Champions League 2017-18: Η' ΟΜΙΛΟΣ

2017-09-13 15:53

Το μεγάλο μας αφιέρωμα για τη φετινή διοργάνωση του Champions League ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των ομάδων του όγδοου και τελευταίου ομίλου.


 

Η' ΟΜΙΛΟΣ

 

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Έτος ίδρυσης: 1902

Πρόεδρος: Φλορεντίνο Πέρεθ

Γήπεδο: “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, Μαδρίτη (81.044 θεατές)

Τίτλοι: 33 Πρωταθλήματα, 19 Κύπελλα, 10 Σούπερ Καπ, 12 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 4 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 3 Διηπειρωτικά, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων

Η πιο επιτυχημένη ομάδα του θεσμού έγραψε ιστορία πέρσι, κατακτώντας το δωδέκατο τρόπαιό της, ενώ παράλληλα έγινε η πρώτη, από τότε που η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Champions League, που κατακτά δύο συνεχόμενους τίτλους. Η Ρεάλ Μαδρίτης βιώνει μία ονειρική περίοδο από τη στιγμή που ανέλαβε προπονητής της ομάδας ο Ζινεντίν Ζιντάν, τον Γενάρη του 2016, έχοντας κατακτήσει από τότε σχεδόν ό, τι κούπα βρέθηκε στον δρόμο της, με αποκορύφωμα φυσικά τα δύο σερί Champions League και το πρωτάθλημα πέρσι στην Ισπανία, το πρώτο της μετά το 2012. Οι “μερένχες” συνέχισαν και τη φετινή χρονιά από κει που σταμάτησαν πέρσι, αφού έκαναν δικά τους τα Σούπερ Καπ Ευρώπης και Ισπανίας, πραγματοποιώντας ονειρεμένη εκκίνηση στη νέα σεζόν. Το “μουδιασμένο” ξεκίνημά τους στο πρωτάθλημα (μία νίκη και δύο σερί εντός έδρας ισοπαλίες) έχει κάπως προβληματίσει, όμως το Champions League είναι πάντα μία ξεχωριστή υπόθεση, αφού μοιάζει να είναι στο DNA του συλλόγου να το διεκδικεί και να το κατακτά. Συζητήθηκε-και συζητιέται ακόμη-η απόφαση του Ζιντάν να μην προχωρήσει σε σημαντικές μεταγραφές για ένα ακόμη καλοκαίρι, παρά το γεγονός πως η Ρεάλ έχασε παίκτες που έδιναν λύσεις ερχόμενοι από τον πάγκο (Μοράτα, Χάμες, Ντανίλο). Αντίθετα, οι δώδεκα φορές πρωταθλητές Ευρώπης ενισχύθηκαν απλώς με κάποιους νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές (Τεό, Θεμπάγιος) και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης σε παίκτες προερχόμενους από τη δεύτερη ομάδα (Βαγιέχο, Γιορέντε, Μαγιοράλ). Αν αυτό είναι ρίσκο θα φανεί μέσα στη χρονιά, για την ώρα όμως η Ρεάλ, με την αύρα που της δίνουν οι πρόσφατες επιτυχίες και η αίσθηση του να είσαι η κορυφαία ομάδα στον κόσμο, μπαίνει στο νέο Champions League με μόνο στόχο τη δέκατη τρίτη κούπα της και τρίτη συνεχόμενη.

Ο προπονητής: Ζινεντίν Ζιντάν

Τον Γενάρη του 2016 ο Φλορεντίνο Πέρεθ αποφάσισε να τον ρίξει στα... άπατα, δίνοντάς του τη θέση του πρώτου προπονητή στη Ρεάλ, ως αντικαταστάτη του Ράφα Μπενίτεθ που δεν τα είχε καταφέρει. Αν και στην αρχή η απόφαση αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό, αφού ο Γάλλος δεν είχε εμπειρία ως πρώτος προπονητής παρά μόνο στη δεύτερη ομάδα, τη συνέχεια δε θα μπορούσε να τη φανταστεί κανένας. Μέσα σε ενάμιση χρόνο και κάτι παραπάνω που ο “Ζιζού” βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ, έχει οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση δύο Champions League, ενός πρωταθλήματος, δύο ευρωπαϊκών Σούπερ Καπ, ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων και ενός ισπανικού Σούπερ Καπ, έχοντας καταφέρει ό, τι άλλοι προπονητές παλεύουν σε όλη τους την καριέρα να κερδίσουν. Έδειξε και αυτό το καλοκαίρι πως δεν επιθυμεί εντυπωσιακές μεταγραφές, σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθούσε η ομάδα του τα προηγούμενα χρόνια, και εμπιστεύθηκε νεαρούς ως εναλλακτικές λύσεις σε θέσεις που είχε ανάγκη η Ρεάλ. Με τα όσα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής βέβαια ποιός να του πει κάτι;

Το αστέρι: Κριστιάνο Ρονάλντο

Το καλοκαίρι κυκλοφόρησαν και πάλι δημοσιεύματα που τον ήθελαν να σκέφτεται το μέλλον του μακριά από το “Μπερναμπέου”, όμως ευτυχώς για τη Ρεάλ η “φωτιά” έσβησε γρήγορα. Ο “CR7” συνεχίζει κανονικά στη “βασίλισσα” και είναι έτοιμος για μία ακόμη σπουδαία χρονιά, έστω κι αν δεν ξεκίνησε ιδανικά, με τον ίδιο να τιμωρείται για πέντε αγωνιστικές από την ισπανική ομοσπονδία για σπρώξιμό του στον διαιτητή της πρώτης αναμέτρησης με τη “Μπάρτσα” για το Σούπερ Καπ. Ο 32χρονος σούπερ σταρ συντηρεί άψογα τον εαυτό του για να παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο, με τον Ζιντάν να τον ξεκουράζει σε αρκετά παιχνίδια πέρσι προκειμένου να τον έχει σε φουλ ρυθμό προς το τέλος της σεζόν, κάτι που έγινε. Το Champions League είναι η διοργάνωσή του, καθώς μην ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή είναι και ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του θεσμού με 105 τέρματα.

Η μεταγραφή: Τεό Ερνάντες

Η πολιτική των “γκαλάκτικος” έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία καλοκαίρια και η “βασίλισσα” επενδύει πλέον στην ομοιογένεια του ρόστερ της και σε νεαρούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές του μέλλοντος. Ένας τέτοιος είναι και ο Τεό Ερνάντες, ο 19χρονος αριστερός μπακ που πέρσι πραγματοποίησε φοβερή χρονιά στην Αλαβές ως δανεικός από την Ατλέτικο Μαδρίτης και η Ρεάλ πλήρωσε τη ρήτρα των 26 εκατομμυρίων ευρώ στους “ροχιμπλάνκος” για να τον εντάξει στο δυναμικό της, αρχικά ως μπακ απ του Μαρσέλο.


 

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Έτος ίδρυσης: 1909

Πρόεδρος: Ράινχαρντ Ράουμπαλ

Γήπεδο: Signal Iduna Park”, Ντόρτμουντ (81.359 θεατές)

Τίτλοι: 8 Πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 5 Σούπερ Καπ, 1 Champions League, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Διηπειρωτικό

Το πρότζεκτ με τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο ως διάδοχο του Γιούργκεν Κλοπ δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα για τους ανθρώπους της Μπορούσια Ντόρτμουντ και έλαβε τέλος αυτό το καλοκαίρι με την αποχώρηση του νεαρού Γερμανού τεχνικού. Οι Βεστφαλοί ξεκινούν τώρα ένα νέο με τον Πίτερ Μπος και οι εκτιμήσεις λένε πως θα παρουσιαστούν πιο στιβαροί σε μία ακόμη χρονιά με πολλές απαιτήσεις. Στο γερμανικό πρωτάθλημα, η Ντόρτμουντ αδυνατεί τα τελευταία χρόνια να κοντράρει τη Μπάγερν για τον τίτλο, με τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα που πανηγύρισε επί Κλοπ στις αρχές της δεκαετίας να μοιάζουν πλέον μακρινά. Με τον νυν προπονητή της Λίβερπουλ είχε φτάσει μάλιστα και μέχρι τον τελικό του Champions League το 2013. Η κυπελλούχος Γερμανίας όμως είναι μία αρκετά ενδιαφέρουσα ομάδα που παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και διαθέτει στις τάξεις της ορισμένους σπουδαίους νεαρούς παίκτες (Γκερέιρο, Πούλισιτς, Βάιγκλ), έχασε όμως τον Ντεμπελέ που πήγε στη Μπαρτσελόνα και έκανε φοβερή χρονιά πέρσι, κυρίως δημιουργικά. Στα μεγάλα συν είναι φυσικά το ότι διατήρησε στο δυναμικό της τον Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος παρουσιαζόταν... φευγάτος στις αρχές της μεταγραφικής περιόδου, και αν βελτιώσει και την αμυντική της λειτουργία (ήδη δεν έχει δεχθεί γκολ στα πρώτα τρία παιχνίδια στο πρωτάθλημα) τότε οι φίλοι της έχουν πολλούς λόγους να ελπίζουν σε μία πολύ καλύτερη χρονιά.

Ο προπονητής: Πίτερ Μπος

Ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του με την περσινή δουλειά του στον Άγιαξ, παρουσιάζοντας μία εξαιρετική ομάδα, νεανική, που έπαιζε πολύ καλή μπάλα και που έφτασε ως τον τελικό του Europa League. Το προφίλ του άρεσε πολύ στους ανθρώπους της Μπορούσια, μιας και είναι παρόμοια η φιλοσοφία της ομάδας, έτσι οι Βεστφαλοί πλήρωσαν 5 εκατομμύρια ευρώ για να σπάσουν το συμβόλαιό του με τον “Αίαντα”.

Το αστέρι: Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ

Παλαιότερα δήλωνε όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πως θα ήθελε να παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού βρέθηκε κοντά στην Παρί Σεν Ζερμέν, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Τελικά ο Γκαμπονέζος φορ δεν πήγε πουθενά, παρέμεινε στο “Βεστφαλενστάντιον” και θα σηκώσει για μία ακόμη χρονιά το μεγαλύτερο βάρος στην επίθεση για τη Ντόρτμουντ. Πέρσι έκανε φοβερή χρονιά με 40 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και 31 στη Bundesliga, παίρνοντας και το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα.

Η μεταγραφή: Αντρέι Γιαρμολένκο

Στα 27 του πήρε επιτέλους τη μεγάλη απόφαση να αφήσει την Ουκρανία και τη Ντιναμό Κιέβου και να δοκιμαστεί σε ένα πρωτάθλημα υψηλότερου επιπέδου. Δέκα χρόνια συνολικά αγωνίστηκε στη Ντιναμό, σκοράροντας 137 τέρματα σε 341 παιχνίδια και ξεχωρίζοντας με τις εμφανίσεις του, τόσο που πολλοί περίμεναν να κάνει νωρίτερα το άλμα στην καριέρα του. Πρόκειται για τον κορυφαίο Ουκρανό ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή και στη Ντόρτμουντ θα καλύψει ουσιαστικά το κενό του Ντεμπελέ στα άκρα.


 

ΤΟΤΕΝΑΜ

Έτος ίδρυσης: 1892

Πρόεδρος: Ντάνιελ Λέβι

Γήπεδο: “Γουέμπλεϊ”, Λονδίνο (90.000 θεατές)

Τίτλοι: 2 Πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 7 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ

Η Τότεναμ παίρνει μέρος για τρίτη φορά στην ιστορία της στους ομίλους του Champions League και δεύτερη συνεχόμενη. Στην πρώτη της συμμετοχή μάλιστα είχε φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού, όμως τις μεγάλες επιτυχίες της τις έχει πετύχει στις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1972, 1984) και μία το Κύπελλο Κυπελλούχων (1963). Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει κάνει τεράστια άλματα προς τα μπρος και συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους κορυφαίους της Αγγλίας. Η ομάδα βελτιώνεται συνεχώς και τις δύο τελευταίες σεζόν κυνήγησε όσο μπορούσε τον τίτλο στην Premier League (τον αγνοεί εδώ και 56 χρόνια), τερματίζοντας 3η πρόπερσι και 2η πέρσι. Οι “πετεινοί” έχουν όλα τα φόντα για να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα στο Νησί, όμως δίνεται η εντύπωση πως τους λείπει το “μέταλλο” και το ειδικό βάρος στη φανέλα. Το ρόστερ πάντως είναι εξαιρετικό, γι' αυτό άλλωστε και η Τότεναμ δεν προχώρησε σε πολλές προσθήκες το καλοκαίρι παρά πήρε παίκτες πιο πολύ για να έχει έξτρα λύσεις, ενώ πλην του Γουόκερ δεν έχασε κανέναν άλλον από τους βασικούς της παίκτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην Αγγλία θα είναι και πάλι μια απ' τις πρωταγωνίστριες, στην Ευρώπη όμως δεν παρουσιάζεται το ίδιο δυνατή τα τελευταία χρόνια. Μεγάλο “αγκάθι” της για φέτος βέβαια είναι το ότι θα δώσει όλα τα εντός έδρας της παιχνίδια στο “Γουέμπλεϊ”, μιας και στη θέση του παλιού “Γουάιτ Χαρτ Λέιν” φτιάχνεται το νέο της “σπίτι”. Το αχανές γήπεδο του Λονδίνου είναι αφιλόξενο για τους “πετεινούς”, μιας και φέτος ακόμη δεν έχουν νίκη εκεί, ενώ πέρσι που το χρησιμοποίησαν ως έδρα μόνο στο Champions League, είχαν δύο ήττες και μόλις μία νίκη.

Ο προπονητής: Μαουρίτσιο Ποτσετίνο

Βρίσκεται εδώ και μια τριετία στον πάγκο της Τότεναμ και μαζί του η ομάδα έχει διαρκώς ανοδική πορεία, τερματίζοντας 5η, 3η και 2η κατά σειρά στο αγγλικό πρωτάθλημα, ενώ έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σπουδαίο σύνολο που αποτελείται από εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Θεωρείται πλέον ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς στην Premier League, όμως θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω, ήτοι να πανηγυρίσει κάποιο τρόπαιο με τους “πετεινούς”.

Το αστέρι: Χάρι Κέιν

Πολλοί οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές στο δυναμικό της Τότεναμ (Γιορίς, Αλντερβάιρελντ, Ντάιερ, Ντέλε Άλι, Έρικσεν), εμείς όμως θα προτιμήσουμε τον... “τυφώνα” Χάρι Κέιν. Ο 24χρονος φορ “ματώνει” σταθερά τα δίχτυα την τελευταία τριετία στα αγγλικά γήπεδα και πέρσι πραγματοποίησε την κορυφαία χρονιά της μέχρι τώρα καριέρας του, σκοράροντας 29 γκολ στην Premier League και 35 σε όλες τις διοργανώσεις, κερδίζοντας παράλληλα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα.

Η μεταγραφή: Ντάβινσον Σάντσες

Πρόκειται πλέον για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας, με την Τότεναμ να ξοδεύει 40 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει από τον Άγιαξ τον νεαρό κεντρικό αμυντικό. Ο 21χρονος Κολομβιανός έκανε πολύ καλή χρονιά πέρσι με τον “Αίαντα”, φτάνοντας ως τον τελικό του Europa League, και την εξαργύρωσε με τη μεταγραφή του στην Αγγλία. Σε ένα μεταγραφικό καλοκαίρι που φαινόταν ήσυχο, η Τότεναμ κινήθηκε τελικά προς το τέλος της περιόδου και έκλεισε επίσης τον Σερζ Οριέ για να καλύψει μαζί με τον Τρίπιερ το κενό του Γουόκερ στα δεξιά της άμυνας, καθώς και τον Φερνάντο Γιορέντε για να ξεκουράζει τον Κέιν όποτε χρειαστεί.


 

ΑΠΟΕΛ

Έτος ίδρυσης: 1926

Πρόεδρος: Πρόδρομος Πετρίδης

Γήπεδο: “Στάδιο ΓΣΠ”, Λευκωσία (22.859 θεατές)

Τίτλοι: 26 Πρωταθλήματα, 21 Κύπελλα, 13 Σούπερ Καπ

Οι πρωταθλητές Κύπρου έχουν μάθει πλέον πολύ καλά το δρόμο για τα “αστέρια”, αφού ετοιμάζονται για την τέταρτη συμμετοχή τους στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League. Παρ' όλο που δεν είναι η πρώτη κυπριακή ομάδα που το κατάφερε (αυτή ήταν η Ανόρθωση το 2008), ο ΑΠΟΕΛ έχει χαράξει τη δική του ξεχωριστή πορεία στη διοργάνωση, με αποκορύφωμα φυσικά την ονειρική σεζόν 2011-12, όταν και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου τελικά αποκλείστηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Γενικότερα στην Ευρώπη έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια, με παρουσίες και στους ομίλους του Europa, ενώ πέρσι έφτασε για πρώτη φορά ως τους “16” της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης, πιστοποιώντας το πόσο έχει αναπτυχθεί το κυπριακό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, με κύριο εκφραστή φυσικά τον ΑΠΟΕΛ. Στα προκριματικά του καλοκαιριού, οι Κύπριοι πέρασαν από τη Βιτορούλ (στην παράταση) και από τη Σλάβια Πράγας για να βρεθούν στους ομίλους, χωρίς μάλιστα να δεχθούν γκολ από την πρωταθλήτρια Τσεχίας. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη θα στηριχθεί για ακόμη μία χρονιά στους πολλούς ξένους που έχει στο ρόστερ, έχοντας χάσει και τον πρώτο σκόρερ της πέρσι, τον Πιέρο Σωτηρίου, και θα προσπαθήσει για ό, τι καλύτερο σε αυτόν τον δύσκολο όμιλο στον οποίο έχει πέσει.

Ο προπονητής: Γιώργος Δώνης

Ο Έλληνας τεχνικός διανύει τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της κυπριακής ομάδας, καθώς υπήρξε προπονητής του ΑΠΟΕΛ για ενάμιση περίπου χρόνο στο κοντινό παρελθόν, συμμετέχοντας και τότε στους ομίλους του Champions League. Ανέλαβε στα μέσα του καλοκαιριού, αντικαθιστώντας τον Μάριο Μπέεν, με την πρόσληψή του να αλλάζει αμέσως το κλίμα αφού στο πρώτο του παιχνίδι η ομάδα πέρασε με ανατροπή στη ρεβάνς το εμπόδιο της Βιτορούλ, στον τρίτο προκριματικό. Στη χώρα μας έχει να επιδείξει ένα Κύπελλο με τη Λάρισα (2007) και άλλες δύο παρουσίες σε τελικούς της διοργάνωσης με τον Ατρόμητο (2011, 2012), ενώ έφτασε να προπονεί ακόμη και στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, παίρνοντας τίτλους με την Αλ-Χιλάλ.

Το αστέρι: Ιγκόρ ντε Καμάργκο

Ο άλλοτε άσος των Σταντάρ Λιέγης και Γκλάντμπαχ ήταν η μεγάλη περσινή μεταγραφή για τον ΑΠΟΕΛ και βοήθησε αρκετά στο σκοράρισμα, πετυχαίνοντας 12 γκολ σε 39 εμφανίσεις. Φέτος έχει ξεκινήσει πολύ καλά με δύο τέρματα στο πρωτάθλημα κι άλλα τρία στα προκριματικά του Champions League. Μαζί με παίκτες όπως ο Αλεξάνδρου, ο Λάγκο, ο Νούνο Μοράις και ο Αλωνεύτης, προσφέρει στον σύλλογο με τη μεγάλη εμπειρία του.

Η μεταγραφή: Ρόλαντ Σαλάι

Ο νεαρός Ούγγρος μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε πέρσι ως δανεικός από την Πούσκας Ακαντέμια (ομάδα νέων της ουγγρικής Βιντεότον) στην Παλέρμο και πήρε αρκετά παιχνίδια στη Serie A (21 συμμετοχές, 1 γκολ). Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, ο ΑΠΟΕΛ τον απέκτησε έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ και ο 20χρονος είναι πλέον η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία των πρωταθλητών Κύπρου.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω