Αμβούργο: 55 χρόνια μετά, το ρολόι θα σταματήσει να μετράει

2018-03-12 17:10

Πρόκειται για μία από τις πλέον ιστορικές ομάδες της Γερμανίας. Για την ακρίβεια, είναι η μοναδική ομάδα που από την ίδρυσή της και μετά, αγωνίζεται διαρκώς στην πρώτη κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ. Είναι ο μοναδικός σύλλογος που έχει παίξει κάθε σεζόν στη Bundesliga, από το ξεκίνημά της το 1963 έως σήμερα, ενώ στο γήπεδό του δεσπόζει ένα ηλεκτρονικό ρολόι που μετράει τα χρόνια, τις μέρες, τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα της συνεχούς παρουσίας του σε αυτήν. Τα τελευταία χρόνια ήταν τρομερά δύσκολα για το Αμβούργο, όμως τη φετινή χρονιά η ομάδα βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά αντιμέτωπη με τον πρώτο υποβιβασμό στην ιστορία της.

Οκτώ αγωνιστικές απομένουν μέχρι το τέλος της φετινής Bundesliga και το Αμβούργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην προτελευταία θέση με 18 βαθμούς, απέχοντας επτά από τη θέση που οδηγεί σε μπαράζ με την τρίτη ομάδα της Zweite Liga και όλα δείχνουν πως αυτή τη φορά πολύ δύσκολα θα αποφύγει τον απευθείας υποβιβασμό. Το περασμένο Σάββατο δέχθηκε έξι γκολ από τη Μπάγερν στην “Allianz Arena” και έτσι τα τέρματα που έχει δεχθεί στην έδρα των Βαυαρών από το 2010 και μετά έφτασαν τα 50(!), αλλά αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα για την ομάδα του Μπερντ Χόλερμπαχ αυτή τη στιγμή.

Οι “δεινόσαυροι” έχουν πανηγυρίσει μόλις 4 νίκες σε 26 παιχνίδια έως τώρα στο πρωτάθλημα, έχουν 6 ισοπαλίες και 16 ήττες και… απειλούνται με εξαφάνιση από τη Bundesliga. Έχουν μακράν τη χειρότερη επίθεση στην κατηγορία (μόλις 18 γκολ), την τρίτη χειρότερη άμυνα (41 γκολ) και τη χειρότερη διαφορά τερμάτων, ενώ αγνοούν τη νίκη εδώ και 13 αγωνιστικές, με το τελευταίο τους τρίποντο να έρχεται στις 26 Νοέμβρη όταν και επικράτησαν με 3-0 της Χόφενχαϊμ. Τον περασμένο Γενάρη απομακρύνθηκε μετά από ενάμιση χρόνο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Μάρκους Γκίσντολ, τον οποίο αντικατέστησε ο Χόλερμπαχ, όμως τίποτα επί της ουσίας δεν άλλαξε. Την προπερασμένη αγωνιστική μάλιστα, το Αμβούργο δεν κατάφερε να νικήσει ούτε τη Μάιντς μέσα στην έδρα του, μένοντας στο 0-0 σε έναν αγώνα-τελικό κόντρα σε μια ομάδα που επίσης παλεύει για τη σωτηρία της (παρέμεινε με αυτή την ισοπαλία στο +7 από το Αμβούργο). Ειδικά μετά και από εκείνο το αποτέλεσμα, οι φίλοι της ομάδας ξεκίνησαν να συμβιβάζονται με την ιδέα πως από του χρόνου θα την βλέπουν για πρώτη φορά στη δεύτερη κατηγορία.

Η αλήθεια είναι πως οι ιθύνοντες της ομάδας, η οποία αντιμετωπίζει και αρκετά διοικητικά προβλήματα, μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν αυτήν την καταστροφική χρονιά. Το περασμένο καλοκαίρι δεν πραγματοποίησαν μεταγραφές που να έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, εκτός ίσως από την αγορά του Κυριάκου Παπαδόπουλου από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, ενώ για χειμερινή μεταγραφική ενίσχυση και ενώ ήταν φανερό μεσούσης της σεζόν πως η ομάδα θα πάλευε για ακόμη μια χρονιά για την παραμονή της, ούτε λόγος. Ο Έλληνας διεθνής κεντρικός αμυντικός, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε χαρακτηριστικά: «Το χειμώνα όλες οι άλλες ομάδες που κινδύνευαν απέκτησαν παίκτες. Η Κολωνία πήρε τον Τερόντε, η Στουτγκάρδη πήρε τον Μάριο Γκόμες, εμείς τίποτα. Η ομάδα δεν πήρε καμία βοήθεια από τη διοίκηση. Δε λέω ότι αυτό φταίει που δεν έχουμε κερδίσει εδώ και 13 αγωνιστικές, αλλά είναι ένας από τους λόγους που υπάρχει μόνο μία ομάδα κάτω από εμάς στη βαθμολογία».

Και να πει κάποιος πως στο Αμβούργο δεν το έβλεπαν να έρχεται…. Τις τελευταίες σεζόν ο σύλλογος φλερτάρει διαρκώς με τον υποβιβασμό στην Zweite Liga. Δύο σερί χρονιές (2013-14 και 2014-15) οι “δεινόσαυροι” σώθηκαν στα μπαράζ βγαίνοντας νικητές από τις μάχες με Γκρόιτερ Φιρτ και Καρλσρούη, τη σεζόν 2011-12 τερμάτισαν 15οι, μία μόλις θέση πάνω από τα μπαράζ, ενώ και πέρσι πραγματοποίησαν μία πολύ μέτρια χρονιά και κατετάγησαν 14οι. Φέτος, όπως όλα δείχνουν, δε θα σταθούν το ίδιο τυχεροί…

Όπως γράψαμε και παραπάνω, πλέον απομένουν άλλα οκτώ παιχνίδια μέχρι να ολοκληρωθεί η Bundesliga και το Αμβούργο καλείται να κάνει αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο, να καταφέρει να βρει και πάλι τον τρόπο να γλιτώσει τον υποβιβασμό. Στα οκτώ αυτά παιχνίδια η ομάδα του μεγάλου λιμανιού του γερμανικού βορρά έχει να παίξει εντός με Χέρτα, Σάλκε, Φράιμπουργκ και Γκλάντμπαχ και εκτός με Στουτγκάρδη, Χόφενχάιμ, Βόλφσμπουργκ και Άιντραχτ. Τα περιθώρια έχουν στενέψει όμως υπερβολικά πολύ και αυτό το γνωρίζουν καλά οι παίκτες του συλλόγου, οι οποίοι έγιναν μάλιστα και αποδέκτες ενός μακάβριου μηνύματος από τους οπαδούς πριν λίγες μέρες με ένα πανό έξω από το “Volksparkstadion” που έγραφε: «Ο χρόνος σας τελείωσε! Δε γλιτώνει κανείς!».

Ο χρόνος όντως τελειώνει λοιπόν για τη σπουδαία γερμανική ομάδα και είναι σίγουρα λυπηρό να βλέπει κάποιος σε αυτή την κατάσταση έναν σύλλογο που έχει κατακτήσει έξι φορές την κορυφή του γερμανικού ποδοσφαίρου, που “βασίλεψε” κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, κατέκτησε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1977 και, στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του, πανηγύρισε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1983 με εκείνο το φοβερό γκολ του Φέλιξ Μάγκατ στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας κόντρα στη Γιουβέντους. Πλέον, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στις εναπομείνασες αγωνιστικές, το Αμβούργο θα ζήσει για πρώτη φορά την πικρή εμπειρία του υποβιβασμού και το ρολόι στο “Volksparkstadion” θα σταματήσει να μετρά μετά από σχεδόν 55 χρόνια.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω