Champions League 2017-18: Ζ' ΟΜΙΛΟΣ

2017-09-11 16:27

Οι ομάδες του έβδομου ομίλου του φετινού Champions League στο... πιάτο σας, στο έβδομο μέρος του αφιερώματός μας.


 

Ζ' ΟΜΙΛΟΣ


 

ΜΟΝΑΚΟ

Έτος ίδρυσης: 1924

Πρόεδρος: Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Γήπεδο: “Λουί ΙΙ”, Μονακό (18.523 θεατές)

Τίτλοι: 8 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ, 4 Σούπερ Καπ

Πρόκειται για την ομάδα που θαύμασε πέρσι όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη για το ποδόσφαιρο που έπαιξε και για τους παίκτες που ανέδειξε. Σε μία μαγική σεζόν, οι Μονεγάσκοι πρωταγωνίστησαν στο Champions League, φτάνοντας ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης, ενώ στη Γαλλία έβαλαν τέλος στην τετραετή κυριαρχία της Παρί Σεν Ζερμέν, κατακτώντας τον πρώτο τους τίτλο μετά το 2000! Μπορεί η πολιτική της απόκτησης μεγάλων ονομάτων και πανάκριβων κινήσεων να εγκαταλείφθηκε γρήγορα από τη διοίκηση του Ρώσου μεγιστάνα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, όμως ακόμη κι έτσι η Μονακό βρήκε τον τρόπο να δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα, βασισμένη σε ένα κράμα έμπειρων και νεαρών ποδοσφαιριστών, με τους τελευταίους να αποτελούν αυτή τη στιγμή μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες ομάδες της ηπείρου ενδιαφέρθηκαν αυτό το καλοκαίρι για τους παίκτες των πρωταθλητών Γαλλίας, με τη Μονακό να χάνει σημαντικούς ποδοσφαιριστές από τον περσινό της κορμό, όπως τους Μπερνάρντο Σίλβα και Μεντί που πήγαν στη Μάντσεστερ Σίτι, τον Μπακαγιόκο που πήγε στην Τσέλσι και φυσικά τον Εμπαπέ, που θα αγωνίζεται πλέον, αρχικά ως δανεικός, με την Παρί. Βέβαια διατήρησαν κάποιους από τους περσινούς πρωταγωνιστές (Λεμάρ, Φαλκάο, Φαμπίνιο, Σιντιμπέ), έκαναν πολλές και καλές μεταγραφές για να καλύψουν τα κενά (Τίλεμανς, Μπαλντέ, Γιόβετιτς, Μεϊτέ, Ντιακαμπί) και θέλουν να εντυπωσιάσουν για μία ακόμη χρονιά.

Ο προπονητής: Λεονάρντο Ζαρντίμ

Απομακρύνθηκε από τον Ολυμπιακό επειδή η ομάδα δεν έπαιζε θεαματικό ποδόσφαιρο, όντας μάλιστα αήττητος στο πρωτάθλημα. Στη Μονακό όμως, όπου βρίσκεται από το 2014, κατάφερε να δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα που παίζει φουλ επιθετικά και που χαίρεσαι να τη βλέπεις στο χορτάρι. Έχει φτάσει τους Μονεγάσκους στα προημιτελικά και στα ημιτελικά του Champions League, πήρε πέρσι τον τίτλο στη Γαλλία και μένει φέτος να δούμε πώς θα διαχειριστεί τις καλοκαιρινές απώλειες και αν θα ταιριάξει στην ομάδα τους πολλούς παίκτες που ήρθαν, έτσι ώστε να φτιάξει ξανά ένα σπουδαίο σύνολο.

Το αστέρι: Τόμας Λεμάρ

Ο Ρανταμέλ Φαλκάο αναγεννήθηκε πέρσι στην επιστροφή του στο Μόντε Κάρλο (30 γκολ σε 43 παιχνίδια) και είναι πράγματι χαρά για κάθε ποδοσφαιρόφιλο να βλέπει τον “τίγρη” να σκίζει και πάλι τα δίχτυα, μετά τις περιπέτειες που πέρασε με τον σοβαρό τραυματισμό του και την αποτυχημένη παρουσία του στην Αγγλία. Το μεγάλο αστέρι όμως των Μονεγάσκων ακούει στο όνομα Τόμας Λεμάρ, με τον 21χρονο Γάλλο μεσοεπιθετικό να είναι το νέο ανερχόμενο ταλέντο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι λίγο έλειψε να φύγει κι αυτός, μιας και Άρσεναλ και Λίβερπουλ έριζαν για την απόκτησή του, όμως η Μονακό δεν ήθελε να χάσει κι άλλον σημαντικό ποδοσφαιριστή και έτσι θα μείνει τουλάχιστον για μία ακόμη σεζόν στο Πριγκηπάτο, καλούμενος να πάρει φέτος περισσότερες πρωτοβουλίες στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, απόντων πια των Μπερνάρντο Σίλβα και Εμπαπέ.

Η μεταγραφή: Γιούρι Τίλεμανς

Ο Γιόβετιτς αναμένεται να βοηθήσει στο σκοράρισμα, ο Κεϊτά Μπαλντέ θα δώσει ποιότητα στα άκρα, όμως η μεγαλύτερη μεταγραφή για τη Μονακό είναι αυτή του Γιούρι Τίλεμανς από την Άντερλεχτ. Ο μόλις 20 ετών Βέλγος μέσος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου σε αυτήν την ηλικία και οι Μονεγάσκοι κινήθηκαν γρήγορα στο φετινό μεταγραφικό παζάρι και τον έκαναν δικό τους. Στο Πριγκηπάτο θα βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να ωριμάσει και να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστή.


 

ΠΟΡΤΟ

Έτος ίδρυσης: 1893

Πρόεδρος: Ζόρζε Νούνο Πίντο ντα Κόστα

Γήπεδο: “Ντραγκάο”, Οπόρτο (50.434 θεατές)

Τίτλοι: 27 Πρωταθλήματα, 16 Κύπελλα, 20 Σούπερ Καπ, 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League, 2 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ/Europa League, 1 Σούπερ Καπ Ευρώπης, 2 Διηπειρωτικά

Ομάδα με πολύ μεγάλη ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η Πόρτο, η οποία έχει στην τροπαιοθήκη της δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών/Champions League (1987, 2004) και δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ/Europa League (2003, 2011). Οι “δράκοι” ήταν τα προηγούμενα χρόνια μία υπολογίσιμη δύναμη στις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ τη φανέλα τους έχουν φορέσει μερικοί από τους σπουδαιότερους παίκτες που έχουν περάσει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα τις τελευταίες δεκαετίες. Χαρακτηριστικό επίσης του συλλόγου είναι η ικανότητα του προέδρου, Πίντο ντα Κόστα, να πουλάει σε εξαιρετική τιμή ποδοσφαιριστές που αγόρασε με μικρό κόστος, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, με τους Πορτογάλους να φημίζονται για το σκάουτινγκ που διαθέτουν εκεί. Τα τελευταία χρόνια όμως η ομάδα φαίνεται να έχει χάσει κάτι από τη δυναμική της, μιας και αγνοεί την κατάκτηση του πρωταθλήματος από το 2013, υποκύπτοντας στην ανωτερότητα της Μπενφίκα, ενώ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει καταφέρει να φτάσει ιδιαίτερα μακριά μετά την κατάκτηση του Europa League το 2011. Από το ρόστερ της φαίνεται να λείπει ο ηγέτης, εκτός φυσικά του Ίκερ Κασίγιας, όμως διαθέτει ταλέντο και θέλει να τα πάει καλά τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η φανέλα της άλλωστε διαθέτει το δικό της ειδικό βάρος στην Ευρώπη. Στην Πορτογαλία πάντως έχει ξεκινήσει εξαιρετικά, κάνοντας το πέντε στα πέντε.

Ο προπονητής: Σέρτζιο Κονσεϊσάο

Παλιός μας γνώριμος από τον καιρό που ήταν ποδοσφαιριστής, αφού έπαιξε για λογαριασμό του ΠΑΟΚ στο τέλος της καριέρας του. Έχει προπονήσει αρκετές ομάδες στην Πορτογαλία, μεταξύ αυτών και τη Μπράγκα, την οποία έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου το 2015. Μετά από ένα πέρασμα από τη Γαλλία και τη Ναντ, επέστρεψε στη χώρα του για να αναλάβει τα ηνία της Πόρτο, στη μεγαλύτερη πρόκληση της προπονητικής του καριέρας.

Το αστέρι: Όλιβερ Τόρες

Ο Κασίγιας μπορεί ακόμη να κάνει τη διαφορά στα 36 του, ακόμη κι αν δεν είναι αυτός που ήταν, οι Ερέρα και Ντανίλο κατευθύνουν τη μεσαία γραμμή, όμως τα βλέμματα πέφτουν στον νεαρό μεσοεπιθετικό Όλιβερ Τόρες. Ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Πόρτο το 2014 ως δανεικός από την Ατλέτικο, επέστρεψε στους “ροχιμπλάνκος” ένα χρόνο μετά, έπαιξε και πάλι δανεικός στην Πόρτο πέρσι και οι “δράκοι” τελικά τον αγόρασαν τον περασμένο Φλεβάρη έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ, εντυπωσιασμένοι από τις εμφανίσεις του. Είναι ακόμη 22 ετών, έχει πολλά περιθώρια εξέλιξης και ξεκίνησε πολύ καλά τη σεζόν με 4 ασίστ σε 5 παιχνίδια.

Η μεταγραφή: Βίνσεντ Αμπουμπακάρ

Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μεταγραφή αλλά για επιστροφή δανεισμού, μιας και ο Καμερουνέζος επιθετικός αγωνίστηκε πέρσι ως δανεικός στη Μπεσίκτας. Βρίσκεται από το 2014 στο “Ντραγκάο” όμως πέρσι η Πόρτο πήρε την απόφαση να τον δανείσει στην τουρκική ομάδα. Βλέποντάς τον όμως να κάνει μία πολύ καλή σεζόν (19 γκολ σε 38 εμφανίσεις), βοηθώντας τη Μπεσίκτας να πάρει τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της στην Τουρκία, τον πήρε πίσω. Στην αρχή του χρόνου αναδείχθηκε και πρωταθλητής Αφρικής με την εθνική ομάδα του Καμερούν, πετυχαίνοντας μάλιστα και το τέρμα που έκρινε τον τελικό απέναντι στην Αίγυπτο.


 

ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Έτος ίδρυσης: 1903

Πρόεδρος: Φικρέτ Ορμάν

Γήπεδο: Vodafone Park”, Κωνσταντινούπολη (41.903 θεατές)

Τίτλοι: 15 Πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα, 8 Σούπερ Καπ

Πάντα λογιζόταν ως η τρίτη δύναμη στη Τουρκία πίσω από τις άλλες ομάδες της Πόλης, Γαλατάσαραϊ και Φενέρμπαχτσε, όμως την τελευταία διετία είναι η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος, μετρώντας δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα. Στην Ευρώπη δεν έχει σημειώσει κάποια επιτυχία, αφού γενικότερα οι τουρκικές ομάδες αναζητούν εδώ και χρόνια την καταξίωση εκτός συνόρων. Η μόνη ομάδα από τη γειτονική μας χώρα που έχει να επιδείξει διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άλλωστε, είναι η Γαλατάσαραϊ, με την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 2000. Οι καλύτερες πορείες της Μπεσίκτας είναι μία παρουσία στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1987 και άλλες δύο στους “8” του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ/Europa League το 2003 και πέρσι, όπου έμεινε εκτός από τη Λιόν σε ένα δραματικό προημιτελικό που κρίθηκε στα πέναλτι, αποκλείοντας στον δρόμο της και τον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι προσέλκυσε πολλά σημαντικά ονόματα, όπως άλλωστε συνηθίζουν οι τουρκικές ομάδες, με τις μεταγραφές των Πέπε, Μεδέλ και Νεγρέδο να ξεχωρίζουν και να έρχονται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους “μαυραετούς”. Μεγάλη ώθηση φυσικά θα τους δώσει και φέτος η υπερσύγχρονη και “καυτή” τους έδρα, το Vodafone Park”, που διαθέτει μία εξαιρετική ακουστική και κάνει τα ντεσιμπέλ από τις φωνές των φίλων της ομάδας να χτυπούν κόκκινο.

Ο προπονητής: Σενόλ Γκιουνές

Μεγάλο όνομα της προπονητικής στην Τουρκία, ο έμπειρος Σενόλ Γκιουνές ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική ομάδα της χώρας στη μεγαλύτερη διάκρισή της σε παγκόσμιο επίπεδο, στην τρίτη θέση του Μουντιάλ του 2002 στην Άπω Ανατολή. Ο 65χρονος πια τεχνικός έχει περάσει από τους πάγκους πολλών ομάδων στο τουρκικό πρωτάθλημα και από το 2015 βρίσκεται στη Μπεσίκτας, έχοντας οδηγήσει τους “μαυραετούς” στην κατάκτηση δύο σερί πρωταθλημάτων.

Το αστέρι: Ρικάρντο Κουαρέσμα

Εξαιρετικός με τη μπάλα στα πόδια, ο Ρικάρντο Κουαρέσμα είναι ο παίκτης που μπορεί πάντα να κάνει το απρόβλεπτο και να ξεσηκώσει το γήπεδο με μία ενέργειά του. Παίκτης που θα μπορούσε να έχει κάνει μεγαλύτερη καριέρα αν είχε λίγο παραπάνω μυαλό, όμως ο προβληματικός χαρακτήρας του δεν του επέτρεψε να διαγράψει την πορεία που θα μπορούσε. Έφτασε να παίξει ποδόσφαιρο ακόμη και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όμως επέστρεψε πιο ώριμος και λίγο πριν τα 34 παραμένει εν ενεργεία διεθνής με την εθνική Πορτογαλίας και ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη Μπεσίκτας, στη δεύτερη θητεία του στην ομάδα. Το περσινό καλοκαίρι κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στα γήπεδα της Γαλλίας, στη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του.

Η μεταγραφή: Πέπε

Μετά από δέκα χρόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου κατέκτησε τα πάντα με τη “βασίλισσα”, μεταξύ αυτών και τρία Champions League, ο 34χρονος κεντρικός αμυντικός ολοκλήρωσε τον κύκλο του στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, μιας και το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε, και το καλοκαίρι μετακινήθηκε ως ελέυθερος στη Μπεσίκτας. Γνωστός για το σκληρό παιχνίδι του και τον δυναμισμό του, θα είναι ο νέος ηγέτης στην άμυνα των πρωταθλητών Τουρκίας.


 

ΛΕΙΨΙΑ

Έτος ίδρυσης: 2009

Πρόεδρος: Όλιβερ Μίντζλαφ

Γήπεδο: Red Bull Arena”, Λειψία (42.959 θεατές)

Τίτλοι: -

Όχι, δε διαβάσατε λάθος παραπάνω. Η Λειψία ιδρύθηκε μόλις το 2009 με την επωνυμία “Red Bull Λειψία”, αφού την αγόρασε η γνωστή εταιρεία ενεργειακών ποτών, και ξεκινώντας από την πέμπτη κατηγορία ανέβηκε σαν “σίφουνας” το ένα μετά το άλλο τα “επίπεδα” του γερμανικού ποδοσφαίρου, μέχρι που πέρσι κατάφερε να κερδίσει την άνοδο στη Bundesliga. Το “παραμύθι” δεν τελείωσε εκεί φυσικά για την ομάδα, μιας και η Λειψία ήταν πέρσι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, κοντράροντας μέχρι ενός σημείου τη Μπάγερν στη μάχη του τίτλου και τερματίζοντας τελικά στη δεύτερη θέση, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά φυσικά στην ιστορία της. Πραγματικά, η πορεία της μοιάζει να είναι βγαλμένη από σενάριο ταινίας και στη γερμανική ομάδα ελπίζουν σε ακόμη μεγαλύτερα κατορθώματα στο μέλλον, με την οικονομική δυνατότητα άλλωστε να είναι μεγάλη, ελέω “Red Bull”. Το καλοκαίρι που μας πέρασε δε θέλησε να αποχωριστεί κανέναν από τους περσινούς πρωταγωνιστές της και τα κατάφερε, αφού ακόμη και ο Ναμπί Κεϊτά, για τον οποίο η Λίβερπουλ πίεζε σε όλη τη μεταγραφική περίοδο, θα ενταχθεί στους “κόκκινους” το 2018. Στον όμιλο ξεκινάει ως το μεγάλο αουτσάιντερ, αφού της λείπει και η εμπειρία, όμως με το μεγάλο όνομα να απουσιάζει, η Λειψία είναι ικανή να κάνει την έκπληξη και να διεκδικήσει μια απ' τις δύο πρώτες θέσεις.

Ο προπονητής: Ραλφ Χάζενχουτλ

Έφτιαξε όνομα στις μικρότερες κατηγορίες της Γερμανίας, ανεβάζοντας την Άαλεν στη δευτερη κατηγορία και την Ίνγκολσταντ στη Bundesliga. Στην πρώτη του χρονιά στην κορυφαία κατηγορία κατάφερε να κρατήσει εκεί άνετα την τελευταία, τερματίζοντας στην 11η θέση. Πέρσι η Λειψία του εμπιστεύθηκε την τεχνική της ηγεσία και εκείνος την οδήγησε στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Φέτος, ο Αυστριακός τεχνικός θα δοκιμαστεί στο ανώτατο επίπεδο, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Champions League.

Το αστέρι: Τίμο Βέρνερ

Εξαιρετικός στη μεσαία γραμμή ο Ναμπί Κεϊτά, διακρίθηκε με τις εμφανίσεις του ο Εμίλ Φόρσμπεργκ, όμως αν πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή στη Λειψία, τότε αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο Τίμο Βέρνερ. Ο νεαρός επιθετικός πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά πέρσι, πετυχαίνοντας 21 γκολ σε 31 παιχνίδια στο πρωτάθλημα και είναι ο νέος μεγάλος σκόρερ της Γερμανίας. Στην εθνική ομάδα, άλλωστε, έχει ήδη κερδίσει θέση βασικού, ενώ πήρε μέρος με τα “πάντσερ” στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών που έγινε στη Ρωσία τον περασμένο Ιούνη, κερδίζοντας τον τίτλο και μαζί το βραβείο του πρώτου σκόρερ, που το μοιράστηκε με τους Γκορέτσκα και Στιντλ. Ξεκίνησε και φέτος “καυτός”, έχοντας ήδη 3 γκολ σε 3 ματς στη Bundesliga και άλλα 3 με την εθνική στα προκριματικά του Μουντιάλ στις αρχές του μήνα.

Η μεταγραφή: Μπρούμα

Ο 22χρονος Πορτογάλος εξτρέμ έκανε καλή χρονιά πέρσι στη Γαλατάσαραϊ και αποκτήθηκε για να ενισχύσει τα άκρα της Λειψίας με την ταχύτητα και την ποιότητά του. Σημαντικές προσθήκες είναι επίσης ο νεαρός Γάλλος φορ Ζαν-Κέβιν Αγκουστέν από την Παρί Σεν Ζερμέν και ο Σλοβένος κεντρικός μέσος Κέβιν Καμπλ από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν, με τον τελευταίο να είναι η ακριβότερη μεταγραφή (20 εκατομμύρια ευρώ) στη μικρή ιστορία του συλλόγου.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω