Champions League: Ημιτελικοί που έμειναν αξέχαστοι
2019-05-07 17:33Οι επαναληπτικοί ημιτελικοί του φετινού Champions League κλέβουν την παράσταση από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας, καθώς βρισκόμαστε μία ανάσα πλέον από τον τελικό της 1ης Ιουνίου στο εντυπωσιακό “Wanda Metropolitano” της Μαδρίτης. Μπαρτσελόνα, Λίβερπουλ, Άγιαξ και Τότεναμ παλεύουν ξανά για μια θέση στον τελικό και με αφορμή αυτό εμείς θα θυμηθούμε τους ημιτελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που έμειναν ανεξίτηλοι στη μνήμη.
1998-99: Η ματσάρα του Κιέβου και η μεγάλη επιστροφή της Γιουνάιτεντ στο Τορίνο
Στα ημιτελικά της σεζόν 1998-99, η Μπάγερν Μονάχου συνάντησε τη Ντιναμό Κιέβου του σπουδαίου Βαλερί Λομπανόφσκι και το έργο της μόνο εύκολο δεν αποδείχθηκε. Στο πρώτο παιχνίδι στο Κίεβο, οι Ουκρανοί προηγήθηκαν με 2-0 χάρη σε δύο τέρματα του μεγάλου αστεριού τους, Αντρέι Σεφτσένκο, πριν οι Βαυαροί μειώσουν στη λήξη του ημιχρόνου με τον Τάρνατ. Η Ντιναμό μπήκε δυνατά στην επανάληψη και σημείωσε και τρίτο γκολ με τον Κοσόφσκι, ωστόσο η Μπάγερν βγήκε από τη δύσκολη κατάσταση αφού με ένα γκολ του Έφενμπεργκ και άλλο ένα του Γιάνκερ στο φινάλε, ισοφάρισε για το τελικό 3-3 σε έναν από τους πιο χορταστικούς ημιτελικούς στη διοργάνωση. Στη ρεβάνς οι Γερμανοί δυσκολεύτηκαν ξανά, όμως με τον Όλιβερ Καν να κρατάει όρθια την ομάδα με τις επεμβάσεις του και τον Μπάσλερ να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, πήραν την πρόκριση στον τελικό.
Το άλλο ζευγάρι της φάσης, η τιτανομαχία μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Γιουβέντους, επίσης επεφύλασσε συγκινήσεις. Στο «Ολντ Τράφορντ» η «Γιούβε» κρατούσε μέχρι τις καθυστερήσεις τη νίκη χάρη σε ένα γκολ του Κόντε, όμως ο Γκιγκς ισοφάρισε για τους «μπέμπηδες» στο 92’. Στον επαναληπτικό, ο Ιντσάγκι έκανε απόλυτο φαβορί τη «Γηραιά Κυρία» με δύο γρήγορα γκολ του στο 6’ και το 11’, όμως η Γιουνάιτεντ έδειξε γιατί κανείς δεν έπρεπε να την ξεγράφει, ειδικά εκείνη την περίοδο. Με γκολ του Κιν και του Γιορκ ισοφάρισε γρήγορα σε 2-2, ενώ ο Άντι Κόουλ σκόραρε έξι λεπτά πριν τη λήξη, ολοκληρώνοντας μια μεγάλη ανατροπή και σφραγίζοντας την πρόκριση των «κόκκινων διαβόλων». Το μόνο μελανό σημείο για την ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν οι κίτρινες κάρτες που δέχθηκαν οι Ρόι Κιν και Πολ Σκόουλς, οι οποίες στέρησαν τη συμμετοχή αυτών των δύο εμβληματικών μορφών για τη Γιουνάιτεντ στον τελικό. Λίγες εβδομάδες μετά στη Βαρκελώνη, η Μάντσεστερ έφτασε σε μία ακόμη ανατροπή, πιο σπουδαία αυτή τη φορά, όταν μέσα σε δύο λεπτά στις καθυστερήσεις ανέτρεψε το εις βάρος της 1-0 σε υπέρ της 2-1 κόντρα στη Μπάγερν, κάνοντας δικό της το τρόπαιο σε μια ονειρική χρονιά στην οποία κατέκτησε το τρεμπλ.
2002-03: Η «Κυρία» υπέταξε τη «βασίλισσα»
Οι δρόμοι των Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους διασταυρώθηκαν στα ημιτελικά το 2003, με τις δυο ομάδες να μας χαρίζουν δύο σπουδαία παιχνίδια. Στο πρώτο ματς του «Μπερναμπέου», οι «galacticos» της Ρεάλ επικράτησαν με 2-1 χάρη σε τέρματα του Ρονάλντο και του Ρομπέρτο Κάρλος, ενώ για τη «Γιούβε» ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Τρεζεγκέ. Η Ρεάλ είχε ένα ισχνό προβάδισμα, όμως στη ρεβάνς οι «μπιανκονέρι» ήταν αποφασισμένοι να πάρουν εκείνοι την πρόκριση. Ο Τρεζεγκέ στο 12’ άνοιξε το σκορ, ο Ντελ Πιέρο στο 43’ διπλασίασε τα τέρματα της Γιουβέντους και ενώ η «βασίλισσα» είχε μια τεράστια ευκαιρία να ξαναμπεί στο παιχνίδι, ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν είπε «όχι» στην εκτέλεση πέναλτι του Λουίς Φίγκο. Σε μια αντεπίθεση στο 73’, ο μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της αναμέτρησης-και κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» την ίδια χρονιά-Πάβελ Νέντβεντ, έγραψε το 3-0 και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της «Γηραιάς Κυρίας», προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στο «Ντέλε Άλπι». Οι Μαδριλένοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν στο 89’ με τον Ζιντάν. Το παιχνίδι πάντως είχε και… δράμα για τη Γιουβέντους, αφού η μια κίτρινη κάρτα που δέχθηκε ο Νέντβεντ δεν επέτρεψε στον Τσέχο άσο να πάρει μέρος στον τελικό και η απουσία του σίγουρα στοίχησε στους «μπιανκονέρι», οι οποίοι έχασαν τότε το τρόπαιο από τη Μίλαν στα πέναλτι.
2003-04: Η μεγάλη πρόκριση της Μονακό στο Λονδίνο
Η εκπληκτική Μονακό της σεζόν 2003-04, που στα προημιτελικά είχε αποκλείσει τη Ρεάλ Μαδρίτης ανατρέποντας το εις βάρος της 4-2 στο «Μπερναμπέου», συνάντησε στα ημιτελικά την Τσέλσι, η οποία τότε μόλις είχε περάσει στα χέρια του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και είχε τεράστιες φιλοδοξίες τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη. Οι Μονεγάσκοι επικράτησαν με 3-1 στο πρώτο ματς στην έδρα τους, παρά το γεγονός πως από την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και ενώ το σκορ ήταν ακόμη 1-1, έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Άκη Ζήκου. Στο «Στάμφορντ Μπριτζ», η Τσέλσι του Κλαούντιο Ρανιέρι μπήκε δυνατά και πριν βγει το ημίχρονο είχε σκορ πρόκρισης (2-0) με γκολ των Γκρόνκιερ και Λάμπαρντ. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου όμως τα δεδομένα άλλαξαν, αφού η Μονακό μείωσε χάρη σε ένα τέρμα του Ιμπάρα, ο οποίος όμως φαίνεται να χρησιμοποίησε το χέρι του. Ο Φερνάντο Μοριέντες έγραψε το 2-2 στο 60ό λεπτό και η ομάδα του Πριγκιπάτου πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, εκεί όπου όμως δεν τα κατάφερε με αντίπαλο την Πόρτο του Μουρίνιο (3-0).
2004-05: Το «γκολ-φάντασμα» του Λουίς Γκαρσία και το παραλίγο κάζο της Μίλαν στην Ολλανδία
Ο αγγλικός εμφύλιος στα ημιτελικά της σεζόν 2004-05 μεταξύ της Λίβερπουλ και της Τσέλσι, έμεινε στην ιστορία για μία και μόνο φάση. Το ζευγάρι αυτό είχε ξεκάθαρο φαβορί την Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο, η οποία τότε είχε ήδη εξασφαλίσει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από πενήντα χρόνια, είχε μεγάλη βαθμολογική διαφορά από τη Λίβερπουλ, ενώ την είχε νικήσει δυο φορές στην Premier League, καθώς και στον τελικό του Λιγκ Καπ. Μετά τη «λευκή» ισοπαλία στο Λονδίνο όμως, τα πάντα ήταν ανοικτά και η ρεβάνς του «Άνφιλντ» κρίθηκε τελικά με ένα γκολ του μετέπειτα παίκτη του Παναθηναϊκού Λουίς Γκαρσία μόλις στο 4ο λεπτό, σε μια φάση όμως που ακόμη και μέχρι σήμερα κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά αν η μπάλα πέρασε ή όχι τη γραμμή πριν διώξει ο αμυντικός της Τσέλσι, Γουλιάμ Γκαλάς. Ο διαιτητής της αναμέτρησης, ο Σλοβάκος Λούμπος Μίχελ, έδειξε σέντρα και το γκολ αυτό έστειλε την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ στον τελικό της Πόλης, εκεί όπου έγραψε φυσικά το δικό της έπος κόντρα στη Μίλαν, στον καλύτερο τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης.
Όσο για τους «ροσονέρι» στο άλλο ζευγάρι, απέκλεισαν πολύ πιο δύσκολα απ’ ό, τι θα περίμεναν την έκπληξη εκείνης της χρονιάς, Αϊντχόβεν. Επικράτησαν με 2-0 στο «Σαν Σίρο» για το πρώτο ματς, όμως στη ρεβάνς του «Φίλιπς Στάντιον» η PSV ισοφάρισε αυτό το σκορ με γκολ του Παρκ και του Κοκού. Ο προπονητής των Ολλανδών, Γκους Χίντινκ, έφτασε πολύ κοντά στο να οδηγήσει την ομάδα στον τελικό, ακριβώς όπως είχε κάνει και το 1988 στη Στουτγκάρδη, τότε που η PSV πήρε το τρόπαιο από τη Μπενφίκα στα πέναλτι. Στις καθυστερήσεις όμως ο Αμπροζίνι μείωσε για τη Μίλαν ενώ όλα έδειχναν παράταση. Παρ’ όλα αυτά, ο Κοκού έγραψε το 3-1 στη συνέχεια και έφερε την Αϊντχόβεν μια ανάσα από το ακατόρθωτο, όμως τελικά οι «ροσονέρι» πήραν την πρόκριση χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι μπορεί να γλίτωσε το κάζο εκείνη τη βραδιά, δεν ίσχυσε όμως το ίδιο και είκοσι μέρες μετά στην Κωνσταντινούπολη…
2005-06: Το χαμένο πέναλτι του Ρικέλμε γκρέμισε τα όνειρα της Βιγιαρεάλ
Στα-φτωχά σε θέαμα είναι αλήθεια-ημιτελικά της σεζόν 2005-06, υπήρχε η μάχη γιγάντων μεταξύ της Μίλαν και της Μπαρτσελόνα, όμως περισσότερο δραματικό αποδείχθηκε το ζευγάρι μεταξύ της Άρσεναλ και της έκπληξης που άκουγε στο όνομα Βιγιαρεάλ. Οι «κανονιέρηδες» νίκησαν 1-0 στο «Χάιμπουρι» χάρη σε ένα γκολ του Κόλο Τουρέ, στο τελευταίο ευρωπαϊκό ματς που έδωσαν στο ιστορικό τους γήπεδο, αφού από την επόμενη σεζόν μετακόμισαν στο υπερσύγχρονο “Emirates”. Στο «Μαδριγάλ», η Βιγιαρεάλ έπαιξε σχεδόν μονότερμα τους Άγγλους, όμως το γκολ δεν ερχόταν. Στο 89ο λεπτό, ο Κλισί ανατρέπει τον Χοσέ Μάρι μέσα στην περιοχή και ο διαιτητής Ιβάνοφ δίνει πέναλτι. Την εκτέλεση αναλαμβάνει ο σταρ του «κίτρινου υποβρυχίου», ο εξαιρετικός εκείνη την περίοδο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, όμως ο Αργεντινός βλέπει τον Λέμαν να αποκρούει και τα όνειρα της Βιγιαρεάλ να γκρεμίζονται! Ο Γερμανός γκολκίπερ της Άρσεναλ έγινε ο ήρωας εκείνης της βραδιάς σε μία ούτως ή άλλως καταπληκτική χρονιά για αυτόν, όμως στον τελικό του Παρισιού ήταν ο… μοιραίος, αφού έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης που αποβάλλεται, κάνοντας δύσκολο το έργο της ομάδας του κόντρα στη Μπαρτσελόνα (ηττήθηκε τελικά με 2-1).
2006-07: Η μοναδική παράσταση του Κακά στο «Ολντ Τράφορντ»
Στο αφιέρωμα για τους σπουδαίους προημιτελικούς του Champions League, διαβάσατε για τη μεγάλη παράσταση του Ρονάλντο στο «Θέατρο των Ονείρων», στη μάχη μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2003. Τέσσερα χρόνια αργότερα, είχε έρθει η ώρα για έναν άλλο Βραζιλιάνο να εντυπωσιάσει τους πάντες με την εμφάνισή του σε αυτό το γήπεδο. Ο Κακά, στην κορυφαία σεζόν της καριέρας του, πήρε τότε από το χέρι τη Μίλαν και την οδήγησε ως την κατάκτηση του Champions League στην Αθήνα, κερδίζοντας και τη «Χρυσή Μπάλα» εκείνη τη χρονιά. Όταν οι «ροσονέρι» αγωνίστηκαν κόντρα στη Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», φρόντισε να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Οι «μπέμπηδες» μπήκαν μπροστά στο σκορ μόλις στο 5’ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όμως δεκαεπτά λεπτά αργότερα ο Βραζιλιάνος σταρ της Μίλαν ισοφάρισε με ωραίο διαγώνιο πλασέ μέσα από την περιοχή. Οκτώ λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, προσέφερε μια στιγμή μαγείας, σε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία του Champions League. Κινήθηκε από τα αριστερά, κερδίζοντας τη μπάλα με το κεφάλι προ του Φλέτσερ, στη συνέχεια άλλαξε κατεύθυνση προς το τέρμα περνώντας την πάνω από τον Χάιντσε, ανάγκασε τον Αργεντινό αμυντικό και τον Εβρά να… συγκρουστούν μεταξύ τους περνώντας την ανάμεσά τους με το κεφάλι και βγήκε τετ α τετ με τον Φαν Ντερ Σαρ, νικώντας τον με υποδειγματικό πλασέ. Η Γιουνάιτεντ βέβαια βρήκε τον τρόπο να επικρατήσει με δυο γκολ του Ρούνεϊ, όμως στη ρεβάνς που διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή στο Μιλάνο, οι Ιταλοί δεν της άφησαν κανένα περιθώριο αφού επικράτησαν 3-0 με σκόρερ τους Κακά, Ζέεντορφ και Τζιλαρντίνο.
2007-08: Η δραματική πρόκριση της Τσέλσι εις βάρος της Λίβερπουλ στην παράταση
Λίβερπουλ και Τσέλσι είχαν κάνει… συνήθεια της αναμετρήσεις τους στο Champions League εκείνα τα χρόνια και τα είπαν ξανά στους ημιτελικούς του 2008, σε μια σεζόν όπου είχαμε συνολικά τρεις αγγλικούς εμφυλίους! Οι «μπλε» είχαν μόνο κακές αναμνήσεις από τη Λίβερπουλ στην Ευρώπη (είχαν αποκλειστεί τόσο στα ημιτελικά του 2005 όσο και σε αυτά του 2007), όμως αυτή τη φορά κατάφεραν να ξεπεράσουν τον κακό τους «δαίμονα». Παρά το ότι οι «κόκκινοι» κρατούσαν το 1-0 στο πρώτο παιχνίδι, ένα αυτογκόλ του Ρίισε στις καθυστερήσεις επέτρεψε στους Λονδρέζους να φύγουν με την ισοπαλία από το «Άνφιλντ». Στη ρεβάνς οι δύο ομάδες μας χάρισαν μια συναρπαστική μονομαχία που κρίθηκε στην παράταση, μετά το 1-1 του δεύτερου ενενηνταλέπτου. Οι Λάμπαρντ και Ντρογκμπά έβαλαν την Τσέλσι σε θέση οδηγού στον έξτρα χρόνο, η Λίβερπουλ κατάφερε να μειώσει με τον Μπάμπελ τρία λεπτά πριν το τέλος, όμως δε μπόρεσε να βρει ένα ακόμη γκολ που θα της έδινε την πρόκριση, έτσι οι «μπλε» πήγαν σε τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
2008-09: Η διαιτησία του Όβρεμπο και η λύτρωση του Ινιέστα
Μπαρτσελόνα και Τσέλσι συναντήθηκαν στα ημιτελικά της σεζόν 2008-09, μια συνάντηση… επεισοδιακή για διάφορους λόγους. Το 0-0 του πρώτου αγώνα στη Βαρκελώνη άφηνε τα πάντα ανοικτά και στον επαναληπτικό η Τσέλσι προηγήθηκε μόλις στο 9’ με φανταστικό σουτ του Μίκαελ Εσιέν. Ο αγώνας εκείνος όμως έμελλε να στιγματιστεί από τις αποφάσεις του διαιτητή Όβρεμπο. Οι Λονδρέζοι διαμαρτυρήθηκαν όχι για μία και δύο, αλλά συνολικά για τέσσερις περιπτώσεις πέναλτι, οι οποίες άφησαν ασυγκίνητο τον Νορβηγό ρέφερι. Στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού και με το σκορ ακόμη στο 1-0, ο Αντρές Ινιέστα έπιασε ένα μονοκόμματο σουτ εκτός περιοχής και πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ που έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν χαρακτηρίσει εκείνο το γκολ ως το σημαντικότερο στη σύγχρονη ιστορία των «μπλαουγκράνα», αφού χωρίς αυτό δε θα έφταναν ποτέ στον τελικό και κατά συνέπεια σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες εκείνου του έτους, κατακτώντας και τα έξι τρόπαια που διεκδίκησαν και που αποτέλεσαν την αφετηρία της εκπληκτικής «Μπάρτσα» που είδαμε εκείνα τα χρόνια. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους παίκτες της Τσέλσι να πέφτουν επάνω στον Όβρεμπο και να του εκφράζουν εντονότατα τα παράπονά τους. Την επομένη του αγώνα έγινε γνωστό πως ο Νορβηγός δέχθηκε πολλές απειλές, η αστυνομία αναγκάστηκε να του αλλάξει ακόμη και ξενοδοχείο και ουσιαστικά φυγαδεύτηκε από την Αγγλία. Σε συνέντευξή του τρία χρόνια μετά από εκείνον τον ημιτελικό, δήλωσε πως εξακολουθούσε να δέχεται απειλές για τη δική του ζωή αλλά και της οικογένειάς του.
2009-10: Το κατενάτσιο του Μουρίνιο θριαμβεύει στο «Καμπ Νου»
Η μάχη μεταξύ της Ίντερ και της Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του 2010 κράτησε αμείωτη την αγωνία μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο των δύο αυτών αναμετρήσεων. Στο πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο, η Ίντερ που με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο ήταν ήδη κυρίαρχος στην Ιταλία και ήθελε να φτάσει και στην κορυφή της Ευρώπης, θριάμβευσε με σκορ 3-1 σε ένα ματς στο οποίο έπιασε υψηλή απόδοση και εκμεταλλεύτηκε και την κόπωση των «μπλαουγκράνα», οι οποίοι είχαν ταξιδέψει με πούλμαν στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας. Ο λόγος ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου “Eyjafjallajokull” στην Ισλανδία, η οποία προκάλεσε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης που απλώθηκε πάνω από την Ευρώπη και είχε ως συνέπεια να ακυρωθούν οι περισσότερες πτήσεις!
Ο Μουρίνιο παρέταξε την ομάδα του με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς στη ρεβάνς του «Καμπ Νου». Η Ίντερ παρουσιάστηκε ψυχωμένη και αποφασισμένη να υπερασπιστεί το προβάδισμά της με κάθε δυνατό τρόπο, απέναντι σε μια Μπαρτσελόνα που πίεζε για να σκοράρει. Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα για τους «νερατζούρι» όταν αποβλήθηκε ο Μότα μόλις στο 28ο λεπτό, με την Ίντερ να αμύνεται μαζικά και τον Μουρίνιο να μετατρέπει το παιχνίδι σε μια ωδή στο κατενάτσιο, βάζοντας ακόμη και τον Ετό σε ρόλο αριστερού μπακ, ενώ κάποια στιγμή έφτασε να παίζει ακόμη και με έξι αμυντικούς! Η Μπαρτσελόνα τελικά κατάφερε να σκοράρει με τον Πικέ (ένα γκολ μετά από απίθανη περιστροφή του Ισπανού αμυντικού), όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Με το τελικό 1-0 η Ίντερ πήρε την πρόκριση για τον τελικό της Μαδρίτης, εκεί όπου θριάμβευσε κόντρα στη Μπάγερν κατακτώντας το πρώτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών μετά από 45 χρόνια.
2011-12: Το έπος της Τσέλσι στο «Καμπ Νου»
Τρία χρόνια μετά την τελευταία φορά, Τσέλσι και Μπαρτσελόνα βρέθηκαν και πάλι αντιμέτωπες στα ημιτελικά. Η ομάδα του Ρομπέρτο Ντι Ματέο ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ απέναντι στην τρομερή Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα, όμως πήρε τη νίκη με 1-0 στο πρώτο παιχνίδι, χάρη σε ένα γκολ του Ντρογκμπά. Ακόμη κι έτσι, λίγοι έδιναν πιθανότητες στους «μπλε» εν όψει της ρεβάνς του «Καμπ Νου», ενώ όταν οι Καταλανοί προηγήθηκαν 2-0 με τα γκολ των Μπουσκέτς και Ινιέστα, με την Τσέλσι μάλιστα να έχει μείνει με δέκα λόγω αποβολής του Τέρι, τότε τα πάντα έδειχναν να έχουν κριθεί. Το όμορφο γκολ του Ραμίρες όμως, που έμοιαζε να ήρθε από το πουθενά στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, έδωσε σκορ πρόκρισης στους «μπλε». Η Μπαρτσελόνα άσκησε ασφυκτική πίεση στην επανάληψη, όμως το τρίτο γκολ δεν ήρθε ποτέ, αφού ο Μέσι έχασε πέναλτι και είχε και δοκάρι! Σα να μην έφτανε αυτό, ο Φερνάντο Τόρες βγήκε μόνος με τον Βαλντές στις καθυστερήσεις του αγώνα σκόραρε για το 2-2 και έστω για ένα βράδυ εξιλεώθηκε για τις μέτριες εμφανίσεις του από τότε που πήγε στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τσέλσι. Αργότερα στον τελικό του Μονάχου, οι «μπλε» ολοκλήρωσαν το έπος νικώντας στα πέναλτι την οικοδέσποινα Μπάγερν και κατακτώντας το πρώτο τους και μοναδικό μέχρι σήμερα Champions League, σε μια χρονιά που τους είχαν όλοι ξεγραμμένους.
2017-18: Φεστιβάλ γκολ για Λίβερπουλ και Ρόμα, έσπασαν καρδιές στη Μαδρίτη
Λίβερπουλ και Ρόμα διασταύρωσαν τα ξίφη τους στους περσινούς ημιτελικούς, σε δύο χορταστικά παιχνίδια στα οποία μπήκαν συνολικά 13 τέρματα! Η ομάδα του Μερσεϊσάιντ ήταν καταιγιστική στο πρώτο παιχνίδι στην έδρα της και προηγήθηκε με 5-0, όμως με δυο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο η Ρόμα μείωσε σε 5-2 και απέκτησε κάποιες αμυδρές ελπίδες για τη ρεβάνς. Άλλωστε, μόλις ένα γύρο πριν, είχε ανατρέψει διαφορά τριών τερμάτων με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα. Στο «Ολίμπικο» η Λίβερπουλ προηγήθηκε με 0-1 και 1-2 κόβοντας τα «φτερά» των Ρωμαίων, που όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα. Με τρία γκολ στην επανάληψη έφτασαν στο 4-2 και μία ανάσα από την παράταση, χάνοντας και πολλές ακόμη ευκαιρίες. Στο τέλος όμως χαμογέλασαν οι «κόκκινοι», μετά από δύο ματς-διαφήμιση για το ποδόσφαιρο.
Στο άλλο ζευγάρι μεταξύ της Μπάγερν και της Ρεάλ, οι «μερένχες» πήραν νίκη με ανατροπή (1-2) στο πρώτο ματς του Μονάχου. Οι Βαυαροί μπήκαν δυνατά στη ρεβάνς και προηγήθηκαν μόλις στο 3’ με τον Κίμιχ, όμως ο Μπενζεμά με δυο γκολ (το δεύτερο μετά από τραγικό λάθος του Ούλραϊχ) έβαλε τη «βασίλισσα» σε θέση οδηγού. Ο πρώην… Μαδριλένος Χάμες Ροντρίγκες ισοφάρισε για τη γερμανική ομάδα, η οποία ήθελε ένα ακόμη γκολ για να προκριθεί εκείνη στον τελικό και στα λεπτά που απέμειναν άσκησε πίεση στη Ρεάλ, με τη «βασίλισσα» όμως να… αντέχει και να χαμογελά εκείνη στο τέλος, στον δρόμο για το τρίτο της σερί Champions League.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
Πηγή: "Ταξίδι στ' αστέρια", Χρήστος Σωτηρακόπουλος, εκδόσεις "Τόπος", 2016
———
Πίσω