Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018: Ε' ΟΜΙΛΟΣ
2018-06-11 16:03
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 20
Καλύτερη πορεία: Πρωταθλήτρια κόσμου (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)
Όντας η μοναδική ομάδα που έχει πάρει μέρος σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα αλλά και η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις από κάθε άλλη, η Βραζιλία ξεκινάει πάντα ως ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί σε κάθε τουρνουά. Σε αυτό το Μουντιάλ, οι «καριόκας» έχουν και έναν παραπάνω λόγο να επιθυμούν το έκτο κύπελλο στην ιστορία τους και αυτός δεν είναι άλλος από το να… ξεπλύνουν τη ντροπή εκείνου του 7-1, του σκορ με το οποίο ηττήθηκαν από τη Γερμανία στον ημιτελικό της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στο σπίτι τους τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Από εκείνη την ταπεινωτική στιγμή και μετά, άλλαξαν πολλά για τους Βραζιλιάνους. Την τελευταία διετία, με τον Τίτε στην άκρη του πάγκου, η «σελεσάο» έχει δείξει ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο και θυμίζει και πάλι ομάδα. Πέρασε με χαρακτηριστική άνεση από την προκριματική φάση τερματίζοντας πρώτη (η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στο Μουντιάλ), ενώ τα έχει πάει εξαιρετικά και στα φιλικά προετοιμασίας, έχοντας μόνο νίκες μέσα στο 2018. Διαθέτει ένα γεμάτο ρόστερ με πολλές και ποιοτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις κι ας μη μπορεί να υπολογίζει στον Ντάνι Άλβες, που τραυματίστηκε λίγες εβδομάδες πριν το Μουντιάλ και θα χάσει τη διοργάνωση. Πραγματοποιώντας εξαιρετική προετοιμασία, με αυτοπεποίθηση στα ύψη και με μεγάλη επιθυμία να δώσει απαντήσεις για το κάζο του προηγούμενου τουρνουά, η πεντάκις πρωταθλήτρια κόσμου έχει τα μάτια της καρφωμένα μόνο στο τρόπαιο.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Άλισον (Ρόμα), Έντερσον (Μάντσεστερ Σίτι), Κάσιο (Κορίνθιανς)
Αμυντικοί: Ντανίλο (Μάντσεστερ Σίτι), Φάγκνερ (Κορίνθιανς), Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν), Μαρκίνιος (Παρί Σεν Ζερμέν), Μιράντα (Ίντερ), Πέδρο Ζερομέλ (Γκρέμιο), Μαρσέλο (Ρεάλ Μαδρίτης), Φελίπε Λουίς (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Μέσοι: Καζεμίρο (Ρεάλ Μαδρίτης), Ρενάτο Αουγκούστο (Μπεϊτζίνγκ Γκουοάν), Παουλίνιο (Μπαρτσελόνα), Φερναντίνιο (Μάντσεστερ Σίτι), Φρεντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γουίλιαν (Τσέλσι), Φελίπε Κουτίνιο (Μπαρτσελόνα)
Επιθετικοί: Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ντούγκλας Κόστα (Γιουβέντους), Γκαμπριέλ Ζεσούς (Μάντσεστερ Σίτι), Ρομπέρτο Φιρμίνο (Λίβερπουλ), Τάισον (Σαχτάρ Ντόνετσκ)
Ο προπονητής: Τίτε
Έχει διαγράψει μια μακρά πορεία σε πάγκους βραζιλιάνικων ομάδων, με τα σημαντικότερα επιτεύγματά του να έρχονται με την Κορίνθιανς, αφού οδήγησε την ομάδα του Σάο Πάολο δυο φορές στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, καθώς και σε αυτήν του Κόπα Λιμπερταδόρες αλλά και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων το 2012. Τα σημαντικά κατορθώματά του κυρίως με τους «Κορίνθιους» του άνοιξαν τον δρόμο για την εθνική Βραζιλίας και ο 57χρονος τεχνικός είναι ο αναμορφωτής της ομάδας εδώ και μια διετία, ο άνθρωπος που την έχει μετατρέψει και πάλι σε μια πολύ μεγάλη δύναμη, έτοιμη να διεκδικήσει με αξιώσεις το βαρύτιμο τρόπαιο.
Το αστέρι: Νεϊμάρ
Έγινε το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο της περσινής μεταγραφικής περιόδου, όταν πήρε μεταγραφή 222 εκατομμυρίων ευρώ από τη Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν, στην ακριβότερη μετακίνηση ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Με τους Παριζιάνους έκανε φανταστική χρονιά, όμως ένας τραυματισμός του στο μετατάρσιο στα τέλη Φλεβάρη τον έθεσε νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ υπήρχαν φόβοι πως μπορεί να χάσει και το Μουντιάλ. Ο Νεϊμάρ τελικά έκανε την αποθεραπεία του στη Βραζιλία, επέστρεψε πριν από λίγο καιρό στα γήπεδα και πετυχαίνοντας δύο πανέμορφα γκολ στα πρόσφατα φιλικά της «σελεσάο» με Κροατία και Αυστρία, έδειξε πανέτοιμος να «λάμψει» σε αυτή τη διοργάνωση και να αποτελέσει τον μεγάλο πρωταγωνιστή της ομάδας στην πορεία που θέλει να κάνει προς τον τίτλο.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 10
Καλύτερη πορεία: Προημιτελικά (1934, 1938, 1954)
Για τέταρτη συνεχόμενη φορά η Ελβετία δηλώνει παρούσα στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή, όντας μια ομάδα με συνέπεια, που έχει καθιερωθεί ως μια υπολογίσιμη δύναμη τα τελευταία χρόνια. Το «ταβάνι» των Ελβετών όμως στις πρόσφατες διοργανώσεις είναι η φάση των «16» και αυτή τη φορά, όσο δύσκολο κι αν είναι, θέλουν να προσπαθήσουν για το κάτι παραπάνω. Υλικό σε αυτή την εθνική που αποτελείται από παίκτες με καταγωγή από… διάφορα μέρη του κόσμου σίγουρα υπάρχει και είναι για μια ακόμη φορά καλό. Το ζήτημα είναι να δούμε αν θα γίνει η υπέρβαση. Η Ελβετία πάντως έδειξε ένα εξαιρετικό πρόσωπο στον προκριματικό όμιλο, πετυχαίνοντας εννιά νίκες σε δέκα παιχνίδια και χάνοντας μόνο από την Πορτογαλία την τελευταία αγωνιστική, μια ήττα όμως που ήταν αρκετή για να της κοστίσει την πρωτιά. Αναγκάστηκε να παίξει μπαράζ με τη Βόρειο Ιρλανδία, εκεί όπου προκρίθηκε χάρη σε ένα πέναλτι… φάντασμα. Όπως και να’ χει, η Ελβετία πηγαίνει με φιλοδοξίες στη Ρωσία, όμως για αρχή έχει να δώσει μια μεγάλη μάχη λογικά με Σερβία αλλά και Κόστα Ρίκα για την πρόκριση στα νοκ άουτ.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Γιάν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), Ρόμαν Μπίρκι (Ντόρτμουντ), Ιβόν Εμβογκό (Λειψία)
Αμυντικοί: Στέφαν Λιχστάινερ (Άρσεναλ), Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ), Μανουέλ Ακάνζι (Ντόρτμουντ), Μίκαελ Λανγκ (Βασιλεία), Γιοάν Τζουρού (Αντάλιασπορ), Φαμπιάν Σερ (Λα Κορούνια), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Μίλαν), Φρανσουά Μουμπάντζε (Τουλούζ)
Μέσοι: Γκρανίτ Τσάκα (Άρσεναλ), Βαλόν Μπεχράμι (Ουντινέζε), Μπλερίμ Τζεμαΐλί (Μπολόνια), Ρέμο Φρόιλερ (Αταλάντα), Στίβεν Τσούμπερ (Χόφενχαϊμ), Ζέλσον Φερνάντες (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ντένις Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Σέρνταν Σακίρι (Στόουκ)
Επιθετικοί: Χάρις Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Μπριλ Εμπολό (Σάλκε), Γιόζιπ Ντρμιτς (Γκλάντμπαχ), Μάριο Γκαβράνοβιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)
Ο προπονητής: Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς
Τη διετία 2012-14 υπήρξε προπονητής της Λάτσιο, κατακτώντας μαζί της ένα Κύπελλο Ιταλίας. Μετά το Μουντιάλ του 2014 αντικατέστησε τον Ότμαρ Χίτσφελντ στην τεχνική ηγεσία της Ελβετίας, την οδήγησε στους «16» του Euro της Γαλλίας και θα προσπαθήσει για μια καλύτερη πορεία σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το αστέρι: Σέρνταν Σακίρι
Είναι με διαφορά ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής της ομάδας κι ας μην έκανε την καριέρα που πολλοί θα περίμεναν. Μόλις στα 26 του χρόνια ακόμη, φέτος έζησε την πικρή εμπειρία του υποβιβασμού στη Στόουκ και λογικά θα ψάξει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, όμως πρώτα θέλει να βοηθήσει τα μέγιστα για να πραγματοποιήσει η Ελβετία μια αξιομνημόνευτη πορεία σε αυτό το Μουντιάλ.
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 4
Καλύτερη πορεία: Προημιτελικά (2014)
Τέσσερα χρόνια πριν, στα γήπεδα της Βραζιλίας, εντυπωσίασε τους πάντες φτάνοντας ως την προημιτελική φάση. Αρχικά πέρασε από έναν όμιλο με Ιταλία, Αγγλία και Ουρουγουάη, στη συνέχεια απέκλεισε την Ελλάδα στα πέναλτι και λίγο έλειψε μέσω της ίδιας διαδικασίας να βρεθεί και στα ημιτελικά, όμως αποκλείστηκε από την Ολλανδία. Εκείνη η εκπληκτική της πορεία αποτελεί οδηγό και σε αυτό το Μουντιάλ. Άλλωστε, η Κόστα Ρίκα δεν έχει αλλάξει παρά ελάχιστα. Και πάλι θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στον «φύλακα-άγγελο» κάτω από τα γκολπόστ, Κέιλορ Νάβας, στον μπαλαδόρο Μπράιαν Ρουίς αλλά και στον εκρηκτικό Τζόελ Κάμπελ. Γενικά ο κορμός είναι ίδιος, υπάρχει ομοιογένεια και με όπλο αυτήν η χώρα της Κεντρικής Αμερικής θα προσπαθήσει να τα βγάλει πέρα σε αυτόν τον δύσκολο όμιλο. Κανείς δεν την έχει φαβορί για να καταλάβει μια από τις δύο πρώτες θέσεις, όμως και την προηγούμενη φορά δεν ίσχυε το ίδιο;
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Κέιλορ Νάβας (Ρεάλ Μαδρίτης), Πάτρικ Πέμπερτον (Αλαχουελένσε), Λεονέλ Μορέιρα (Ερεντιάνο)
Αμυντικοί: Γιόνι Ακόστα (Ριονέγρο Αγκίλας), Τζιανκάρλο Γκονσάλες (Μπολόνια), Ίαν Σμιθ (Νόρκεπινγκ), Όσκαρ Ντουάρτε (Εσπανιόλ), Μπράιαν Οβιέδο (Σάντερλαντ), Φρανσίσκο Κάλβο (Μινεσότα Γιουνάιτεντ), Κρίστιαν Γκαμπόα (Σέλτικ), Κένταλ Γουάστον (Βανκούβερ Γουάιτκαπς), Ρόναλντ Ματαρίτα (Νιου Γιορκ Σίτι)
Μέσοι: Σέλσο Μπόρχες (Λα Κορούνια), Κρίστιαν Μπολάνιος (Σάπρισα), Ντανιέλ Κολίντρες (Σάπρισα), Ρόντνεϊ Γουάλας (Νιου Γιορκ Σίτι), Ράνταλ Ασοφέιφα (Ερεντιάνο), Γιελτσίν Τεχέδα (Λωζάννη), Νταβίδ Γκουζμάν (Πόρτλαντ Τίμπερς)
Επιθετικοί: Μπράιαν Ρουίς (Σπόρτινγκ Λισσαβόνας), Τζόελ Κάμπελ (Ρεάλ Μπέτις), Γιοάν Βενέγας (Σάπρισα), Μάρκο Ουρένια (Λος Άντζελες)
Ο προπονητής: Όσκαρ Ραμίρες
Είχε πάρει μέρος ως παίκτης με την Κόστα Ρίκα στο πρώτο Μουντιάλ στο οποίο συμμετείχε η χώρα, το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας. Έκατσε πέντε χρόνια συνολικά στον πάγκο της Αλαχουελένσε (2010-15) και το 2012 ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής στη χώρα. Τον Αύγουστο του 2015 προσελήφθη ως βοηθός του Πάουλο Γουαντσόπε στην εθνική ομάδα, όμως ο πρώην στράικερ των Κοσταρικανών απομακρύνθηκε μόλις μια εβδομάδα μετά εξαιτίας ενός καυγά στον οποίο ενεπλάκη στον Παναμά (!), έτσι ο Ραμίρες ανέλαβε τα ηνία.
Το αστέρι: Κέιλορ Νάβας
Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας συστήθηκε στο ευρύ κοινό με τις καταπληκτικές του εμφανίσεις και τις καθοριστικές του αποκρούσεις. Αυτό το Μουντιάλ τον βρίσκει να έχει κατακτήσει τρία συνεχόμενα Champions League κι άλλα πολλά τρόπαια ως βασικός γκολκίπερ στη Ρεάλ Μαδρίτης και να έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του κόσμου. Οι περισσότερες ελπίδες των Κοσταρικανών για μια νέα διάκριση εναποτίθενται σε εκείνον.
ΣΕΡΒΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 11 (9 ως Γιουγκοσλαβία, 1 ως Σερβία-Μαυροβούνιο)
Καλύτερη πορεία: 4η θέση (1930, 1962 ως Γιουγκοσλαβία)
Έχοντας λείψει από το προηγούμενο Μουντιάλ αλλά και από τα τέσσερα τελευταία Euro, οι Σέρβοι δήλωσαν και πάλι δυναμικά παρόντες σε ένα κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Και θα ήταν έκπληξη αν δεν το έκαναν, καθώς έχουν να επιδείξουν μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα φουρνιά, την οποία περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να καταφέρει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Σερβία ήταν εξαιρετική στα προκριματικά, παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλο, όμως η απροσδόκητη απομάκρυνση του προπονητή που την έστειλε στη Ρωσία, Σλάβο Μούσλιν, ήρθε να διαταράξει κάπως το κλίμα. Ιβάνοβιτς, Κόλαροφ, Μιλιβόγεβιτς, Τάντιτς, Μάτιτς, Μίτροβιτς και φυσικά ένας από τους κορυφαίους μέσους της Ευρώπης στην ηλικία του, ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, είναι μερικοί από τους παίκτες που ξεχωρίζουν από αυτή την ομάδα, η οποία θα περιμένει πολλά επιθετικά και από τον φορ του ΠΑΟΚ και πρώτο σκόρερ της Super League, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Αν καταφέρουν όλοι αυτοί να «δέσουν» αρμονικά μεταξύ τους, τότε ίσως να δούμε σημαντικά πράγματα από τους «πλάβι» μετά από πάρα πολλά χρόνια.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Βλάντιμιρ Στοΐκοβιτς (Παρτιζάν), Πρέντραγκ Ράικοβιτς (Μακάμπι Τελ-Αβίβ), Μάρκο Ντμίτροβιτς (Έιμπαρ)
Αμυντικοί: Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς (Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης), Αντόνιο Ρουκάβινα (Βιγιαρεάλ), Ντούσκο Τόσιτς (Γκουανγκζού), Ούρος Σπάγιτς (Κράσνονταρ), Αλεξάνταρ Κόλαροφ (Ρόμα), Νίκολα Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα), Μίλος Βελίκοβιτς (Βέρντερ Βρέμης), Μίλαν Ρόντιτς (Ερυθρός Αστέρας)
Μέσοι: Λούκα Μιλιβόγεβιτς (Κρίσταλ Πάλας), Νεμάνια Μάτιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Άντρια Ζίβκοβιτς (Μπενφίκα), Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Λάτσιο), Ντούσαν Τάντιτς (Σαουθάμπτον), Μάρκο Γκρούγιτς (Λίβερπουλ), Φίλιπ Κόστιτς (Αμβούργο), Άντεμ Λιάγιτς (Τορίνο), Νεμάνια Ράντονιτς (Ερυθρός Αστέρας)
Επιθετικοί: Αλεξάνταρ Μίτροβιτς (Νιούκαστλ), Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ), Λούκα Γιόβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης)
Ο προπονητής: Μλάντεν Κρστάγιτς
Όταν τον περασμένο Οκτώβριο ο Σλάβο Μούσλιν απομακρύνθηκε αιφνιδίως από τον πάγκο της Σερβίας, ο Μλάντεν Κρστάγιτς έγινε ο διάδοχός του. Υπήρξε 59 φορές διεθνής με την ομάδα και συμμετείχε ως παίκτης στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία, όταν η χώρα του είχε πάρει μέρος ως Σερβία-Μαυροβούνιο. Είναι άπειρος καθώς δεν έχει πρότερη προπονητική εμπειρία, όμως ελπίζει να εμπνεύσει τους παίκτες του και να συνεχίσει το πολύ καλό έργο του προκατόχου του.
Το αστέρι: Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς
Προέρχεται από την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, σκοράροντας 14 γκολ και μοιράζοντας 9 ασίστ με τη Λάτσιο σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς μέσους στην Ευρώπη και πολλοί πιστεύουν πως σύντομα θα πάρει μεταγραφή για μεγαλύτερη ομάδα, όμως όποιος σύλλογος τον θέλει θα πρέπει να τινάξει τη μπάνκα στον αέρα. Για τη Σερβία ασφαλώς και είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλούς πάντως ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω