Champions League: Η επιστροφή (Μέρος 2ο)

2018-02-20 10:20

Το πρώτο... πιάτο της φάσης των “16” του φετινού Champions League ήταν άκρως χορταστικό, καθώς την περασμένη εβδομάδα παρακολουθήσαμε τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια, τα οποία μας θύμησαν γιατί μας έλειψε τόσο η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αυτή την εβδομάδα διεξάγονται τα άλλα τέσσερα ματς, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι πρώτοι αγώνες της φάσης αυτής, επομένως συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μας για την επιστροφή του Champions League.


 

Τσέλσι-Μπαρτσελόνα (20/2)

Μαζί με το Ρεάλ-Παρί, είναι το πιο μεγάλο παιχνίδι που έβγαλε η κληρωτίδα, σε μια αναμέτρηση που ξυπνά πολλές μνήμες. Τσέλσι και Μπαρτσελόνα έχουν πλούσια προϊστορία στην κορυφαία διοργάνωση, στην οποία έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε παλαιότερο άρθρο του blog, καθώς έχουν συναντηθεί συνολικά 12 φορές στο παρελθόν, με τους Λονδρέζους να έχουν 4 νίκες, τους “μπλαουγκράνα” 3 και 5 παιχνίδια να έχουν λήξει ισόπαλα. Η Μπαρτσελόνα πάντως έχει πάρει την πρόκριση σε τρεις περιπτώσεις σε μεταξύ τους κόντρες σε νοκ άουτ φάσεις του θεσμού, έναντι δύο της Τσέλσι. Οι “μπλε” έχουν περάσει αρκετούς κραδασμούς τη φετινή σεζόν, η οποία δε θυμίζει σε τίποτα την περσινή επιτυχημένη στην οποία κατέκτησαν με άνεση τον τίτλο στην Αγγλία, με τον Αντόνιο Κόντε να βρίσκεται υπό πίεση και τα σενάρια για αποχώρησή του από την τεχνική ηγεσία της ομάδας ακόμη και προτού ολοκληρωθεί η σεζόν να είναι αρκετά. Μετά τις ντροπιαστικές ήττες από Μπόρνμουθ (0-3) και Γουότφορντ (4-1) πάντως, η Τσέλσι έδειξε να έχει βρει και πάλι τη φόρμα της στα τελευταία παιχνίδια κόντρα σε Γουέστ Μπρομ (3-0) και Χαλ (4-0) αλλά οι αναμετρήσεις με τη Μπαρτσελόνα θα είναι ένα γερό κρας τεστ για το τι μπορεί να καταφέρει φέτος. Από την άλλη, οι Καταλανοί πραγματοποιούν μία εξαιρετική χρονιά, οδεύοντας με άνεση στην κατάκτηση του τίτλου στην Ισπανία και παραμένοντας αήττητοι σε πρωτάθλημα και Champions League, ενώ βρίσκονται και στον τελικό του Κυπέλλου. Ο μεγάλος τους στόχος είναι το τρίτο τους τρεμπλ μετά από αυτά του 2009 και 2015, για να τα καταφέρουν όμως θα πρέπει πρώτα να αποκλείσουν την Τσέλσι, παίρνοντας εκδίκηση για την τελευταία φορά που βρέθηκαν και εκείνο το 2-2 στο “Καμπ Νου” που τους άφησε εκτός τελικού το 2012. Ο Ερνέστο Βαλβέρδε, στην πρώτη του εμπειρία από νοκ άουτ φάση Champions League, δε μπορεί να υπολογίζει τον Κουτίνιο για τα ματς του θεσμού, αφού το μεγάλο χειμερινό μεταγραφικό απόκτημα της “Μπάρτσα” έχει πάρει μέρος στους ομίλους με τη Λίβερπουλ. Ακόμη, ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα που θα περιμένουμε να δούμε σε αυτή τη μονομαχία, είναι αν ο Λιονέλ Μέσι θα καταφέρει να σκοράρει για πρώτη φορά κόντρα στην Τσέλσι, με τον Αργεντινό σούπερ σταρ να είναι “άσφαιρος” σε οκτώ παιχνίδια κόντρα στην ομάδα του Λονδίνου.


 

Μπάγερν-Μπεσίκτας (20/2)

Ένα ζευγάρι στο οποίο το μεγάλο φαβορί είναι φυσικά η βαυαρική ομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αναμένεται να έχει εύκολο έργο σε περίπτωση που υποτιμήσει τη Μπεσίκτας. Η Μπάγερν κάνει για μία ακόμη χρονιά έναν υγιεινό περίπατο στη Bundesliga και “καλπάζει” προς το έκτο συνεχόμενό της πρωτάθλημα, επομένως μπορεί με όλη της την άνεση να ασχοληθεί με το Champions League, η κατάκτηση του οποίου είναι όπως πάντα ο μεγάλος της στόχος για ακόμη μια χρονιά. Οι Βαυαροί συγκέντρωσαν όσους βαθμούς και η Παρί στον όμιλό τους (15), όμως τερμάτισαν δεύτεροι πληρώνοντας τη βαριά ήττα με 3-0 στο Παρίσι, σε ένα παιχνίδι που αποτέλεσε και την αφορμή για την απομάκρυνση του Κάρλο Αντσελότι από τον πάγκο. Η ηρεμία πάντως επανήλθε στο εσωτερικό της πρωταθλήτριας Γερμανίας με τον Γιουπ Χάινκες στην τεχνική ηγεσία, ενώ μην ξεχνάμε πως ο 72χρονος τεχνικός είχε οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του τελευταίου της Champions League το 2013 στο “Γουέμπλεϊ”. Η αντίπαλός της στους “16”, η Μπεσίκτας, δίνει σκληρή μάχη στην Τουρκία για να διατηρήσει τον τίτλο που έκανε δικό της τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας φέτος μεγάλο ανταγωνισμό και όντας στην τέταρτη θέση. Οι “μαυραετοί” πάντως εντυπωσίασαν στους ομίλους τερματίζοντας αήττητοι στην πρώτη θέση και έγιναν μάλιστα η πρώτη τουρκική ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που περνάει στα νοκ άουτ ως πρώτη στον όμιλο. Ακόμη, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Μπεσίκτας θα βρεθεί στη φάση των “16” του Champions League και θα προσπαθήσει με όπλο τον ενθουσιασμό της και την καυτή της έδρα όπου θα γίνει η ρεβάνς να βάλει δύσκολα στη Μπάγερν. Οι δύο ομάδες έχουν μια μικρή προϊστορία στον θεσμό, αφού είχαν συναντηθεί στους ομίλους της σεζόν 1997-98, με τη Μπάγερν να παίρνει δύο νίκες με 2-0.


 

Σεβίλλη-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (21/2)

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζευγάρια των “16” είναι αυτό ανάμεσα σε Σεβίλλη και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην κόντρα των δύο τελευταίων νικητών του Europa League. Οι Σεβιγιάνοι βρίσκονται στους “16” για δεύτερη συνεχόμενη φορά (πέρσι αποκλείστηκαν από τη Λέστερ) και θέλουν φέτος να πάνε πιο μακριά, έχουν όμως μπροστά τους δύσκολο έργο. Οι πέντε φορές κάτοχοι του Europa League άλλαξαν προπονητή μεσούσης της χρονιάς, με τον Βιτσέντζο Μοντέλα να αναλαμβάνει τη θέση του Εντουάρντο Μπερίτσο και να προσπαθεί να περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα. Με τον Ιταλό τεχνικό έχουν υποστεί κάποιες βαριές ήττες (3-5 από Μπέτις, 5-1 από Έιμπαρ), όμως τρέχουν ένα σερί τριών νικών ενώ πέρασαν και στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας. Όσον αφορά τη Γιουνάιτεντ, ο Ζοσέ Μουρίνιο το έχει πάρει εδώ και καιρό απόφαση πως δεν μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο από τη φοβερή φέτος Σίτι στην Αγγλία, όμως το Champions League είναι διαφορετική υπόθεση, με τους “μπέμπηδες” να επιστρέφουν ξανά σε νοκ άουτ φάση της διοργάνωσης τέσσερα χρόνια μετά και να ψάχνουν τη διάκριση σε αυτή, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Europa στη Στοκχόλμη. Ο Πορτογάλος τεχνικός άλλωστε, ο οποίος θα έχει και τη μεγαλύτερη χειμερινή μεταγραφή της ομάδας στη διάθεσή του, τον Αλέξις Σάντσες, έχει εξαιρετική παράδοση κόντρα στη Σεβίλλη με επτά νίκες και μία ήττα. Ανδαλουσιάνοι και “κόκκινοι διάβολοι” αναμετρώνται για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι.


 

Σαχτάρ Ντόνετσκ-Ρόμα (21/2)

Επτά χρόνια μετά την τελευταία φορά που είχαν βρεθεί και πάλι αντιμέτωπες στη φάση των “16” (σεζόν 2010-11), Σαχτάρ και Ρόμα διεκδικούν ξανά ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά. Τότε, ήταν οι Ουκρανοί αυτοί που τα είχαν καταφέρει, νικώντας μάλιστα δύο φορές τους “τζιαλορόσι” (2-3 και 3-0) και φτάνοντας ως τους “8” όπου αποκλείστηκαν από τη Μπαρτσελόνα, στην καλύτερή τους πορεία στη διοργάνωση. Αυτές οι νίκες μάλιστα είναι και οι μοναδικές της Σαχτάρ σε αυτή τη φάση, με τους πρωταθλητές Ουκρανίας να φτάνουν ως εδώ ξανά μετά το 2015. Η ομάδα του Πάουλο Φονσέκα, η οποία μόλις πριν λίγες μέρες επέστρεψε στην αγωνιστική δράση αφού το ουκρανικό πρωτάθλημα είχε διακοπή (είναι πρώτη έχοντας τρεις βαθμούς παραπάνω από τη Ντιναμό Κιέβου, όμως με ματς περισσότερο), άφησε θετικότατες εντυπώσεις στους ομίλους, όπου πέρασε ως δεύτερη εις βάρος της Νάπολι, και η πρόκριση στους “16” αποτελεί επιτυχία, ενώ ό, τι άλλο έρθει από δω και πέρα θα συνιστά υπέρβαση. Για τη Ρόμα, η φετινή σεζόν έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, στα τελευταία παιχνίδια πάντως παίρνει τις νίκες που θέλει στην Ιταλία, έχοντας ως μεγάλο στόχο το πλασάρισμα στην τετράδα. Στους ομίλους του Champions League πάντως τα πήγε εξαιρετικά, με αποκορύφωμα τα δύο ματς με την Τσέλσι (3-3 και 3-0) και πέρασε ως πρώτη. Οι Ρωμαίοι θέλουν τώρα κόντρα στη Σαχτάρ να απαντήσουν σε εκείνον τον αποκλεισμό του 2011, έχουν όμως πολύ κακή παράδοση στην Ουκρανία με μία μόλις νίκη και τρεις ήττες. Η ομάδα του Εουσέμπιο Ντι Φραντζέσκο έχει πάντως μπροστά της μια καλή ευκαιρία να προχωρήσει στη διοργάνωση και να φτάσει στα προημιτελικά δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά. Εκτός από το 2011, οι δυο ομάδες τα είχαν πει και στους ομίλους τη σεζόν 2006-07 (σε όμιλο στον οποίο βρισκόταν και ο Ολυμπιακός), έχοντας από μία νίκη (4-0 η Ρόμα, 1-0 η Σαχτάρ).

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω