Champions League: Προημιτελικοί που έγραψαν ιστορία (Μέρος Β)

2017-04-10 14:33

Με τους πολυαναμενόμενους φετινούς προημιτελικούς του Champions League να πλησιάζουν, εμείς συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στα παιχνίδια αυτής της φάσης που θα μείνουν για πάντα στη μνήμη των φίλων του ποδοσφαίρου, με το δεύτερο και τελευταίο μέρος.


 

Ένα τρελό, τρελό παιχνίδι

Στην ιστορία του Champions League έχουν διεξαχθεί πολλά σπουδαία παιχνίδια στους προημιτελικούς, όμως σίγουρα ο επαναληπτικός της Τσέλσι με τη Λίβερπουλ τη σεζόν 2008-09 πολύ δύσκολα θα μπορέσει ποτέ να ξεχαστεί. Οι Λονδρέζοι είχαν αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό προβάδισμα μετά τη νίκη τους με 3-1 μέσα στο “Άνφιλντ” και η ρεβάνς του “Στάμφορντ Μπριτζ” έμοιαζε διαδικαστικού χαρακτήρα. Η Λίβερπουλ όμως μπήκε εξαιρετικά και πριν τη συμπλήρωση μισής ώρας ήταν μπροστά με 0-2 χάρη στα γκολ του Αουρέλιο και του Αλόνσο (με πέναλτι). Οι “μπλε” ξύπνησαν στο δεύτερο ημίχρονο και γύρισαν το παιχνίδι σε 3-2 με γκολ των Ντρογκμπά, Άλεξ και Λάμπαρντ, όμως οι “κόκκινοι”, που μετά τον τελικό της Πόλης το 2005 γνώριζαν πολύ καλά πως στο ποδόσφαιρο τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, πήραν και πάλι κεφάλι στο σκορ με τα τέρματα των Λούκας στο 81ο και Κάουτ στο 83ο λεπτό! Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έψαχνε ένα ακόμη γκολ για να πάρει μια επική πρόκριση, αφού με σκορ 3-5 θα περνούσε χάρη στα εκτός έδρας τέρματα, αλλά στο 89' ήρθε ο Λάμπαρντ να σκοράρει για δεύτερη φορά στον αγώνα και να “σφραγίσει” την πρόκριση για την Τσέλσι, σε ένα από τα πιο “τρελά” παιχνίδια στην ιστορία της διοργάνωσης.

    Ο Κάουτ κάνει το 3-4 και φέρνει τη Λίβερπουλ ένα βήμα μακριά από νέο ευρωπαϊκό "θαύμα"
 

Βαυαρική πρόκριση στο “Ολντ Τράφορντ” με υπογραφή Ρόμπεν

Στον δρόμο για τον πρώτο από τους τρεις τελικούς στους οποίους έμελλε να φτάσει στην επόμενη τετραετία, η Μπάγερν Μονάχου του Λουίς Φαν Χάαλ βρήκε στο δρόμο της την προηγούμενη φιναλίστ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στα προημιτελικά της σεζόν 2009-10. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στο “Allianz Arena” και παρά το γεγονός ότι η αγγλική ομάδα προηγήθηκε μόλις στο 2ο λεπτό με τον Ρούνεϊ, οι Βαυαροί βρήκαν τρόπο να γυρίσουν προς το τέλος το παιχνίδι και να επικρατήσουν με 2-1, χάρη στα γκολ του Ριμπερί και του Όλιτς στο 77ο και στο 92ο λεπτό. Στον επαναληπτικό, η ομάδα του σερ Άλεξ Φέργκιουσον πραγματοποίησε ένα καταιγιστικό πρώτο ημίχρονο και στο 41' ήταν μπροστά ήδη με 3-0 (Γκίμπσον 3', Νάνι 7', 41'), όμως στη συνέχεια έμαθε πολύ καλά πως τους Γερμανούς δε μπορείς να τους ξεγράφεις ποτέ. Δύο λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου μέρους ο Όλιτς μείωσε για τη Μπάγερν και με τους “μπέμπηδες” να μένουν με δέκα παίκτες από το 50' λόγω της αποβολής του Ράφαελ, ήρθε στο 74ο λεπτό το 3-2 με ένα καταπληκτικό βολέ του Ρόμπεν για να χαρίσει τελικά την πρόκριση στη Μπάγερν χάρη στα εκτός έδρας γκολ.

    Με ένα εξαιρετικό γκολ ο Ρόμπεν έδωσε στη Μπάγερν την πρόκριση μέσα στο "Ολντ Τράφορντ"


 

Ο... Σαντάνα έγραψε τον συγκλονιστικό επίλογο

Από τη μία η Μπορούσια Ντόρτμουντ, που μετρούσε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα στη Γερμανία και έψαχνε την ευρωπαϊκή υπέρβαση και από την άλλη η νεόπλουτη τότε Μάλαγα, κι αυτή με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες. Οι δυο τους συναντήθηκαν στα προημιτελικά το 2013 και το πρώτο παιχνίδι στην Ανδαλουσία έληξε χωρίς νικητή και χωρίς τέρματα. Στη Βεστφαλία η Μάλαγα σόκαρε το πάντα θερμό κοινό της Ντόρτμουντ σκοράροντας δύο γκολ (Χοακίν στο 25' και Ελισέου στο 82'), ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει ο Λεβαντόφσκι. Με τον αγώνα να φτάνει στις καθυστερήσεις, τα πάντα έδειχναν να έχουν κριθεί, όμως η Μπορούσια κατόρθωσε το... ακατόρθωτο, πετυχαίνοντας δύο γκολ μέσα σε δύο λεπτά και “κλέβοντας” την πρόκριση μέσα από τα χέρια των Ισπανών! Ο Ρόις ήταν εκείνος που ισοφάρισε στο πρώτο λεπτό του έξτρα χρόνου και στο 93' ήταν ο... Σαντάνα, ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός που πέρασε για ένα εξάμηνο και δεν ακούμπησε από τον Ολυμπιακό, αυτός που έκανε το 3-2 και ολοκλήρωσε τον απίστευτο θρίαμβο για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, η οποία έφτασε ως τον τελικό του “Γουέμπλεϊ” για να ηττηθεί με 2-1 από τη Μπάγερν.

    Ο Σαντάνα στο 93' ολοκληρώνει μια απίστευτη ανατροπή για τη Ντόρτμουντ

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω