Champions League: Επιστροφή στη δράση (Μέρος Α')

2017-02-13 16:36

Μετά από δύο μήνες αναμονής, λόγω της καθιερωμένης χειμερινής διακοπής, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ξεκινάει και πάλι. Ανήμερα της 14ης Φλεβάρη, ο... έρωτας των ποδοσφαιρόφιλων με το Champions League αναζωπυρώνεται και με τη φάση των ομίλων να έχει πλέον ολοκληρωθεί και τα νοκ άουτ παιχνίδια να είναι προ των πυλών, οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες μας υπόσχονται θέαμα, γκολ, αγωνία και συγκινήσεις, καθώς ρίχνονται και πάλι στη μάχη που θα έχει τελικό προορισμό το Κάρντιφ στις 3 Ιουνίου.

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, τα πρώτα παιχνίδια της φάσης των “16”, όπως και οι επαναληπτικοί, θα διεξαχθούν σε δύο δόσεις και έτσι αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν τέσσερα παιχνίδια στο πρόγραμμα, τέσσερεις μεγάλες αναμετρήσεις. Πάμε λοιπόν να τις δούμε μέσα από το ξεχωριστό αφιέρωμα του blog μας.


 

14/2 Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα

Μία μονομαχία που τείνει να γίνει... κλασσική έβγαλε η κληρωτίδα για τους “16”, αφού Παρί και Μπαρτσελόνα συναντιούνται για τέταρτη φορά την τελευταία τετραετία στο Champions League. Η φετινή χρονιά για τους Παριζιάνους είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, αφού εντός των τειχών δεν έχουν εξασφαλισμένο τίποτα, έχοντας βρει δυνατό ανταγωνισμό από τις Μονακό και Νις. Οι αρκετές γκέλες πριν από λίγο καιρό είχαν θέσει υπό αμφισβήτηση τον Ουνάι Έμερι, πλέον όμως η Παρί μετρά επτά παιχνίδια αήττητη στο πρωτάθλημα, θέλει να κάνει δυνατή επανεκκίνηση στη σεζόν, όμως τα παιχνίδια με τη Μπαρτσελόνα θα είναι το μεγάλο τεστ για τις φετινές δυνατότητές της. Οι Καταλανοί έχουν κι αυτοί τα θέματά τους φέτος, μετρούν αρκετές απώλειες στην Ισπανία, με την υπόθεση τίτλος να έχει δυσκολέψει, βρίσκονται όμως σε καλό “φεγγάρι”, πανηγυρίζοντας και την πρόκρισή τους στον τελικό του Κυπέλλου πριν από μία εβδομάδα. Οι “μπλαουγκράνα” μπορεί να επιτρέψουν στην Παρί να τους χτυπήσει στα αδύνατα σημεία που υπάρχουν στο κέντρο και την άμυνά της, όμως η αχτύπητη τριάδα του “MSN” μπροστά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να σταματηθεί.

Τι έκαναν στους ομίλους: Η Παρί τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 12 βαθμούς, αφού η αναπάντεχη εντός έδρας ισοπαλία της με τη Λουντογκόρετς την τελευταία αγωνιστική, τη στιγμή που υπερτερούσε στην ισοβαθμία απέναντι στην Άρσεναλ, της κόστισε ακριβά. Η Μπαρτσελόνα έκανε ως συνήθως υγιεινό περίπατο, με πέντε νίκες και μία μόλις ήττα, από τη Σίτι στην Αγγλία, χωρίς να της στοιχίσει.

Τι μας θυμίζει: Πρόκειται για ένα ζευγάρι με αρκετή προϊστορία, με τις δύο ομάδες να έχουν παίξει μεταξύ τους εννέα φορές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τρεις φορές έχουν συναντηθεί σε προημιτελικά Champions League, με τη “Μπάρτσα” να μετρά δύο προκρίσεις (2013, 2015) έναντι μιας της Παρί (1995). Τη σεζόν 2014-15 είχαν βρεθεί και στον ίδιο όμιλο ενώ οι δύο ομάδες έχουν διεκδικήσει και τρόπαιο, με τους “μπλαουγκράνα” να νικούν 1-0 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1997. Συνολικά η Μπαρτσελόνα έχει τέσσερεις νίκες, η Παρί δύο και τρία παιχνίδια έχουν έρθει ισόπαλα.


 

14/2 Μπενφίκα-Ντόρτμουντ

Μπορεί να μην είναι το πιο λαμπερό ζευγάρι των “16”, η μάχη όμως μεταξύ Μπενφίκα και Ντόρτμουντ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για δύο ομάδες που αρέσκονται στο γρήγορο, επιθετικό ποδόσφαιρο και στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια περιμένουμε να χορτάσουμε μπάλα. Άλλωστε, μας έχουν χαρίσει μερικά από τα πιο θεαματικά ματς ως τώρα στη διοργάνωση, όπως το 3-3 της Μπενφίκα με τη Μπεσίκτας στην Τουρκία και φυσικά το παιχνίδι με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία του Champions League, το Ντόρτμουντ-Λέγκια 8-4 (!), με τους Βεστφαλούς, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει στις τάξεις τους μερικά από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, να γίνονται και η ομάδα που πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ σε ομίλους της διοργάνωσης, 21 στον αριθμό! Για εμάς, ξεχωριστή σημασία θα έχει και η ελληνική μονομαχία, με τους Μήτρογλου και Σάμαρη της Μπενφίκα εναντίον του Παπασταθόπουλου της Μπορούσια.

Τι έκαναν στους ομίλους: Σε έναν ανοικτό ως το τέλος όμιλο, με Νάπολι, Ντιναμό Κιέβου και Μπεσίκτας, η Μπενφίκα μάζεψε οκτώ βαθμούς και η ήττα της την τελευταία αγωνιστική από τους “παρτενοπέι” μέσα στο “Ντα Λουζ” δεν της στοίχισε, μιας και την ίδια ώρα η Μπεσίκτας διαλυόταν στο Κίεβο χάνοντας 6-0 από τη Ντιναμό! Η Μπορούσια, απ' την άλλη, έσπασε όλα τα κοντέρ στον 6ο όμιλο και γυρίζοντας το ματς από το 0-2 σε 2-2 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης στο “Μπερναμπέου” την τελευταία αγωνιστική, τερμάτισε στην πρώτη θέση με 14 βαθμούς.

Τι μας θυμίζει: Από το μακρινό 1963 έχουν να βρεθούν οι δύο ομάδες. Τότε, για τους “16” του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1963-64, η Μπενφίκα του Εουσέμπιο είχε νικήσει με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι στην Πορτογαλία τη Ντόρμουντ, όμως στη ρεβάνς της Βεστφαλίας η Μπορούσια διέλυσε τους “αετούς” με 5-0, διαθέτοντας τότε μία σπουδαία ομάδα που έμεινε στη συνέχεια εκτός από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ίντερ.


 

15/2 Μπάγερν Μονάχου-Άρσεναλ

Όπως συνέβησε αρκετές φορές στο Champions League τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ θα κονταροχτυπηθούν για μία θέση στις οκτώ καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Πρόκειται για δύο αναμετρήσεις-πρόκληση και για τις δύο ομάδες, οι οποίες θα ψάξουν επιβεβαίωση μέσα από την ευρωπαϊκή επιτυχία φέτος. Οι Βαυαροί, στην πρώτη χρονιά του Κάρλο Αντσελότι στην τεχνική ηγεσία τους (μαζί με τον Μπομπ Πέισλι είναι ο προπονητής με τα περισσότερα Κύπελλα Πρωταθλητριών έχοντας τρία), δίνουν την αίσθηση ότι φέτος είναι μία περισσότερο τρωτή ομάδα, αφού η δεύτερη θέση στον όμιλο και κάποια λίγα αναπάντεχα στραβοπατήματα στη Bundesliga, που πάντως δεν κοστίζουν, έχουν φέρει έναν μικρό προβληματισμό. Απ' την άλλη, στην Άρσεναλ είναι και πάλι στο ίδιο έργο θεατές, αφού σε μία ακόμη χρονιά που ξεκίνησε με μεγάλους στόχους, οι “κανονιέρηδες” είναι πλέον μακριά από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, στους “16” του Champions League έπεσαν ξανά επάνω σε μεγάλο εμπόδιο αν και τερμάτισαν επιτέλους πρώτοι στον όμιλο και οι μουρμούρες για τον Βενγκέρ είναι και πάλι πολύ έντονες. Η νταμπλούχος Γερμανίας είναι το φαβορί, όμως το γεγονός πως αυτή τη φορά η ρεβάνς θα είναι στο Λονδίνο ίσως αλλάξει τα δεδομένα σε αυτή τη συνάντηση, για δύο ομάδες που ποντάρουν πολλά στην ευρωπαϊκή τους συνέχεια.

Τι έκαναν στους ομίλους: Η ήττα από την Ατλέτικο στη Μαδρίτη και πολύ περισσότερο εκείνη στη Ρωσία απέναντι στην πρωτάρα Ροστόβ την προτελευταία αγωνιστική, κόστισαν την πρώτη θέση στη Μπάγερν, που τερμάτισε δεύτερη για πρώτη φορά μετά το 2009. Οι “κανονιέρηδες” μπορεί στον δικό τους όμιλο να μην κατάφεραν να νικήσουν την Παρί σε δύο παιχνίδια, όμως εκμεταλλεύτηκαν τη “γκέλα” των Παριζιάνων με τη Λουντογκόρετς την τελευταία ημέρα και σε συνδυασμό με τη νίκη τους στη Βασιλεία πήραν την πρωτιά μετά από τέσσερεις σερί δεύτερες θέσεις.

Τι μας θυμίζει: Είναι η τέταρτη φορά που οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν στη φάση των “16” του Champions League (2004/05, 2012/13, 2013/14 οι προηγούμενες). Οι Βαυαροί έχουν την προϊστορία με το μέρος τους καθώς έχουν προκριθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Άλλες δύο χρονιές, Μπάγερν και Άρσεναλ συναντήθηκαν και στους ομίλους (2000/01 και 2015/16). Συνολικά σε δέκα παιχνίδια οι Γερμανοί μετρούν πέντε νίκες, οι Άγγλοι τρεις και δύο παιχνίδια έληξαν χωρίς νικητή.


 

15/2 Ρεάλ Μαδρίτης-Νάπολι

Ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ, όμως τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο απλά. Η Ρεάλ ναι μεν έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στη Νάπολι, όμως οι “παρτενοπέι” περιμένουν εδώ και δύο μήνες αυτά τα παιχνίδια και με τη ρεβάνς να είναι στο καυτό “Σαν Πάολο”, πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη. Η “βασίλισσα” έχει ρίξει φέτος το βάρος στο πρωτάθλημα, εκεί όπου βρίσκεται πρώτη έχοντας και δύο παιχνίδια λιγότερα, θα προσπαθήσει όμως να υπερασπιστεί το “στέμμα” της στη διοργάνωση και να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Champions League που κατακτά το τρόπαιο δύο συνεχόμενες φορές. Πρώτα θα πρέπει όμως να ξεπεράσει το εμπόδιο της Νάπολι, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση αυτήν την περίοδο και υπό το βλέμμα του Ντιέγκο Μαραντόνα (θα βρίσκεται τόσο στο “Μπερναμπέου” όσο και στον επαναληπτικό της Ιταλίας σύμφωνα με τα ρεπορτάζ) θα προσπαθήσει να τερματίσει εδώ τη φετινή πορεία της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

Τι έκαναν στους ομίλους: Η Ρεάλ ήθελε μόνο νίκη την τελευταία αγωνιστική επί της Ντόρτμουντ στο “Μπερναμπέου” για να τερματίσει πρώτη, όμως είδε το υπέρ της 2-0 να γίνεται 2-2 και αρκέστηκε έτσι στη δεύτερη θέση. Όσο για τη Νάπολι, το πολύ σημαντικό διπλό που πήρε στο “Ντα Λουζ” κόντρα στη Μπενφίκα στο φινάλε των ομίλων (1-2) της έδωσε πρόκριση και πρωτιά.

Τι μας θυμίζει: Σεπτέμβρης του 1987 και η Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα, που την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε πανηγυρίσει το πρώτο της πρωτάθλημα Ιταλίας χάρη στον “Pipe de Oro”, συναντά στην πρώτη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη Ρεάλ Μαδρίτης των Μπουτραγκένιο, Μίτσελ, Ούγκο Σάντσες και Σαντσίς, που τότε είχε κατακτήσει το δεύτερο από τα πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα που κέρδισε στην Ισπανία εκείνη την περίοδο. Στο πρώτο παιχνίδι στη Μαδρίτη οι “μερένχες” επικράτησαν με 2-0 και με το 1-1 του “Σαν Πάολο” πήραν την πρόκριση, στη μοναδική φορά πριν από τη φετινή που η μια ομάδα βρέθηκε στον δρόμο της άλλης.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω