Champions League 2017-18: Δ' ΟΜΙΛΟΣ

2017-09-07 17:02

Σειρά στο αφιέρωμά μας έχει ο όμιλος στον οποίο συμμετέχει και ο Ολυμπιακός, ο τέταρτος, που είναι ένας από τους δυσκολότερους στη διοργάνωση.


 

Δ' ΟΜΙΛΟΣ


 

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Έτος ίδρυσης: 1897

Πρόεδρος: Αντρέα Ανιέλι

Γήπεδο: Allianz Stadium”, Τορίνο (41.507 θεατές)

Τίτλοι: 33 Πρωταθλήματα, 12 Κύπελλα, 7 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 1 Κύπελλο Ιντερτότο, 2 Διηπειρωτικά

Η κυριαρχία της στην Ιταλία είναι δεδομένη, με τη “Γηραιά Κυρία” να μετρά έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα και τρία συνεχόμενα νταμπλ, δημιουργώντας ρεκόρ στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Η Ευρώπη όμως την πληγώνει τα τελευταία χρόνια. Οι “μπιανκονέρι” έχουν φτάσει δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια ως τον τελικό του Champions League, όμως και τις δύο έχουν φύγει ηττημένοι, με την τελευταία φορά να είναι μόλις πριν λίγους μήνες κόντρα στη Ρεάλ στο Κάρντιφ. Γενικότερα, οι “μπιανκονέρι” μετρούν επτά χαμένους τελικούς (οι πέντε συνεχόμενοι ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ της Μπενφίκα), κάτι διόλου κολακευτικό για μια ομάδα με το όνομα της Γιουβέντους, με την τελευταία επιτυχία να έρχεται το 1996. Μετά τον υποβιβασμό της λογω Calciopoli, η “Κυρία” επέστρεψε δυναμικά σαρώνοντας τα πάντα στην Ιταλία, όμως ο μεγάλος της πόθος είναι η κατάκτηση του Champions League, μιας και οι εντός συνόρων επιτυχίες εδώ και καιρό δεν αρκούν για να καλύψουν της φιλοδοξίες της. Το καλοκαίρι έχασε τον Μπονούτσι που πήγε στη Μίλαν, σε μία μεταγραφή με την οποία ξαφνιάστηκαν άπαντες, όχι όμως όσοι ζούσαν από μέσα την ομάδα, μιας και ο Ιταλός αμυντικός διατηρούσε κακές σχέσεις με τον Αλέγκρι. Έκανε όμως αρκετές δυνατές μεταγραφές σε όλες τις θέσεις όπου είχε ανάγκη (Ματουιντί, Ντε Σίλιο, Χέβεντες, Σέζνι, Μπεντανκούρ) δυνάμωσε αρκετά τα άκρα της (Ντάγκλας Κόστα, Μπερναρντέσκι) και θα παρουσιαστεί ενισχυμένη με μοναδικό στόχο την κατάκτηση-επιτέλους-της κούπας με τα “μεγάλα αυτιά”.

Ο προπονητής: Μασιμιλιάνο Αλέγκρι

Οι φίλοι της Γιουβέντους δεν είχαν δει με καθόλου καλό μάτι την επιλογή του, πίσω στο καλοκαίρι του 2014, όμως μέσα σε μια τριετία ο 50χρονος τεχνικός έχει οδηγήσει τη “Γιούβε” σε τρία νταμπλ και σε δύο τελικούς Champions League! Το ότι βγήκε εκείνος νικητής στην περσινή του κόντρα με τον Μπονούτσι, μιας και ο ποδοσφαιριστής της Μίλαν πλέον ήταν αυτός που έφυγε, σημαίνει πως η διοίκηση τον στηρίζει και τον εμπιστεύεται απόλυτα. Μεγάλο του απωθημένο, όπως και ολόκληρης της ομάδας, είναι η κατάκτηση του Champions League, η οποία θα τον βάλει οριστικά στο κλαμπ των κορυφαίων.

Το αστέρι: Πάουλο Ντιμπάλα

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης ο θρυλικός Τζίτζι Μπουφόν, μεγάλο όπλο στην επίθεση ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν, όμως ο Πάουλο Ντιμπάλα είναι το νέο μεγάλο αστέρι όχι μόνο της Γιουβέντους αλλά και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια καθώς και το μεγάλο ρεπερτόριο που έχει στο σκοράρισμα είναι πλέον πράγματα δεδομένα και στην τρίτη του χρονιά στο Τορίνο ο “joya” (κόσμημα στα ισπανικά) αναμένεται να βγει πιο συχνά μπροστά και να πάρει περισσότερες πρωτοβουλίες. Απόδειξη είναι και το ότι πήρε τη φανέλα με το “10”, η οποία κουβαλάει πίσω της τεράστια ιστορία για την ομάδα. Το ξεκίνημά του φέτος είναι φοβερό, καθώς έχει σκοράρει 6 φορές σε 3 παιχνίδια!

Η μεταγραφή: Μπλεζ Ματουιντί

Ντάγκλας Κόστα και Φεντερίκο Μπερναρντέσκι αναμένεται να δώσουν πολλή ποιότητα στα άκρα της “Γηραιάς Κυρίας” και είναι σπουδαίες προσθήκες, όμως η καλύτερη μεταγραφή από πολλές απόψεις είναι αυτή του Γάλλου χαφ. Η Γιουβέντους καλύπτει ένα κενό που υπήρχε από πέρσι στη μεσαία γραμμή μετά την αποχώρηση του Πογκμπά, αποκτώντας έναν από τους κορυφαίους μέσους στην Ευρώπη και σε εξαιρετική τιμή για τα σημερινά δεδομένα, μόλις έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 30χρονος ποδοσφαιριστής είναι ένα “μηχανάκι” στον χώρο του κέντρου, βρίσκεται παντού στο γήπεδο και θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την πρωταθλήτρια Ιταλίας φέτος.


 

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Έτος ίδρυσης: 1899

Πρόεδρος: Γιοζέπ Μαρία Μπερτομέου

Γήπεδο: “Καμπ Νου”, Βαρκελώνη (99.354 θεατές)

Τίτλοι: 24 Πρωταθλήματα, 29 Κύπελλα, 12 Σούπερ Καπ, 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων

Να ξεχάσουν γρήγορα θα θέλουν όλοι στη Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι που μας πέρασε, μιας και από πλευράς οργάνωσης και εντυπώσεων ήταν ένα από τα χειρότερα στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας. Μετά το τέλος μιας έτσι κι αλλιώς αποτυχημένης ουσιαστικά χρονιάς για τους “μπλαουγκράνα” (μόνο το Κύπελλο Ισπανίας κέρδισαν) οι φίλοι των Καταλανών είδαν μέσα σε αυτό το καλοκαίρι ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια τους, τον Νεϊμάρ, να φεύγει για την Παρί Σεν Ζερμέν και τον σύλλογο να αδυνατεί να κλείσει, τον έναν μετά τον άλλον, βασικούς μεταγραφικούς στόχους (Μπεγερίν, Βεράτι, Σερί, Ντι Μαρία), με αποκορύφωμα φυσικά τον Φελίπε Κουτίνιο. Η Μπαρτσελόνα προσπαθούσε όλο το καλοκαίρι να πάρει τον Βραζιλιάνο σταρ της Λίβερπουλ, όμως όσα χρήματα και να πρόσφερε έβρισκε κλειστή την πόρτα της αγγλικής ομάδας. Η πανάκριβη μεταγραφή του Ντεμπελέ διασκέδασε τουλάχιστον κάπως τις εντυπώσεις, όμως η ομάδα φαίνεται να είναι σε κρίση, με τη διοίκηση να βρίσκεται στο στόχαστρο, τους Μέσι και Ινιέστα να μην έχουν ανανεώσει ακόμη τα συμβόλαιά τους, ενώ μέσα σε όλα οι “μπλαουγκράνα” έχασαν και το ισπανικό Σούπερ Καπ με δυο ήττες από τη Ρεάλ. Το καλοκαίρι όμως βρίσκεται πια στο παρελθόν, πλέον θα “μιλήσουν” οι ποδοσφαιριστές στο χορτάρι, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πως όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν, από τη στιγμή που αγωνίζονται στη Μπαρτσελόνα πρέπει να κυνηγούν την κορυφή σε όλες τις διοργανώσεις. Πολύ περισσότερο σε αυτή του Champions League, στην οποία τα τελευταία δύο χρόνια μένουν εκτός από τα προημιτελικά.

Ο προπονητής: Ερνέστο Βαλβέρδε

Λατρεύτηκε όσο ελάχιστοι προπονητές στη χώρα μας και έκανε μόνο φίλους στα τρία χρόνια που έμεινε συνολικά στην Ελλάδα και στον πάγκο του Ολυμπιακού. Μετά από αρκετά χρόνια που το όνομά του βρισκόταν στους υποψήφιους για να καθίσουν στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, έφτασε τελικά η στιγμή για να επιβραβευθεί η πολύ καλή δουλειά του από όποια ομάδα κι αν πέρασε, με το να γίνει ο νέος τεχνικός των “μπλαουγκράνα”. Με το “καλημέρα” έχει να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, δεν έχει εμπειρία από πάγκο τόσο μεγάλης ομάδας όμως στην Ισπανία τον εκτιμούν πολύ και περιμένουν να βγάλει τη “Μπάρτσα” από αυτή τη δύσκολη περίοδο, κατακτώντας τίτλους. Στις 31 Οκτωβρίου θα επιστρέψει για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και οι φίλοι του Ολυμπιακού σίγουρα θα του ετοιμάσουν μια υποδοχή που θα του μείνει αξέχαστη.

Το αστέρι: Λιονέλ Μέσι

Το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του είναι ακόμη σε εκκρεμμότητα (λήγει του χρόνου και από τον Γενάρη μπορεί να συμφωνήσει με όποια ομάδα επιθυμεί!) και αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ό, τι αργά ή γρήγορα η συμφωνία θα ανακοινωθεί, με τη Μπαρτσελόνα των τελευταίων μηνών κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος. Οι φίλοι των “μπλαουγκράνα” περιμένουν από τον 30χρονο πλέον σούπερ σταρ να πάρει για ακόμη μία φορά την ομάδα στις πλάτες του και μένει να δούμε αν η νέα επιθετική τριάδα που θα συνθέσει με Σουάρες και Ντεμπελέ θα είναι το ίδιο... φονική με την προηγούμενη.

Η μεταγραφή: Ουσμάν Ντεμπελέ

Η υπόθεσή του ήταν κι αυτή ένα από τα πολλά μεταγραφικά σήριαλ με πρωταγωνίστρια τη Μπαρτσελόνα αυτό το καλοκαίρι, με τη διαφορά πως το συγκεκριμένο είχε ευτυχή κατάληξη για την καταλανική ομάδα. Ο μόλις 20 ετών Γάλλος επιθετικός θεωρείται από τα μεγάλα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και πέρσι πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν με τη Ντόρτμουντ, έχοντας 10 γκολ και 21 ασίστ. Η πίεση θα είναι μεγάλη για τον νεαρό άσο, ο οποίος καλείται να καλύψει το κενό του Νεϊμάρ, ενώ η μεταγραφή του μαζί με τα μπόνους ενδέχεται να φτάσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ και είναι η τρίτη ακριβότερη στην ιστορία!


 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Έτος ίδρυσης: 1925

Πρόεδρος: Βαγγέλης Μαρινάκης

Γήπεδο: “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, Πειραιάς (32.115 θεατές)

Τίτλοι: 44 Πρωταθλήματα, 27 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ, 1 Βαλκανικό Κύπελλο

Οι “ερυθρόλευκοι” πέρασαν στα προκριματικά τα εμπόδια των Παρτιζάν και Ριέκα και πανηγύρισαν την επιστροφή τους στα “αστέρια”, μετά από απουσία ενός έτους. Αυτή θα είναι συνολικά η 18η συμμετοχή των πρωταθλητών Ελλάδος στο Champions League τα τελευταία 21 χρόνια, αφού μόνο τις σεζόν 2008-09, 2010-11 και 2016-17 έλειψαν από τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η μεγαλύτερη πορεία των Πειραιωτών είναι έως τους “8” της διοργάνωσης (το 1999), ενώ σε τρεις περιπτώσεις έχουν φτάσει ως τους “16” (2008, 2010, 2014). Ο Ολυμπιακός αναζητά κάθε χρόνο την ευρωπαϊκή υπέρβαση και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει φέρει ορισμένα σπουδαία αποτελέσματα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Φέτος η ομάδα φαίνεται πως άλλαξε προς το καλύτερο μετά την περσινή περιπετειώδη χρονιά, αφού πραγματοποίησε πολλές και ποιοτικές μεταγραφές που ανέβασαν το επίπεδο του ρόστερ (Καρσελά, Εμενίκε, Ταχτσίδης, Οφόε, Βούκοβιτς, Ζιλέ, Τζούρτζεβιτς, Ένγκελς, Προτό) και προσφέρουν πολλές λύσεις στα χέρια του νέου προπονητή, Μπέσνικ Χάσι. Στην επιστροφή τους στο Champions League οι “ερυθρόλευκοι” είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω σε “θηρία”, όμως με όπλο και την έδρα τους, που αναμένεται ξανά “καυτή”, θα παλέψουν με ρεαλιστικό στόχο την τρίτη θέση του ομίλου και όπου βγει.

Ο προπονητής: Μπέσνικ Χάσι

Ο κόσμος του Ολυμπιακού ήταν εξαιρετικά αρνητικός με την επιλογή της διοίκησης να προσλάβει τον Μπέσνικ Χάσι ως νέο προπονητή της ομάδας, μιας και το βιογραφικό του κάθε άλλο παρά εντυπωσίαζε. Με τη δουλειά του όμως και τη διαχείριση που έκανε στην ομάδα, ο Αλβανοκοσοβάρος τεχνικός κέρδισε σιγά σιγά την εμπιστοσύνη του κόσμου και φυσικά του πιστώνεται η μεγάλη επιτυχία της πρόκρισης στους ομίλους του Champions League. Εμπιστεύθηκε παίκτες που γνώριζε καλά για να ενισχύσει το ρόστερ, η διοίκηση του έκανε όλα ανεξαιρέτως τα “χατίρια” και είναι στο χέρι του πλέον να παρουσιάσει μέσα στη χρονιά έναν Ολυμπιακό που θα συνδυάζει ουσία και θέαμα, έτσι ώστε να ανατρέψει ολοκληρωτικά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε γι' αυτόν όταν πρωτοήρθε στα μέρη μας.

Το αστέρι: Κώστας Φορτούνης

Την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό είχε συμπληρωματικό ρόλο, όμως τη δεύτερη εκτοξεύτηκε και παρά το γεγονός πως πέρσι είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, παραμένει το βαρόμετρο στη μεσοεπιθετική γραμμή των πρωταθλητών Ελλάδος. Φέτος δεν ξεκίνησε βασικός σε όλα τα μέχρι τώρα παιχνίδια, όμως η ποιότητά του είναι αναμφισβήτητη και για ακόμη μία χρονιά θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες των “ερυθρολεύκων”. Ήδη έχει τρία γκολ στα πρώτα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος και ένα στα προκριματικά του Champions League.

Η μεταγραφή: Βάντις Οτζίτζα Οφόε

Πολλές οι ενδιαφέρουσες μεταγραφές για τον Ολυμπιακό αυτό το καλοκαίρι και μία από αυτές που ξεχωρίζουν περισσότερο είναι αυτή του Βέλγου μέσου. Προέρχεται από μία καταπληκτική χρονιά με τη Λέγκια Βαρσοβίας (5 γκολ και 14 ασίστ), αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του πολωνικού πρωταθλήματος και πέτυχε ένα από τα πιο ωραία γκολ του περσινού Champions League κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Παίκτης που μπορεί να πάιξει τόσο σαν “οκτάρι” όσο και σαν “δεκάρι” στο κέντρο, ο Χάσι τον ήθελε διακαώς στον Ολυμπιακό και ήδη έχει δείξει δείγματα της ποιότητάς του στα μέχρι τώρα παιχνίδια.


 

ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ

Έτος ίδρυσης: 1906

Πρόεδρος: Μπρούνο ντε Καρβάλιο

Γήπεδο: “Ζοσέ Αλβαλάδε”, Λισσαβώνα (50.095 θεατές)

Τίτλοι: 18 Πρωταθλήματα, 16 Κύπελλα, 8 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων

Τα “λιοντάρια της Λισσαβώνας” συμμετέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Champions League και έχουν δείξει ήδη τις διαθέσεις τους, διαλύοντας με 5-1 τη Στεάουα Βουκουρεστίου μέσα στη Ρουμανία, στα πλέι οφ της διοργάνωσης. Πρόκειται για μία εξαιρετική ομάδα υπό τις οδηγίες του Ζορζ Ζέσους, η οποία διαθέτει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές στις τάξεις της και παίζει όμορφο ποδόσφαιρο. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την τρίτη καλύτερη ομάδα της Πορτογαλίας είναι να μετουσιωθεί αυτή της η βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε επιτυχίες και τίτλους. Το καλοκαίρι πραγματοποίησε δυνατές μεταγραφές (Κοεντράο, Ματιέ, Μπρούνο Φερνάντες, Μπατάλια, Ακούνια, Ντούμπια) και αναμφισβήτητα ήταν η ισχυρότερη ομάδα του τέταρτου γκρουπ δυναμικότητας. Μία καλή ευρωπαϊκή πορεία είναι φυσικά μέσα στις φιλοδοξίες της, όμως μεγάλος στόχος παραμένει η κατάκτηση του πρωταθλήματος Πορτογαλίας, αφού τελευταία φορά που τα κατάφερε ήταν το 2002.

Ο προπονητής: Ζορζ Ζέσους

Ξάφνιασε πολλούς η προ διετίας επιλογή του να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Σπόρτινγκ μετά από έξι χρόνια στον πάγκο της μεγάλης αντιπάλου των “λιονταριών”, Μπενφίκα. Με τους “αετούς” κατέκτησε τα πάντα στην Πορτογαλία και εφτασε επίσης την ομάδα σε δύο συνεχόμενους τελικούς Europa League, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει το τρόπαιο. Πιστώνεται την αγωνιστική βελτίωση της Σπόρτινγκ, την έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2016, με την ομάδα να τερματίζει δύο βαθμούς πίσω από τη Μπενφίκα και να κάνει ρεκόρ πόντων στην ιστορία της (86), όμως το Σούπερ Καπ Πορτογαλίας είναι ο μόνος τίτλος που έχει πανηγυρίσει με το νέο του σύλλογο.

Το αστέρι: Γουίλιαμ Καρβάλιο

Ο πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Πορτογαλίας ξεχωρίζει με την παρουσία του στη μεσαία γραμμή της Σπόρτινγκ και όντας πλέον 25 ετών, αποτελεί έκπληξη που δεν έχει πάρει ακόμη μεταγραφή για κάποια μεγαλύτερη ομάδα ή κάποιο δυνατότερο πρωτάθλημα. Φέτος βρέθηκε κοντά στη μετακίνησή του στην Αγγλία (ενδιαφέρθηκε η Γουέστ Χαμ) αλλά τελικά θα μείνει και τη φετινή σεζόν στο “Ζοσέ Αλβαλάδε”. Κομβική φυσικά είναι και η παρουσία του Μπας Ντοστ, με τον Ολλανδό στράικερ να “ματώνει” τα δίχτυα πέρσι στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, σκοράροντας 34 φορές σε 31 παιχνίδια (φυσικά πρώτος σκόρερ της Primeira Liga)!

Η μεταγραφή: Μάρκος Ακούνια

Κοεντράο και Ματιέ σίγουρα θα βοηθήσουν αρκετά με την εμπειρία τους από το ισπανικό πρωτάθλημα, όμως όλα τα βλέμματα θα πέσουν πάνω στον 25χρονο αριστερό χαφ, Μάρκος Ακούνια. Ο Αργεντινός διεθνής μεσοεπιθετικός θεωρείται ένα από τα καλύτερα ταλέντα της Λατινικής Αμερικής και έκανε φέτος το μεγάλο άλμα για την Ευρώπη, σε μια μεταγραφή που κόστισε 9,6 εκατομμύρια ευρώ στη Σπόρτινγκ και είναι η δεύτερη   ακριβότερη στην ιστορία της πίσω από αυτή του Ντοστ πέρσι (10 εκατομμύρια).

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω