Champions League: Επιστροφή στη δράση (Μέρος Β)

2017-02-21 19:05

 

Η πρώτη εβδομάδα της επανέναρξης του Champions League της φετινής σεζόν μας έδειξε πως δικαίως οι φίλοι του ποδοσφαίρου σε όλο τον κόσμο την περίμεναν πως και πως, αφού μας χάρισε μοναδικά παιχνίδια, ατελείωτο θέαμα, πολλά και όμορφα γκολ (15 συνολικά σε 4 ματς). Αυτήν την εβδομάδα υπάρχουν στο καλεντάρι άλλα τέσσερα παιχνίδια της φάσης των “16”, τα οποία θα τα δούμε κι αυτά αναλυτικά παρακάτω.


 

21/2 Μάντσεστερ Σίτι-Μονακό

Η ευρωπαϊκή καταξίωση είναι εδώ και χρόνια διακαής πόθος για τους Άραβες ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία με την πορεία της πέρσι ως τα ημιτελικά έδειξε πως έχει κάνει βήματα μπροστά σε αυτό το επίπεδο. Άλλωστε, η εκτός συνόρων διάκριση ήταν από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους προσελήφθη ο Πεπ Γκουαρντιόλα, όμως για την ώρα ο Καταλανός τεχνικός τα βρίσκει δύσκολα στην πρώτη του σεζόν στην Αγγλία. Παρά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα, οι “πολίτες” δείχνουν να δυσκολεύονται να αφομοιώσουν το στυλ παιχνιδιού του προπονητή τους, έχουν μείνει αρκετά πίσω στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος και γενικότερα βρίσκονται ακόμη μακριά από την εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους. Απέναντι στους Μονεγάσκους έχουν τον τίτλο του φαβορί, όμως η αντίπαλός τους είναι μια εξαιρετική ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης (είχε δημοσιευθεί σχετικό αφιέρωμα στο blog). Η πρωτοπόρος της Ligue 1 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θέλει να κάνει την έκπληξη και να επαναλάβει την προπέρσινη πορεία της, όταν και έφτασε ως τα προημιτελικά.

Τι έκαναν στους ομίλους: Πέραν των αγώνων με Γκλάντμπαχ (4-0) και Μπαρτσελόνα (3-1) μέσα στην έδρα της, η Σίτι απογοήτευσε στους ομίλους και αρκέστηκε στη δεύτερη θέση μόνο με δύο νίκες. Η Μονακό, αντίθετα, κέρδισε δύο φορές την Τότεναμ, μάζεψε άλλους πέντε βαθμούς στα παιχνίδια με Λεβερκούζεν και ΤΣΣΚΑ και η ήττα της στο τέλος από τη Μπάγερ δεν της κόστισε αφού είχε ήδη “καπαρώσει” την πρώτη θέση.

Τι μας θυμίζει: Οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν.


 

21/2 Μπάγερ Λεβερκούζεν-Ατλέτικο Μαδρίτης

Η Λεβερκούζεν είναι μία ομάδα που έχει ταβάνι τα τελευταία χρόνια στο Champions League, αφού μετά από εκείνη την εξαιρετική ομάδα του 2002, όταν και έφτασε ως τον τελικό χάνοντας από τη Ρεάλ, δεν έχει καταφέρει να πάει μακρύτερα. Φέτος έχει ξανά τον τίτλο του αουτσάιντερ απέναντι στην περσινή φιναλίστ, Ατλέτικο, ενώ συν τοις άλλοις η ομάδα του Ρότζερ Σμιντ πραγματοποιεί μία πολύ μέτρια πορεία στη Bundesliga, αν και στην Ευρώπη είναι αήττητη. Οι “ροχιμπλάνκος” παρουσιάζονται τη φετινή χρονιά πολύ διαφορετικοί σε σχέση με τις προηγούμενες, με την ομάδα να έχει χάσει σε κάποιο βαθμό το μαχητικό πνεύμα που τη διακατείχε και ως αποτέλεσμα αυτού έχει ήδη πει αντίο στον τίτλο στην Ισπανία, ενώ και τα δεκάδες σενάρια για το μέλλον του Σιμεόνε ή του Γκριεζμάν δε βοηθούν. Το Champions League είναι όμως μια διαφορετική υπόθεση και η αρμάδα του “Τσόλο”, ο οποίος τόσες φορές φέτος έχει ακούσει πως οι παίκτες του “άδειασαν” μετά τον δεύτερο χαμένο τελικό μέσα σε τρία χρόνια από τη Ρεάλ και από τον τρόπο που η απώλεια του τίτλου ήρθε, θέλει να δώσει τις δικές της απαντήσεις.

Τι έκαναν στους ομίλους: Με μόλις δύο νίκες και τέσσερεις ισοπαλίες οι “ασπιρίνες” τερμάτισαν αήττητες στην δεύτερη θέση του ομίλου τους, παίρνοντας “διπλό” στο Λονδίνο κόντρα στην Τότεναμ, στο μεγαλύτερο αποτέλεσμά τους. Η Ατλέτικο έκανε το απόλυτο των νικών στις πρώτες πέντε αγωνιστικές (ανάμεσα στις νίκες και αυτή επί της Μπάγερν με 1-0 στην Ισπανία) και την τελευταία αγωνιστική υπέστη μια αδιάφορη βαθμολογικά ήττα από τους Βαυαρούς στο Μόναχο, έχοντας ήδη “κλειδώσει” την πρωτιά.

Τι μας θυμίζει: Τη σεζόν 2014-15 οι δύο ομάδες είχαν βρεθεί και πάλι στην ίδια φάση, με την Ατλέτικο να ισοφαρίζει την ήττα της στον πρώτο αγώνα νικώντας με 1-0 στο “Βιθέντε Καλντερόν” και να παίρνει μια δραματική πρόκριση στα πέναλτι. Τη χρονιά 2010-11 είχαν συναντηθεί και στους ομίλους του Europa League, σε όμιλο όπου συμμετείχε κι ο Άρης, φέρνοντας δύο ισοπαλίες με 1-1.


 

22/2 Πόρτο-Γιουβέντους

Σε αυτό το παιχνίδι τα περισσότερα φώτα θα πέσουν χωρίς αμφιβολία στην μάχη δύο εκ των κορυφαίων γκολκίπερ στην ιστορία, αυτή του Ίκερ Κασίγιας απέναντι στον Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Οι δυο τους έχουν βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι στις μονομαχίες Ρεάλ με Γιούβε στο Champions League αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων στα Ισπανία-Ιταλία, πλέον όμως ο Κασίγιας υπερασπίζεται εδώ και ενάμιση χρόνο την εστία της Πόρτο. Οι “δράκοι” μπορεί να είναι το αουτσάιντερ, μπορεί να έχουν χάσει κάτι από τη δυναμική άλλων ετών αλλά είναι μια ομάδα με βαριά φανέλα στη διοργάνωση, πρωταθλήτρια Ευρώπης άλλωστε δύο φορές, όσες και η Γιουβέντους. Για τη “Μεγάλη Κυρία” το Champions League φέτος είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού οδηγώντας για ακόμη μία χρονιά άνετα την κούρσα στην Ιταλία, έχει την πολυτέλεια να ρίξει το βάρος στην Ευρώπη. Ο πήχης ανέβηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους των “μπιανκονέρι” μετά και τις δυνατές μεταγραφές του καλοκαιριού και κανένας πλέον στο Τορίνο δεν κρύβει ότι μεγάλος στόχος είναι η κούπα με τα “αυτιά”. Πρόπερσι, στην πρώτη χρονιά του Αλέγκρι, η Γιούβε την άγγιξε αλλά έχασε στον τελικό από τη Μπαρτσελόνα. Φέτος;

Τι έκαναν στους ομίλους: Η Πόρτο κοντραρίστηκε μέχρι τέλους με την Κοπεγχάγη για την πρόκριση, οι “δράκοι” όμως νίκησαν με 5-0 την αδιάφορη Λέστερ την τελευταία αγωνιστική και πέρασαν ως δεύτεροι. Η Γιουβέντους δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα της κόντρα σε Σεβίλλη (0-0) και Λιόν (1-1), όμως η πολύ μεγάλη νίκη της με 3-1 στο “Σάντσεθ Πιθχουάν” την πέμπτη αγωνιστική της εξασφάλισε την πρωτιά.

Τι μας θυμίζει: Σε επίπεδο Champions League έχουν βρεθεί μαζί μία φορά στους ομίλους της σεζόν 2001-02 (0-0 στην Πορτογαλία, 3-1 η Γιουβέντους στην Ιταλία), όμως η μεγαλύτερη συνάντησή τους έλαβε χώρα τον Μάη του 1984 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, εκεί που η Γιουβέντους των Πλατινί, Σιρέα, Μπόνιεκ Ταρντέλι και Ρόσι επικράτησε με 2-1 της πορτογαλικής ομάδας και κατέκτησε το πρώτο και μοναδικό της τρόπαιο σε αυτή τη διοργάνωση.


 

22/2 Σεβίλλη-Λέστερ

Και για τις δύο ομάδες αποτελεί μεγάλη υπόθεση που έχουν φτάσει εδώ. Η μεν Σεβίλλη, που τα τελευταία χρόνια είναι η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος του Europa League με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις και πέντε συνολικά, πάλεψε φέτος για το βήμα παραπάνω στο Champions League και τα κατάφερε, διαθέτοντας μία εξαιρετική ομάδα που ουσιαστικά φτιάχτηκε από την αρχή υπό τις οδηγίες του Χόρχε Σαμπάολι. Η δε Λέστερ, αφού άφησε με το στόμα ορθάνοικτο ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη κατακτώντας πέρσι την Premier League και πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες-αν όχι τη μεγαλύτερη-εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, έχει μεταφέρει το παραμύθι φέτος στο Champions League, αφού η παρουσία της στους ομίλους ήταν εξαιρετική (ειδικά όταν μιλάμε για πρωτάρα), σε αντίθεση με τη φετινή της πορεία στην Αγγλία όπου φλερτάρει με τον υποβιβασμό. Άλλωστε, όλοι στην ομάδα ξέρουν πως πολύ δύσκολα η Λέστερ θα βρεθεί και πάλι στην κορυφαία διοργάνωση και βγάζουν όλο τους το πάθος στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, διασκεδάζοντας παράλληλα κάθε λεπτό της συμμετοχής τους.

Τι έκαναν στους ομίλους: Εξαιρετική η παρουσία των Ανδαλουσιάνων στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια, όμως την προτελευταία αγωνιστική έχασαν τον κρίσιμο αγώνα με τη Γιουβέντους στην έδρα τους και μαζί την πρωτιά. Στο τελευταίο παιχνίδι με τη Λιόν στη Γαλλία έπρεπε να υπερασπιστούν το υπέρ τους 1-0 της δεύτερης αγωνιστικής και παίρνοντας “λευκή” ισοπαλία τα κατάφεραν και πέρασαν. Η Λέστερ τρέλανε κόσμο και στο Champions League, ξεκινώντας με 3 στα 3 στον όμιλο και τελικά οι “αλεπούδες” πέρασαν πρώτες με 13 βαθμούς, χαλώντας όμως λίγο την εικόνα τους με τον διασυρμό τους από την Πόρτο την τελευταία αγωνιστική.

Τι μας θυμίζει: Οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω