Champions League: Τα πρόσωπα του τελικού

2017-06-03 11:27

Περίπου δέκα ώρες έμειναν πλέον για τη σέντρα του μεγάλου φετινού τελικού του Champions League ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Εκεί, στο εντυπωσιακό “Millennium Stadium”, η “Γηραιά Κυρία” θα διεκδικήσει το τρίτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στην ιστορία της και πρώτο μετά το 1996, κυνηγόντας παράλληλα και το τρεμπλ, ενώ η “Βασίλισσα” θα ψάξει το δωδέκατο, φιλοδοξώντας να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά δύο συνεχόμενες χρονιές το τρόπαιο από τότε που η διοργάνωση πήρε την επωνυμία Champions League. Απόψε λοιπόν, όλα τα φώτα θα πέσουν επάνω στους πρωταγωνιστές των “μπιανκονέρι” και των “μερένχες”, κάποιοι από τους οποίους γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να παίζεις στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ενώ κάποιοι άλλοι θα το ζήσουν για πρώτη φορά. Σίγουρα όμως για ορισμένους αυτός ο τελικός είναι ακόμη πιο ιδιαίτερος.


 

Τζιανλουίτζι Μπουφόν

Πρόκειται ίσως για το κεντρικό πρόσωπο του τελικού. Στη δύση της τεράστιας και γεμάτης τίτλους καριέρας του, ο “Τζίτζι” Μπουφόν έχει ξανά μπροστά του μία πολύ μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο που λείπει όσο κανένα άλλο από τη συλλογή του. Οκτώ πρωταθλήματα Ιταλίας, τέσσερα Κύπελλα, έξι Σούπερ Καπ, ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και φυσικά το Παγκόσμιο Κύπελλο στολίζουν το παλμαρέ του 39χρονου τερματοφύλακα, όχι όμως και το Champions League. Δύο φορές βρέθηκε πολύ κοντά στο να το κάνει δικό του αλλά το 2003 στον ιταλικό “εμφύλιο” του Μάντσεστερ η Γιουβέντους ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Μίλαν ενώ δύο χρόνια πριν, στο Βερολίνο το 2015, οι “μπιανκονέρι” γνώρισαν την ήττα με 3-1 από τη Μπαρτσελόνα. Το βράδυ θα έχει κατά πάσα πιθανότητα την τελευταία του ευκαιρία και επιθυμία των περισσότερων φίλων του ποδοσφαίρου είναι να τον δουν με την κούπα με τα “μεγάλα αυτιά” στα χέρια.


 

Σάμι Κεντίρα & Γκονσάλο Ιγκουαΐν

Και οι δυο τους ετοιμάζονται για τον πρώτο τελικό Champions League της καριέρας τους και μάλιστα το παιχνίδι αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα γι' αυτούς μιας και θα τεθούν αντιμέτωποι με την πρώην ομάδα τους. Ο Γερμανός χαφ αγωνίστηκε στη Ρεάλ από το 2010 ως και το 2015, όταν και, μένοντας ελεύθερος, συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στη Γιουβέντους, τη στιγμή που θεωρείτο από πολλούς “τελειωμένος”, τουλάχιστον όσον αφορά το πολύ υψηλό επίπεδο, εξαιτίας και των σοβαρών τραυματισμών που είχε περάσει. Ο Κεντίρα όμως “αναγεννήθηκε” στο Τορίνο, κέρδισε θέση βασικού στη μεσαία γραμμή της “Κυρίας” και η απόδοσή του είναι βαρόμετρο για τους “μπιανκονέρι”.

Απ' την άλλη, ο Ιγκουαΐν φόρεσε τα λευκά για εξίμισι χρόνια, από τον Γενάρη του 2007 ως και το καλοκαίρι του 2013, όταν και μετακινήθηκε στην Ιταλία και τη Νάπολι. Ως γνωστόν, το περασμένο καλοκαίρι η Γιουβέντους τον αγόρασε για 90 εκατομμύρια ευρώ από τους “παρτενοπέι” και ως τώρα δεν το έχει μετανιώσει στιγμή, αφού ο Αργεντινός φορ είναι ο πρώτος της σκόρερ φέτος με 32 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Επάνω του, οι “μπιανκονέρι” στηρίζουν τις περισσότερες ελπίδες τους για κάτι καλό επιθετικά στον τελικό.


 

Ζινεντίν Ζιντάν

Η σπουδαία καριέρα του ως ποδοσφαιριστής μοιράστηκε ουσιαστικά ανάμεσα στις δύο φιναλίστ του φετινού τελικού. Πέντε χρόνια στο Τορίνο (1996-2001) πέρασε ο νυν τεχνικός της Ρεάλ, μέσα στα οποία κατάφερε μεταξύ άλλων να στεφθεί δύο φορές πρωταθλητής Ιταλίας και να φτάσει σε δύο τελικούς Champions League, αποχωρώντας όμως ηττημένος. Το καλοκαίρι του 2001 ο Φλορεντίνο Πέρεθ έβγαλε από τα ταμεία των Μαδριλένων περί τα 77,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει “galactico”, στην ακριβότερη τότε μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Δίχως αμφιβολία, με τους “μερένχες” δέθηκε περισσότερο, αφού πέρα από το ότι πέρασε στο “Μπερναμπέου” άλλα πέντε χρόνια-τα τελευταία του ως ποδοσφαιριστής-και κατέκτησε με τη Ρεάλ την κορυφή της Ευρώπης το 2002, συνέχισε να υπηρετεί το σύλλογο και αφότου κρέμασε τα παπούτσια του, από διάφορα πόστα: σύμβουλος του Πέρεθ, αθλητικός διευθυντής, βοηθός προπονητή της πρώτης ομάδας, προπονητής της Καστίγια. Εδώ και ενάμιση χρόνο, όμως, ζει το δικό του παραμύθι ως πρώτος προπονητής της “βασίλισσας”, έχοντας οδηγήσει τον σύλλογο ήδη στην κατάκτηση ενός Champions League και ενός πρωταθλήματος. Στον τελικό του Κάρντιφ, απέναντι στην ομάδα με τη φανέλα της οποίας έκανε το όνομά του γνωστό σε όλο τον κόσμο, θα προσπαθήσει να γίνει ο πρώτος τεχνικός από καταβολής Champions League με δύο σερί τίτλους και να γράψει ιστορία.


 

Γκάρεθ Μπέιλ

Το πιθανότερο είναι να μη βρεθεί καν στο αρχικό σχήμα της Ρεάλ, λόγω ενός ακόμη προβλήματος τραυματισμού από το οποίο προέρχεται και που πιθανότατα τον καθιστά ανέτοιμο να βγάλει ενενηνταπεντάλεπτο, όμως μια βόλτα στους δρόμους του Κάρντιφ αρκεί να καταλάβει κάποιος πως ο Γκάρεθ Μπέιλ είναι ένα από τα πρόσωπα του τελικού. Ο λόγος είναι πως η πρωτεύουσα της Ουαλίας είναι η γενέτειρα του σούπερ σταρ της “βασίλισσας” και αν καταφέρει να κατακτήσει ένα ακόμη Champions League απόψε, τότε θα γίνει μόλις ο πέμπτος ποδοσφαιριστής που πανηγυρίζει το βαρύτιμο τρόπαιο στην πόλη που γεννήθηκε. Ποιοί ήταν οι άλλοι τέσσερις; Ο Μιγκέλ Μουνιόθ της Ρεάλ Μαδρίτης το 1957 στη Μαδρίτη, ο Άλεξ Στέπνεϊ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1968 στο Λονδίνο, ο Άντζελο Ντι Λίβιο της Γιουβέντους το 1996 στη Ρώμη και ο Νικολά Ανελκά της Ρεάλ Μαδρίτης το 2000 στο Παρίσι.


 

Άλβαρο Μοράτα

Η λογική λέει ότι και αυτός θα ξεκινήσει από τον πάγκο, όμως και για τον Ισπανό επιθετικό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι αυτός ο τελικός. Παιδί των ακαδημιών της Ρεάλ, όμως το καλοκαίρι του 2014 μετακινήθηκε στη Γιουβέντους με σκοπό να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και πέρασε δύο επιτυχημένα χρόνια στο Τορίνο, κατακτώντας δύο νταμπλ και πετυχαίνοντας 27 γκολ με τα ασπρόμαυρα. Οι Μαδριλένοι διατηρούσαν το δικαίωμα να τον πάρουν πίσω για 30 εκατομμύρια ευρώ και αυτό έπραξαν πέρσι, όμως παρά το ότι ο 24χρονος στράικερ έχει ήδη βρει 20 φορές δίχτυα φέτος, ο τελικός ίσως και να είναι το τελευταίο του παιχνίδι με τη Ρεάλ, μιας και δεν κατάφερε να βρει θέση βασικού στα πλάνα του Ζιντάν και δημοσιεύματα τον θέλουν να είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Μίλαν. Απόψε πάντως, αν χρησιμοποιηθεί από τον προπονητή του, θα έχει την ευκαιρία να σκοράρει για δεύτερη φορά σε τελικό Champions League, αφού είχε πετύχει γκολ στον τελικό του 2015 απέναντι στη Μπαρτσελόνα με τη φανέλα της “Γιούβε”.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω