Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018: Γ' ΟΜΙΛΟΣ
2018-06-09 19:58
ΓΑΛΛΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 14
Καλύτερη πορεία: Πρωταθλήτρια κόσμου (1998)
Η εξαιρετική φουρνιά που διαθέτουν τα τελευταία χρόνια οι Γάλλοι τους χρίζει ως ένα από τα φαβορί για να κατακτήσουν το Μουντιάλ της Ρωσίας. Πριν δύο χρόνια, η φουρνιά αυτή έφτασε μέχρι τον τελικό του Euro που φιλοξενήθηκε μέσα στο σπίτι της, όμως δεν κατάφερε να φτάσει στον θρίαμβο. Οι «τρικολόρ» διαθέτουν ένα πολύ γεμάτο ρόστερ, με λύσεις σε όλες τις θέσεις, καθώς και μία πολύ νεανική ομάδα. Μέσα στην τελευταία διετία, μάλιστα, έχουν αναδείξει και νέους πρωταγωνιστές, όπως οι Εμπαπέ, Ντεμπελέ ή Λεμάρ, που ήδη συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου στην ηλικία τους. Αίσθηση προκάλεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ο αποκλεισμός παικτών όπως ο Λακαζέτ, ο Ραμπιό, ο Μαρσιάλ ή ο Παγέ από την αποστολή, όπως όμως αναφέραμε και παραπάνω, το υλικό της Γαλλίας είναι τόσο πλούσιο που κάποιοι έπρεπε να μείνουν εκτός. Στα μείον αυτής της ομάδας είναι ότι φαίνεται πως λείπει ένας παίκτης με εμπειρία, που να μπορεί να βγει μπροστά στις δύσκολες στιγμές, ενώ στα προκριματικά έδειξε να έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα, παρά τις άφθονες επιθετικές λύσεις που έχει ο Ντιντιέ Ντεσάμπ στα χέρια του. Παρ’ όλα αυτά, όλοι περιμένουν τους Γάλλους να φτάσουν πολύ ψηλά σε αυτή τη διοργάνωση, κι ας έχουν αρκετά δύσκολες διασταυρώσεις στον δρόμο για τον τελικό.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Στιβ Μανταντά (Μαρσέιγ), Αλφόνς Αρεολά (Παρί Σεν Ζερμέν)
Αμυντικοί: Τζιμπρίλ Σιντιμπέ (Μονακό), Μπενζαμίν Παβάρ (Στουτγκάρδη), Ραφαέλ Βαράν (Ρεάλ Μαδρίτης), Σαμουέλ Ουμτιτί (Μπαρτσελόνα), Αντίλ Ραμί (Μαρσέιγ), Πρενσέλ Κιμπέμπε (Παρί Σεν Ζερμέν), Μπενζαμίν Μεντί (Μάντσεστερ Σίτι), Λούκας Ερναντές (Ατλέτικο Μαδρίτης)
Μέσοι: Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι), Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κορεντίν Τολισό (Μπάγερν Μονάχου), Μπλεζ Ματουιντί (Γιουβέντους), Στιν Ενζονζί (Σεβίλλη), Τομά Λεμάρ (Μονακό), Ναμπίλ Φεκίρ (Λιόν)
Επιθετικοί: Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ολιβιέ Ζιρού (Τσέλσι), Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), Φλοριάν Τοβέν (Μαρσέιγ)
Ο προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάμπ
Ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε τρίτη μεγάλη διοργάνωση ως εκλέκτορας της εθνικής Γαλλίας. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο έφτασε τους «πετεινούς» μέχρι τα προημιτελικά, ενώ στο Euro που διοργάνωσαν οι ίδιοι έφτασε μέχρι την πηγή (τελικός) αλλά νερό δεν ήπιε. Έχει κατακτήσει το μοναδικό Μουντιάλ για τη Γαλλία ως αρχηγός το 1998 και έχοντας τώρα στη διάθεσή του μια εκπληκτική ομάδα με πληθώρα επιλογών και μεγάλο ενθουσιασμό, θέλει να γίνει ο τρίτος που κατακτά το τρόπαιο ως παίκτης και ως προπονητής μετά τους Μάριο Ζαγκάλο και Φραντς Μπεκενμπάουερ.
Το αστέρι: Αντουάν Γκριεζμάν
Εν μέσω πολλών συζητήσεων αναφορικά με το επαγγελματικό του μέλλον, αφού όλοι περιμένουν να δουν αν τελικά θα πάει στη Μπαρτσελόνα όπως ακούγεται ή αν θα παραμείνει στην Ατλέτικο, ο Αντουάν Γκριεζμάν έχει αναλάβει στις πλάτες του την ευθύνη να ηγηθεί της Γαλλίας σε αυτό το Μουντιάλ. Εντυπωσίασε με τους «τρικολόρ» στο προ διετίας Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, παίρνοντας το βραβείο του πρώτου σκόρερ με 6 γκολ. Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης, τη χρονιά που μας πέρασε κατέκτησε επιτέλους τον πρώτο του μεγάλο τίτλο, το Europa League με την Ατλέτικο, με τους «τρικολόρ» να στηρίζουν πολλές από τις ελπίδες τους για διάκριση επάνω του.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 4
Καλύτερη πορεία: Φάση των «16» (2006)
Οι Αυστραλοί παίρνουν μέρος για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε Μουντιάλ και για να φτάσουν στη Ρωσία χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν ένα τεράστιο ταξίδι, αφού βγήκαν τρίτοι στον όμιλό τους στην προκριματική ζώνη της Ασίας (εκεί αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια) και στη συνέχεια έπαιξαν μπαράζ τόσο με τη Συρία (την απέκλεισαν στην παράταση) όσο και με την Ονδούρα. Ο προπονητής όμως που την οδήγησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο ομογενής Άγγελος Ποστέκογλου, αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας λίγους μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης και ο Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ τον αντικατέστησε. Με μια πρώτη ματιά, το υλικό της Αυστραλίας δε σε πείθει πως αυτή η ομάδα μπορεί να καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο, όμως με αρκετούς παίκτες να αγωνίζονται στην Αγγλία, οι «socceroos» έχουν υιοθετήσει το βρετανικό στυλ και έχουν ως στόχο να φανούν ανταγωνιστικοί σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό όμιλο. Στην αποστολή βρίσκεται και ο Έλληνας ομογενής Δημήτρης Πετράτος.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Μάθιου Ράιαν (Μπράιτον), Μπραντ Τζόουνς (Φέγενορντ), Ντάνι Βούκοβιτς (Γκενκ)
Αμυντικοί: Μίλος Ντέγκενεκ (Γιοκοχάμα Μαρίνος), Τζέιμς Μέρεντιθ (Μίλγουολ), Μάθιου Τζέρμαν (Σουόν Σάμσουνγκ Μπλούγουινγκς), Αζίζ Μπέχιτς (Μπούρσασπορ), Τζος Ρίσντον (Γουέστερν Σίντνεϊ Γουόντερερς), Τρεντ Σένσμπουρι (Γκρασχόπερς)
Μέσοι: Μαρκ Μίλιγκαν (Αλ-Αχλί), Μάσιμο Λουόνγκο (ΚΠΡ), Άαρον Μόι (Χάντερσφιλντ), Μάιλ Γέντινακ (Άστον Βίλα), Ντάνιελ Αρζάνι (Μέλμπουρν Σίτι), Δημήτρης Πετράτος (Νιούκαστλ Τζετς), Τζάκσον Ίρβιν (Χαλ), Τομ Ρόγκιτς (Σέλτικ)
Επιθετικοί: Τιμ Κέιχιλ (-), Μάθιου Λέκι (Χέρτα Βερολίνου), Τόμι Γιούριτς (Λουκέρνη), Ρόμπι Κρούζε (Μπόχουμ), Άντριου Ναμπούτ (Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς), Τζέιμι Μακλάρεν (Ντάρμσταντ)
Ο προπονητής: Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ
Ο Άγγελος Ποστέκογλου αποχώρησε αν και είχε οδηγήσει την Αυστραλία στην τέταρτή της συμμετοχή σε Μουντιάλ, με τον Ολλανδό να είναι ο διάδοχός του. Πρόκειται για τον άνθρωπο που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ με την Ολλανδία το 2010, έχοντας εμπειρία και από εθνικές ομάδες αλλά και από συλλόγους. Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποχωρήσει από τον πάγκο των «καγκουρώ», για να αναλάβει ο Γκρέιαμ Άρνολντ.
Το αστέρι: Τιμ Κέιχιλ
Στα 38 του χρόνια πλέον, ο Τιμ Κέιχιλ ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε τέταρτο διαφορετικό Μουντιάλ με την Αυστραλία. Είναι ο μεγάλος ηγέτης της ομάδας, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της, ο παίκτης που έχει σκοράρει και στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις για τους «socceroos». Στο δεύτερο μισό της σεζόν που μας πέρασε αγωνίστηκε στην Αγγλία για τη Μίλγουολ και τώρα είναι ελεύθερος.
ΠΕΡΟΥ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 4
Καλύτερη πορεία: Προημιτελικά (1970, 1978)
Η τελευταία παρουσία του Περού σε Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν το 1982 στην Ισπανία και η μέρα που η λατινοαμερικάνικη ομάδα εξασφάλισε την πρώτη της συμμετοχή στη διοργάνωση μετά από 36 χρόνια ήταν κάτι σαν εθνική γιορτή για τη χώρα. Το Περού ξεκίνησε άσχημα την προκριματική φάση, όμως προς το τέλος έκανε τη ρελάνς, τερμάτισε στην πέμπτη θέση υπερτερώντας στην ισοβαθμία της Χιλής και πέρασε το εμπόδιο της Νέας Ζηλανδίας στα μπαράζ. Οι Περουβιανοί έχουν ακόμη να θυμούνται τις εκπληκτικές πορείες τους στα Μουντιάλ του 1970 και του 1978, με μεγάλο πρωταγωνιστή τότε τον κορυφαίο παίκτη που ανέδειξε ποτέ η χώρα και έβδομο σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, Τεόφιλο Κουμπίγιας. Στη Ρωσία θέλουν να γράψουν νέες σελίδες στην ιστορία τους γύρω από την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση. Βρίσκονται σε δύσκολο όμιλο, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι ξεγραμμένοι. Πόσο μάλλον τώρα που μετά από μια μεγάλη κινητοποίηση που έγινε από εξέχοντες ανθρώπους του ποδοσφαίρου αλλά και από τους αρχηγούς των άλλων τριών ομάδων του ομίλου, η τιμωρία του Πάολο Γκερέρο για χρήση κοκαΐνης που του είχε επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβρη τελικά μειώθηκε, έτσι ο αρχηγός του Περού θα δώσει κανονικά το παρών σε αυτό το Μουντιάλ.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Πέδρο Γκαγιέσε (Βερακρούζ), Κάρλος Κασέδα (Βερακρούζ), Χοσέ Καρβάγιο (Ουνιβερσιδάδ Τέκνικα)
Αμυντικοί: Αλμπέρτο Ροντρίγκες (Ατλέτικο Τζούνιορ), Άλντο Κόρσο (Ουνιβερσιτάριο), Άντερσον Σανταμαρία (Πουέμπλα), Μιγκέλ Αραούχο (Αλιάνσα Λίμα), Μιγκέλ Τραούκο (Φλαμένγκο), Κρίστιαν Ράμος (Βερακρούζ), Λούις Αντβίνκουλα (Λόμπος), Νίλσον Λογιόλα (Μέλγκαρ)
Μέσοι: Πάολο Ουρτάδο (Γκιμαράες), Κρίστιαν Κουέβα (Σάο Πάολο), Ρενάτο Ταπία (Φέγενορντ), Άντι Πόλο (Πόρτλαντ Τίμπερς), Βίλντερ Καρταχένα (Βερακρούζ), Γιοσιμάρ Οτούν (Ορλάντο Σίτι), Έντισον Φλόρες (Άαλμποργκ), Πέδρο Ακίνο (Λεόν)
Επιθετικοί: Πάολο Γκερέρο (Φλαμένγκο), Τζέφερσον Φαρφάν (Λοκομοτίβ Μόσχας), Ραούλ Ρουιντίαζ (Μορέλια), Αντρέ Καρίγιο (Γουότφορντ)
Ο προπονητής: Ρικάρντο Καρέκα
Κάθεται στον πάγκο του Περού από το 2015 και έχει διαγράψει μια πολύ επιτυχημένη πορεία. Υπό τις οδηγίες του, η ομάδα αναδείχθηκε τρίτη στο Κόπα Αμέρικα του 2015 και έφτασε ως τα προημιτελικά στην ίδια διοργάνωση ένα χρόνο αργότερα. Τώρα κατάφερε να «κλείσει» στο Περού ένα εισιτήριο για Μουντιάλ μετά από 36 χρόνια και θέλει να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο σύνολο, ικανό να κάνει τη ζημιά.
Το αστέρι: Τζέφερσον Φαρφάν
Μαζί με τον αρχηγό Πάολο Γκερέρο είναι οι «παλιοσειρές» της ομάδας του Περού και τώρα ήρθε η στιγμή, βαδίζοντας προς το τέλος της καριέρας τους, να πάρουν μέρος σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Γνωστός κάποτε για την απίστευτη ταχύτητά του, ο Φαρφάν προέρχεται από καλή σεζόν με τη Λοκομοτίβ στη Ρωσία και μαζί με παίκτες όπως ο Γκερέρο, ο Κουέβα και ο Καρίγιο θα είναι ένα από τα σημεία αναφοράς για την ομάδα.
ΔΑΝΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 4
Καλύτερη πορεία: Προημιτελικά (1998)
Μετά την απουσία τους από τη διοργάνωση του 2014, οι Δανοί επέστρεψαν και πάλι σε Μουντιάλ και έχουν να επιδείξουν ένα ικανότατο και πολύ ενδιαφέρον σύνολο. Τα πάντα στην ομάδα του Άγκε Χαρέιντε κινούνται γύρω από τον άσο της Τότεναμ, Κρίστιαν Έρικσεν, όμως ο μεσοεπιθετικός των «σπιρουνιών» έχει αρκετούς άξιους συμπαραστάτες, όπως ο Σμάιχελ, ο Κρίστενσεν, ο Κίερ, ο Ντιλέινι, ο Σίστο και ο Ντόλμπεργκ. Η Δανία βρίσκεται σε έναν απαιτητικό όμιλο και η λογική λέει πως θα δώσει μάχη για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση πίσω από τη Γαλλία. Οι δυνατότητες υπάρχουν για τη σκανδιναβική ομάδα. Μπορεί να κάνει μια μεγάλη πορεία όπως το 1998 όταν και είχε φτάσει ως τα προημιτελικά; Κάπως δύσκολο, όμως αν οι Δανοί βγάλουν το γνωστό μαχητικό πνεύμα τους και αν ο Έρικσεν βρεθεί σε πολύ καλή κατάσταση στα ρωσικά γήπεδα, όλα γίνονται.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Κάσπερ Σμάιχελ (Λέστερ), Φρέντερικ Ρόνοφ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Γιόνας Λεσλ (Χάντερσφιλντ)
Αμυντικοί: Γιανίκ Βέστεργκααρντ (Γκλάντμπαχ), Σίμον Κίερ (Σεβίλλη), Γιόνας Κνούντσεν (Ίπσουιτς), Αντρέας Κρίστενσεν (Τσέλσι), Ματίας Γιόργκενσεν (Χάντερσφιλντ), Χένρικ Ντάλσγκααρντ (Μπρέντφορντ), Γενς Στρίγκερ Λάρσεν (Ουντινέζε)
Μέσοι: Μίκαελ Κρον-Ντέλι (Λα Κορούνια), Γουίλιαμ Κβιστ (Κοπεγχάγη), Τόμας Ντιλέινι (Ντόρτμουντ), Κρίστιαν Έρικσεν (Τότεναμ), Βίκτορ Φίσερ (Κοπεγχάγη), Λούκας Λεράγκερ (Μπορντό), Λάσε Σένε (Άγιαξ), Πιόνε Σίστο (Θέλτα)
Επιθετικοί: Νικολάι Γιόργκενσεν (Φέγενορντ), Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία), Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ (Μπορντό), Αντρέας Κορνέλιους (Αταλάντα), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Άγιαξ)
Ο προπονητής: Άγκε Χαρέιντε
Ο Νορβηγός τεχνικός διαδέχθηκε το 2016 τον μακροβιότερο προπονητή στην ιστορία της εθνικής Δανίας, τον Μόρτεν Όλσεν, μετά την αποτυχία της πρόκρισης στα τελικά του Euro. Μαζί του οι Σκανδιναβοί άλλαξαν σελίδα και βασιζόμενος σε μια γενιά με αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, προεξέχοντος του Έρικσεν, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα και πάλι σε ένα Μουντιάλ.
Το αστέρι: Κρίστιαν Έρικσεν
Ο κορυφαίος Δανός ποδοσφαιριστής προέρχεται από μία αρκετά παραγωγική χρονιά με την Τότεναμ και θέλει να «λάμψει» και στο Μουντιάλ με την εθνική ομάδα της χώρας του. Πήρε από το χέρι τη Δανία στα προκριματικά και την οδήγησε ως τα τελικά της διοργάνωσης, πετυχαίνοντας 12 γκολ και τερματίζοντας πίσω μόνο από τους Λεβαντόφσκι και Ρονάλντο στη λίστα των κορυφαίων σκόρερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο καθοριστικός είναι για τους Σκανδιναβούς αποτελεί η μεγαλειώδης εμφάνισή του στα μπαράζ απέναντι στην Ιρλανδία, όταν και πέτυχε χατ τρικ στη νίκη με 5-1.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω