΞ: Τη σεζόν 2018-19 θάμπωσε τον κόσμο επιστρέφοντας στην αφρόκρεμα και φτάνοντας μια ανάσα από τον τελικό του Champions League. Από εκείνη την εξαιρετική ομάδα δεν υπάρχουν πια Ντε Γιονγκ, Ντε Λιχτ, Ζίγιες, Φαν ντε Μπέεκ, αλλά ο Άγιαξ συνεχίζει να έχει λόγους να χαμογελά. Ο Τάντιτς συνεχίζει να διανύει την περίοδο της δεύτερης νιότης του όντας σκόρερ και δημιουργός, ο Κλάασεν είναι ηγέτης, ο Αλέ θέλει να αποδειχθεί κομβικός στη θέση του σέντερ φορ, ο Άντονι έχει δείξει πως μπορεί να προσφέρει πολλά στα άκρα, ο Μπεργκχάους ήρθε από τη μισητή Φέγενορντ προκαλώντας... χαμό στο ολλανδικό ποδόσφαιρο για να δώσει το κάτι παραπάνω, ο Γκράβενμπερχ είναι το μέλλον. Στο τέρμα, απόντος του τιμωρημένου λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ Ονάνα, ο “Αίαντας” θα αρκεστεί στην εμπειρία του Στεκέλενμπουργκ.

 

ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ: Ανέκτησε τα σκήπτρα στο τουρκικό ποδόσφαιρο πέρσι και είναι έτοιμη για τη συμμετοχή της στα “αστέρια”, προχωρώντας και σε αρκετές δυνατές μεταγραφικές κινήσεις. Ο Πιάνιτς αφίχθη στην Πόλη για να πάρει τη μπαγκέτα του μαέστρου στο κέντρο, ο Μπατσουαγί θα ηγηθεί της επίθεσης, ενώ Άλεξ Τεξέιρα και Γκεζάλ αναβαθμίζουν τη μεσοεπιθετική γραμμή. Ερωτηματικό είναι η άμυνα, αλλά σε αυτόν τον όμιλο οι “αετοί” ελπίζουν για το καλύτερο.

 

Δ' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΙΝΤΕΡ: Έντεκα χρόνια μετά το ιστορικό τρεμπλ με τον Μουρίνιο, κατέκτησε και πάλι το σκουντέτο και σκόρπισε τον ενθουσιασμό στη “νερατζούρα” πλευρά του Μιλάνου. Ο ενθουσιασμός όμως κράτησε λίγο, αφού οι μεγάλοι πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας αποχώρησαν. Πρώτος ο προπονητής Αντόνιο Κόντε και στη συνέχεια οι Χακίμι και Λουκάκου, στα πλαίσια της μεγάλης ανάγκης του κλαμπ για οικονομική ενίσχυση. Η Ίντερ ωστόσο δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Ντάμφρις μετά από ένα εξαιρετικό Euro ήρθε να αντικαταστήσει τον Χακίμι, στην επίθεση Τζέκο και Κορέα θα προσπαθήσουν να “γεμίσουν” τα παπούτσια του Λουκάκου, ενώ ο Τσαλχάνογλου θα προσφέρει δημιουργικά. Η παραμονή επίσης του Λαουτάρο Μαρτίνες ήταν μεγάλη υπόθεση. Ο Σιμεόνε Ιντζάγκι θα πάει με την ίδια συνταγή του Κόντε (3-5-2) σε μια Ίντερ που αυτή τη φορά “πρέπει” να περάσει στα νοκ άουτ,

 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Ο μεγάλος στόχος για αυτό το καλοκαίρι, Κιλιάν Εμπαπέ, δεν ήρθε ποτέ στη Μαδρίτη μετά την πεισματική άρνηση της Παρί να τον παραχωρήσει. Οι Ράμος και Βαράν δε βρίσκονται πια στο “Μπερναμπέου” αφήνοντας τεράστιο κενό στην άμυνα, αλλά παρ' όλα αυτά η Ρεάλ παραμένει αισιόδοξη τη φετινή χρονιά. Το δείγμα γραφής στα πρώτα παιχνίδια δείχνει μια ομάδα σαφώς πιο επιθετική στην επιστροφή του Αντσελότι, αλλά ευάλωτη στην άμυνα. Ο Αλάμπα θα προσπαθήσει να καλύψει το κενό, προσφέροντας και στα αριστερά, αλλά ίσως δεν είναι αρκετός. Ο Μπενζεμά θα κουβαλήσει και πάλι το επιθετικό βάρος, ελπίζοντας να έχει μεγαλύτερη βοήθεια από τον Βινίσιους που μοιάζει αναγεννημένος στα πρώτα ματς και από τους ευάλωτους σε τραυματισμούς Μπέιλ και Αζάρ. Ενδιαφέρον και το πρότζεκτ Καμαβινγκά, σε μια κίνηση για το παρών αλλά κυρίως το μέλλον. Προβλήματα και ελλείψεις υπάρχουν, αλλά τη Ρεάλ από το Champions League δεν την ξεγράφεις ποτέ.

 

 

ΣΑΧΤΑΡ ΝΤΟΝΕΤΣΚ: Απέκλεισε Γκενκ και Μονακό για να βρεθεί στους ομίλους, δείχνοντας πως έχει ένα αξιόμαχο σύνολο. Είδε πέρσι την κυριαρχία της στην Ουκρανία να σταματά από τη Ντιναμό Κιέβου, αλλά θέλει να επανέλθει δριμύτερη. Ο Ντε Τσέρμπι, μετά την πολύ καλή δουλειά στη Σασουόλο, ανέλαβε το πρότζεκτ της Σαχτάρ και έχει φιλοδοξίες. Για άλλη μια χρονιά η ομάδα θα στηριχθεί στην ποιότητα των Βραζιλιάνων παικτών της και θα προσπαθήσει να μπει σφήνα σε Ρεάλ και Ίντερ για την πρόκριση.

 

ΣΕΡΙΦ ΤΙΡΑΣΠΟΛ: Η πρώτη ομάδα της Μολδαβίας που συμμετέχει στη διοργάνωση, η “σταχτοπούτα” του φετινού Champions League. Και μόνο που η Σέριφ έφτασε ως εδώ είναι τεράστιο κατόρθωμα, όντας τώρα έτοιμη να απολαύσει το ταξίδι. Απέκλεισε κατά σειρά τις Τέουτα, Αλασκέρτ, Ερυθρό Αστέρα και Ντινάμο Ζάγκρεμπ στα προκριματικά και με την παρουσία των Αθανασιάδη και Κολοβού στο ρόστερ δίνει και ελληνικό χρώμα στο φετινό θεσμό.

 

Ε' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ: Τη σεζόν 2019-20 τα σάρωσε όλα, πέρσι η απουσία του Λεβαντόφσκι στα προημιτελικά με την Παρί της κόστισε. Φέτος είναι έτοιμη ξανά για την κορυφή, αφού οτιδήποτε άλλο είναι αποτυχία όταν λέγεσαι Μπάγερν. Με το παιδί-θαύμα της προπονητικής Γιούλιαν Νάγκελσμαν πλέον στον πάγκο, ενισχυμένη με τους Ουπαμεκανό και Ζάμπιτσερ, με τον “Λέβα” να παραμένει και να υπόσχεται ξανά ένα τσουβάλι γκολ έχοντας από πίσω του Μίλερ, Γκνάμπρι, Σανέ και Κομάν, οι Βαυαροί είναι μέσα στα μεγάλα φαβορί, ειδικά αν βελτιώσουν λίγο και την αμυντική τους λειτουργία.

 

 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Η μετά-Μέσι εποχή θα είναι δύσκολη για το σύλλογο, από όλες τις απόψεις. Ταλανισμένη από τα υπέρογκα χρέη, η Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να διατηρήσει στο ρόστερ τον σπουδαιότερο ποδοσφαιριστή της ιστορίας της, έδωσε την τελευταία μέρα και τον Γκριεζμάν ξανά πίσω στην Ατλέτικο και έχει μπει σε μια μεταβατική περίοδο, έτσι που είναι ένα ερωτηματικό το μέχρι πού μπορεί να φτάσει φέτος. Στο “Καμπ Νου” πάντως δεν είναι όλα μαύρα, αφού η παρουσία των ποιοτικών Ντε Γιονγκ και Πέδρι στο κέντρο, καθώς και του Ντεπάι που με το καλημέρα έχει αναλάβει ρόλο ηγέτη στην επίθεση, είναι λόγοι για να χαμογελούν οι φίλοι της “Μπάρτσα”. Οι Καταλανοί θα περιμένουν και την επιστροφή των Φάτι και Αγουέρο από τους τραυματισμούς για να έχουν περισσότερες λύσεις, την ώρα που σε αυτή τη σεζόν θα πάνε βήμα βήμα και όπου βγει. Ο όμιλος πάντως είναι απαιτητικός, ενώ η παρουσία της Μπάγερν ξυπνά τις εφιαλτικές μνήμες του περσινού 2-8....

 

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Πέρσι έκανε τη μεγαλύτερη επένδυση της ιστορίας της ξοδεύοντας πάνω από 100 εκατομμύρια, αλλά η χρονιά απέτυχε παταγωδώς. Οι σημαντικές μεταγραφές των Οταμέντι, Βερτόνγκεν, Έβερτον, δε μπόρεσαν να κάνουν τη διαφορά, κάτι που στη Μπενφίκα ελπίζουν να αλλάξει φέτος. Θα στηριχθεί και πάλι στους “παλιούς” Πίζι, Ράφα Σίλβα, Σεφέροβιτς, Γκριμάλδο, ενώ ο Γιάρεμτσουκ δίνει άλλη μια λύση επιθετικά. Επέστρεψε και στον πάγκο ο Ζορζ Ζεσούς, για να δώσει ταυτότητα νικητή στους “αετούς”.

 

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ: Καθοδηγούμενη από τον σπουδαίο Μιρτσέα Λουτσέσκου, έσπασε την κυριαρχία της ομάδας με την οποία έγραψε ιστορία ο προπονητής της κάποτε, της Σαχτάρ. Με ένα σύνολο που στηρίζεται πολύ στα νέα παιδιά και ηγέτη ίσως τον πιο ποιοτικό Ουκρανό ποδοσφαιριστή, τον Τσιγκάνκοφ, ο γηραιότερος τεχνικός στην ιστορία του Champions League (76 ετών) θέλει να οδηγήσει τη Ντιναμό και πάλι σε επιτυχημένα μονοπάτια.

 

ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Στο Γντανσκ πριν λίγους μήνες έζησε τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, κατακτώντας στα πέναλτι το Europa League εις βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Χωρίς να έχει αλλάξει πολύ, η Βιγιαρεάλ του Τριγκέιρος, του Παρέχο, του Πάου Τόρες, του Αλμπιόλ, του Ζεράρ Μορένο, μα πάνω απ' όλα του Mr Europa League Ουνάι Έμερι (τέσσερις τίτλοι σε πέντε τελικούς) θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της και στο υψηλότερο επίπεδο. Από τις προσθήκες ξεχωρίζει αυτή του Ολλανδού εξτρέμ Ντανζούμα Γκρούνεφελντ.

 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Πραγματοποίησε μια πολύ καλή μεταγραφική περίοδο, στην οποία κατάφερε να πάρει τον Σάντσο και τον Βαράν, ωστόσο αυτό που... απογείωσε τους φίλους της ήταν η επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο μετά από 12 χρόνια στο “Ολντ Τράφορντ”. Με την έλευση και του “CR7” η Γιουνάιτεντ σχηματίζει ένα εξαιρετικό ρόστερ γεμάτο λύσεις μαζί με παίκτες όπως ο Μπρούνο Φερνάντες, ο Πογκμπά, ο Ντε Χέα ή ο Ράσφορντ και δηλώνει έτοιμη να επιστρέψει στην κορυφή της Αγγλίας αλλά και να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη. Τα πρώτα δείγματα είναι πολύ καλά και στο “Θέατρο των Ονείρων”, με την αύρα και του Πορτογάλου σούπερ σταρ, ονειρεύονται ξανά.

 

 

ΑΤΑΛΑΝΤΑ: Τρίτη συνεχόμενη χρονιά στους ομίλους του Champions League και η Αταλάντα φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Υπό τις οδηγίες του Γκασπερίνι έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο δυνατές ιταλικές ομάδες, έχει βρεθεί δυο φορές στα νοκ άουτ του Champions League, ενώ το μεγάλο της όπλο είναι το κατεξοχήν επιθετικό ποδόσφαιρο που παίζει, ούσα η ομάδα με τα περισσότερα γκολ και στις τρεις τελευταίες σεζόν στη Serie A! Μουριέλ, Ζαπάτα και Ίλισιτς υπόσχονται και πάλι πολλά γκολ, Φρόιλερ, Ντε Ρουν και ο ταλαντούχος Κουπμάινερς που ήρθε από την Άλκμααρ ξεχωρίζουν στο κέντρο, όπως και οι ακραίοι που έλαμψαν και στο Euro, ο Γκόζενς, ο Μέλε και ο Χάτεμπουρ. Στην άμυνα θα λείψει η ηγετική παρουσία του Ρομέρο αλλά ήρθε ο Ντεμιράλ, ενώ ο Μούσο θα κάτσει στο τέρμα στη θέση του Γκολίνι που πήγε στην Τότεναμ μαζί με τον Αργεντινό μπακ.

 

ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ: Η ομάδα που έβαλε τέλος στο μονοπώλιο της Βασιλείας στην Ελβετία, είναι και πάλι στους ομίλους του Champions League. Απέκλεισε στα προκριματικά τις Σλόβαν, Κλουζ και Φερεντσβάρος, σε παιχνίδια άκρως χορταστικά που δείχνουν πως η Γιουνγκ Μπόις είναι ομάδα που σκοράρει πολύ αλλά θα δεχτεί και αρκετά γκολ. Έχει νέο προπονητή τον Ντέιβιντ Βάγκνερ στη θέση του Τζεράρντο Σεοάνε που πήγε στη Λεβερκούζεν, ενώ τα βλέμματα πέφτουν στον Ενσαμέ, που ήταν ο πρώτος σκόρερ του ελβετικού πρωταθλήματος πέρσι.

 

 

Ζ' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΛΙΛ: Εξέπληξε τους πάντες πέρσι παίρνοντας το πρωτάθλημα στη Γαλλία μπροστά από τα πολυδιαφημισμένα αστέρια της Παρί. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλων με τον τρόπο παιχνιδιού της, διαθέτοντας ορισμένους εξαιρετικά ταλαντούχους παίκτες. Ο “αρχιτέκτονας” του τίτλου, Κριστόφ Γκαλτιέ, δε βρίσκεται πλέον στον πάγκο, ενώ οι “λιλουά” έχασαν επίσης τους Μενιάν και Σουμαρέ. Όλοι οι υπόλοιποι όμως πρωταγωνιστές παρέμειναν (Ικονέ, Μπαμπά, Ντέιβιντ, Γιλμάζ, Γιαζίτσι, Τσελίκ, Ρενάτο Σάντσες) και παρότι δεν έχει ξεκινήσει καλά φέτος, η Λιλ ελπίζει να βρει την περσινή επιτυχημένη συνταγή.

 

ΣΕΒΙΛΛΗ: Κυρίαρχος του Europa League, δίχως αμφιβολία, με έξι κατακτήσεις τα τελευταία χρόνια. Το Champions League όμως είναι μια άλλη υπόθεση για τη Σεβίλλη, αφού δεν έχει καταφέρει ποτέ να φτάσει μακριά. Φέτος οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όχι μόνο γιατί οι Ανδαλουσιανοί κράτησαν όλα τα αστέρια τους, ακόμη και τον Κουντέ που βρέθηκε κοντά στην αποχώρηση, αλλά και γιατί ενισχύθηκαν σημαντικά με μεταγραφές όπως ο Λαμέλα, ο Ντιλέινι, ο Μοντιέλ, ο Αουγκούστινσον και ο Ράφα Μιρ. Το υλικό που έχει στα χέρια του ο Λοπετέγκι είναι πολύ καλό και η Σεβίλλη, που ήδη έχει αρχίσει δυνατά και στο πρωτάθλημα, έχει όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει οπουδήποτε.

 

 

RED BULL ΖΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ: Ήτανε να μην πάρει την πρώτη της πρόκριση για τους ομίλους το 2019, μετά από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες. Από κει και έπειτα, η Ζάλτσμπουργκ είναι μόνιμη θαμώνας του Champions League, αναδεικνύοντας συνεχώς και νέους πρωταγωνιστές αφού εκτός του Χάαλαντ από εκεί γνωρίσαμε και παίκτες όπως ο Σόμποσλαϊ ή ο Ντάκα. Στην ίδια, επιθετική φιλοσοφία θα πάνε και φέτος οι μόνιμοι πρωταθλητές Αυστρίας, από τους οποίους ξεχωρίζει ιδιαίτερα ο επιθετικός Αντεγέμι, που θα προσπαθήσει να φανεί άξιος διάδοχος του Χάαλαντ και του Ντάκα, με τον τελευταίο να ανήκει πια στη Λέστερ.

 

ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚ: Έξι χρόνια μετά την τελευταία φορά, όταν είχε πέσει θύμα μεγάλης ανατροπής από τη Ρεάλ στα προημιτελικά, η Βόλφσμπουργκ επιστρέφει στη διοργάνωση. Χωρίς τον Όλιβερ Γκλάσνερ στον πάγκο της (στη θέση του ο Φαν Μπόμελ με μικρή εμπειρία σε υψηλό επίπεδο), θα βασιστεί στους “παλιούς”, το σημείο αναφοράς Βέγκχορστ στην επίθεση ή τους Άρνολντ και Σλάγκερ στο κέντρο, αλλά και σε ορισμένα ενδιαφέροντα μεταγραφικά αποκτήματα όπως ο Βάλντσμιντ, ο Λουκεμπάκιο και ο Φίλιπ. Βρίσκεται σε όμιλο όπου τα πάντα είναι ανοικτά και σίγουρα μπορεί να προκριθεί.

 

Η' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΤΣΕΛΣΙ: Πρωταθλήτρια των μεταγραφών πέρσι, έπρεπε όμως να αναλάβει ο Τούχελ μεσούσης της σεζόν για να καταφέρει να βρει τη συνταγή και να φτάσει ως την κατάκτηση του Champions League. Φέτος, στο ήδη πλούσιο ρόστερ της προσέθεσε αυτό ακριβώς που έλειπε: έναν φορ που να έχει το εύκολο γκολ. Το βρήκε στο πρόσωπο του Ρομέλου Λουκάκου, που επέστρεψε στο “Στάμφορντ Μπριτζ” αναγεννημένος και αποφασισμένος να πετύχει. Το “παζλ” μοιάζει να έχει δέσει εξαιρετικά και η Τσέλσι συγκαταλέγεται ξανά μέσα στα φαβορί. Αν είχε πάρει και παίκτη στην άμυνα τα πράγματα θα ήταν ακόμη καλύτερα, όμως και πάλι λύσεις υπάρχουν.

 

 

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Η αποχώρηση του Κριστιάνο τα τελευταία 24ωρα των μεταγραφών αλλάζει όλη την κουβέντα για τη φετινή σεζόν της. Η προσαρμογή στη μετά-Ρονάλντο εποχή θα είναι δύσκολη και αυτό φαίνεται ήδη στα πρώτα ματς της σεζόν, έχοντας μόλις έναν πόντο σε τρία παιχνίδια στη Serie A. Ο Μόιζ Κεν δεν αποκτήθηκε φυσικά ως αντικαταστάτης του “CR7” αλλά ως μια συμπληρωματική λύση στην επίθεση, στην οποία θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι μαζί (Μοράτα, Κιέζα, Κουλουσέφσκι, Ντιμπάλα, Κεν) για να βρεθούν τα γκολ του Πορτογάλου. Στα θετικά για την ομάδα του Αλέγκρι που επέστρεψε για να την οδηγήσει ξανά στους τίτλους, η εντυπωσιακή εξέλιξη του Κιέζα και η απόκτηση του Λοκατέλι για να γεμίσει το κέντρο, αμφότεροι προερχόμενοι από σπουδαίο Euro με την πρωταθλήτρια Ιταλία, όπως και οι ηγέτες στην άμυνα Κιελίνι και Μπονούτσι. Μεγάλη ευκαιρία επίσης και για τον Ντιμπάλα, να δείξει πως επιτέλους μπορεί να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής αυτής της ομάδας.

 

ΖΕΝΙΤ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ: Το πρωτάθλημα στη Ρωσία δεν είναι πρόβλημα, αλλά στην Ευρώπη αδυνατεί τελευταία να κάνει το κάτι παραπάνω. Και φέτος είναι σε δύσκολο όμιλο, αλλά θέλει να αποδειχθεί δυνατή αντίπαλος για τις μεγάλες του γκρουπ. Όπλο της οι Λατινοαμερικάνοι Γουέντελ, Μπάριος, Κλαουντίνιο και φυσικά ο χρυσός ολυμπιονίκης με τη Βραζιλία στο Τόκιο, Μάλκομ, ο ταλαντούχος Ιρανός επιθετικός Αζμούν και η... κολόνα στην επίθεση, Αρτέμ Τζιούμπα, που στα 33 του παραμένει κομβικός και σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος στο σκοράρισμα.

 

ΜΑΛΜΕ: Για τρίτη φορά στους ομίλους οι Σουηδοί, οι οποίοι στα προκριματικά πέρασαν κατά σειρά Ρίγα, Ελσίνκι, τους Ρέιντζερς του Τζέραρντ και τη Λουντογκόρετς που απέκλεισε τον Ολυμπιακό. Ξεχωρίζουν με την παρουσία τους οι πολύπειροι Μοϊσάντερ και Τοϊβόνεν, ενώ ο πρώην επιθετικός του ΠΑΟΚ, Αντόνιο Τσόλακ, ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στα προκριματικά με πέντε γκολ. Στον πάγκο βρίσκεται ο σπουδαίος Δανός Γιον Νταλ Τόμασον, άλλοτε παίκτης των Φέγενορντ και Μίλαν.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω