Champions League 2017-18: Α' ΟΜΙΛΟΣ

2017-09-04 16:52

Λίγες ημέρες έμειναν πλέον για να κάνει σέντρα η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη για ακόμη μία χρονιά. Οι 32 ομάδες που κατάφεραν να βρεθούν στην τελική φάση έχουν χωριστεί στους ομίλους και είναι έτοιμες να μας προσφέρουν και πάλι μεγάλες στιγμές. Η κληρωτίδα έβγαλε σπουδαίες αναμετρήσεις από την πρώτη κιόλας φάση, ενώ μετά από απουσία ενός έτους έχουμε και πάλι ελληνική εκπροσώπηση, με τον Ολυμπιακό να προκρίνεται στους ομίλους περνώντας δύο προκριματικούς. Το mundosport, αρχής γενομένης από σήμερα, θα κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα για το φετινό Champions League, σε κάθε όμιλο ξεχωριστά, έτσι ώστε να γνωρίσετε καλύτερα τις ομάδες που θα πάρουν μέρος και τους πρωταγωνιστές μιας διοργάνωσης η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Μαΐου με τον μεγάλο τελικό του Κιέβου.


 

Α' ΟΜΙΛΟΣ


 

ΜΠΕΝΦΙΚΑ

Έτος ίδρυσης: 1904

Πρόεδρος: Λουίς Φελίπε Βιέιρα

Γήπεδο: “Ντα Λουζ”, Λισσαβώνα (64.642 θεατές)

Τίτλοι: 36 Πρωταθλήματα, 29 Κύπελλα, 7 Λιγκ Καπ, 7 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών

Η Μπενφίκα είναι μία ομάδα με τη δική της ξεχωριστή ιστορία στη διοργάνωση. Οι “αετοί” της Λισσαβώνας έχουν κατακτήσει δύο φορές το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, και μάλιστα συνεχόμενες, το 1961 και το 1962, τότε που η ομάδα του σπουδαίου Εουσέμπιο τερμάτισε την πενταετή κυριαρχία της Ρεάλ Μαδρίτης στα πρώτα χρόνια του θεσμού. Από τότε βέβαια έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και η Μπενφίκα αναζητά μία καλή πορεία στο Champions League. Στην Πορτογαλία αυτή τη στιγμή είναι η απόλυτη κυρίαρχος, κατακτώντας για τέσσερεις σερί χρονιές το πρωτάθλημα και όντας έτσι κι αλλιώς η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους. Για ακόμη μία χρονιά όμως άλλαξε πολλά πρόσωπα στο ρόστερ της και αποδυναμώθηκε αρκετά, παραχωρώντας παίκτες όπως ο Έντερσον, ο Λίντελοφ, ο Σεμέδο και ο αρχισκόρερ της, Κώστας Μήτρογλου. Ο όμιλος στον οποίο έπεσε της επιτρέπει να κάνει σχέδια για τα νοκ άουτ, από κει και πέρα όμως οι Πορτογάλοι θα πρέπει να υπερβάλλουν εαυτόν αν θέλουν να πάνε μακριά.

Ο προπονητής: Ρούι Βιτόρια

Ανέλαβε τις τύχες της Μπενφίκα το 2015 και έχει αποδειχθεί άξιος συνεχιστής της δουλειάς του Ζόρζ Ζέσους. Μέσα σε δύο χρόνια έχει πανηγυρίσει ισάριθμα πρωταθλήματα και Σούπερ Καπ, καθώς και από ένα Κύπελλο και Λιγκ Καπ. Με τα επιτεύγματά του έχει βάλει κι αυτός το όνομά του στη λίστα με τους πολλούς εξαιρετικούς προπονητές που έχει αναδείξει η πορτογαλική σχολή τα τελευταία χρόνια.

Το αστέρι: Εντουάρντο Σάλβιο

Η Μπενφίκα είναι κυρίως ομάδα συνόλου, όμως από αυτό το σύνολο σίγουρα ξεχωρίζει ο Εντουάρντο Σάλβιο. Με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση, ντρίμπλα και ταχύτητα, ο 27χρονος Αργεντινός δεξιός χαφ των “αετών” είναι ό, τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ομάδα και έχει ξεκινήσει “ζεστός” τη φετινή χρονιά, έχοντας ήδη 2 γκολ σε 3 ματς στο πορτογαλικό πρωτάθλημα.

Η μεταγραφή: Χάρις Σεφέροβιτς

Ο 25χρονος Ελβετός φορ είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη προσθήκη για τη Μπενφίκα. Ο Σεφέροβιτς είχε μείνει ελεύθερος από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης και δεν κόστισε ούτε ευρώ στους “αετούς”. Και μπορεί στη Γερμανία να είχε ισχνή παρουσία όσον αφορά το σκοράρισμα, όμως στην Πορτογαλία τα πηγαίνει ως τώρα εξαιρετικά, έχοντας πετύχει 4 τέρματα σε 5 παιχνίδια, ενώ έχει βρει δίχτυα 3 φορές σε 2 ματς και με την εθνική Ελβετίας, στα πρόσφατα παιχνίδια της για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Φέτος θα αποτελέσει ουσιαστικά τον αντικαταστάτη του Κώστα Μήτρογλου, ο οποίος πήρε μεταγραφή για τη Μαρσέιγ.


 

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Έτος ίδρυσης: 1878

Πρόεδρος: Τζόελ και Άβραμ Γκλέιζερ

Γήπεδο: “Ολντ Τράφορντ”, Μάντσεστερ (75.643 θεατές)

Τίτλοι: 20 Πρωταθλήματα, 12 Κύπελλα, 5 Λιγκ Καπ, 21 Κομιούνιτι Σιλντ, 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Europa League, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 1 Διηπειρωτικό, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Μετά από απουσία ενός έτους, οι “μπέμπηδες” επιστρέφουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, στην οποία μπήκαν από την... πίσω πόρτα. Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο τερμάτισε 6η στην περσινή Premier League, όμως κατάφερε να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου στο Europa League, κατακτώντας το μοναδικό τρόπαιο που έλειπε από την τροπαιοθήκη της (νικώντας 2-0 τον Άγιαξ στη Στοκχόλμη) και μπαίνοντας έτσι απευθείας στους ομίλους του Champions League. Η Γιουνάιτεντ πέρασε από πολλά μεταβατικά στάδια στη μετά σερ Άλεξ Φέργκιουσον εποχή και αυτό το έχει πληρώσει με πολύ μέτριες χρονιές στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια, όμως φέτος ο Μουρίνιο και οι παίκτες του θέλουν να το αλλάξουν αυτό και έχουν ήδη ξεκινήσει εντυπωσιακά στην Πρέμιερσιπ (3 στα 3, 10-0 γκολ) θέλοντας να καθίσουν και πάλι στο θρόνο μετά το 2013 και τον τελευταίο τίτλο. Η διάκριση στο Champions League φυσικά είναι πάντα μέσα στους στόχους μιας ομάδας όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία ξόδεψε για ένα ακόμη καλοκαίρι πάρα πολλά χρήματα (Λίντελοφ, Μάτιτς, Λουκάκου ήρθαν), ενώ αποχαιρέτησε τον πρώτο σκόρερ της ιστορίας της, Γουέιν Ρούνεϊ, που επέστρεψε στην Έβερτον μετά από 13 χρόνια στον σύλλογο.

Ο προπονητής: Ζοσέ Μουρίνιο

Ο “Special One” επιστρέφει στο Champions League, διοργάνωση την οποία έχει κατακτήσει το 2004 με την Πόρτο και το 2010 με την Ίντερ. Τα τελευταία χρόνια έχει ακούσει πολλά από τους επικριτές του και ο πάγκος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι γι' αυτόν η μεγάλη ευκαιρία να δείξει σε όλους πως το άστρο του συνεχίζει να λάμπει. Ήδη στην πρώτη του χρονιά στο “Ολντ Τράφορντ” οδήγησε τους “μπέμπηδες” στην κατάκτηση τριών τίτλων (Κομιούνιτι Σιλντ, Λιγκ Καπ και κυρίως Europa League), όμως φέτος στοχεύει πολύ ψηλότερα, γνωρίζοντας και ο ίδιος πως παραδοσιακά οι δεύτερες σεζόν στις ομάδες που έχει δουλέψει είναι και οι πιο επιτυχημένες.

Το αστέρι: Πολ Πογκμπά

Εδώ θα μπορούσαμε να βάλουμε και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, στον οποίο τελικά η Γιουνάιτεντ προσέφερε νέο συμβόλαιο παρά τον σοβαρό τραυματισμό του προς το τέλος της περσινής χρονιάς, όμως ο Σουηδός σταρ αναμένεται να επιστρέψει στα γήπεδα τον Γενάρη του 2018 σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Από την άλλη, ο Πογκμπά είναι εδώ, απαλλαγμένος πλέον από το βάρος της ταμπέλας “ακριβότερη μεταγραφή στον κόσμο”, μετά τα αμύθητα ποσά που ξοδεύτηκαν για τους Ντεμπελέ, Εμπαπέ και Νεϊμάρ, θέλοντας να αφήσει πίσω του την περσινή μέτρια χρονιά του και να δείξει τις πραγματικές του ικανότητες στη μεσαία γραμμή των “κόκκινων διαβόλων”. Ήδη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, έχοντας 2 γκολ και 1 ασίστ στα πρώτα 3 παιχνίδια του στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Η μεταγραφή: Ρομέλου Λουκάκου

Η Γιουνάιτεντ έψαχνε φέτος τη μεταγραφή ενός σπουδαίου φορ και τη βρήκε στο πρόσωπο του Ρομέλου Λουκάκου. Σταθερότατος σκόρερ τα τελευταία χρόνια με την Έβερτον στην Premier League, προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του (25 γκολ), προτιμήθηκε από τον Μοράτα με τους “μπέμπηδες” να τον αρπάζουν μέσα από τα χέρια της Τσέλσι δαπανώντας περίπου 85 εκατομμύρια ευρώ και έχει ξεκινήσει εκρηκτικά τη σεζόν, με 4 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια.


 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ

Έτος ίδρυσης: 1893

Πρόεδρος: Μπέρναρντ Μπούργκενερ

Γήπεδο: “Σεντ Γιάκομπ Παρκ”, Βασιλεία (37.500 θεατές)

Τίτλοι: 20 Πρωταθλήματα, 12 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ

Αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος εντός συνόρων, η Βασιλεία είναι με διαφορά η κορυφαία ελβετική ομάδα, μετρώντας οκτώ σερί κατακτήσεις πρωταθλημάτων και δώδεκα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Οι Ελβετοί ετοιμάζονται για τη 15η συμμετοχή τους στο Champions League και έχοντας εξασφαλισμένη την εγχώρια επιτυχία προσπαθούν να γίνουν ανταγωνιστικοί στις διεθνείς διοργανώσεις. Την τρέχουσα δεκαετία πάντως έχουν περάσει δύο φορές από τους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης, σταματώντας στους “16” (2012, 2015), ενώ στο Europa έφτασαν στα προημιτελικά το 2014 και ως τους τέσσερεις το 2013. Σίγουρα ομάδα με ταβάνι, ο ρεαλιστικός της στόχος είναι η τρίτη θέση και η συνέχεια στο Europa League, όμως θα το πληρώσει όποιος την υποτιμήσει.

Ο προπονητής: Ράφαελ Βίκι

Μόλις 40 ετών και με θητεία στη Bundesliga ως ποδοσφαιριστής των Βέρντερ Βρέμης και Αμβούργου, ο Ραφαέλ Βίκι ανέλαβε φέτος τις τύχες της πρώτης ομάδας της Βασιλείας, παίρνοντας προαγωγή από τις ακαδημίες και καλείται να συνεχίσει το επιτυχημένο έργο των προκατόχων του. Η συμμετοχή στο Champions League θα είναι μία μεγάλη πρόκληση και ταυτόχρονα στοίχημα για τον πρωτοεμφανιζόμενο τεχνικό.

Το αστέρι: Λούκα Τσούφι

Το... μηχανάκι στο χώρο του κέντρου για τη Βασιλεία, θεωρείται από τους καλύτερους παίκτες της ελβετικής ομάδας. Βρίσκεται τρία χρόνια στους πρωταθλητές Ελβετίας, διαθέτει καλό πόδι, έφεση στο σκοράρισμα, ενώ πέρσι έβαλε ένα από τα ωραιότερα γκολ στο Champions League κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Η μεταγραφή: Ρίκι βαν Βολσβίνκελ

Η Βασιλεία δεν προχώρησε σε πολλές μεταγραφές το καλοκαίρι, όμως για την ώρα ο Ολλανδός στράικερ της βγαίνει... λίρα εκατό. Ο Bαν Βολσβίνκελ αναγεννήθηκε πέρσι στην Φίτεσε, σκοράροντας 23 γκολ σε 37 ματς, πήρε μεταγραφή για την πρωταθλήτρια Ελβετίας και μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα έχει το απόλυτο, 6 γκολ σε 6 ματς. Αναμφισβήτητα θα είναι το μεγάλο επιθετικό όπλο της Βασιλείας στην προσπάθεια για μία καλή πορεία στην Ευρώπη.


 

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Έτος ίδρυσης: 1911

Πρόεδρος: Γεβγκένι Γκίνερ

Γήπεδο: VEB Arena”, Μόσχα (30.000 θεατές)

Τίτλοι: 13 Πρωταθλήματα, 12 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα πάρει μέρος για 11η φορά στο Champions League και 5η συνεχόμενη, αφού απέκλεισε ΑΕΚ και Γιουνγκ Μπόις στα προκριματικά, έχοντας μόνο νίκες. Ομάδα που ελάχιστα αλλάζει κάθε χρόνο, πέρσι έχασε τα πρωτεία στο ρωσικό πρωτάθλημα από τη Σπαρτάκ Μόσχας και θα βασιστεί και πάλι στον ίδιο κορμό. Το ρόστερ της είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, αν και από τα πρώτα της ευρωπαϊκά παιχνίδια φέτος έχει λόγο να χαμογελάει, αφού πέρα από τις τέσσερεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στα προκριματικά, κράτησε σε όλα το μηδέν στην άμυνα, με τον γκολκίπερ της, Ακινφέεφ, να βλέπει να σταματά επιτέλους στο ΟΑΚΑ κόντρα στην ΑΕΚ το απίστευτο σερί των 40 παιχνιδιών στο Champions League όπου δεχόταν γκολ! Η λογική λέει πως θα παλέψει με τη Βασιλεία για την τρίτη θέση.

Ο προπονητής: Βίκτορ Γκοντσαρένκο

Ο επιτυχημένος Λεονίντ Σλούτσκι αποχώρησε πέρσι μετά από επτά χρόνια στον πάγκο της ΤΣΣΚΑ και οι άνθρωποι της ομάδας εμπιστεύθηκαν τη θέση του προπονητή στον 39χρονο Βίκτορ Γκοντσαρένκο, ο οποίος πάντως δεν κατάφερε στην πρώτη του χρονιά να οδηγήσει την “ομάδα του στρατού” σε κάποιον τίτλο. Ο Λευκορώσος κατέχει το ρεκόρ του νεότερου τεχνικού που έχει πάρει μέρος σε ομίλους του Champions League, όταν καθοδήγησε τη ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στη διοργάνωση το 2008, σε ηλικία μόλις 31 ετών.

Το αστέρι: Άλαν Τζαγκόεφ

Βρίσκεται στην ομάδα από το 2008 και παρά το γεγονός πως οι ικανότητές του δεν αμφισβητούνται, πολλοί θεωρούν πως δεν έχει κάνει την καριέρα που όλοι περίμεναν, αφού ακόμη δε λέει να πάρει την απόφαση να φύγει από τη Ρωσία. Βέβαια δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια, αφού είναι μόλις 27 ετών. Για την ΤΣΣΚΑ είναι ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής της, αυτός που οργανώνει παιχνίδι και αποτελεί τον μαέστρο στη λειτουργία της ομάδας.

Η μεταγραφή: -

Οι Ρώσοι δεν προχώρησαν σε καμία νέα προσθήκη αυτό το καλοκαίρι και αρκέστηκαν σε επιστροφές δανεισμών και προωθήσεις νεαρών παικτών από τη δεύτερη ομάδα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω