Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018: ΣΤ' ΟΜΙΛΟΣ

2018-06-12 15:08

 

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 18

Καλύτερη πορεία: Πρωταθλήτρια κόσμου (1954, 1974, 1990, 2014)

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια πηγαίνει στη Ρωσία με έναν και μόνο στόχο: να επαναλάβει την επιτυχία της στην προηγούμενη διοργάνωση και να γίνει η δεύτερη ομάδα που καταφέρνει να κατακτήσει το τρόπαιο σε δύο συνεχόμενα Μουντιάλ μετά τη Βραζιλία το 1958 και 1962. Ασφαλώς και δε θα’ ναι εύκολο, όμως οι Γερμανοί πιστεύουν πως έχουν ό, τι χρειάζεται. Για μια ακόμη φορά έχουν να παρουσιάσουν ένα εξαιρετικό σύνολο με άφθονες επιλογές κυρίως από τη μεσαία γραμμή και μπροστά, όντας μια ομάδα στην οποία κανείς παίκτης δε μπορείς να πεις πως ξεχωρίζει περισσότερο από κάποιον άλλον, αφού όλοι τους είναι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που ο καθένας αποτελεί ένα σημαντικό γρανάζι της «γερμανικής μηχανής» που έχει δημιουργήσει ο Γιόακιμ Λεβ τα τελευταία χρόνια. Ο τεχνικός της «νασιονάλμανσαφτ» πήρε τελικά τον τραυματία σχεδόν όλη τη χρονιά Νόιερ στην αποστολή, ο οποίος μάλλον κατά τα λεγόμενα του προπονητή του θα παίξει βασικός από τη στιγμή που ταξίδεψε στη Ρωσία, ενώ εξέπληξε τους πάντες με τον αποκλεισμό του Λιρόι Σανέ από την 23άδα, έναν από τους καλύτερους παίκτες της φοβερής φέτος Μάντσεστερ Σίτι. Όπως είπαμε όμως, οι λύσεις είναι πολλές στη Γερμανία, η οποία φιγουράρει και πάλι ως μεγάλο φαβορί. Τώρα θα πρέπει και να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Μανουέλ Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Μαρκ-Αντρέ Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Κέβιν Τραπ (Παρί Σεν Ζερμέν)

Αμυντικοί: Τζόσουα Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου), Ματς Χούμελς (Μπάγερν Μονάχου), Τζερόμ Μπόατενγκ (Μπάγερν Μονάχου), Αντόνιο Ρούντιγκερ (Τσέλσι), Νίκλας Ζούλε (Μπάγερν Μονάχου), Ματίας Γκίντερ (Γκλάντμπαχ), Γιόνας Έκτορ (Κολωνία), Μάρβιν Πλάτενχαρντ (Χέρτα Βερολίνου)

Μέσοι: Τόνι Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Σάμι Κεντίρα (Γιουβέντους), Ιλκάι Γκιντογκάν (Μάντσεστερ Σίτι), Λίον Γκορέτσκα (Μπάγερν Μονάχου), Σεμπάστιαν Ρούντι (Μπάγερν Μονάχου), Μεσούτ Οζίλ (Άρσεναλ), Τζούλιαν Ντράξλερ (Παρί Σεν Ζερμέν), Τζούλιαν Μπραντ (Μπάγερ Λεβερκούζεν)

Επιθετικοί: Τόμας Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου), Μάρκο Ρόις (Ντόρτμουντ), Τίμο Βέρνερ (Λειψία), Μάριο Γκόμεζ (Στουτγκάρδη)

 

Ο προπονητής: Γιόακιμ Λεβ

Βρίσκεται από το 2004 στον πάγκο της εθνικής Γερμανίας, αρχικά ως βοηθός του Γιούργκεν Κλίνσμαν και από το 2006 ως πρώτος προπονητής. Η δουλειά του στα «πάντσερ» είναι εξαιρετική, αφού έχει καταφέρει να κάνει πρωταγωνίστρια τη Γερμανία σε όλες τις διοργανώσεις (φιναλίστ Euro 2008, 3η στο Μουντιάλ 2010, ημιτελικά στο Euro 2012 και στο Euro 2016), με αποκορύφωμα φυσικά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν τέσσερα χρόνια. Πρόσφατα συμφώνησε να συνεχίσει στον πάγκο της «νασιονάλμανσαφτ» μέχρι το 2022.

Το αστέρι: Τόνι Κρόος

Σε ένα ρόστερ με πολλούς κορυφαίους ποδοσφαιριστές, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον Τόνι Κρόος, αφού είναι ένας παίκτης-βαρόμετρο για την ομάδα. Προέρχεται από μια μαγική τετραετία με τη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία μεταξύ άλλων πανηγύρισε τρία σερί Champions League, ενώ η ποιότητά του στη μεσαία γραμμή, οι μπαλιές ακριβείας του και οι άψογες εκτελέσεις του στα στημένα τον καθιστούν μια πολύ σημαντική μονάδα για τη Γερμανία.

 

ΜΕΞΙΚΟ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 15

Καλύτερη πορεία: Προημιτελικά (1970, 1986)

Το Μεξικό είναι πλέον μία από τις κλασσικές μουντιαλικές ομάδες, μια υπολογίσιμη δύναμη και μια σταθερή αξία στην πορεία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Με εξαίρεση όμως τα δύο τουρνουά που διοργανώθηκαν στην έδρα του, το 1970 και το 1986 όταν και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, δεν έχει καταφέρει σε άλλη περίπτωση να κάνει την υπέρβαση και δεν έχει νικήσει ποτέ νοκ άουτ παιχνίδι σε Μουντιάλ μακριά από το Μεξικό. Στις τελευταίες έξι διοργανώσεις, προκρίνεται πάντα από τους ομίλους, όμως συνεχώς τα βρίσκει σκούρα στη φάση των «16». Στο Μουντιάλ της Ρωσίας έχει και πάλι αρκετές πιθανότητες να είναι η ομάδα που θα προκριθεί πίσω από τη Γερμανία στον έκτο όμιλο. Έχει ένα σύνολο που αποτελείται από πολλούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές (Ερέρα, Γκουαρδάδο, αδέρφια Ντος Σάντος, Τσιτσαρίτο, Λοσάνο) και λογικά θα δώσει μάχη με τη Σουηδία για τη δεύτερη θέση. Όπως είπαμε, γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο για να περάσει από την πρώτη φάση, όμως το ζητούμενο είναι αν μπορεί να καταφέρει το κάτι παραπάνω, πράγμα δύσκολο βέβαια αφού είναι πολύ πιθανό να διασταυρωθεί με τη Βραζιλία στους «16». Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε στον 39χρονο πια Ράφα Μάρκες, ο οποίος ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε πέμπτο Μουντιάλ με το Μεξικό και να ισοφαρίσει το ρεκόρ του συμπατριώτη του Αντόνιο Καρμπαχάλ (1950-1966) και του Γερμανού Λόταρ Ματέους (1982-1998).

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Γκιγιέρμο Οτσόα (Σταντάρ Λιέγης), Χοσέ ντε Χεσούς Κορόνα (Κρουζ Αζούλ), Αλφρέδο Ταλαβέρα (Τολούκα)

Αμυντικοί: Ράφα Μάρκες (Άτλας), Ούγο Αγιάλα (Τίγκρες), Κάρλος Σαλσίδο (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Ντιέγο Ρέγιες (Πόρτο), Μιγκέλ Λαγιούν (Σεβίλλη), Έκτορ Μορένο (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Ένστον Άλβαρες (Αμέρικα), Χεσούς Γκαγιάρδο (Μοντερέι)

Μέσοι: Χόναταν Ντος Σάντος (Λος Άντζελες Γκάλαξι), Μάρκο Φαμπιάν (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Έκτορ Ερέρα (Πόρτο), Αντρές Γκουαρδάδο (Ρεάλ Μπέτις), Χαβιέρ Ακίνο (Τίγκρες)

Επιθετικοί: Χιοβάνι Ντος Σάντος (Λος Άντζελες Γκάλαξι), Χαβιέρ Ερνάντες (Γουέστ Χαμ), Κάρλος Βέλα (Λος Άντζελες), Ραούλ Χιμένες (Μπενφίκα), Χοσέ Μανουέλ Κορόνα (Πόρτο), Ορίμπε Περάλτα (Αμέρικα), Ίρβινγκ Λοσάνο (Αϊντχόβεν)

 

Ο προπονητής: Χουάν Κάρλος Οσόριο

Βρίσκεται από τον Οκτώβρη του 2015 στην τεχνική ηγεσία του Μεξικού και έχει οδηγήσει την «τρι» μέχρι τα ημιτελικά του Gold Cup (Κύπελλο Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) αλλά και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Έχει υπό τις οδηγίες του ένα σύνολο με δυνατότητες, όμως για την ώρα δεν έχει καταφέρει να τις εκμεταλλευτεί στο έπακρο και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους Μεξικανούς φιλάθλους.

Το αστέρι: Χαβιέρ Ερνάντες

Μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος στρέφεται πάνω στον Ίρβινγκ Λοσάνο, το ανερχόμενο ταλέντο του Μεξικού που στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη τα πήγε τέλεια με την Αϊντχόβεν, όμως για μια ακόμη φορά η ομάδα περιμένει πάρα πολλά από τον 30χρονο πια Ερνάντες. Ο «Τσιτσαρίτο» ετοιμάζεται να πάρει μέρος σε τρίτο σερί Μουντιάλ και αν και δεν προέρχεται από πολύ παραγωγική χρονιά με τη Γουέστ Χαμ, είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση των Μεξικανών.

 

ΣΟΥΗΔΙΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 11

Καλύτερη πορεία: Φιναλίστ (1958)

Μπορεί η Σουηδία να φανεί ανταγωνιστική χωρίς τον μεγάλο σταρ της τα τελευταία χρόνια και πρώτο σκόρερ στην ιστορία της, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς; Στα προκριματικά έδειξε ότι μπορεί, αφού αρχικά αναδείχθηκε νικήτρια στη μάχη με την Ολλανδία για τη δεύτερη θέση του ομίλου και στη συνέχεια κατάφερε να βγάλει εκτός Μουντιάλ την Ιταλία, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια και τη διοργάνωση του 1958, η οποία είχε γίνει στη σκανδιναβική χώρα, με τους Σουηδούς να φτάνουν ως τον τελικό και να χάνουν από τη Βραζιλία του Πελέ. Το χαρακτηριστικό της μετά-Ζλάταν Σουηδίας είναι πως λόγω του ότι δεν υπάρχει πια κανένας μεγάλος αστέρας στην ομάδα, οι Σκανδιναβοί παρουσιάζουν ένα σύνολο δεμένο και μαχητικό, που σίγουρα δε θα αποτελέσει εύκολο αντίπαλο για κανέναν. Ο όμιλος τους επιτρέπει να κάνουν όνειρα για τα νοκ άουτ, έχοντας ως κύριο αντίπαλο το Μεξικό για την πρόκριση. Στην αποστολή της Σουηδίας υπάρχουν αρκετοί παίκτες που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα, όπως ο Όλσεν, ο Ντουρμάζ, ο Χίλιεμαρκ και φυσικά ο Μάρκους Μπεργκ, πάνω στον οποίο πέφτει σχεδόν όλο το επιθετικό βάρος για την ομάδα του Γιάνε Άντερσον.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Ρόμπιν Όλσεν (Κοπεγχάγη), Κρίστοφερ Νόρντφελντ (Σουόνσι), Καρλ-Γιόχαν Τζόνσον (Γκινγκάμπ)

Αμυντικοί: Μίκαελ Λούστιγκ (Σέλτικ), Έμιλ Κραφθ (Μπολόνια), Βίκτορ Λίντελοφ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντρέας Γκράνκβιστ (Χέλσινγκμποργκ), Μάρτιν Όλσον (Σουόνσι), Φίλιπ Χελάντερ (Μπολόνια), Πόντους Γιάνσον (Λιντς), Λούντβιχ Αουγκούστινσον (Βέρντερ Βρέμης)

Μέσοι: Σεμπάστιαν Λάρσον (ΑΙΚ Στοκχόλμης), Άλμπιν Έκνταλ (Αμβούργο), Εμίλ Φόρσμπεργκ (Λειψία), Γκούσταβ Σβένσον (Σιάτλ Σάουντερς), Όσκαρ Χίλιεμαρκ (Τζένοα), Βίκτορ Κλάεσον (Κράσνονταρ), Μάρκους Ροντέν (Κροτόνε), Τζίμι Ντουρμάζ (Τουλούζ)

Επιθετικοί: Μάρκους Μπεργκ (Αλ-Αΐν), Τζον Γκουιντέτι (Αλαβές), Όλα Τοϊβόνεν (Τουλούζ), Ισαάκ Κίεσε Τελίν (Βάασλαντ Μπέβερεν)

 

Ο προπονητής: Γιάνε Άντερσον

Το 2016 αντικατέστησε τον επί μια επταετία τεχνικό της Σουηδίας, Ερίκ Χαμρέν. Έχει πάρει ένα πρωτάθλημα Σουηδίας με τη Νόρκεπινγκ το 2015 και το μεγαλύτερο κατόρθωμά του με την εθνική είναι ασφαλώς η πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ εις βάρος της Ιταλίας.

Το αστέρι: Εμίλ Φόρσμπεργκ

Αφού δεν υπάρχει πια Ζλάταν, ο Φόρσμπεργκ είναι ό, τι πιο ποιοτικό διαθέτει στο ρόστερ της η Σουηδία. Μέλος της μεγάλης έκπληξης της Bundesliga την τελευταία διετία, της Λειψίας, αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές της γερμανικής ομάδας και οι Σκανδιναβοί περιμένουν πολλά από τις εμπνεύσεις του σε αυτό το Μουντιάλ.

 

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 9

Καλύτερη πορεία: 4η θέση (2002)

Η Νότια Κορέα θα πάρει μέρος για ένατη συνεχόμενη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αποτελώντας τακτική θαμώνα των τελευταίων διοργανώσεων, όμως η αλήθεια είναι πως πολύ λίγα πράγματα έχουμε να περιμένουμε αυτή τη φορά από τους Ασιάτες. Από το ρόστερ τους ξεχωρίζει σίγουρα ο Χέουνγκ-Μιν Σον, ο οποίος προέρχεται από μια φανταστική σεζόν με την Τότεναμ, όμως άλλους παίκτες με παρόμοιες ικανότητες δε φαίνεται να έχουν. Παρ’ όλα αυτά, η Νότια Κορέα είναι πάντα ένα αξιόμαχο σύνολο και θα προσπαθήσει να διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι «πολεμιστές Ταεγκούκ», όπως είναι το παρατσούκλι τους, έχουν πάντα ως σημείο αναφοράς τη σπουδαία πορεία τους στο Μουντιάλ 2002, το οποίο συνδιοργάνωσαν με την Ιαπωνία, όταν και έφτασαν ως τα ημιτελικά και εν τέλει πήραν την τέταρτη θέση, έχοντας βέβαια και μεγάλη αβάντα από τη διαιτησία. Πέρα από εκείνη τη διοργάνωση όμως δεν έχουν να επιδείξουν κάτι αξιόλογο και συνήθως αποχαιρετούν από τη φάση των ομίλων.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες: Κιμ Σέουνγκ-Γκιου (Βίσελ Κόμπε), Κιμ Γιν-Χιέον (Σερέζο Οσάκα), Τσο Χιουν-Γου (Νταεγού)

Αμυντικοί: Λι Γιονγκ (Γεονμπούκ Χιουντάι Μότορς), Γιουνγκ Σέουνγκ-Χιουν (Σαγκάν Τοσού), Ο Μπαν-Σουκ (Τζετζού Γιουνάιτεντ), Γιουν Γιουνγκ-Σουν (Σέονγκναμ), Παρκ Γιου-Χο (Ουλσάν Χιουντάι), Κιμ Μιν-Γου (Σανγκτζού Σανγκμού), Χονγκ Τσουλ (Σανγκτζού Σανκγμού), Κιμ Γιουνγκ-Γκουόν (Γκουανγκζού Εβεργκράντε), Γιανγκ Χιουν-Σου (Τόκιο), Γκο Γιο-Χαν (Σεούλ)

Μέσοι: Γιου Σε-Γιονγκ (Ασάν), Λι Σέουνγκ-Γου (Βερόνα), Κου Για Κίολ (Άουγκσμπουργκ), Γιουνγκ Γου-Γιουνγκ (Βίσελ Κόμπε), Κι Σουνγκ-Γιούενγκ (Σουόνσι), Λι Γιάε-Σουνγκ (Γεονμπούκ Χιουντάι Μότορς), Μουν Σέον-Μιν (Ίντσεον Γιουνάιτεντ)

Επιθετικοί: Σον Χέουνγκ-Μιν (Τότεναμ), Κιμ Σιν-Γουκ (Γεονμπούκ Χιουντάι Μότορς), Χουάνγκ Χι-Τσαν (Ζάλτζμπουργκ)

 

Ο προπονητής: Σιν Τάε-Γιονγκ

Αντικατέστησε τον Γερμανό Ούλι Στίλικε στον πάγκο της Κορέας και κατέφερε να οδηγήσει την ομάδα σε ένα ακόμη Μουντιάλ. Έχει υπάρξει και διεθνής ως ποδοσφαιριστής με την ασιατική χώρα.

Το αστέρι: Σον Χέουνγκ-Μιν

Πραγματοποίησε μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις με την Τότεναμ μέσα στη χρονιά που μας πέρασε, είναι με μεγάλη διαφορά ο καλύτερος παίκτης της ομάδας και σχεδόν αποκλειστικά πάνω του πέφτουν οι ελπίδες των Νοτιοκορεατών για κάτι καλό σε αυτή τη διοργάνωση.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω