Ένα διπλό που αλλάζει την ευρωπαϊκή ιστορία του

2015-10-05 22:49

Έχουν περάσει ήδη έξι βράδια από την τεράστια νίκη του Ολυμπιακού μέσα στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του φετινού Champions League και ακόμη όλοι εμείς προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του σπουδαίου αυτού επιτεύγματος των παικτών του Μάρκο Σίλβα.

Καταρχάς, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε από κει, νομίζω πως δε χωρά αμφισβήτηση ότι η μεγάλη νίκη των «ερυθρολεύκων», της οποίας όλοι γίναμε μάρτυρες το βράδυ της περασμένης Τρίτης (29/9), αποτελεί το σημαντικότερο «διπλό» στην ευρωπαϊκή ιστορία της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δεδομένα ο Ολυμπιακός έχει πραγματοποιήσει τεράστια βήματα προόδου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Πειραιώτες έχουν σημειώσει κάποιες πολύ σημαντικές εκτός έδρας νίκες (τη στιγμή που από το 2007 και πίσω Ολυμπιακός και εκτός έδρας νίκη στο Champions League ήταν δύο έννοιες ασυμβάδιστες), όμως η νίκη της προηγούμενης εβδομάδας απέναντι σε μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου όπως η Άρσεναλ, μέσα σε ένα γήπεδο όπως το «Emirates» και μάλιστα με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε η νίκη αυτή, με τον Ολυμπιακό να μην προσπαθεί να «κλέψει» το ματς αλλά να παίζει στα ίσια τους «κανονιέρηδες» μέσα στην Αγγλία και να σκοράρει και τρεις φορές, ήταν ένα τεράστιο κατόρθωμα που όμοιό του δεν υπάρχει στη μέχρι τώρα πορεία των πρωταθλητών στην κορυφαία διοργάνωση.

Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει τη σημασία του μεγάλου αυτού αποτελέσματος είναι το γεγονός πως αυτή ήταν η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού επί αγγλικού εδάφους. Δώδεκα φορές είχαν επισκεφθεί οι «ερυθρόλευκοι» το Νησί πριν από το φετινό ματς με την Άρσεναλ μετρώντας ισάριθμες ήττες (πολλές φορές με αρκετά γκολ στην πλάτη) και έχοντας σκοράρει μόλις τρία τέρματα, όσα δηλαδή πέτυχαν μόνο στο τελευταίο τους παιχνίδι στο Λονδίνο! Οι «κανονιέρηδες» άλλωστε είναι η ομάδα με την οποία ο Ολυμπιακός έχει αναμετρηθεί τις περισσότερες φορές πλέον στην Αγγλία, όλες την τελευταία εξαετία. Το 2009 το κοινό του «Emirates» παρακολούθησε μία από τις τελευταίες μεγάλες παραστάσεις του Αντώνη Νικοπολίδη, με τον Έλληνα γκολκίπερ να κάνει φοβερή εμφάνιση κάτω από τα δοκάρια των «ερυθρολεύκων» αλλά να μη μπορεί να αποτρέψει την ήττα με 2-0. Το 2011, με τον Βαλβέρδε στον πάγκο, οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση δημιουργώντας πάρα πολλές ευκαιρίες αλλά πλήρωσαν τα δύο γρήγορα γκολ που δέχθηκαν στην αρχή (2-1) ενώ ένα χρόνο αργότερα ο Ολυμπιακός το πάλεψε ξανά, ισοφαρίζοντας μάλιστα το γκολ με το οποίο προηγήθηκε η Άρσεναλ όμως δεν απέφυγε νέα ήττα, αυτή τη φορά με 3-1. Η τέταρτη επίσκεψη των «ερυθρόλευκων» όμως στο σπίτι των «κανονιέρηδων» αποδείχθηκε και η... φαρμακερή για αυτούς.

Η πολύ μεγάλη αυτή νίκη δεν αφορά μόνο τον Ολυμπιακό αλλά και ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γιατί μπορεί παραπάνω να αναφερθήκαμε στην κάκιστη παράδοση που είχαν οι πρωταθλητές Ελλάδος στην Αγγλία όμως και οι υπόλοιπες ομάδες μας δεν πάνε πίσω. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο παρελθόν, μόνο δύο φορές κατάφερε ελληνική ομάδα να φύγει πανηγυρίζοντας από το Νησί και αναφερόμαστε στη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι με 3-2 το 1976 για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και στο «διπλό» του ΠΑΟΚ μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» επί της Τότεναμ (1-2) για τη φάση των ομίλων του Europa League τη σεζόν 2011-12. Δύο αποτελέσματα με τεράστια σημασία φυσικά, όμως ήταν και τα δύο για τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, με τον Ολυμπιακό να γίνεται το βράδυ της περασμένης Τρίτης η πρώτη ελληνική ομάδα που νικάει στην Αγγλία σε επίπεδο Champions League, άλλο ένα στοιχείο που δείχνει το μέγεθος του κατορθώματος των Πειραιωτών.

Ποιά θα είναι όμως η επόμενη μέρα του ιστορικού αυτού αποτελέσματος; Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Άρσεναλ έχει καθιερωθεί ήδη σαν το μεγαλύτερο (μέχρι το επόμενο;) εκτός έδρας αποτέλεσμα στην ιστορία του και έχει μπει στο κάδρο των μεγάλων «διπλών» των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη, δίπλα στις τεράστιες νίκες του Παναθηναϊκού επί του Άγιαξ (1996), της Πόρτο (2003), της Ίντερ (2008) και της Ρόμα (2010) ή εκείνη την απίστευτη νίκη του Άρη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν» με 2-3 πριν από πέντε χρόνια. Για να αποκτήσει όμως ακόμη μεγαλύτερη αξία η νίκη αυτή των Πειραιωτών, θα πρέπει η ομάδα του Μάρκο Σίλβα να «χτίσει» πάνω σε αυτό το αποτέλεσμα, τόσο βραχυπρόθεσμα, εκμεταλλευόμενη την διαμορφωμένη κατάσταση πλέον στον όμιλο ώστε να πανηγυρίσει στο τέλος την τέταρτη πρόκριση της στους «16» του Champions League, όσο και μακροπρόθεσμα, αφού η νίκη αυτή μπορεί να αλλάξει τον ρουν της ευρωπαϊκής της ιστορίας. Γιατί μέσα στην έδρα του ο Ολυμπιακός έχει υποτάξει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, από τις μεγάλες νίκες επί της Πόρτο και του Άγιαξ στα πρώτα του βήματα στην κορυφαία διοργάνωση, μέχρι το ιστορικό τρίποντο απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ το 2004 αλλά και τους θριάμβους κόντρα σε ομάδες όπως η Μπενφίκα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Ατλέτικο και η Γιουβέντους επί Μίτσελ και πλέον αυτό το «διπλό» μπορεί να σταθεί οδηγός για να αρχίσει να γράφει ιστορία και στα εκτός έδρας παιχνίδια του.

Οι βάσεις άλλωστε έχουν ήδη μπει, πρώτη τις έθεσε εκείνη η ομάδα που με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο της «ξόρκισε» την «κατάρα» των εκτός έδρας παιχνιδιών στο Champions League εκείνο το ιστορικό βράδυ της 3ης Οκτωβρίου 2007 στη Βρέμη, για να ακολουθήσουν οι ομάδες των Ερνέστο Βαλβέρδε και Μίτσελ που όχι μόνο έμαθαν στον Ολυμπιακό να παίρνει αποτελέσματα αλλά και να παίζει στα ίσα χωρίς φόβο κάθε αντίπαλο μακριά από το «Καραϊσκάκη». Με τα όσα μας έδειξε ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα πριν από λίγες μέρες στο Λονδίνο, ο Πορτογάλος τεχνικός μπορεί να θεωρηθεί άξιος συνεχιστής των παραπάνω και να αφήσει και αυτός το στίγμα του στην ομάδα, με τους «ερυθρόλευκους» πλέον να γνωρίζουν καλά πως μέσα από τέτοια αποτελέσματα, πόσο μάλλον όταν αυτά συνδυάζονται στο τέλος και με προκρίσεις, βρίσκονται στο σωστό δρόμο για να γιγαντώσουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα διπλά του Ολυμπιακού στο Champions League

 
3/10/2007     Βέρντερ Βρέμης-Ολυμπιακός 1-3 (32' Αλμέιδα-73' Στολτίδης, 82' Πατσατζόγλου, 87' Κοβάσεβιτς)

28/11/2007   Λάτσιο-Ολυμπιακός 1-2 (30' Πάντεφ-35' Γκαλέτι, 64' Κοβάσεβιτς)

23/11/2011   Μαρσέιγ-Ολυμπιακός 0-1 (82' Φετφατζίδης)

24/10/2012    Μονπελιέ-Ολυμπιακός 1-2 (49' Σαρμπονιέ-73' Τοροσίδης, 91' Μήτρογλου)

2/10/2013     Άντερλεχτ-Ολυμπιακός 0-3 (17', 56', 72' Μήτρογλου)

29/9/2015     Άρσεναλ-Ολυμπιακός 2-3 (35' Γουόλκοτ, 65' Σάντσες-33' Πάρντο, 40' Οσπίνα (αυτ.), 66' Φινμπόγκασον)

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω