Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018: Δ' ΟΜΙΛΟΣ

2018-06-10 17:57

 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 16

Καλύτερη πορεία: Πρωταθλήτρια κόσμου (1978, 1986)

Από το 1986 και μετά, από την τελευταία δηλαδή φορά που κατέκτησε το τρόπαιο, η Αργεντινή μπαίνει σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο ως ένα από τα μεγάλα φαβορί, όμως δεν έχει καταφέρει να πανηγυρίσει ξανά. Έφτασε πολύ κοντά τέσσερα χρόνια πριν στη Βραζιλία, όμως έχασε το τρόπαιο από τη Γερμανία στον τελικό. Αυτός ήταν ο πρώτος από τους τρεις σερί τελικούς που έχει χάσει η «αλμπισελέστε», αφού ακολούθησαν άλλοι δύο από τη Χιλή στο Κόπα Αμέρικα. Σε αυτό το Μουντιάλ η Αργεντινή θεωρείται και πάλι μεγάλο φαβορί, στην τελευταία ίσως ευκαιρία του Λιονέλ Μέσι να την οδηγήσει στον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Οι «οιωνοί» πάντως δεν είναι καθόλου καλοί για τη φιναλίστ του 2014. Λίγο έλειψε να μην πάρει καν μέρος στη διοργάνωση αφού πραγματοποίησε μετριότατη πορεία στα προκριματικά, όμως εξασφάλισε την πρόκρισή της την τελευταία αγωνιστική με μια νίκη 3-1 στο Εκουαδόρ, με χατ τρικ του Μέσι. Λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ, είδε και τον βασικό της τερματοφύλακα, Σέρχιο Ρομέρο, αλλά και τον Μανουέλ Λαντσίνι να τραυματίζονται σοβαρά και να χάνουν το τουρνουά. Έχει να επιδείξει μια φοβερή επιθετική γραμμή με πρωτοκλασάτες επιλογές για τον Σαμπάολι (δε συμπεριέλαβε στην αποστολή τον πρώτο σκόρερ της Serie A Μάουρο Ικάρντι), όμως το επίπεδο δεν είναι ανάλογο στα μετόπισθεν. Το πόση πραγματικά σημασία έχουν όλα αυτά θα φανεί στον αγωνιστικό χώρο. Όταν όλα τα βλέμματα θα είναι καρφωμένα στην «αλμπισελέστε» για να δουν αν επιτέλους αυτή η τρομερά ταλαντούχα γενιά θα κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο για την Αργεντινή στη μετά-Μαραντόνα εποχή, ή αν θα χαρακτηριστεί εξ ολοκλήρου αποτυχημένη.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ναουέλ Γκουζμάν (Τίγκρες), Βίλι Καμπαγιέρο (Τσέλσι), Φράνκο Αρμάνι (Ρίβερ Πλέιτ)

Αμυντικοί: Γκαμπριέλ Μερκάδο (Σεβίλλη), Νικολάς Οταμέντι (Μάντσεστερ Σίτι), Φεντερίκο Φάσιο (Ρόμα), Μάρκος Ρόχο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Νικολάς Ταλιαφίκο (Άγιαξ), Κριστιάν Ανσάλντι (Τορίνο), Μάρκος Ακούνια (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας)

Μέσοι: Χαβιέ Μασεράνο (Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν), Λούκας Μπίγλια (Μίλαν), Έβερ Μπανέγα (Σεβίλλη), Άνχελ Ντι Μαρία (Παρί Σεν Ζερμέν), Έντσο Πέρες (Ρίβερ Πλέιτ), Εδουάρδο Σάλβιο (Μπενφίκα), Χιοβάνι Λο Σέλσο (Παρί Σεν Ζερμέν), Κρίστιαν Παβόν (Μπόκα Τζούνιορς), Μαξιμιλιάνο Μέσα (Ιντεπεντιέντε)

Επιθετικοί: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα), Γκονσάλο Ιγκουαΐν (Γιουβέντους), Σέρχιο Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι), Πάουλο Ντιμπάλα (Γιουβέντους)

 

Ο προπονητής: Χόρχε Σαμπάολι

Έφτιαξε όνομα στην εθνική Χιλής, όταν συνέχισε το επιτυχημένο έργο του Πίτσι και οδήγησε τη «ρόχα» στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Κόπα Αμέρικα, στην επετειακή διοργάνωση του 2016. Στον τελικό, είχε νικήσει στα πέναλτι την τωρινή ομάδα του, την Αργεντινή. Άφησε στη μέση το πρότζεκτ που είχε ξεκινήσει στη Σεβίλλη για χάρη της «αλμπισελέστε» και έχει αναλάβει το βαρύ φορτίο να τη φτάσει ως το τέλος του δρόμου στη Ρωσία. Περιθώρια για λάθη δεν υπάρχουν.

Το πρόσωπο: Λιονέλ Μέσι

«Πρέπει να πάρει ένα Μουντιάλ για να θεωρηθεί ισάξιος του Μαραντόνα». Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση αυτή για τον Μέσι; Ο 31χρονος πια Αργεντινός «μάγος» έχει κατακτήσει τα πάντα στην καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών-για πολλούς ο κορυφαίος-όμως του λείπει ένα τρόπαιο με την εθνική ομάδα. Το 2016, μετά από τον τρίτο συνεχόμενο χαμένο τελικό με την Αργεντινή, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μόνο και μόνο για να ανακαλέσει λίγο καιρό μετά. Αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του να βγει από τη βαριά «σκιά» του Ντιέγκο και να οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου.

 

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: -

Καλύτερη πορεία: -

Δύο χρόνια μετά την πρώτη της παρουσία σε Euro, η Ισλανδία κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά και σε ένα Μουντιάλ, όντας η μία από τις δύο «σταχτοπούτες» της διοργάνωσης. Μάλιστα, με τη χώρα να κατοικείται μόλις από 350.000 ανθρώπους, αποτελεί το μικρότερο πληθυσμιακά κράτος που παίρνει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Οι Ισλανδοί βρίσκονται σε δύσκολο όμιλο και το γεγονός πως δεν έχουν εμπειρία από ένα τέτοιο τουρνουά μπορεί να τους κοστίσει, όμως αν κρίνουμε από την απίστευτη πορεία τους στο Ευρωπαϊκό της Γαλλίας, όταν έφτασαν μέχρι τα προημιτελικά πετώντας έξω την Αγγλία, αλίμονο σε όποιον τους υποτιμήσει. Με τις γνωστές… ιαχές τους να τους συνοδεύουν σε κάθε παιχνίδι, οι «βίκινγκς» θα προσπαθήσουν να κάνουν την έκπληξη και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτός της απειρίας πάντως, στα αρνητικά συγκαταλέγονται και οι τραυματισμοί που είχαν μέσα στη σεζόν σημαντικοί παίκτες της ομάδας, όπως ο Σίγκουρντσον και ο Γκούναρσον, με αποτέλεσμα η κατάστασή στην οποία θα βρίσκονται στα ρωσικά γήπεδα να είναι ένα ερωτηματικό.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Χάνες Χάλντορσον (Ράντερς), Φρέντερικ Σραμ (Ροσκίλντε), Ρούναρ Άλεξ Ρούναρσον (Νόρτζελαντ)

Αμυντικοί: Μπίρκιρ Μαρ Σάιβαρσον (Βαλούρ), Σαμουέλ Φρίντγιονσον (Βαλερένγκα, Σβέριρ Ίνγκι Ίνγκασον (Ροστόφ), Ράγκναρ Σίγκουρντσον (Ροστόφ), Κάρι Άρνασον (Βίκινγκουρ), Χόλμαρ Ορν Εΐλγιοφσον (Λέφσκι Σόφιας), Χέρντουρ Μπιόργκβιν Μάγκνουσον (Μπρίστολ), Άρι Φρέιρ Σκούλασον (Λόκερεν)

Μέσοι: Γιόχαν Μπεργκ Γκούντμουντσον (Μπέρνλι), Μπίρκιρ Μπιάρνασον (Άστον Βίλα), Γκίλφι Σίγκουρντσον (Έβερτον), Όλαφουρ Ίνγκι Σκούλασον (Φίλκιρ), Άρον Γκούναρσον (Κάρντιφ), Ρούρικ Γκίσλασον (Σαντχάουζεν), Έμιλ Χάλφρεντσον (Ουντινέζε), Άρνορ Ίνγκβι Τρίστασον (Μάλμε)

Επιθετικοί: Άλμπερτ Γκούντμουνσον (Αϊντχόβεν), Μπιόρν Μπέργκμαν Σιγκούρνταρσον (Ροστόφ), Άλφρεντ Φινμπόγκασον (Άουγκσμπουργκ), Γιον Μπέντβαρσον (Ρέντινγκ)

 

Ο προπονητής: Χέιμιρ Χάλγκριμσον

Οδοντίατρος στο επάγγελμα, ο 51χρονος τεχνικός της Ισλανδίας βρίσκεται από το 2011 στους «βίκινγκς», αρχικά ως βοηθός του Λαρς Λάγκερμπακ και στη συνέχεια ως πρώτος προπονητής. Από τη στιγμή που ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα ηνία, έφτασε την ομάδα μια ανάσα από την πρόκρισή της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, στα προημιτελικά του προηγούμενου Euro και στα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Το αστέρι: Γκίλφι Σίγκουρντσον

Το περασμένο καλοκαίρι αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Έβερτον, αφού για την απόκτησή του από τη Σουόνσι, με την οποία είχε κάνει φοβερές εμφανίσεις για μια τριετία, απαιτήθηκαν περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ. Στην πρώτη του χρονιά στο «Γκούντισον Παρκ» δεν προσέφερε τα αναμενόμενα, ενώ ένας τραυματισμός στο γόνατο τον πήγε πίσω και από την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί στη Ρωσία θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η πορεία της Ισλανδίας στο Μουντιάλ.

 

ΚΡΟΑΤΙΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 4

Καλύτερη πορεία: 3η θέση (1998)

Πέρασαν είκοσι χρόνια από εκείνο το Μουντιάλ της Γαλλίας, όταν η Κροατία του Νταβόρ Σούκερ και των άλλων σπουδαίων παικτών έφτασε στα ημιτελικά και στη συνέχεια πήρε την τρίτη θέση, στην πρώτη της συμμετοχή ως ανεξάρτητη χώρα στη διοργάνωση. Εκείνη η μεγάλη πορεία αποτελεί οδηγό κάθε φορά που η «hrvatska» παίρνει μέρος στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά, όμως από τότε δεν έχει καταφέρει να πετύχει ξανά κάτι παρόμοιο κι ας κατεβάζει πάντα ομάδες που διαθέτουν εξαιρετικό υλικό. Εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε αυτό το Μουντιάλ, με τους Κροάτες να διαθέτουν στο ρόστερ τους μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη (Μόντριτς, Μάντζουκιτς, Ράκιτιτς), να έχουν αρκετές λύσεις και να μπαίνουν σε μια ακόμη διοργάνωση με πολλές φιλοδοξίες. Οι Έλληνες φίλαθλοι είδαμε από πρώτο χέρι το τι μπορεί να καταφέρουν όταν βρεθούν στη μέρα τους, αφού η Εθνική μας γνώρισε βαριά ήττα με 4-1 στο πρώτο παιχνίδι των μπαράζ, μια ήττα που «ψαλίδισε» τις ελπίδες της για πρόκριση σε τρίτο σερί Μουντιάλ. Το να περάσουν τον όμιλο (δεν το έχουν καταφέρει μετά το 1998) είναι το αρχικό στοίχημα για αυτούς και από κει και πέρα κανείς δε θα τους θέλει στα νοκ άουτ.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ντάνιελ Σούμπασιτς (Μονακό), Λόβρε Κάλινιτς (Γάνδη), Ντομινίκ Λιβάκοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Αμυντικοί: Σάιμε Βρσάλικο (Ατλέτικο Μαδρίτης), Βέντραν Τσόρλουκα (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ντομαγκόι Βίντα (Μπεσίκτας), Ντέγιαν Λόβρεν (Λίβερπουλ), Τιν Γεντβάι (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Ντούγε Καλέτα-Τσαρ (Ζάλτσμπουργκ), Ιβάν Στρίνιτς (Μίλαν), Γιόζιπ Πίβαριτς (Ντιναμό Κιέβου)

Μέσοι: Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Ιβάν Ράκιτιτς (Μπαρτσελόνα), Ματέο Κόβατσιτς (Ρεάλ Μαδρίτης), Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Ίντερ), Μίλαν Μπαντέλι (Φιορεντίνα), Φίλιπ Μπράνταριτς (Ριέκα)

Επιθετικοί: Ιβάν Πέρισιτς (Ίντερ), Μάριο Μάντζουκιτς (Γιουβέντους), Νίκολα Κάλινιτς (Μίλαν), Αντρέι Κράμαριτς (Χόφενχαϊμ), Μάρκο Πιάτσα (Γιουβέντους), Άντε Ρέμπιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)

 

Ο προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς

Περιπλανήθηκε για αρκετά χρόνια σε πάγκους αραβικών συλλόγων, όμως όταν ο πρόεδρος της κροατικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο εμβληματικός Νταβόρ Σούκερ, έψαχνε τον διάδοχο του Άντε Κάτσιτς, ο Ντάλιτς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του. Έχασε την πρώτη θέση του προκριματικού ομίλου από την Ισλανδία, όμως κατάφερε να πάει την Κροατία στο Μουντιάλ μέσω των μπαράζ.

Το αστέρι: Λούκα Μόντριτς

Στα 32 του χρόνια πια, ο Μόντριτς πιθανότατα δε θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί σε άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο με την Κροατία και θέλει σε αυτή τη διοργάνωση να δείξει τον δρόμο στους συμπαίκτες του για να καταφέρει η «hrvatska» κάτι αξιοσημείωτο. Έχοντας καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένας από τους κορυφαίους μέσους στον κόσμο, ο Μόντριτς θα είναι το σημαντικότερο πρόσωπο της Κροατίας για μια ακόμη διοργάνωση, ξεχωρίζοντας σε μια ομάδα με πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές. Τη χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε κατέκτησε για μια ακόμη φορά το Champions League με τη Ρεάλ, τρίτη συνεχόμενη και τέταρτη τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

ΝΙΓΗΡΙΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 5

Καλύτερη πορεία: Φάση των «16» (1994, 1998, 2014)

Έτοιμη να πραγματοποιήσει την έκτη της συμμετοχή σε Μουντιάλ, η Νιγηρία είναι η αφρικανική ομάδα που έχει πάρει περισσότερες φορές από κάθε άλλη μέρος στη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου. Έχει επίσης να επιδείξει αξιοπρόσεκτες πορείες, όπως η παρουσία της εις τριπλούν στη φάση των «16». Μπορεί σε αυτό το τουρνουά να απέτυχαν να βρεθούν μεγάλες δυνάμεις του αφρικανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, όπως το Καμερούν, η Γκάνα ή η Ακτή Ελεφαντοστού, όμως οι «σούπερ αετοί» δηλώνουν ξανά παρόντες. Παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε έναν όμιλο με αυξημένο δείκτη δυσκολίας, δεν είναι λίγοι αυτοί που δίνουν πιθανότητες στη Νιγηρία να βρεθεί στην επόμενη φάση. Μεσοεπιθετικά υπάρχουν παίκτες με δυνατότητες, όπως οι Μίκελ, Εντιντί, Μόουζες, Ιγουόμπι, Ιχεανάτσο, όμως πίσω φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, ενώ στο τέρμα δεν υπάρχει πια η «εγγύηση» Ενιεάμα και κάτω από τα δοκάρια πιθανόν να βρίσκεται ο άπειρος, μόλις 19 ετών, Ουζόχο. Σε… στυλιστικό επίπεδο πάντως, η αφρικανική ομάδα έχει πάρει ήδη το τρόπαιο, αφού η φανέλα που θα φορά στα γήπεδα της Ρωσίας έσπασε κάθε ρεκόρ στις προπαραγγελίες και έγινε ανάρπαστη ελάχιστα μόλις λεπτά από τη διάθεσή της προς αγορά!

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ικετσούκβου Εζενούα (Ενγίμπα), Ντάνιελ Ακπέγι (Τσίπα Γιουνάιτεντ), Φράνσις Ουζόχο (Λα Κορούνια)

Αμυντικοί: Μπράιαν Ιντόβου (Άμκαρ Περμ), Έλντερσον Ετσιεχίλε (Σερκλ Μπριζ), Κένεθ Ομερούο (Τσέλσι), Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ (Μπούρσασπορ), Λέον Μπαλογκούν (Μπράιτον), Σέχου Αμπντουλαχί (Μπούρσασπορ), Τσιντόζι Αβαζίεμ (Ναντ), Τιρόνε Εμπουεχί (Μπενφίκα)

Μέσοι: Τζον Όμπι Μίκελ (Τιανζίν Τέντα), Ογκένι Ονάζι (Τράμπζονσπορ), Βίκτορ Μόουζες (Τσέλσι), Βίλφρεντ Εντιντί (Λέστερ), Ογκενεκάρο Ετέμπο (Λας Πάλμας), Τζον Όγκου (Χάποελ Μπέερ Σεβά), Τζόελ Όμπι (Τορίνο)

Επιθετικοί: Αχμέντ Μούσα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας), Οντιόν Ίγκαλο (Τσανγκτσούν Γιατάι), Άλεξ Ιγουόμπι (Άρσεναλ), Κελέτσι Ιχεανάτσο (Λέστερ), Σιμεόν Νουάνκουο (Κροτόνε

 

Ο προπονητής: Γκέρνοτ Ρορ

Ο 64χρονος Γερμανός τεχνικός έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από τους πάγκους αρκετών εθνικών ομάδων της Αφρικής, όπως της Γκαμπόν, του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο. Στη μεγαλύτερη πρόκλησή του από τότε που μετακόμισε στη «μαύρη ήπειρο», οδήγησε τη Νιγηρία στο Μουντιάλ και τώρα θέλει να παρουσιάσει ένα σύνολο ικανό να εκπλήξει ευχάριστα.

Το αστέρι: Βίκτορ Μόουζες

Ο Μίκελ θα είναι ο ηγέτης, ο Ιγουόμπι ο παίκτης που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω, ο Ιχεανάτσο αυτός που θα σηκώσει πολύ από το επιθετικό βάρος, όμως τα φώτα θα πέφτουν αρκετά και στον Μόουζες. Ο 27χρονος εξτρέμ αναγέννησε την καριέρα του την τελευταία διετία στην Τσέλσι όταν ο Κόντε του εμπιστεύθηκε όλη τη δεξιά πλευρά και θέλει να διακριθεί και στο Μουντιάλ με τη φανέλα της Νιγηρίας.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω