Δέκα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ιστιοπλόο Νίκο Βαρτζίκο
2015-08-27 09:51Η Ελλάδα μας, η χώρα της θάλασσας και του ήλιου, ανέκαθεν φημιζόταν για τις επιδόσεις των αθλητών της στα θαλάσσια σπορ, όμως το ιστορικό κατόρθωμα του Σαμιώτη ιστιοπλόου, Νίκου Βαρτζίκου, είναι πραγματικά κάτι το ξεχωριστό, κάτι που ξεπερνά τα όρια ενός απλού αθλητικού επιτεύγματος και θα μνημονεύεται για πολλά χρόνια.
Ο Νίκος Βαρτζίκος είναι ο πρώτος Έλληνας ιστιοπλόος ο οποίος το 1988 διέσχισε μόνος την απόσταση από τις ΗΠΑ ως την Ελλάδα, περνώντας από τον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα, χωρίς να κάνει ούτε μία στάση! Συγκεκριμένα, ξεκίνησε από το ακρωτήρι Χένρυ του Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, και έφτασε ως την πατρίδα του, στο Βαθύ της Σάμου, μέσα σε 68 ημέρες (8 Μαΐου-14 Ιουλίου 1988), διανυόντας μία απόσταση 5.500 μιλίων!
Γεννήθηκε το 1932 στους Μυτιληνιούς της Σάμου και το 1947, σε ηλικία 15 μόλις ετών, μετανάστευσε στην Αμερική. Εκεί σπούδασε οικονομικά, εργάστηκε στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ενώ το 1965 έφτασε μέχρι την Ανταρκτική για επιστημονικές έρευνες, όμως η αγάπη και η νοσταλγία για το νησί του υπήρχαν πάντα μέσα του. Πάντα υπήρχε στο μυαλό του η ιδέα της επιστροφής και αυτή έμελλε να γίνει τελικά με τον πιο αξιοθαύμαστο και αξιομνημόνευτο τρόπο. Αγόρασε ένα σιδερένιο ketch (είδος ιστιοπλοϊκού με δύο κατάρτια), το ονόμασε “Samos” και για δυόμιση χρόνια ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανακαίνισή του και την προετοιμασία του ώστε να πραγματοποιήσει το μεγάλο αυτό εγχείρημα. Το 1984 έκανε το πρώτο δοκιμαστικό καλύπτοντας μία απόσταση 700 μιλίων και φτάνοντας ως τη Νέα Σκοτία και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα δοκιμαστικά ώσπου το “Samos” να τελειοποιηθεί και να είναι έτοιμο για το μεγαλύτερό του ταξίδι.
Ο δρόμος του φυσικά ήταν μακρύς και δύσκολος, αφού στη διάρκειά του αντιμετώπισε πολλά εμπόδια. Δύσκολες καιρικές συνθήκες (από άπνοια ως εντάσεις που ξεπερνούσαν τους 60 κόμβους), ανάγκες για επισκευή του σκάφους, δυστροπία του ανεμοτίμονου κλπ. Έχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιβλίο-ημερολόγιό του “Μόνος στον Ατλαντικό”, ενώ είχε περάσει από έναν ολόκληρο ωκεανό, τις δυσκολότερες συνθήκες τις αντιμετώπισε στο Νότιο Αιγαίο Πέλαγος ενώ επίσης αξιοσημείωτο είναι το ότι ο ύπνος του γινόταν με έλεγχο και έγερση κάθε μισή ώρα! Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν μπορούσε να εμποδίσει την επιθυμία του να φτάσει στον προορισμό του και ύστερα από δύο μήνες και πλέον από την ημέρα που ξεκίνησε, έφτασε στο Βαθύ, γνωρίζοντας πως είχε γράψει ιστορία.
Άφησε την τελευταία του πνοή στις 4/8/2005, σε ηλικία 73 ετών, και φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το θάνατό του. Στις 19 του ίδιου μήνα κηδεύτηκε στο χωριό του, στους Μυτιληνιούς και όποιος επισκεφθεί σήμερα το Παλαιοντολογικό και Λαογραφικό Μουσείο του χωριού μπορεί να δει τα προσωπικά του είδη.
Το μπουφάν που φορούσε ο Νίκος Βαρτζίκος στο ερευνητικό του ταξίδι στην Ανταρκτική, έκθεμα του Λαογραφικού Μουσείου Μυτιληνιών στη Σάμο
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως ο Νίκος Βαρτζίκος αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο και μία μεγάλη προσωπικότητα όχι μόνο για το νησί της Σάμου αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και θα συγκαταλέγεται πάντα ανάμεσα στους σπουδαίους Έλληνες που με τα επιτεύγματά τους έκαναν τη χώρα μας να ακουστεί στα πέρατα της Γης.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
Πηγή: Kontra News 25/8/2015, Γιώργος Λεκάκης
———
Πίσω