Δεν είναι ψέμα, η Λίβερπουλ είναι πρωταθλήτρια Αγγλίας!

2020-06-26 12:28

 

Η νίκη της Τσέλσι επί της Μάντσεστερ Σίτι το βράδυ της Πέμπτης (25/6) δε σήμαινε μόνο ένα σπουδαίο αποτέλεσμα για τους φίλους των “μπλε” στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα τους για να εξασφαλίσει θέση στο επόμενο Champions League. Σήμαινε πολλά περισσότερα για τους φίλους της Λίβερπουλ, αφού με την ήττα των “πολιτών” οι “κόκκινοι” κατέκτησαν και μαθηματικά πλέον το φετινό τίτλο στην Premier League, βάζοντας τέλος σε μία αναμονή τριάντα χρόνων!

 

Η Λίβερπουλ ήταν βέβαιη πρωταθλήτρια Αγγλίας για φέτος, αφού με τη φετινή ονειρική πορεία της δεν άφησε περιθώρια σε κανέναν άλλον να αμφισβητήσει τα πρωτεία της, ωστόσο το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού έβαλε ένα τεράστιο ερωτηματικό στη σεζόν. Από τη στιγμή όμως που αποφασίστηκε να συνεχιστεί το πρωτάθλημα, τότε οι φίλοι της ομάδας σε όλο τον κόσμο απλώς περίμεναν το πότε θα εξασφαλιστεί και τυπικά ο τίτλος για να μπορέσουν να πανηγυρίσουν το πρώτο πρωτάθλημα επί εποχής Premier League και πρώτο μετά από τρεις δεκαετίες. Κάτι που έγινε χθες, με χιλιάδες φιλάθλους να βγαίνουν και να γιορτάζουν στους δρόμους της πόλης του Μερσεϊσάιντ μετά τη λήξη του ματς στο “Στάμφορντ Μπριτζ”.

 

Έχουμε αναλύσει κι άλλες φορές στο blog τους λόγους για τους οποίους η Λίβερπουλ έγινε ξανά μετά από πάρα πολλά χρόνια ίσως η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή. Το πώς άλλαξε τα πάντα η έλευση του Κλοπ τον Οκτώβρη του 2015, πώς ο Γερμανός επανέφερε την αύρα νικητή στο “Άνφιλντ” και την πεποίθηση πως αν είσαι Λίβερπουλ όλα γίνονται (θυμηθείτε το περσινό 4-0 με τη Μπαρτσελόνα), πόσο καθοριστικές ήταν οι προσθήκες των Σαλάχ, Μανέ για την επίθεση αλλά και των Φαν Ντάικ, Άλισον για την άμυνα, σε μια ομάδα που δημιουργήθηκε από το μηδέν ουσιαστικά με μεθοδικότητα και εξαιρετικό σχεδιασμό μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

 

Ιστορικές στιγμές, με τους φίλους της Λίβερπουλ να κάνουν τη νύχτα μέρα έξω από το "Άνφιλντ", πανηγυρίζοντας τον τίτλο

 

Στην επίσημη παρουσίασή του, πίσω στο 2015, ο Κλοπ είχε ζητήσει υπομονή από τους φίλους της ομάδας και είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως μέσα σε τέσσερα χρόνια η Λίβερπουλ θα κατακτούσε ένα τίτλο, ενώ είχε τονίσει πως μπορούσε να κατακτήσει κάποια στιγμή την Premier League, εκείνη την εποχή έμοιαζε ουτοπικό. Πράγματι, το 2019 οι “κόκκινοι” κατέκτησαν όχι απλά έναν τίτλο, αλλά τον σημαντικότερο που υπάρχει, το Champions League, ενώ δεν έμειναν εκεί, αφού λίγο μετά ήρθε το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (για πρώτη φορά στην ιστορία του κλαμπ), δείχνοντας πως οι κούπες άρχισαν να γίνονται και πάλι συνήθεια για το σύλλογο του Μερσεϊσάιντ. Και φυσικά τη φετινή σεζόν ήρθε και το μεγάλο… αντικείμενο του πόθου για τους “ρεντς”, ο τίτλος στην Premier League, με τη Λίβερπουλ να ξεκινά τη σεζόν αποφασισμένη να φτάσει επιτέλους στην κορυφή της Αγγλίας και να ξεφεύγει… χιλιόμετρα από τις άλλες ομάδες με το “καλημέρα”. Γιατί οι παίκτες του Κλοπ δεν κατέκτησαν απλώς ένα πρωτάθλημα φέτος, αλλά το έκαναν με εμφατικό και κυριαρχικό τρόπο, δίνοντας πανηγυρικό τόνο στη λήξη αυτών των τριάντα ετών αναμονής. Εικοσιοκτώ νίκες σε τριάντα δύο ματς, δεκαοκτώ σερί νίκες μέσα στη σεζόν, πολλά ρεκόρ, με τη Λίβερπουλ να γίνεται η ομάδα που κατακτά νωρίτερα από κάθε άλλη τον τίτλο (επτά αγωνιστικές πριν το τέλος) αλλά ταυτόχρονα και… αργότερα από κάθε άλλη, αφού η πανδημία την ανάγκασε να πανηγυρίσει με το ημερολόγιο να δείχνει 25 Ιουνίου! Εάν μάλιστα δεν υπήρχε εκείνη η… κατάρρευση κόντρα στη Γουότφορντ μάλιστα (ήττα με 3-0), οι “κόκκινοι” θα είχαν ακόμη τη δυνατότητα να πάρουν το πρωτάθλημα αήττητοι και να πετύχουν ότι και η σπουδαία Άρσεναλ του 2003-04.

 

Μικρή σημασία έχει όμως αυτό. Εκείνο που είναι πραγματικά εντυπωσιακό σε αυτή τη Λίβερπουλ είναι πως κάθε χρόνο μοιάζει και καλύτερη, μαθαίνοντας από τα λάθη της και επιστρέφοντας αποφασισμένη για την επιτυχία. Μετά το χαμένο τελικό του Champions League το 2018 στο Κίεβο κόντρα στη Ρεάλ, οι “κόκκινοι” επέστρεψαν την επόμενη χρονιά και πήραν το τρόπαιο, ενώ μετά την περσινή σεζόν στην Premier League, όπου έχασαν για ένα βαθμό τον τίτλο από τη Σίτι, γύρισαν και έκαναν… περίπατο στο νέο πρωτάθλημα, ενώ άλλη ομάδα θα μπορούσε να… καταρρεύσει από την απογοήτευση. Αυτό είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που έχει μεταδώσει ο Κλοπ σε αυτό το σύλλογο, ο οποίος μετά από 11.000 περίπου μέρες βρίσκεται και πάλι στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου.

 

Στο πάνθεον της ιστορίας της Λίβερπουλ και του αγγλικού ποδοσφαίρου μπήκαν ο Κλοπ και οι παίκτες του

 

Και τι δεν είχαν δει και περάσει οι φίλοι της Λίβερπουλ όλο αυτό το τεράστιο διάστημα που η ομάδα τους βρισκόταν μακριά από την επιτυχία στην Αγγλία. Είδαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Άλεξ Φέργκιουσον να φτιάχνει τη δική της δυναστεία με 13 τίτλους σε 20 χρόνια, την Άρσεναλ του Βενγκέρ να γράφει κι αυτή τη δική της ιστορία με αποκορύφωμα το αήττητο πρωτάθλημα του 2004, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς να εμφανίζεται στο προσκήνιο να και φτιάχνει μια Τσέλσι πρωταγωνίστρια με πέντε τίτλους την τελευταία δεκαπενταετία, τη Μάντσεστερ Σίτι στην εποχή των Αράβων να ισχυροποιείται κι αυτή και να κατακτά το τρόπαιο τέσσερις φορές την περασμένη δεκαετία, ακόμη και τη Λέστερ ή τη Μπλάκμπερν να αναδεικνύονται πρωταθλήτριες από το πουθενά! Και παράλληλα έβλεπαν την ομάδα τους να συγκεντρώνει 86 βαθμούς το 2009 αλλά να αρκείται στη δεύτερη θέση, να φτάνει μια ανάσα από το τρόπαιο το 2014 αλλά το γλίστρημα του Τζέραρντ και εκείνη η ισοπαλία στη συνέχεια στην έδρα της Πάλας να της γκρεμίζουν τα όνειρα, να χάνει την πρωτιά για ένα πόντο πέρσι στη μάχη με τη Σίτι κι ας έφτασε τους 97 βαθμούς, ακόμη και μια… πανδημία να βάζει σε κίνδυνο το φετινό πρωτάθλημα που ήταν δικό της από την αρχή ως το τέλος. Όλα αυτά όμως πλέον ανήκουν στο παρελθόν, στη Λίβερπουλ ζούνε πια ιστορικές στιγμές και ο τίτλος δεν είναι πλέον όνειρο.

 

Η παρέα του Φαν Ντάικ, του Σαλάχ, του Μανέ και του Φιρμίνο κατάφερε λοιπόν ότι δεν είχε καταφέρει η Λίβερπουλ του Φάουλερ, του Τζέραρντ, του Κάραγκερ, του Τόρες, του Τσάμπι Αλόνσο ή του Σουάρες. Ο Γιούργκεν Κλοπ έγινε ο πρώτος προπονητής μετά τον εμβληματικό Κένι Νταλγκλίς που οδηγεί τους “ρεντς” στην κορυφή της Αγγλίας και ο Τζόρνταν Χέντερσον ο πρώτος αρχηγός μετά τον σπουδαίο Άλαν Χάνσεν που θα σηκώσει το τρόπαιο του πρωταθλητή για το σύλλογο του Μερσεϊσάιντ. Και τα καλύτερα γι’ αυτή την ομάδα ίσως να μην τα είδαμε ακόμη...

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω