Champions League: Η επιστροφή (Μέρος 1ο)

2018-02-13 02:27

Όπως κάθε χειμώνα, η αναμονή στο διάστημα που μεσολαβεί από την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων του Champions League μέχρι τη σέντρα των πρώτων αγώνων της νοκ άουτ φάσης είναι μεγάλη για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Η αναμονή αυτή όμως παίρνει πια τέλος, αφού μετά από δύο μήνες η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του πλανήτη επιστρέφει αυτήν την εβδομάδα με τα πρώτα παιχνίδια της φάσης των “16”. Οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης είναι έτοιμες να ριχτούν και πάλι στη μάχη, οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές στον κόσμο βρίσκονται και πάλι στις επάλξεις και το μεγάλο ταξίδι στα “αστέρια”, με τελικό προορισμό το Κίεβο για τον τελικό της 26ης Μαΐου ξεκινά και πάλι.

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα το blog μας κάνει ένα αφιέρωμα στα παιχνίδια των "16" και σε αυτό το πρώτο μέρος θα ασχοληθούμε με τα πρώτα τέσσερα παιχνίδια που διεξάγονται αυτήν την εβδομάδα.


 

Γιουβέντους-Τότεναμ (13/2)

Το πρώτο μεγάλο ραντεβού της φετινής φάσης των “16” είναι αυτό ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Τότεναμ στο Τορίνο, με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι. Η φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης, “Γιούβε”, έχει φέτος ως μεγάλο στόχο την κατάκτηση του τροπαίου (μετράει πέντε σερί αποτυχίες σε τελικούς) όμως έχει να δώσει παράλληλα και μία μεγάλη μάχη πιθανότατα μέχρι τέλους με τη Νάπολι για το πρωτάθλημα στην Ιταλία. Οι “μπιανκονέρι” βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση, παίρνουν τα αποτελέσματα που θέλουν εντός συνόρων αν και βρίσκονται ακόμη στη δεύτερη θέση, όμως η πραγματικά μεγάλη πρόκληση για την ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είναι τα παιχνίδια για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Από την άλλη, η Τότεναμ βρίσκεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στους “16” (πρώτη μετά το 2011) και θέλει να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά στο Champions League. Οι “πετεινοί”, που ολοκλήρωσαν μάλιστα πρώτοι και αήττητοι τον όμιλό τους στην πρώτη φάση, προέρχονται από θετικά αποτελέσματα στα ντέρμπι που έχουν δώσει στην Αγγλία τον τελευταίο καιρό και έχουν έναν Χάρι Κέιν σε δαιμονιώδη φόρμα, με τον Άγγλο στράικερ να ξεπερνάει για τέταρτη σερί χρονιά τα 20 τέρματα (έχει 23 φέτος) και να φτάνει προ λίγων ημερών τα 100 γκολ στην Premier League.


 

Βασιλεία-Μάντσεστερ Σίτι (13/2)

Ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί και αουτσάιντερ είναι αυτό ανάμεσα στη Βασιλεία και τη Μάντσεστερ Σίτι. Όπως και το προηγούμενο, έτσι και αυτό το ζευγάρι θα το δούμε να συναντιέται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Οι Ελβετοί, που στους ομίλους συνάντησαν την άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ, κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στη νοκ άουτ φάση και θέλουν να εξαντλήσουν τις όποιες πιθανότητες τους αναλογούν για την πρώτη τους παρουσία στα προημιτελικά της διοργάνωσης, έστω κι αν έχουν μπροστά τους ένα τρομερά δύσκολο έργο απέναντι στην υπερηχητική Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βασιλεία βρίσκεται προς έκπληξη πολλών στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματός της, πληρώνοντας το κακό ξεκίνημα, ενώ προέρχεται από ένα αρκετά μεγάλο διάστημα απραξίας, καθώς υπήρξε χειμερινή διακοπή στην Ελβετία (17/12-4/2). Η Μάντσεστερ Σίτι πραγματοποιεί μία εξαιρετική χρονιά, καλπάζοντας για τον τίτλο στην Premier League ενώ συνεχίζει να διεκδικεί όλες τις διοργανώσεις στις οποίες έχει πάρει μέρος. Οι “πολίτες” έχουν φυσικά τεράστιες φιλοδοξίες και στο Champions League, όπου είχαν φτάσει ως τα ημιτελικά προ διετίας, στην καλύτερη πορεία τους στη διοργάνωση. Η επίδοξη πρωταθλήτρια Αγγλίας γνωρίζει καλά πως έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στη Βασιλεία, όμως από κει και πέρα θα έρθει η ώρα των αποδείξεων για να δούμε αν θα καταφέρει να βρεθεί στον τελικό του Κιέβου, που είναι και ο μεγάλος στόχος.


 

Ρεάλ Μαδρίτης-Παρί Σεν Ζερμέν (14/2)

Πρόκειται ίσως για το σπουδαιότερο παιχνίδι που έβγαλε η κληρωτίδα σε αυτή τη φάση. Ρεάλ και Παρί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια τιτανομαχία που περιμένει να παρακολουθήσει όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος και η οποία είναι τεράστιας σημασίας για τις δύο ομάδες. Από τη μία, η “βασίλισσα” ψάχνει μέσω του Champions League την εξιλέωση για την κακή πορεία της εντός συνόρων τη φετινή χρονιά. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης για δύο συνεχόμενες σεζόν έχει μείνει πάρα πολύ πίσω στο πρωτάθλημα ενώ γνώρισε και αποκλεισμό-σοκ στο Κύπελλο από τη Λεγανές, επομένως οι παίκτες του Ζινεντίν Ζιντάν-το μέλλον του οποίου στον πάγκο της Ρεάλ κρίνετα πιθανότατα από την έκβαση αυτού του ζευγαριού-ξέρουν πολύ καλά πως η φετινή χρονιά σώζεται μόνο με μία νέα επιτυχία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Οι “μερένχες” τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλό τους πίσω από την Τότεναμ, είχαν όμως τον Ρονάλντο σε μεγάλη φόρμα-σε αντίθεση με όσα έδειξε στο πρωτάθλημα τουλάχιστον στο πρώτο μισό της σεζόν-με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της φάσης των ομίλων με εννέα τέρματα και να βρίσκει δίχτυα μάλιστα σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου, όντας ο πρώτος παίκτης που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Από την άλλη, η Παρί πιστεύει πως φέτος είναι η χρονιά της και έχει βάλει στόχο την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, όμως η μοίρα τα έφερε έτσι που για να τα καταφέρει θα πρέπει πρώτα να πετάξει έξω την κάτοχο του τροπαίου. Η παρέα του Νεϊμάρ, του Εμπαπέ και του Καβάνι πραγματοποιεί φοβερές εμφανίσεις αυτή τη χρονιά, παίζει όμορφο ποδόσφαιρο και λόγω της “φονικής” τριπλέτας που έχουν συνθέσει οι προαναφερθέντες σκοράρει ακατάπαυστα, πετυχαίνοντας μάλιστα 25 γκολ στους ομίλους, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης σε αυτή τη φάση. Οι δυο ομάδες έχουν συναντηθεί έξι φορές στο παρελθόν, με τα αποτελέσματα να είναι μοιρασμένα (από δύο νίκες και δύο ισοπαλίες), τη Ρεάλ όμως να μην έχει ποτέ προκριθεί όσες φορές έχει βρει την Παρί σε νοκ άουτ φάση κάποιας διοργάνωσης.


 

Πόρτο-Λίβερπουλ (14/2)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μονομαχία μεταξύ δύο ομάδων οι οποίες έχουν να επιδείξουν συνολικά 7 Κύπελλα Πρωταθλητριών (2 η Πόρτο και 5 η Λίβερπουλ) και 16 ευρωπαϊκά τρόπαια είναι αυτή μεταξύ “δράκων” και “κόκκινων”. Η Πόρτο πραγματοποιεί μία εξαιρετική χρονιά στην Πορτογαλία και βρίσκεται στην πρώτη θέση όντας αήττητη στο πρωτάθλημα και σε πολύ καλό δρόμο για να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο από το 2013. Η Λίβερπουλ παλεύει για μια θέση στην τετράδα της Premier League, έχοντας πληρώσει αρκετές φορές φέτος σε όλες τις διοργανώσεις την ασταθή της αμυντική λειτουργία, την οποία ελπίζει να βελτιώσει με τη χειμερινή προσθήκη του Φαν Ντάικ, την ώρα που μεσοεπιθετικά πετάει “φωτιές” με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μοχάμεντ Σαλάχ που πραγματοποιεί ονειρεμένη χρονιά. Η ομάδα του Μερσεϊσάιντ είναι αήττητη στις προηγούμενες τέσσερις φορές που έχει βρει μπροστά της την Πόρτο, έχοντας δύο νίκες ενώ δύο παιχνίδια έληξαν ισόπαλα. Οι “δράκοι” θα κυνηγήσουν την πρώτη τους νίκη κόντρα στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, με τους “κόκκινους” πάντως να φαίνεται πως έχουν το προβάδισμα για την πρόκριση σε αυτό το ζευγάρι.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω