Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018: Η' ΟΜΙΛΟΣ

2018-06-13 20:47

 

ΠΟΛΩΝΙΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 7

Καλύτερη πορεία: 3η θέση (1974, 1982)

Δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία φορά, το 2006 δηλαδή, η Πολωνία παίρνει ξανά μέρος σε Μουντιάλ. Πρόκειται για μια ομάδα που έχει εντυπωσιάσει στο παρελθόν σε αυτή τη διοργάνωση, έχοντας κερδίσει δυο φορές την τρίτη θέση, το 1974 με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορζ Λάτο και το 1982 με μεγάλο αστέρι τον Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ. Από κει και έπειτα οι Πολωνοί δεν έχουν καταφέρει κάτι αξιοσημείωτο ούτε σε παγκόσμιο ούτε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με εξαίρεση ίσως την πορεία τους ως τα προημιτελικά στο τελευταίο Euro, όταν και αποκλείστηκαν από τους μετέπειτα θριαμβευτές Πορτογάλους. Για ακόμη ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στο σκοράρισμα. Αν ο στράικερ της Μπάγερν βρεθεί σε καλή κατάσταση, παρουσιαστεί όσο αποτελεσματικός μας έχει συνηθίσει και φυσικά πάρει και τις απαραίτητες βοήθειες από τους συμπαίκτες του, τότε η Πολωνία μπορεί να ελπίζει σε μια καλή πορεία. Ο όμιλός της είναι αμφίρροπος, δεν έχει το μεγάλο όνομα και έτσι είναι μια καλή ευκαιρία για τον «Λέβα» και την παρέα του να «χτυπήσουν» την πρόκριση στα νοκ άουτ και από κει και πέρα όπου τους βγάλει.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Βόιτσεχ Σέζνι (Γιουβέντους), Λούκας Φαμπιάνσκι (Σουόνσι), Μπάρτοζ Μπιαλκόφσκι (Ίπσουιτς)

Αμυντικοί: Λούκας Πίστσεκ (Ντόρτμουντ), Μίχαλ Πάζνταν (Λέγκια Βαρσοβίας), Αρτούρ Γεντρζέιζτσικ (Λέγκια Βαρσοβίας), Τιάγκο Κιόνεκ (ΣΠΑΛ), Γιαν Μπέντναρεκ (Σαουθάμπτον), Κάμιλ Γκλικ (Μονακό), Μπάρτοζ Μπερεζίνσκι (Σαμπντόρια), Ματσιέι Ρίμπους (Λοκομοτίβ Μόσχας)

Μέσοι: Πιότρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Γιάτσεκ Γκοράλσκι (Λουντογκόρετς), Κάρολ Λινέτι (Σαμπντόρια), Γκρέγκορζ Κριχόβιακ (Γουέστ Μπρομ), Κάμιλ Γκροσίτσκι (Χαλ), Γιάκουμπ Μπλαστσικόφσκι (Βόλφσμπουργκ), Σλάβομιρ Πέστσκο (Λέχια Γκντανσκ), Ράφαλ Κουρζάβα (Γκόρνικ Ζάμπρζε)

Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπάγερν Μονάχου), Αρκάντιους Μίλικ (Νάπολι), Λούκας Τεόντορτσικ (Άντερλεχτ), Νταβίντ Κοβνάτσκι (Σαμπντόρια)

 

Ο προπονητής: Άνταμ Ναβάλκα

Έχει θητεύσει τρεις φορές ως προπονητής σε μια από τις κορυφαίες πολωνικές ομάδες, τη Βίσλα Κρακοβίας, ενώ από το 2013 κάθεται στον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας. Η πορεία ως τα προημιτελικά του Euro 2016 και η πρόκριση στο Μουντιάλ της Ρωσίας είναι τα «παράσημά» του ως τώρα με την Πολωνία.

Το αστέρι: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Το «κανόνι» της Μπάγερν Μονάχου θα πάρει πάνω του σχεδόν όλη την ευθύνη στον επιθετικό τομέα για την Πολωνία. Ο ένας εκ των κορυφαίων στράικερ στον κόσμο προέρχεται από μία ακόμη χρονιά γεμάτη γκολ με τους Βαυαρούς, βρίσκοντας 29 φορές δίχτυα στο πρωτάθλημα και 41 σε όλες τις διοργανώσεις. Για τρίτη φορά στην καριέρα του πήρε το «χρυσό κανονάκι» της Bundesliga.

 

ΣΕΝΕΓΑΛΗ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 1

Καλύτερη πορεία: Προημιτελικά (2002)

Μία μόλις συμμετοχή μετρούσε η Σενεγάλη σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από το τουρνουά της Ρωσίας, αλλά τι συμμετοχή! Στην παρθενική τους εμφάνιση σε Μουντιάλ, το 2002 στην Άπω Ανατολή, τα «λιοντάρια της Τεράνγκα» εξέπληξαν ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη αφού κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου, νικώντας μάλιστα στην πρεμιέρα τη πρωταθλήτρια κόσμου και Ευρώπης Γαλλία! Με οδηγό εκείνη την ονειρική για αυτούς διοργάνωση, οι Σενεγαλέζοι θα προσπαθήσουν και πάλι να προκαλέσουν αίσθηση. Έχουν δυνατότητες, έχουν αρκετούς αξιόλογους παίκτες (Μανέ, Κουλιμπαλί, Μπαλντέ, Νιάνγκ), όμως το γεγονός πως οι παίκτες δεν έχουν πείρα από μια τέτοια διοργάνωση μπορεί να κοστίσει. Ο όμιλος πάντως δεν είναι απαγορευτικός και αν και η Σενεγάλη δεν είναι φαβορί για να προχωρήσει, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Καντίμ Εντιαγέ (Χορόγια), Αμπντουλαγιέ Ντιαλό (Ρεν), Αλφρέντ Γκομίς (ΣΠΑΛ)

Αμυντικοί: Σαλιού Σις (Βαλενσιέν), Καλιντού Κουλιμπαλί (Νάπολι), Καρά Εμποτζί (Άντερλεχτ), Σαλίφ Σανέ (Αννόβερο), Γιουσούφ Σαμπαλί (Μπορντό), Λαμινέ Γκασαμά (Αλάνιασπορ), Μούσα Βαγκέ (Έουπεν)

Μέσοι: Ιντρίσα Γκουέγε (Έβερτον), Σεϊκού Κουγιατέ (Γουέστ Χαμ), Σεΐκ Εντόι (Μπέρμιγχαμ), Αλφρέντ Εντιαγέ (Γουλβς), Μπαντού Εντιαγέ (Στόουκ)

Επιθετικοί: Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ), Μούσα Σο (Μπούρσασπορ), Μάμε Μπιράφ Ντιουφ (Στόουκ), Μούσα Κονατέ (Αμιάν), Ντιαφρά Σακό (Ρεν), Ισμαϊλά Σαρ (Ρεν), Εμπαγιέ Νιάνγκ (Τορίνο), Κεϊτά Μπαλντέ (Μονακό)

 

Ο προπονητής: Αλιού Σισέ

Το 2002 ήταν ο αρχηγός της Σενεγάλης στη μεγάλη πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, θα καθοδηγήσει την ομάδα από τον πάγκο, θέλοντας να μεταφέρει στους νέους παίκτες πολλά από τα στοιχεία που έκαναν τη Σενεγάλη τη μεγάλη έκπληξη εκείνου του τουρνουά.

Το αστέρι: Σαντιό Μανέ

Εντυπωσίασε αυτή τη χρονιά με τη φανέλα της Λίβερπουλ, αφού σημείωσε 20 γκολ (10 στην Premier League και 10 στο Champions League) και μοίρασε 9 ασίστ, όντας ένα από τα μέλη της τρομερής τριπλέτας των «κόκκινων», την οποία συνέθεσε μαζί με Σαλάχ και Φιρμίνο. Ταχύτατος, εκρηκτικός, απρόβλεπτος, θα είναι η νούμερο ένα πηγή κινδύνων για κάθε αντίπαλο της Σενεγάλης.

 

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 5

Καλύτερη πορεία: Προημιτελικά (2014)

Εντυπωσίασε στο προηγούμενο Μουντιάλ, όταν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά και τελικώς έμεινε εκτός από τη διοργανώτρια Βραζιλία. Στη «χώρα του καφέ» παρουσίασε μια εξαιρετική ομάδα που έκανε όλο τον κόσμο να μιλά γι’ αυτήν, με τον Χάμες Ροντρίγκες να «λάμπει» και να παίρνει το «Χρυσό Παπούτσι» της διοργάνωσης. Θα μπορέσουν άραγε οι «καφετέρος» να καταφέρουν κάτι ανάλογο και στη Ρωσία; Τώρα, εκτός από τον Χάμες, έχουν μαζί τους και έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ των καιρών μας, τον Ρανταμέλ Φαλκάο που είχε χάσει λόγω τραυματισμού το Μουντιάλ της Βραζιλίας, αλλά και αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όπως ο Κουαδράδο, ο Μουριέλ, ο Ντάβιντσον Σάντσες και ο Ισκιέρδο. Είχαν τη μεγάλη ατυχία να δουν τον παίκτη που προοριζόταν για βασικός τους αριστερός μπακ, τον Φρανκ Φάμπρα, να παθαίνει ρήξη χιαστού στην προπόνηση (!) και να χάνει το τουρνουά, όμως ακόμη κι έτσι συνεχίζουν να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου. Χάμες και Φαλκάο είναι οι «διόσκουροι» της Κολομβίας και αν βρεθούν σε φόρμα στα ρωσικά γήπεδα, τότε η λατινοαμερικάνικη ομάδα μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα και πάλι.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Νταβίδ Οσπίνα (Άρσεναλ), Καμίλο Βάργκας (Ντεπορτίβο Κάλι), Χοσέ Φερνάντο Κουαδράδο (Όνσε Κάλντας)

Αμυντικοί: Κριστιάν Ζαπάτα (Μίλαν), Όσκαρ Μουρίγιο (Πατσούκα), Σαντιάγο Αρίας (Αϊντχόβεν), Γεράι Μίνα (Μπαρτσελόνα), Γιόχαν Μοχίκα (Τζιρόνα), Φαρίντ Ντίας (Ολίμπια), Ντάβιντσον Σάντσες (Τότεναμ)

Μέσοι: Βίλμαρ Μπάριος (Μπόκα Τζούνιορς), Κάρλος Σάντσες (Φιορεντίνα), Αμπέλ Αγκιλάρ (Ντεπορτίβο Κάλι), Χάμες Ροντρίγκες (Μπάγερν Μονάχου), Χουάν Κουαδράδο (Γιουβέντους), Ματέους Ουρίμπε (Αμέρικα), Τζέφερσον Λέρμα (Λεβάντε), Χουάν Φερνάντο Κιντέρο (Ρίβερ Πλέιτ)

Επιθετικοί: Ρανταμέλ Φαλκάο (Μονακό), Κάρλος Μπάκα (Βιγιαρεάλ), Λουίς Μουριέλ (Σεβίλλη), Μιγκέλ Μπόρχα (Παλμέιρας), Χοσέ Ισκιέρδο (Μπράιτον)

 

Ο προπονητής: Χοσέ Πέκερμαν

Απόλυτα επιτυχημένος με τις μικρές εθνικές ομάδες της Αργεντινής, κατέκτησε τρία Παγκόσμια Κύπελλα Νέων με την Κ-20 της χώρας του (1995, 1997, 2001). Καθοδήγησε την ανδρική ομάδα στο Μουντιάλ του 2006, ενώ τώρα ετοιμάζεται να κοουτσάρει την Κολομβία για δεύτερη φορά στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Το αστέρι: Χάμες Ροντρίγκες

Ο Φαλκάο είναι υγιής σε αυτό το Μουντιάλ και φιλοδοξεί να γίνει ο «εκτελεστής» για την Κολομβία, αλλά ο Χάμες συνδυάζει εκτέλεση και δημιουργία. Το περασμένο καλοκαίρι πήγε δανεικός στη Μπάγερν γιατί δεν είχε πολύ χρόνο συμμετοχής στη Ρεάλ και στη Βαυαρία ξανάνιωσε, έχοντας μια γεμάτη χρονιά με 39 ματς, 8 γκολ και 14 ασίστ. Ήταν το πρόσωπο της προηγούμενης διοργάνωσης, κερδίζοντας και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ, έτσι όλοι περιμένουν να δουν αν θα πρωταγωνιστήσει και στη Ρωσία.

 

ΙΑΠΩΝΙΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 5

Καλύτερη πορεία: Φάση των «16» (2002, 2010)

Από το 1998, όταν και πραγματοποίησε την πρώτη της συμμετοχή σε Μουντιάλ, η Ιαπωνία συμμετέχει ανελλιπώς στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Η φάση των «16» αποτελεί ταβάνι της, έχοντας φτάσει εκεί σε δύο περιπτώσεις, στη διοργάνωση που φιλοξένησε μαζί με τη Ν. Κορέα το 2002 και το 2010. Οι «σαμουράι» είναι πάντα μαχητικοί, ωστόσο δύσκολα θα καταφέρουν κάτι αξιόλογο σε αυτό το Μουντιάλ, αφού μπορεί να υπάρχουν κάποιοι παίκτες με ποιότητα στο ρόστερ και εμπειρία από μια τέτοια διοργάνωση (Καγκάβα, Χόντα, Οκαζάκι), όμως γενικότερα σαν σύνολο δεν έχουν αποκτήσει και πολλούς υποστηρικτές. Ο όμιλος πάντως δεν έχει το ξεκάθαρο φαβορί και αν οι Γιαπωνέζοι παρουσιαστούν σοβαροί και συγκροτημένοι τότε μπορεί να θέσουν υποψηφιότητα για την πρόκριση κι ας μη συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες αυτή τη στιγμή. Στα αξιοπερίεργα συγκαταλέγεται το γεγονός πως ο προπονητής που την οδήγησε στο Παγκόσμιο, ο Βαχίντ Χαλίλχοβιτς, απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία μόλις δύο μήνες πριν από την έναρξη του τουρνουά για να πάρει τη θέση του ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας, Ακίρα Νισίνο.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Εΐτζι Καβασίμα (Μετς), Μασαάκι Χιγκασιγκούτσι (Γκάμπα Οσάκα), Κοσούκε Νακαμούρα (Κασίβα Ρεϊσόλ)

Αμυντικοί: Ναομίτσι Ουέντα (Κασίμα Άντλερς), Γκεν Σότζι (Κασίμα Άντλερς), Γιούτο Ναγκατόμο (Γαλατάσαραϊ), Ουατάρου Εντό (Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς), Χιρόκι Σακάι (Μαρσέιγ), Τομοάκι Μακίνο (Ουράβα Ρεντ Ντάιαμοντς), Γκοτόκου Σακάι (Αμβούργο), Μάγια Γιοσίντα (Σαουθάμπτον)

Μέσοι: Κεϊσούκε Χόντα (Πατσούκα), Γκάκου Σιμπασάκι (Χετάφε), Γκένκι Χαραγκούτσι (Αννόβερο), Σίνζι Καγκάβα (Ντόρτμουντ), Τακάσι Ουσάμι (Φορτούνα Ντίσελντορφ), Τακάσι Ινούι (Ρεάλ Μπέτις), Χοτάρου Γιαμαγκούτσι (Σερέζο Οσάκα), Μακότο Χασέμπε (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ριότα Οσίμα (Καβασάκι Φροντάλε)

Επιθετικοί: Σίνζι Οκαζάκι (Λέστερ), Γιοσινόρι Μούτο (Μάιντς), Γιούγια Οσάκο (Βέρντερ Βρέμης)

 

Ο προπονητής: Ακίρα Νισίνο

Εργαζόταν ως τεχνικός διευθυντής της ιαπωνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μέχρι τη στιγμή που τον περασμένο Απρίλη απολύθηκε ο Χαλίλχοτζιτς και έγινε διάδοχός του. Παρόλο που σαν προπονητής είχε επιτυχίες, κυρίως με τη Γκάμπα Οσάκα, είχε πολύ λίγο χρόνο να προετοιμάσει ο ίδιος την Ιαπωνία για το Μουντιάλ και αυτό ίσως κοστίσει.

Το αστέρι: Σίνζι Καγκάβα

Από τον Χόντα οι Γιαπωνέζοι περιμένουν να γίνει ο ηγέτης, από τον Οκαζάκι τα γκολ και από τον Καγκάβα να γίνει το «μυαλό» στη μεσαία γραμμή και να προσφέρει δημιουργικά. Μεγάλο ταλέντο λίγα χρόνια πριν, η εξέλιξή του έμεινε κάπως στάσιμη, όμως δεν παύει να αποτελεί έναν από τους λίγους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές των «σαμουράι».

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω