Champions League 2017-18: Γ' ΟΜΙΛΟΣ

2017-09-06 17:14

Συνεχίζουμε το μεγάλο μας αφιέρωμα στους φετινούς ομίλους του Champions League με το τρίτο γκρουπ.


 

Γ' ΟΜΙΛΟΣ


 

ΤΣΕΛΣΙ

Έτος ίδρυσης: 1905

Πρόεδρος: Μπρους Μπακ

Γήπεδο: “Στάμφορντ Μπριτζ”, Λονδίνο (41.631 θεατές)

Τίτλοι: 6 Πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 5 Λιγκ Καπ, 4 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Champions League, 1 Europa League, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης

Οι “μπλε” κατέκτησαν πέρσι με χαρακτηριστική άνεση τον τίτλο στην Αγγλία και επέστρεψαν έτσι στο Champions League μετά από απουσία ενός έτους, σε μια διοργάνωση που είχαν συνηθίσει να λαμβάνουν μέρος ανελλιπώς από το 2003 και μετά, όταν ο σύλλογος δηλαδή πέρασε στα χέρια του Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2012 πέρασαν ένα περίεργο καλοκαίρι, αφού την ευφορία για την εύκολη κατάκτηση της Premier League ακολούθησε ο προβληματισμός για την αδυναμία απόκτησης κάποιων βασικών μεταγραφικών στόχων (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Λουκάκου) και η φημολογούμενη δυσαρέσκεια του Κόντε. Οι Λονδρέζοι πάντως ενισχύθηκαν σε όλες τις θέσεις με παίκτες όπως ο Ρούντιγκερ, ο Μπακαγιόκο, ο Ντρινκγουότερ, ο Τζαπακόστα και φυσικά ο Μοράτα, ενώ παράλληλα προχώρησαν σε μεγάλο ξεκαθάρισμα του ρόστερ, παραχωρώντας παίκτες που δεν υπολογίζονταν. Παράλληλα με την προσπάθεια διατήρησης των κεκτημένων της στο Νησί, η Τσέλσι θέλει να πάει όσο πιο μακριά γίνεται στο Champions League, όπου την περασμένη δεκαετία έφτασε πέντε φορές στα ημιτελικά μέσα σε έξι σεζόν, όμως στις δύο τελευταίες παρουσίες της στη διοργάνωση έμεινε εκτός από τη φάση των “16”.

Ο προπονητής: Αντόνιο Κόντε

Στην πρώτη του χρονιά στο αγγλικό πρωτάθλημα τα πήγε περίφημα, καταφέρνοντας να οδηγήσει την Τσέλσι στον τίτλο με στυλ... ιταλικό. Η έμπνευσή του να αλλάξει στα μέσα της σεζόν το σύστημα και να παίξει με τρεις αμυντικούς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των “μπλε”. Το καλοκαίρι υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα περί δυσαρέσκειάς του για τον τρόπο που χειρίστηκε η ομάδα κάποιες μεταγραφικές υποθέσεις και “έπαιξαν” διάφορα σενάρια αποχώρησής του, ωστόσο συνεχίζει. Μεταξύ άλλων θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χειριστεί την υπόθεση Ντιέγκο Κόστα, ο οποίος για την ώρα έμεινε στην ομάδα, αλλά και πώς θα κρατήσει δύο καρπούζια σε μια μασχάλη (εγχώριες διοργανώσεις και Champions League), με την Ευρώπη να ήταν η αχίλλειος πτέρνα του στη Γιουβέντους.

Το αστέρι: Εντέν Αζάρ

Πέρσι ξαναβρήκε τον παλιό καλό εαυτό του, μετά τη “σκιά” που μας παρουσίασε τη σεζόν 2015-16, και ήταν ξανά ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της Τσέλσι στην πορεία της για τον τίτλο. Πλέον ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν τον τρίτο καλύτερο στον κόσμο πίσω από Ρονάλντο και Μέσι. Φέτος ξεκίνησε τη χρονιά τραυματίας, όμως τώρα έχει επανέλθει και είναι έτοιμος να οδηγήσει τους Λονδρέζους και πάλι στις επιτυχίες.

Η μεταγραφή: Άλβαρο Μοράτα

Ο Ισπανός στράικερ ήθελε να φύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης μιας και ο Ζιντάν δεν του έδινε τη θέση βασικού που επιθυμούσε, η Τσέλσι αναζητούσε επιθετικό μιας και ο Ντιέγκο Κόστα δεν υπολογιζόταν από τον Κόντε και ο Λουκάκου κατέληξε στη Γιουνάιτεντ και έτσι ο Άλβαρο Μοράτα ντύθηκε στα μπλε έναντι περίπου 65 εκατομμυρίων ευρώ (χωρίς τα μπόνους), στην ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της αγγλικής ομάδας. Ο 24χρονος φορ έχει ξεκινήσει πολύ καλά τη θητεία του στο “Στάμφορντ Μπριτζ” με 2 γκολ και ισάριθμες ασίστ στα πρώτα του 3 ματς στην Premier League.


 

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Έτος ίδρυσης: 1903

Πρόεδρος: Ενρίκε Θερέθο

Γήπεδο: Wanda Metropolitano”, Μαδρίτη (67.703) θεατές

Τίτλοι: 10 Πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2 Europa League, 1 Κύπελλο Ιντερτότο

Δύο φορές μέσα στις τελευταίες τέσσερεις σεζόν έφτασε πάρα πολύ κοντά στην πήγή η Ατλέτικο Μαδρίτης, όμως νερό δεν ήπιε. Τόσο στον τελικό του 2014 όσο και σε εκείνον του 2016, η άσπονδη συμπολίτισσα Ρεάλ της στέρησε το τρόπαιο, τη μια φορά στην παράταση και την άλλη στα πέναλτι, ενώ συνολικά οι “ροχιμπλάνκος” μετρούν τρεις χαμένους τελικούς μαζί με εκείνες τις διπλές αναμετρήσεις με τη Μπάγερν το 1974. Γενικότερα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Ατλέτικο σταματάει πάντα επάνω στη Ρεάλ (το 2015 στα προημιτελικά και πέρσι στα ημιτελικά), μην έχοντας περάσει ποτέ το εμπόδιο της “βασίλισσας” σε επίπεδο Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League (μετρά έναν ακόμη αποκλεισμό το μακρινό 1959). Φέτος η ομάδα θα παρουσιαστεί ολόιδια με πέρυσι, μιας και παρέμεινε η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών που της έχει επιβληθεί και λόγω αυτού δε μπόρεσε να προχωρήσει σε νέες προσθήκες, παρ' όλα αυτά κράτησε όλους τους σημαντικούς της ποδοσφαιριστές και βέβαια τον Ντιέγκο Σιμεόνε στην άκρη του πάγκου. Μεγάλο της όπλο από αυτή τη χρονιά θα είναι φυσικά το ολοκάινουριο γήπεδό της, “Wanda Metropolitano”, το οποίο θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πύλες του στις 16 Σεπτεμβρίου για το ματς με τη Μάλαγα.

Ο προπονητής: Ντιέγκο Σιμεόνε

Τα σενάρια για το μέλλον του πολλά, όμως ο Ντιέγκο Σιμεόνε όχι απλά παρέμεινε στην Ατλέτικο, αλλά ανανέωσε το συμβόλαιό του ως το 2020. Βρίσκεται από το 2011 στην ομάδα και έχει δημιουργήσει στη Μαδρίτη ένα σύνολο “πολεμιστών”, μεταδίδοντας το πάθος του στους παίκτες του και κάνοντας την Ατλέτικο πρωταγωνίστρια τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Έχει κατακτήσει τα πάντα στην Ισπανία με τους “ροχιμπλάνκος”, στην Ευρώπη έχει πάρει το Europa League και το Σούπερ Καπ, όμως το μεγάλο απωθημένο του είναι το Champions League.

Το αστέρι: Αντουάν Γκριεζμάν

Πολλοί περίμεναν αυτό το καλοκαίρι να τον δουν να αλλάζει φανέλα (ενδιαφέρθηκε έντονα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), όμως ο Γάλλος έκρινε πως δε θα ήταν σωστό να φύγει από την Ατλέτικο ενώ η ομάδα δε θα μπορούσε να κάνει κάποια μεταγραφή για να καλύψει το κενό του και έτσι παρέμεινε στους “ροχιμπλάνκος”, κερδίζοντας μία θέση ακόμη πιο βαθιά στις καρδιές των φίλων του συλλόγου. Για άλλη μία χρονιά θα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και το ισχυρότερο επιθετικό όπλο των Μαδριλένων.

Η μεταγραφή: Βιτόλο

Όπως ήδη αναφέραμε, η Ατλέτικο δε μπορούσε να πραγματοποιήσει μεταγραφές αυτό το καλοκαίρι, όμως έκλεισε τον Βιτόλο από τη Σεβίλλη, ο οποίος βέβαια θα μπορεί να ενισχύσει την ομάδα από τον προσεχή Γενάρη και μετά. Ο Ισπανός ακραίος, που ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές την τελευταία τετραετία στους Ανδαλουσιάνους, θα παίξει δανεικός για το πρώτο μισό της σεζόν στη Λας Πάλμας. Οι “ροχιμπλάνκος” προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή να κλείσουν και τον Ντιέγκο Κόστα για τον Γενάρη, όμως για την ώρα ο 28χρονος φορ παραμένει στην Τσέλσι.


 

ΡΟΜΑ

Έτος ίδρυσης: 1927

Πρόεδρος: Τζέιμς Παλότα

Γήπεδο: “Ολίμπικο”, Ρώμη (70.634 θεατές)

Τίτλοι: 3 Πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 2 Σούπερ Καπ

Ο Φραντσέσκο Τότι κρέμασε τα παπούτσια του μετά από 25 ολόκληρα χρόνια υπηρετώντας την πιστά και η Ρόμα πρέπει πλέον να προσαρμοστεί στη νέα εποχή χωρίς τον εμβληματικό αρχηγό της. Γενικότερα είναι αρκετά τα νέα δεδομένα για τη φετινή ομάδα, η οποία έχει επίσης καινούριο προπονητή, με τον Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο να αντικαθιστά τον Λουτσιάνο Σπαλέτι, ενώ πλέον διαθέτει στις τάξεις της και τον κατά κοινή ομολογία κορυφαίο τεχνικό διευθυντή στον κόσμο, τον Μόντσι, για τον οποίο οι άνθρωποι της Ρόμα ελπίζουν να συνεχίσει και στο “Ολίμπικο” την εξαιρετική δουλειά που έκανε στη Σεβίλλη και να οδηγήσει και τους Ρωμαίους στις επιτυχίες με τις επιλογές του. Αυτό το καλοκαίρι πάντως η Ρόμα έχασε βασικά στελέχη, όπως ο Σαλάχ και ο Ρούντιγκερ. Το σκουντέτο είναι ο μεγάλος στόχος της ομάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια κυνηγάει διαρκώς τη Γιουβέντους, μη καταφέρνοντας ποτέ να την απειλήσει ουσιαστικά ως το τέλος, όμως σίγουρα και η Ευρώπη δεν αφήνει αδιάφορους τους “τζιαλορόσι” που σημειωτέον εδώ και πάρα πολλά χρόνια αδυνατούν να φτάσουν μακριά σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο προπονητής: Εουσέμπιο Ντι Φραντσέσκο

Πραγματοποίησε εξαιρετική δουλειά στα πέντε χρόνια που κάθισε στον πάγκο της Σασουόλο, ανεβάζοντας την ομάδα στη Serie A από την πρώτη του κιόλας χρονιά, σταθεροποιώντας την στην κατηγορία και βγάζοντάς την μάλιστα και στην Ευρώπη. Πλέον θα δοκιμαστεί σε πιο υψηλό επίπεδο και θέλει να καταφέρει αυτό που δε μπόρεσαν οι προκάτοχοί του, να οδηγήσει τη Ρόμα σε επιτυχίες.

Το αστέρι: Έντιν Τζέκο

Η πρώτη του χρονιά στην Ιταλία δεν ήταν η επιθυμητή, όμως πέρσι ο Βόσνιος επιθετικός πραγματοποίησε την κορυφαία σεζόν της καριέρας του. Πέτυχε 29 τέρματα στο πρωτάθλημα (πρώτος σκόρερ στη Serie A), καθώς και 39 σε όλες τις διοργανώσεις και έγινε ο παίκτης που σκοράρε τα περισσότερα γκολ σε μία χρονιά στην ιστορία της Ρόμα. Αν καταφέρει να διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα και φέτος, τότε οι “τζιαλορόσι” δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι.

Η μεταγραφή: Αλεξάνταρ Κολάροφ

Αρκετές οι ενδιαφέρουσες προσθήκες για τη Ρόμα στο πρώτο καλοκαίρι με τεχνικό διευθυντή τον Μόντσι (Κάρσντορπ, Πελεγκρίνι, Γκοναλόν, Ντεφρέλ, Σικ) και μεταξύ αυτών ο Αλεξάνταρ Κολάροφ, ο οποίος ήρθε από τη Μάντσεστερ Σίτι για να προσφέρει με την εμπειρία του στην αριστερή πλευρά της άμυνας. Έχει επίσης πολύ καλό πόδι στα στημένα και ήδη σκόραρε το πρώτο του τέρμα με τη νέα του ομάδα από απευθείας εκτέλεση φάουλ, στο ματς με την Αταλάντα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.


 

ΚΑΡΑΜΠΑΓΚ

Έτος ίδρυσης: 1951

Πρόεδρος: Ταχίρ Γκιοζέλ

Γήπεδο: “Τοφίκ Μπαχράμοφ”, Μπακού (31.200 θεατές)

Τίτλοι: 5 Πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ

Η πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν θα πάρει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Champions League, όντας παράλληλα και η πρώτη ομάδα της χώρας που θα αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η νέα δύναμη του αζέρικου ποδοσφαίρου μετρά τέσσερεις συνεχόμενους τίτλους στο εγχώριο πρωτάθλημα, έχοντας κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και στην Ευρώπη. Το 2014 κατάφερε να μπει για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League και πήρε μέρος σε αυτούς για τρεις σερί χρονιές, προτού κάνει φέτος την υπέρβαση με την είσοδό της στην τελική φάση του Champions League. Οι Αζέροι πήραν μέρος το καλοκαίρι στα προκριματικά της διοργάνωσης για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, με τη διαφορά πως φέτος κατάφεραν να περάσουν όλα τα εμπόδια και να βρεθούν στους ομίλους, με τελευταίο αυτό της Κοπεγχάγης, περνώντας από τους Δανούς χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Στην πρώτη τους παρουσία στα “αστέρια” είχαν την ατυχία να πέσουν σε ένα από τους δυσκολότερους ομίλους, όμως σίγουρα θα απολαύσουν κάθε στιγμή.

Ο προπονητής: Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ

Βρίσκεται από το 2008 στον πάγκο της Καραμπάγκ και είναι φυσικά ο αναμορφωτής της ομάδας, μιας και στα χέρια του ο σύλλογος έχει εξελιχθεί στον ισχυρότερο της χώρας και έχει ακουστεί σε όλη την Ευρώπη με τις παρουσίες στους ομίλους του Europa League και τώρα του Champions League. Σπουδαίος επιθετικός στο παρελθόν, πέτυχε 178 γκολ σε 399 ματς πρωταθλήματος με τις ομάδες που αγωνίστηκε, ενώ είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Αζερμπαϊτζάν με 14 τέρματα.

Το αστέρι: Ντίνο Εντλοβού

Νοτιοαφρικανός επιθετικός, ο οποίος αποκτήθηκε πέρσι από την Ανόρθωση έχοντας κάνει μία εξαιρετική χρονιά στην Κύπρο και πέρσι ήταν ο πρώτος σκόρερ της Καραμπάγκ σε όλες τις διοργανώσεις με 11 γκολ.

Η μεταγραφή: Πέδρο Ενρίκε

Ο γνωστός μας από τη θητεία του στον ΠΑΟΚ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν Βραζιλιάνος εξτρέμ μετακινήθηκε ως δανεικός από την ομάδα της Θεσσαλονίκης στην πρωταθλήτρια Αζερμπαϊτζάν για να δώσει ποιότητα στα άκρα. Οι Αζέροι απέκτησαν με τη μορφή δανεισμού έναν ακόμη γνώριμό μας, τον Ταρίκ Ελιουνούσι από τον Ολυμπιακό, ενώ εδώ και μια διετία αγωνίζεται στην Καραμπάγκ ο Ισπανός χαφ Μίτσελ, που στο παρελθόν είχε ένα πέρασμα από την ΑΕΚ.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω