Champions League 2017-18: Β' ΟΜΙΛΟΣ

2017-09-05 15:44

Το αφιέρωμά μας στο φετινό Champions League συνεχίζεται με τις ομάδες του 2ου ομίλου.


 

Β' ΟΜΙΛΟΣ


 

ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ

Έτος ίδρυσης: 1900

Πρόεδρος: Ούλι Χένες

Γήπεδο: Allianz Arena”, Μόναχο (70.000 θεατές)

Τίτλοι: 27 Πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα, 6 Σούπερ Καπ, 6 Λιγκ Καπ, 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Διηπειρωτικά, 1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Η κορυφαία ομάδα της Γερμανίας έχει εδραιώσει την κυριαρχία της στη Bundesliga τα τελευταία χρόνια (5 συνεχόμενοι τίτλοι) και ουσιαστικά παίζει χωρίς αντίπαλο στη μάχη για την κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος. Έτσι λοιπόν, οι Βαυαροί έχουν ως στόχο κάθε χρονιά το κάτι παραπάνω και όπου κάτι παραπάνω βάλτε την κατάκτηση του Champions League. Η έλλειψη ουσιαστικού ανταγωνισμού βέβαια στο γερμανικό πρωτάθλημα τους έχει στοιχίσει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Η τελευταία κατάκτηση του τροπαίου ήρθε για τη Μπάγερν το 2013, στον “εμφύλιο” τελικό με τη Ντόρτμουντ στο “Γουέμπλεϊ”, όμως έκτοτε οι Βαυαροί βλέπουν τις ισπανικές ομάδες να τους σταματάνε τον δρόμο (δυο φορές η Ρεάλ σε ημιτελικά και προημιτελικά, από μία Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο σε ημιτελικά). Φέτος, οι πρωταθλητές Γερμανίας καλούνται να αποδείξουν πως μπορούν να αναπληρώσουν το μεγάλο κενό που άφησαν Τσάμπι Αλόνσο και-πολύ περισσότερο-Φίλιπ Λαμ, οι οποίοι κρέμασαν τα παπούτσια τους, και πως μπορούν να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο προπονητής: Κάρλο Αντσελότι

Επιλέχθηκε από τους ανθρώπους της Μπάγερν για να καταφέρει ό, τι δεν κατάφερε ο Πεπ Γκουαρντιόλα στην τριετία που έμεινε στο Μόναχο, να φέρει δηλαδή το τρόπαιο με τα “μεγάλα αυτιά” ξανά στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας. Ο Ιταλός, άλλωστε, είναι ο προπονητής που μαζί με τον Μπομπ Πέισλι έχει τα περισσότερα τρόπαια στην ιστορία της διοργάνωσης, τρία στον αριθμό (με Μίλαν το 2003 και το 2007 και με Ρεάλ το 2014) και αν τα καταφέρει και με τη Μπάγερν θα γίνει ο μοναδικός που το έχει κάνει με τρεις διαφορετικές ομάδες, ενώ θα ανέβει μόνος πρώτος στη λίστα με τους πολυνίκες του θεσμού.

Το αστέρι: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Ρόμπεν και Ριμπερί εξακολουθούν να είναι υπερπολύτιμοι για τη Μπάγερν, όμως τα χρόνια σιγά σιγά περνούν και οι δύο τους επίσης βγάζουν πολύ συχνά τραυματισμούς. Αντίθετα, ο Λεβαντόφσκι αποτελεί μία σταθερή αξία την τελευταία τριετία για τους Βαυαρούς. Το “κανόνι” της Μπάγερν έχει πετύχει 116 γκολ από το 2014 που πήγε ως ελέυθερος από τη Ντόρτμουντ στο Μόναχο, πρόσφατα μπήκε στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ όλων των εποχών του γερμανικού συλλόγου και για ακόμη μία χρονιά θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο επιθετικό κομμάτι, με όπλο την απίστευτη εκτελεστική του δεινότητα. Δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους-αν όχι ο κορυφαίος-στράικερ αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η μεταγραφή: Κορεντέν Τολισό

Πρόκειται για την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μπάγερν, μιας και οι Βαυαροί έβγαλαν 41,5 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία τους για να τον αγοράσουν από τη Λιόν. Ο 23χρονος Γάλλος χαφ ξεχώρισε πέρσι με τις εμφανίσεις του στη μεσαία γραμμή των “λιονέ” και το ίδιο κάνει και στη νέα του ομάδα, έχοντας βρει με το “καλημέρα” θέση βασικού στα πλάνα του Αντσελότι. Λύσεις, φυσικά, αναμένεται να δώσει και ο Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος αποχώρησε από τη Ρεάλ επειδή δεν έβρισκε χρόνο συμμετοχής και μετακινήθηκε-αρχικά ως δανεικός-στη Μπάγερν, ελπίζοντας να καθιερωθεί στους Βαυαρούς.


 

ΠΑΡΙ ΣΕΝ ΖΕΡΜΕΝ

Έτος ίδρυσης: 1970

Πρόεδρος: Νασέρ Αλ Κελαϊφί

Γήπεδο: “Παρκ ντε Πρενς”, Παρίσι (47.929 θεατές)

Τίτλοι: 6 Πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα, 7 Λιγκ Καπ, 7 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο Ιντερτότο

Από το 2011 που έχει περάσει σε αραβικά χέρια και έχει αλλάξει επίπεδο, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει ως διακαή πόθο το τρόπαιο του Champions League. Η τεράστια οικονομική δύναμη και οι παίκτες παγκόσμιας κλάσης που πήγαν τα τελευταία χρόνια στην Πόλη του Φωτός βοήθησαν τους Παριζιάνους να χτίσουν τη δική τους αυτοκρατορία στο γαλλικό πρωτάθλημα (αν και η Μονακό πέρσι διέκοψε το σερί των τεσσάρων τίτλων τους) και να σαρώσουν ό, τι τίτλο υπάρχει εντός συνόρων, όμως η διάκριση στην Ευρώπη παραμένει απωθημένο τους. Στο Champions League, η Παρί αδυνατεί να περάσει τον σκόπελο των προημιτελικών, ενώ πέρσι υπέστη ένα ιστορικό κάζο στο “Καμπ Νου”, χάνοντας με 6-1 από τη Μπαρτσελόνα και μένοντας εκτός συνέχειας ενώ είχε νικήσει με 4-0 στο πρώτο ματς, στη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία της διοργάνωσης! Αυτό το καλοκαίρι έγινε η μεγάλη πρωταγωνίστρια της μεταγραφικής περιόδου πραγματοποιώντας την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία, αφού πλήρωσε τα 222 εκατομμύρια της ρήτρας του Νεϊμάρ για να τον πάρει από τη Μπαρτσελόνα, ενώ την τελευταία μέρα προσέθεσε στο δυναμικό της και τον Κίλιαν Εμπαπέ! Φέτος θέλει να ανακτήσει φυσικά τα σκήπτρα στο Σαμπιονά και να κάνει την υπέρβαση στην Ευρώπη, έχοντας ως στόχο τον τελικό του Champions League. Οτιδήποτε λιγότερο, μετά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν και τους παίκτες που πήγαν στο Παρίσι, θα είναι αποτυχία.

Ο προπονητής: Ουνάι Έμερι

Σπεσιαλίστας περισσότερο στο να “φτιάχνει” ομάδες, ήταν ο αρχιτέκτονας της μεγάλης επιτυχίας των τριών σερί κατακτήσεων Europa League για τη Σεβίλλη. Πέρσι το καλοκαίρι έπεσε στα πολύ βαθιά, καλούμενος να διαχειριστεί μια ομάδα με τεράστιο μπάτζετ και πολλούς σταρ. Η πρώτη του χρονιά στην Παρί Σεν Ζερμέν μόνο επιτυχημένη δεν ήταν, με τους Παριζιάνους να χάνουν το πρωτάθλημα μετά από τέσσερεις σερί κατακτήσεις και να ντροπιάζονται κόντρα στη Μπαρτσελόνα στην Ευρώπη. Τουλάχιστον πήρε όλους τους μικρότερους τίτλους στη Γαλλία. Φέτος θα έχει ακόμη περισσότερες βεντέτες να διαχειριστεί και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να αντέξει στην πίεση.

Το αστέρι: Νεϊμάρ

Από τη στιγμή που οριστικοποιήθηκε το ακριβότερο deal στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ εντάχθηκε στο δυναμικό της Παρί, δε μπορεί να είναι άλλος ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας. Οι Παριζιάνοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τη σπουδαία αυτή μεταγραφή δελεάζοντας τον 25χρονο επιθετικό με τα χρήματα και τον ρόλο που του προσέφεραν στην ομάδα και περιμένουν πλέον από εκείνον να τους εκτοξεύσει. Ο Νεϊμάρ απαλλάχθηκε από τη σκιά του Μέσι, πήρε τη φανέλα με το “10” στην Παρί και σκοπεύει να γίνει ο κορυφαίος στον κόσμο παίζοντας με τα χρώματά της. Ήδη έχει εντυπωσιάσει στο γαλλικό πρωτάθλημα, μετρώντας 3 γκολ και 3 ασίστ στα πρώτα 3 παιχνίδια.

Η μεταγραφή: Κίλιαν Εμπαπέ

Το παιδί θαύμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου άφησε άφωνη ολόκληρη την Ευρώπη με τα κατορθώματά του πέρσι στη Μονακό και όπως ήταν λογικό, όλοι οι κορυφαίοι σύλλογοι έστρωσαν χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του. Αν και ο ίδιος έδειξε ξεκάθαρη προτίμηση να παίξει στη Ρεάλ Μαδρίτης, τελικά θα μείνει στη Γαλλία αλλά θα αγωνίζεται στο εξής με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία με την απόκτηση του 18χρονου Γάλλου επιθετικού συνθέτει επίθεση που... τρομάζει, με Νεϊμάρ, Καβάνι, Ντι Μαρία κ. ο. κ. Ο Εμπαπέ πήγε ως δανεικός αυτό το καλοκαίρι στο Παρίσι, έτσι ώστε να μην έχει μπελάδες με το Financial Fair Play η νέα του ομάδα, όμως του χρόνου η μεταγραφή του μαζί με τα μπόνους ενδέχεται να φτάσει τα 180 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι η δεύτερη ακριβότερη στον κόσμο!


 

ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ

Έτος ίδρυσης: 1908

Πρόεδρος: Ρότζερ Βάντεν Στοκ

Γήπεδο: “Κονστάντ Βάντεν Στοκ”, Βρυξέλλες (21.845 θεατές)

Τίτλοι: 34 Πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ, 13 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Κυπελλούχων, 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης

Αν και έχει περάσει πολύς καιρός από τότε, η Άντερλεχτ κάποτε διέθετε μια εξαιρετική ομάδα που πρωταγωνιστούσε στην Ευρώπη, κατακτώντας δύο Κύπελλα Κυπελλούχων (1976, 1978) και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1983). Τις τελευταίες δεκαετίες οι Βέλγοι έχουν κάνει κάποιες αξιοπρεπείς πορείες εκτός συνόρων, χωρίς να έχουν καταφέρει ποτέ την υπέρβαση, όμως πέρσι κατάφεραν να φτάσουν ως τα προημιτελικά του Europa League, βάζοντας πολύ δύσκολα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (αποκλείστηκαν στην παράταση), στη μεγαλύτερή τους ευρωπαϊκή πορεία τα τελευταία 20 χρόνια. Στο Βέλγιο φυσικά παραμένει η πιο επιτυχημένη ομάδα της χώρας και πέρσι κατάφερε να επιστρέψει στους τίτλους μετά από τρεις σεζόν. Αυτό το καλοκαίρι αναγκάστηκαν να αποχωριστούν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, τον Γιούρι Τίλεμανς που πήγε στη Μονακό, καθώς και τον Ατσεαμπόνγκ που συνεχίζει στην Κίνα. Ο όμιλος στον οποίο κληρώθηκε φυσικά της απαγορεύει τις όποιες σκέψεις για συνέχεια στην επόμενη φάση του Champions League και ο μεγάλος στόχος είναι η τρίτη θέση και η συνέχεια στο Europa.

Ο προπονητής: Ρενέ Βάιλερ

Με προπονητική θητεία στο ελβετικό και το γερμανικό πρωτάθλημα, ο Ρενέ Βάιλερ ανέλαβε πέρσι τις τύχες της Άντερλεχτ, αντικαθιστώντας τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού, Μπέσνικ Χάσι, και έχει ήδη οδηγήσει την ομάδα σε ένα πρωτάθλημα και ένα Σούπερ Καπ στο Βέλγιο. Μόλις 44 ετών, το Champions League είναι και γι' αυτόν μια ευκαιρία να αναδειχθεί.

Το αστέρι: Νικολάε Στάντσιου

Αποκτήθηκε πέρσι από τη Στεάουα σε μια μεταγραφή που κόστισε στην Άντερλεχτ 8,8 εκατομμύρια ευρώ και είναι η ακριβότερη στην ιστορία της. Από τα πόδια του περνάει όλο το παιχνίδι των Βέλγων και πέρσι πραγματοποίησε μία πολύ καλή σεζόν, σκοράροντας 4 τέρματα στο πρωτάθλημα και άλλα τόσα στην Ευρώπη. Έχει συνθέσει ένα πολύ καλό ρουμάνικο δίδυμο με τον συμπατριώτη του, Αλεξάντρου Τσίπτσιου, ενώ από φέτος θα φοράει τη φανέλα με το “10”.

Η μεταγραφή: Λούκας Τεόντορτσικ

Πρόκειται ουσιαστικά για περσινή προσθήκη, αγωνιζόμενος την περασμένη σεζόν στην Άντερλεχτ με τη μορφή δανεισμού από τη Ντιναμό Κιέβου, όμως φέτος οι πρωταθλητές Βελγίου αγόρασαν τα δικαιώματά του από την ουκρανική ομάδα. Και πως να κάνουν αλλιώς, αφού ο Πολωνός επιθετικός πραγματοποίησε μία απίστευτη χρονιά, σκοράροντας 22 τέρματα στο βελγικό πρωτάθλημα όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ μαζί με τον Ονιεκούρου της Έουπεν, ενώ πέτυχε και άλλα 7 γκολ στο Europa League.


 

ΣΕΛΤΙΚ

Έτος ίδρυσης: 1887

Πρόεδρος: Ίαν Μπάνκιερ

Γήπεδο: “Σέλτικ Παρκ”, Γλασκώβη (60.411 θεατές)

Τίτλοι: 48 Πρωταθλήματα, 37 Κύπελλα, 16 Λιγκ Καπ, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών

Η πρώτη βρετανική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών (1967) συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά στην κορυφαία διοργάνωση, όμως και πάλι πολύ δύσκολα θα καταφέρει κάτι αξιόλογο, ειδικά στον όμιλο που κληρώθηκε. Οι Κέλτες παίζουν ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο στη Σκωτία και εκμεταλλευόμενοι τον υποβιβασμό των Ρέιντζερς λόγω οικονομικών προβλημάτων έχουν χτίσει ένα σερί έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων, καθώς ακόμη και τώρα που το αντίπαλον δέος τους κατάφερε να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία δε φαίνεται ακόμη ικανό να τους κοντράρει. Στην Ευρώπη όμως η Σέλτικ δε μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω και η τελευταία μεγάλη στιγμή της παραμένει η πορεία ως τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 2003. Το καλοκαίρι δεν άλλαξε ιδιαίτερα, πέρασε Ρόζενμποργκ και Αστάνα στα προκριματικά για να βρεθεί στους ομίλους (αν και τα χρειάστηκε στο Καζακστάν) και με όπλο την έδρα της θα προσπαθήσει να πετύχει τον στόχο της τρίτης θέσης, για τον οποίο θα παλέψει με την Άντερλεχτ.

Ο προπονητής: Μπρένταν Ρότζερς

Έφτιαξε το όνομά του στον πάγκο της Σουόνσι, όταν ανέβασε τους Ουαλούς στην Premier League με την ομάδα να παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και η επιτυχία του αυτή ήταν το εφαλτήριο για να καθίσει στον πάγκο της Λίβερπουλ. Στα τρία χρόνια που έμεινε στο “Άνφιλντ” όμως δε μπόρεσε να οδηγήσει τους “κόκκινους” σε κάποιον τίτλο. Στη Σέλτικ έκανε πέρσι το αυτονόητο, πήρε το τρεμπλ στη Σκωτία, τερματίζοντας όμως 40 ολόκληρους βαθμούς πάνω από τον δεύτερο και με διαφορά τερμάτων +81!

Το αστέρι: Μούσα Ντεμπελέ

Την περσινή χρονιά συστήθηκε στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό και είναι προφανές πως πρόκειται για ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα της Ευρώπης. Ο 21χρονος Γάλλος φορ βρήκε διχτυα 32 φορές σε 49 παιχνίδια με τους Κέλτες, σκόραρε ένα απίθανο γκολ με γυριστό στο Champions League απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι και είναι βέβαιο πως το μέλλον του ανήκει. Από κοντά φυσικά και ο ικανότατος σκόρερ Λι Γκρίφιθς, καθώς και ο αναγεννημένος στη Σκωτία, Σκοτ Σινκλέρ, τον οποίο ο Ρότζερς γνώριζε καλά από την κοινή τους παρουσία στη Σουόνσι, τον πήρε στη Σέλτικ και δεν το μετάνιωσε στιγμή, με τον Άγγλο να σκοράρει 25 γκολ και να μοιράζει 13 ασίστ σε 50 παιχνίδια.

Η μεταγραφή: Πάτρικ Ρόμπερτς

Δεν πρόκειται ουσιαστικά για μεταγραφή αλλά για ανανέωση δανεισμού, αφού ο Ρόμπερτς αγωνίστηκε και πέρσι στη Σέλτικ ως δανεικός από τη Μάντσεστερ Σίτι, με τον Άγγλο εξτρέμ να κάνει συμπαθητική χρονιά πετυχαίνοντας 11 τέρματα. Σε γενικές γραμμές λίγα πράγματα μεταγραφικά για τους Σκωτσέζους αυτό το καλοκαίρι, όμως μια ενδιαφέρουσα προσθήκη φαίνεται αυτή του Ολιβιέ Ντσαμ, ο οποίος αγοράστηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι και την προηγούμενη διετία είχε αρκετές συμμετοχές στη Serie A με τη Τζένοα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω