Αφρικανικά διαμάντια

2017-01-13 15:39

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής ήταν ανέκαθεν μια διοργάνωση που συγκέντρωνε μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού στερεώματος. Εξαίρεση δεν αποτελεί η φετινή διοργάνωση. Παρ' όλο που δε λείπουν κάποιες σημαντικές απουσίες, το φετινό Κόπα Άφρικα, που φιλοξενείται στη Γκαμπόν και κάνει πρεμιέρα αύριο (14/1) συγκεντρώνει μερικούς ήδη σπουδαίους ποδοσφαιριστές αλλά και πολλά “ακατέργαστα διαμάντια” που περιμένουν τη δική τους ευκαιρία να λάμψουν. Όλοι όμως έχουν τον ίδιο στόχο. Να οδηγήσουν τη χώρα τους στην επιτυχία.


 

Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμπεγιάνγκ (Γκαμπόν)

Πρόκειται αναμφισβήτητα για το μεγαλύτερο αστέρι της φετινής διοργάνωσης. Έχοντας σημειώσει αλματώδη πρόοδο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και έχοντας εξελιχθεί πλέον σε έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης, ο επιθετικός της Ντόρτμουντ θα αποτελέσει το μεγαλύτερο όπλο της εθνικής Γκαμπόν στον δρόμο για τον πρώτο της τίτλο, ως οικοδέσποινα μάλιστα. Μετά την περσινή του ονειρική χρονιά, με τα 39 γκολ σε 49 παιχνίδια, ο 27χρονος φορ έχει ξεκινήσει και φέτος εντυπωσιακά (20 γκολ σε 22 ματς), είναι φυσικά ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της χώρας του και θέλει να μεταφέρει τη δαιμωνιώδη φόρμα στην οποία βρίσκεται και στα γήπεδα της πατρίδας του.


 

Μπερτράντ Τραορέ (Μπουρκίνα Φάσο)

Θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της διοργάνωσης και όχι άδικα. Ο 21χρονος επιθετικός ανήκει στην Τσέλσι, ωστόσο πολύ λίγες συμμετοχές έχει καταγράψει με τους “μπλε”. Οι Λονδρέζοι τον έδωσαν δανεικό στη Φίτεσε την προπέρσινη σεζόν, εκεί όπου εντυπωσίασε (36 παιχνίδια-17 γκολ), ενώ φέτος αγωνίζεται και πάλι δανεικός στον Άγιαξ, έχοντας βρει δίχτυα σε 5 περιπτώσεις. Με μία καλή παρουσία με την εθνική της Μπουρκίνα Φάσο θα ανεβάσει κι άλλο τις μετοχές του.


 

Βίνσεντ Αμπουμπακάρ (Καμερούν)

Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Καμερούν, Σαμουέλ Ετό, δε βρίσκεται πλέον στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του και έτσι το μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση πέφτει στον σέντερ φορ της Μπεσίκτας. Ο Αμπουμπακάρ προέρχεται από ένα πολύ καλό πρώτο μισό με τους “αετούς”, στους οποίους αγωνίζεται δανεικός από την Πόρτο, έχοντας σκοράρει μεταξύ άλλων και 3 τέρματα στο Champions League. Τα “αδάμαστα λιοντάρια”, δεύτερα σε κατακτήσεις Κόπα Άφρικα πίσω από την Αίγυπτο, ποντάρουν πολλά πάνω του για μια καλή πορεία στη διοργάνωση.


 

Ριάντ Μαχρέζ (Αλγερία)

Η εθνική Αλγερίας διαθέτει ένα ρόστερ με αρκετή ποιότητα στη φετινή διοργάνωση και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για να την κατακτήσει. Ο παίκτης που ξεχωρίζει είναι δίχως αμφιβολία ο Ριάντ Μαχρέζ, με τον 25χρονο μέσο να είναι ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της περσινής τρελής πορείας της Λέστερ ως την κατάκτηση της Premier League και να ανακηρύσσεται μάλιστα και ο MVP του πρωταθλήματος. Φέτος η πορεία των “αλεπούδων” στην Αγγλία δεν έχει φυσικά καμία σχέση με την περσινή, όμως ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 2016 παραμένει πολύ σημαντικός και από τα πόδια του θα περνούν όλες οι επιθετικές προσπάθειες των Αλγερινών. Άξιοι συμπαραστάτες του σε αυτό το Κόπα Άφρικα θα είναι ο συμπαίκτης του πια στη Λέστερ, Ισλάμ Σλιμανί, ο εξαιρετικός αριστερός μπακ της Νάπολι, Φαουζί Γκουλάμ, ο μέσος της Σάλκε, Ναμπί Μπενταλέμπ, αλλά και οι ποιοτικοί εξτρέμ Γιασίν Μπραχίμι και Ρασίντ Γκεζάλ, της Πόρτο και της Λιόν αντίστοιχα.


 

Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη)

Οι δύο προηγούμενες εξαιρετικές σεζόν του Σαντιό Μανέ με τη Σαουθάμπτον του άνοιξαν την πόρτα της Λίβερπουλ το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τον 24χρονο ακραίο να είναι βασικός και αναντικατάστατος στα πλάνα το Γιούργκεν Κλοπ, καθώς και ένας από τους πρωταγωνιστές της πολύ καλής πορείας των “κόκκινων” στη φετινή Premier League. Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα που διαθέτει, αλλά και η καλή του σχέση με το σκοράρισμα τον καθιστούν υπερπολύτιμο και στην εθνική Σενεγάλης, η οποία σημειωτέον δεν έχει κατακτήσει ποτέ τη διοργάνωση, όμως αυτή τη φορά, με μεγάλο όπλο τον εξτρέμ της Λίβερπουλ, υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία πως μπορεί να φτάσει ψηλά.


 

Φρανκ Κέσι (Ακτή Ελεφαντοστού)

Στο τελευταίο Κόπα Άφρικα, προ διετίας, η Ακτή Ελεφαντοστού, χωρίς τον σπουδαίο Ντιντιέ Ντρογκμπά στο ρόστερ της, κατάφερε μετά από πολλές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να κερδίσει επιτέλους για δεύτερη φορά στην ιστορία της το τρόπαιο, επικρατώντας στα πέναλτι της Γκάνα σε έναν δραματικό τελικό. Φέτος, εκτός του Ντρογκμπά, απόντες είναι και τα αδέρφια Τουρέ, όμως οι “ελέφαντες” έχουν-όπως πάντα-μερικούς αρκετά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στο δυναμικό τους, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους. Ένας από αυτούς είναι ο μόλις 20 ετών Φρανκ Κέσι, ο οποίος ουσιαστικά μας συστήθηκε τη φετινή χρονιά, μετά τα εξαιρετικά του παιχνίδια με την Αταλάντα στη Serie A. Οι εμφανίσεις του με την ομάδα του Μπέργκαμο στο κέντρο της μεσαίας γραμμής έχουν προσελκύσει τα βλέμματα μερικών εκ των σπουδαιότερων συλλόγων και αυτή η διοργάνωση είναι μια ευκαιρία για τον ίδιο να λάμψει περισσότερο. Δίπλα του θα έχει παίκτες όπως ο σέντερ μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ερίκ Μπαϊγί, ο επιθετικογενής δεξιός μπακ της Παρί, Σερζ Οριέ, οι έμπειροι πλέον Βιλφρίντ Μπονί (Στόουκ) και Μαξ Γκραντέλ (Μπόρνμουθ) και ο “μπαρουτοκαπνισμένος” Σάλομον Καλού (Χέρτα).


 

Μεντχί Μπενάτια (Μαρόκο)

Στη Γιουβέντους δυσκολεύεται φέτος να βρει θέση βασικού (έμεινε και αρκετό καιρό έξω λόγω τραυματισμών), όμως για την εθνική Μαρόκο ο Μεντχί Μπενάτια παραμένει σημείο αναφοράς. Οι απουσίες των Μπελχαντά και Άμραμπατ στερούν αρκετή ποιότητα από τη χώρα της βορείου Αφρικής, όμως ο αρχηγός θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της ομάδας με τα ηγετικά του χαρακτηριστικά και την επιβλητικότητά του στην άμυνα.


 

Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ (Τόγκο)

Μετά από μια μεγάλη καριέρα σε Μονακό, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ, ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ έχει μείνει πλέον χωρίς ποδοσφαιρική στέγη, έπειτα και από την περσινή του ισχνή παρουσία στην Κρίσταλ Πάλας. Η επικείμενη μεταγραφή του στη Λιόν χάλασε τον περασμένο Σεπτέμβρη αφού λέγεται πως ο 32χρονος φορ κάπνιζε τσιγάρο και παρήγγειλε... ουίσκι στη συνάντηση και η φετινή διοργάνωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον ρέκορντμαν συμμετοχών και πρώτο σκόρερ της εθνικής Τόγκο να δείξει στον κόσμο ότι δεν έχει... ξοφλήσει ακόμη ποδοσφαιρικά.


 

Τόμας Πάρτι (Γκάνα)

Ο... αειθαλής Τζίαν Ασαμόα (ρέκορντμαν συμμετοχών και γκολ) θα είναι εκεί, το ίδιο και τα αδέρφια Αγιού, Αντρέ και Τζόρνταν, όμως αν ψάχνουμε για “νέο αίμα” στη Γκάνα, τότε το βλέμμα όλων πάει στον 23χρονο χαφ της Ατλέτικο Μαδρίτης, Τόμας Πάρτι, ο οποίος μετά το “αγροτικό” του σε Μαγιόρκα και Αλμερία τα προηγούμενα χρόνια έχει αρχίσει να παίρνει κάποιες συμμετοχές από τον προπονητή του στους “ροχιμπλάνκος”, Ντιέγκο Σιμεόνε. Από κοντά και ο κορυφαίος παίκτης του τελευταίου Κόπα Άφρικα, ο Κρίστιαν Ατσού της Νιούκαστλ, που ως δανεικός από την Τσέλσι σε πέμπτη διαφορετική ομάδα βοηθάει φέτος τους “ανθρακωρύχους” στην προσπάθειά τους για την επιστροφή στην Premier League. Τα “μαύρα αστέρια”, φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης, είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα μαζί με το Καμερούν (4 κατακτήσεις), πίσω από την Αίγυπτο.


 

Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος)

Ο ταχύτατος εξτρέμ της Ρόμα πραγματοποιεί μια αρκετά καλή χρονιά με τους “τζιαλορόσι” και αποτελεί το μεγάλο αστέρι της πολυνίκη του θεσμού Αιγύπτου (7 κατακτήσεις). Οι “Φαραώ”, μετά τις τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις τους (2006, 2008, 2010), έλαμψαν διά της απουσίας τους στις επόμενες τρεις διοργανώσεις και φέτος, με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο, θέλουν να κάνουν μια δυναμική επιστροφή. Εκτός του Σαλάχ, οι Αιγύπτιοι ποντάρουν πολλά και στον μέσο της Άρσεναλ, Μοχάμεντ Ελνενί, ο οποίος ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του στη Βασιλεία και πλέον προσπαθεί να κερδίσει μια θέση στη βασική ενδεκάδα των “κανονιέρηδων”.


 

...και οι “Έλληνες”

Στο Κόπα Άφρικα κατά καιρούς έπαιρναν μέρος αρκετοί ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Φέτος υπάρχουν οκτώ τέτοιες περιπτώσεις. Η μερίδα του λέοντος ανήκει στον Παναθηναϊκό, αφού το “τριφύλλι” θα εκπροσωπηθεί από τους Πολ-Ζοσέ Εμποκού (Δημοκρατία του Κονγκό), Μουμπάρακ Γουακάσο (Γκάνα) και Ουσμάν Κουλιμπαλί (Μάλι). Ο Ολυμπιακός στέλνει στην Αφρική τους Μανουέλ Ντα Κόστα (Μαρόκο) και Αλεξί Ρομαό (Τόγκο), ενώ διπλή εκπροσώπηση θα έχει και ο Λεβαδειακός με τους Ζεζίνιο και Τόνι Σίλβα, αμφότερους στο ρόστερ της Γουϊνέα-Μπισσάου. Τέλος, ο Παναιτωλικός θα εκπροσωπηθεί κι αυτός από τον Αμρ Γουάρντα, ο οποίος θα παίξει για την Αίγυπτο.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω