Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 2018: Ζ' ΟΜΙΛΟΣ
2018-06-12 23:32
ΒΕΛΓΙΟ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 12
Καλύτερη πορεία: 4η θέση (1986)
Το γεγονός πως το Βέλγιο διαθέτει στο δυναμικό του μερικούς από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της Ευρώπης, όπως ο Ντε Μπρόινε, ο Αζάρ, ο Λουκάκου, ο Μέρτενς ή ο Κουρτουά, το κάνει να συγκαταλέγεται αν όχι ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης, ανάμεσα στις επικρατέστερες ομάδες για να φτάσουν πολύ μακριά. Βλέπετε, αυτή η «χρυσή» γενιά που έχουν βγάλει οι Βέλγοι τα τελευταία χρόνια, με παίκτες πρώτης γραμμής σε όλες τις θέσεις, έχει δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες, όμως ενδεχομένως να είναι περισσότερες από όσες μπορούν να αντέξουν. Κι αυτό γιατί στις τελευταίες διοργανώσεις έχουν αποδειχθεί κατώτεροι των περιστάσεων στην κρίσιμη στιγμή, στο καθοριστικό παιχνίδι. Τρανά παραδείγματα είναι ο αποκλεισμός τους στα προημιτελικά του προηγούμενου Μουντιάλ από την Αργεντινή και πολύ περισσότερο εκείνος στην ίδια φάση από την Ουαλία στο προ διετίας Euro, τότε που πολλοί πίστευαν πως το Βέλγιο μπορεί να φτάσει μέχρι και στην κατάκτηση του τροπαίου. Μπορεί αυτή τη φορά να γίνει το βήμα παραπάνω; Αν οι «κόκκινοι διάβολοι» φτάσουν ως τα προημιτελικά, όπως όλοι περιμένουν, τότε εκεί λογικά θα τους περιμένει μία εκ των Βραζιλία ή Γερμανία και τότε θα έρθει η ώρα των αποδείξεων. Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του Μουντιάλ σήκωσε πολύ μεγάλη κουβέντα ο αποκλεισμός του Ράτζα Ναϊνγκολάν από την προεπιλογή μάλιστα της ομάδας, με τον μέσο της Ρόμα να πληρώνει τις κάκιστες σχέσεις του με τον προπονητή, Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Στα φιλικά πάντως το Βέλγιο έδειξε πανέτοιμο και ανεπηρέαστο από αυτή την κατάσταση. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για την κατάκτηση του τροπαίου, μπαίνοντας σφήνα στις παραδοσιακές δυνάμεις.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Τιμπό Κουρτουά (Τσέλσι), Σιμόν Μινιολέ (Λίβερπουλ), Κοέν Καστέελς (Βόλφσμπουργκ)
Αμυντικοί: Τομά Μενιέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Τόμπι Αλντερβάιρελντ (Τότεναμ), Βενσάν Κομπανί (Μάντσεστερ Σίτι), Γιαν Βερτόνγκεν (Τότεναμ), Τόμας Βερμάλεν (Μπαρτσελόνα), Ντεντρίκ Μπογιάτα (Σέλτικ)
Μέσοι: Άξελ Βίτσελ (Τιανζίν Κουανζιάν), Μαρουάν Φελαϊνί (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γιανίκ Καράσκο (Νταλιάν Γιφάνγκ), Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), Γιούρι Τίλεμανς (Μονακό), Αντνάν Γιανουζάι (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Μούσα Ντεμπελέ (Τότεναμ), Νασέρ Τσαντλί (Γουέστ Μπρομ), Λιάντερ Ντεντονκέρ (Άντερλεχτ)
Επιθετικοί: Εντέν Αζάρ (Τσέλσι), Ντρις Μέρτενς (Νάπολι), Ρομέλου Λουκάκου (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μίτσι Μπατσουαγί (Ντόρτμουντ), Θόργκαν Αζάρ (Γκλάντμπαχ)
Ο προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνεθ
Καθοδήγησε επιτυχημένα το Βέλγιο στην προκριματική φάση, με τους «κόκκινους διάβολους» να γίνονται η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που εξασφαλίζει το εισιτήριο για το Μουντιάλ. Ετοιμάζεται για την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση στην τεχνική ηγεσία της ομάδας και έχει μεγάλη ευθύνη στις πλάτες του.
Το αστέρι: Κέβιν Ντε Μπρόινε
Πιθανότατα ο κορυφαίος πλέι μέικερ αυτή τη στιγμή στον κόσμο, ένας ποδοσφαιριστής με τρομακτικές δυνατότητες στη δημιουργία αλλά και στην εκτέλεση. Σκόραρε 12 γκολ και μοίρασε 21 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις φέτος με τη Μάντσεστερ Σίτι, κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα Αγγλίας και έχασε στο νήμα τον τίτλο του MVP της Premier League από τον εξωπραγματικό Μοχάμεντ Σαλάχ.
ΠΑΝΑΜΑΣ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: -
Καλύτερη πορεία: -
Μαζί με την Ισλανδία, ο Παναμάς πανηγυρίζει και αυτός την πρώτη του συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Η πρόκριση ήρθε με… περίεργο και περιπετειώδη τρόπο, αφού χρειάστηκε οι ΗΠΑ να χάσουν από το αδιάφορο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και οι Παναμέζοι να νικήσουν 2-1 με γκολ στο 88’ την επίσης αδιάφορη Κόστα Ρίκα στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής. Αυτό όμως διόλου δεν είχε σημασία, με την 11η Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή που οριστικοποιήθηκε η παρθενική συμμετοχή σε Μουντιάλ, να κηρύσσεται ως εθνική αργία στη χώρα! Μοναδικός στόχος των Παναμέζων είναι να απολαύσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία, μιας και φυσικά δε μπορούν να ελπίζουν σε πρόκριση με την παρουσία του Βελγίου και της Αγγλίας στον όμιλο.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Χάιμε Πενέδο (Ντιναμό Βουκουρεστίου), Χοσέ Καλδερόν (Τσορίγιο), Άλεξ Ροντρίγκες (Σαν Φρανσίσκο)
Αμυντικοί: Μίκαελ Αμίρ Μουρίγιο (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Χάρολντ Κάμινγκς (Σαν Χοσέ Ερθκουέικς), Φιντέλ Εσκομπάρ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Ρομάν Τόρες (Σιάτλ Σάουντερς), Αδόλφο Μασάδο (Χιούστον Ντινάμο), Έρικ Ντέιβις (Ντουνάισκα Στρέντα), Λουίς Οβάλε (Ολίμπια), Φελίπε Μπαλόι (Μουνισιπάλ)
Μέσοι: Γκαμπριέλ Γκόμες (Ατλέτικο Μπουκαραμάνγκα), Έντγκαρ Μπάρσενας (Ταπατσούλα), Αρμάντο Κούπερ (Ουνιβερσιτάδ ντε Τσίλε), Βαλεντίν Πιμεντέλ (Πλάσα Αμαδόρ), Ρικάρντο Άβιλα (Γάνδη), Ανίβαλ Γοδόι (Σαν Χοσέ Ερθκουέικς), Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες (Γάνδη)
Επιθετικοί: Μπλας Πέρες (Μουνισιπάλ), Γκαμπριέλ Τόρες (Ουατσιπάτο), Ισμαέλ Ντίας (Ντεπορτίβο Φάμπριλ), Λουίς Τεχάδα (Σπορτ Μπόις), Αμπντιέλ Αρόγιο (Αλαχουελένσε)
Ο προπονητής: Ερνάν Ντάριο Γκόμες
Από το 2014 στην εθνική Παναμά, έφτασε την ομάδα στην τρίτη θέση του Gold Cup το 2015 και στον τελικό του Copa Centroamericana το 2017. Το 2015 πήρε το βραβείο του καλύτερου προπονητή Βορείου και Κεντρικής Αμερικής, ενώ ήταν αυτός που οδήγησε παλαιότερα το Εκουαδόρ στην πρώτη του συμμετοχή σε Μουντιάλ, το 2002.
Το αστέρι: Γκαμπριέλ Τόρες
Για τον επιθετικό του Παναμά είχε ενδιαφερθεί κάποτε να τον πάρει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Εννοείται πως δεν έκανε τη σπουδαία καριέρα, όμως είναι από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της ομάδας.
ΤΥΝΗΣΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 4
Καλύτερη πορεία: Φάση ομίλων
Οι βορειοαφρικανικές χώρες έκαναν τη δική τους ρελάνς στην προκριματική φάση αυτού του Μουντιάλ, έτσι μετά την Αίγυπτο και το Μαρόκο, εισιτήριο για τη Ρωσία έκλεισε και η Τυνησία. Θα πάρει μέρος για πέμπτη φορά στη διοργάνωση και για πρώτη μετά το 2006. Δεν έχει καταφέρει πάντως να πετύχει κάτι αξιόλογο, μετρώντας μόλις μια νίκη κι αυτή στην πρώτη της συμμετοχή το 1978. Είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα, όμως δεν έχει ιδιαίτερη ποιότητα, ούτε και κάποιες μονάδες που να ξεχωρίζουν παίζοντας σε κάποια σπουδαία ευρωπαϊκή ομάδα. Στα προκριματικά έβαλε μόλις 11 γκολ και θα στηριχτεί κατά κύριο λόγο στην άμυνα. Βεβαίως, στον όμιλο που κληρώθηκε δεν έχει να περιμένει και πολλά και λογικά θα περιοριστεί στα τρία παιχνίδια της πρώτης φάσης, με σκοπό να πάρει τουλάχιστον μια νίκη κόντρα στον Παναμά πιθανότατα. Η παρουσία των Τυνήσιων σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 12 χρόνια πάντως συνιστά ήδη επιτυχία.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Αϊμέν Ματλουτί (Αλ-Μπατίν), Φαρούκ Μπεν Μουσταφά (Αλ-Σαμπάμπ), Μουέζ Χασέν (Σατορό)
Αμυντικοί: Σιάμ Μπεν Γιουσέφ (Κασίμπασα), Γιοάν Μπεναλουάν (Λέστερ), Γιασίν Μεριά (Σφαξιέν), Ουσάμα Χανταντί (Ντιζόν), Ραμί Μπεντουί (Ετουάλ), Ντιλάν Μπρον (Γάνδη), Αλί Μααλούλ (Αλ Αχλί), Χαμντί Ναγκέζ (Ζαμάλεκ)
Μέσοι: Σαΐφ-Εντίν Καουί (Τρουά), Γουαμπί Καζρί (Σάντερλαντ), Φερζανί Σασί (Αλ-Νασρ), Μοχάμεντ Αμίν Μπεν Αμόρ (Ετουάλ), Αχμέντ Καλίλ (Κλαμπ Αφρικέν), Ελιές Σκιρί (Μονπελιέ), Μπασέμ Σραρφί (Νις), Γκαϊλέν Σααλαλί (Εσπεράνς), Ναΐμ Σλιτί (Ντιζόν)
Επιθετικοί: Φακρεντίν Μπεν Γιουσέφ (Αλ-Ετιφάκ), Ανίς Μπαντρί (Εσπεράνς), Σαμπέρ Καλίφα (Κλαμπ Αφρικέν)
Ο προπονητής: Ναμπίλ Μααλούλ
Το 2011 κατέκτησε το Champions League Αφρικής με την Εσπεράνς, καθώς επίσης και το νταμπλ στην Τυνησία. Έχει δουλέψει στο παρελθόν και ως βοηθός προπονητή στην εθνική και στον ένα χρόνο που βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της αφρικανικής ομάδας κατάφερε να την οδηγήσει μετά από χρόνια σε ένα Μουντιάλ.
Το αστέρι: Γουαμπί Καζρί
Σε ένα σύνολο στον οποίο δεν υπάρχει το μεγάλο αστέρι, ο Γουαμπί Καζρί είναι ένας παίκτης με ποιότητα που μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω για την Τυνησία. Ανήκει στη Σάντερλαντ, αλλά τη χρονιά που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε ως δανεικός στη γαλλική Ρεν.
ΑΓΓΛΙΑ
Συμμετοχές σε Μουντιάλ: 14
Καλύτερη πορεία: Πρωταθλήτρια κόσμου (1966)
Οι μεγάλες διοργανώσεις είναι μια πονεμένη ιστορία για την εθνική Αγγλίας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κάθε φορά, τα «τρία λιοντάρια» πάνε με φιλοδοξίες στο εκάστοτε τουρνουά, όμως πάντα γυρνάνε με σκυμμένο το κεφάλι και με τη στάμπα της αποτυχημένης ομάδας. Η κορυφαία τους στιγμή ήρθε το μακρινό 1966, όταν και κατέκτησαν το μοναδικό τους Μουντιάλ μέσα στη χώρα τους και η καλύτερη πορεία τους από τότε είναι η παρουσία τους στα ημιτελικά το 1990. Έχουν αποκλειστεί τρεις φορές στη διαδικασία των πέναλτι (μόνο σε Μουντιάλ), μια φορά λόγω Μαραντόνα (1986), άλλη μια φορά λόγω γκάφας του Σίμαν (2002) και γενικότερα όλοι περιμένουν να δουν με ποιο τρόπο θα μείνουν εκτός κάθε φορά. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν πέρασαν καν τον όμιλο, ενώ στο Euro της Γαλλίας, δυο χρόνια πριν, τους απέκλεισε η Ισλανδία! Στη Ρωσία πάνε χωρίς μεγάλα λόγια και μετο κεφάλι χαμηλά. Δεν έχουν τους μεγάλους αστέρες του παρελθόντος, τα μίντια δεν ασκούν την πίεση που ασκούσαν άλλες χρονιές και αυτό μπορεί να αποδειχθεί θετικό. Η Αγγλία είναι ένα νεανικό σύνολο, αποτελούμενη από παίκτες που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους στην Premier League τα τελευταία χρόνια και το ζητούμενο είναι να δείξει χαρακτήρα στα νοκ άουτ (αν περάσουν από τους “16” διασταυρώνονται ή με Βραζιλία ή με Γερμανία λογικά), γιατί από αυτόν τον όμιλο… απλά δε γίνεται να αποκλειστεί.
Το ρόστερ
Τερματοφύλακες: Τζόρνταν Πίκφορντ (Έβερτον), Τζακ Μπάτλαντ (Στόουκ), Νικ Πόουπ (Μπέρνλι)
Αμυντικοί: Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Κιέραν Τρίπιερ (Τότεναμ), Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (Λίβερπουλ), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Γκάρι Κέιχιλ (Τσέλσι), Φιλ Τζόουνς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Χάρι Μαγκουάιρ (Λέστερ), Ντάνι Ρόουζ (Τότεναμ), Άσλεϊ Γιανγκ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
Μέσοι: Έρικ Ντάιερ (Τότεναμ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Φάμπιαν Ντελφ (Μάντσεστερ Σίτι), Ντέλε Άλι (Τότεναμ), Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ (Τσέλσι)
Επιθετικοί: Τζέσε Λίνγκαρντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι), Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Τζέιμι Βάρντι (Λέστερ), Ντάνι Γουέλμπεκ (Άρσεναλ)
Ο προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ
Ανέλαβε την εθνική ομάδα τον Νοέμβρη του 2016, μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε με τον Σαμ Αλαρντάις. Αρχικά προοριζόταν για προσωρινή λύση, όμως η Αγγλία έκανε καλές εμφανίσεις με αυτόν στο τιμόνι και έτσι μονιμοποιήθηκε στον πάγκο των «τριών λιονταριών». Έχει δουλέψει για τρία χρόνια και στην Κ-21 της Αγγλίας, από όπου πήρε προαγωγή για την πρώτη ομάδα.
Το αστέρι: Χάρι Κέιν
Προέρχεται από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του με την Τότεναμ, αφού πέτυχε 30 γκολ σε 37 εμφανίσεις στην Premier League και 41 σε όλες τις διοργανώσεις. Την τελευταία τετραετία σκοράρει σταθερά πάνω από 20 γκολ στο πρωτάθλημα και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο. Οι μεγαλύτερες ελπίδες των Άγγλων στηρίζονται πάνω του και στην ικανότητά του στο σκοράρισμα, ενώ λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ έγινε γνωστό πως θα φορά και το περιβραχιόνιο της ομάδας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω