Άρσεναλ: Επικίνδυνα παιχνίδια με Ομπαμεγιάνγκ-Λακαζέτ

2020-06-16 14:35

 

Η ποδοσφαιρική δράση έχει επιστρέψει ξανά στην καθημερινότητά μας, με τις περισσότερες ομάδες να έχουν ήδη πατήσει και πάλι χορτάρι για επίσημο παιχνίδι μετά από μήνες ή να ετοιμάζονται να πατήσουν τις προσεχείς ημέρες. Μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί βέβαια, οι σύλλογοι έχουν μπροστά τους το δύσκολο έργο να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν αυτή την περίεργη σεζόν αλλά παράλληλα να προετοιμαστούν και για την επόμενη.

 

Μια από αυτές τις ομάδες είναι φυσικά η Άρσεναλ, η οποία αύριο (17/6) επιστρέφει στις υποχρεώσεις της στην Premier League με το εξ αναβολής παιχνίδι κόντρα στη Σίτι. Η ομάδα του Λονδίνου θέλει να εξασφαλίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο στις δέκα αγωνιστικές που απομένουν στο αγγλικό πρωτάθλημα, ενώ είναι μέσα και στον στόχο του Κυπέλλου, αντιμετωπίζοντας τη Σέφιλντ στα προημιτελικά. Ωστόσο το φλέγον ζήτημα όσον αφορά την επόμενη σεζόν είναι το εξής: η παραμονή ή μη των Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ στο ρόστερ.

 

Η έκβαση αυτών των δύο υποθέσεων θα κρίνει το σχεδιασμό της Άρσεναλ για τη νέα σεζόν, αφού τυχόν αποχώρηση ενός εκ των δύο, πολύ περισσότερο και των δύο, θα αλλάξει πολύ τα δεδομένα και θα αναγκάσει τους “κανονιέρηδες” να βγουν στην αγορά για ακριβές μεταγραφές στην επίθεση, εάν θέλουν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. Η παραμονή τους όμως στο βόρειο Λονδίνο είναι επιτακτική ανάγκη για την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, αφού τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια αποτελούν τους πιο αξιόπιστους σκόρερ για την Άρσεναλ, ενώ μεταξύ τους έχουν αποκτήσει εξαιρετική χημεία από την πρώτη στιγμή (όπως έχουν δηλώσει άλλωστε) και αυτό φαίνεται και στο χορτάρι (σε 14 περιπτώσεις έχουν συνεργαστεί σε κάποιο γκολ της ομάδας). Αυτή τη στιγμή και οι δύο φλερτάρουν με την αποχώρηση από το “Έμιρεϊτς” και όσο η Άρσεναλ δε μπορεί να σιγουρέψει με κάποιον τρόπο την παραμονή τους, συνεχίζει να βαδίζει σε ένα τεντωμένο σχοινί όσον αφορά την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Ας δούμε όμως τα δεδομένα για κάθε παίκτη.

 

Ο Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ αποκτήθηκε από την Άρσεναλ τον Γενάρη του 2018 και έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιτυχημένες μεταγραφές για τους “κανονιέρηδες” τα τελευταία χρόνια. Ο Γκαμπονέζος επιθετικός είναι το σημείο αναφοράς επιθετικά για την ομάδα του βορείου Λονδίνου, έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις από τότε που έφτασε στο “Έμιρεϊτς”. Σε 97 συνολικά συμμετοχές έχει προλάβει να σκοράρει ήδη 61 τέρματα, πέρσι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Αγγλία (μαζί με Σαλάχ και Μανέ), ενώ και φέτος είναι ο δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Βάρντι. Μεσούσης της φετινής σεζόν μάλιστα, του δόθηκε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, μετά το επεισόδιο με τον Γκρανίτ Τσάκα. Κι όλα αυτά φορώντας τη “βαριά” φανέλα με το “14”, του σπουδαίου Τιερί Ανρί.

 

Ο Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έχει εξελιχθεί στον σούπερ σταρ της Άρσεναλ τα τελευταία χρόνια

 

Αυτό το καλοκαίρι, ωστόσο, ο Ομπαμεγιάνγκ καλείται να πάρει πιθανότατα την πιο σημαντική απόφαση της καριέρας του, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος. Σε λίγες ημέρες μπαίνει στα 31 του χρόνια, το συμβόλαιό του με την Άρσεναλ λήγει σε ένα χρόνο και ο Γκαμπονέζος δεν έχει αποφασίσει αν θα ανανεώσει με το σύλλογο. Για την ακρίβεια, η ομάδα δεν του έχει καταθέσει ακόμη πρόταση ανανέωσης, ρισκάροντας αρκετά να χάσει τον πολυτιμότερο παίκτη της αυτή τη στιγμή, αφού αρκετά από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ ενδιαφέρονται για εκείνον. Ο Ομπαμεγιάνγκ έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, δηλώνοντας πως είναι στο χέρι της Άρσεναλ η ανανέωση του συμβολαίου του, με τους φίλους των “κανονιέρηδων” να αναμένουν με αγωνία την έκβαση της υπόθεσης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του πάντως, ο προπονητής της ομάδας, Μικέλ Αρτέτα, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την παραμονή του ποδοσφαιριστή.

 

Ο Αλεξάντρ Λακαζέτ είναι μια διαφορετική περίπτωση. Πιο νέος από τον Ομπαμεγιάνγκ (στα 29 του), το συμβόλαιό του δε λήγει άμεσα, αφού έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Ο Γάλλος μπορεί να μην έχει εξελιχθεί ακριβώς στον αρχισκόρερ που περίμεναν οι “κανονιέρηδες” όταν το καλοκαίρι του 2017 τον αποκτούσαν από τη Λιόν και τον έκαναν τότε την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας (πριν τον ξεπεράσουν αρχικά ο Ομπαμεγιάνγκ και στη συνέχεια ο Πεπέ), ωστόσο η προσφορά του μόνο μικρή δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Στα 114 ματς που έχει δώσει με την Άρσεναλ έχει σκοράρει 45 φορές, ενώ έχει μοιράσει και 21 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Έχει υπάρξει πολύ σημαντική μονάδα για τους Λονδρέζους όλα αυτά τα χρόνια και όπως αναφέραμε και παραπάνω έχει “δέσει” εξαιρετικά με τον “Όμπα”. Ωστόσο το όνομά του εμπλέκεται ξανά σε διάφορα μεταγραφικά σενάρια, όπως για παράδειγμα αυτό που θέλει την Άρσεναλ να τον παραχωρεί στην Ατλέτικο προκειμένου να αποκτήσει τον Λεμάρ. Παρά τα όσα έχει δώσει στην ομάδα, ο “Λάκα” είναι για ένα ακόμη καλοκαίρι μετέωρος, ευρισκόμενος και αυτός σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την καριέρα του.

 

Σημαντικές λύσεις στο σκοράρισμα δίνει στους "κανονιέρηδες" ο Αλεξάντρ Λακαζέτ

 

Οι δυο τους καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους, βάζοντας φυσικά στην εξίσωση και το ότι θέλουν να κατακτήσουν τρόπαια, κάτι που με την Άρσεναλ για την ώρα δεν καταφέρνουν. Ο Ομπαμεγιάνγκ δεν έχει πανηγυρίσει κάποιον τίτλο στα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ ο Λακαζέτ έχει κατακτήσει μόνο το Community Shield του 2017. Οι “κανονιέρηδες” δε μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο στην Αγγλία, πέρσι έφτασαν μέχρι τον τελικό του Europa League αλλά ηττήθηκαν από την Τσέλσι, ενώ φέτος έπαθαν τεράστιο κάζο από τον Ολυμπιακό μέσα στην έδρα τους για την ίδια διοργάνωση.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Άρσεναλ θα πρέπει να προσπαθήσει να τους διατηρήσει στο ρόστερ της. Στη νέα ομάδα που θέλει να φτιάξει από του χρόνου ο Αρτέτα, οι δυο τους θα πρέπει να είναι τα σημεία αναφοράς. Διαφορετικά, οι Λονδρέζοι θα πρέπει να ψάξουν στο μεταγραφικό παζάρι για παίκτες που να μπορούν να γεμίσουν το κενό τους, κάτι που μόνο εύκολο δε θα' ναι, ειδικά με τα νεότερα οικονομικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Όπως και να' χει, οι επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν πολλά, ωστόσο όσο ο καιρός περνάει και η Άρσεναλ δεν έχει εξασφαλισμένη την παραμονή τους (ιδιαίτερα του Ομπαμεγιάνγκ), είναι φανερό πως παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι από το οποίο μπορεί να βγει χαμένη.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω