Ένα όνομα χαραγμένο για πάντα στην ιστορία του Μουντιάλ

2016-11-02 21:45

Μπορεί να πέρασε στα ψιλά, μιας και γνωστοποιήθηκε εν μέσω εβδομάδας Champions League και χωρίς ο ίδιος να βρισκόταν σε κάποια ομάδα εδώ και κάποιους μήνες, όμως είναι γεγονός πως η ανακοίνωση της απόσυρσης του Μίροσλαβ Κλόζε από την ενεργό δράση σε ηλικία 38 ετών κάνει φτωχότερο το ποδόσφαιρο, το οποίο αποχαιρετά έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ της ιστορίας.

Γεννημένος στο Οπόλε της Πολωνίας στις 9 Ιουνίου του 1978, ο Κλόζε έμελλε να μείνει μόλις οκτώ χρόνια στη γενέτειρά του, μιας και το 1986 ο πατέρας του, Τζόζεφ Κλόζε, μέλος της γερμανικής μειονότητας στην Πολωνία και άλλοτε ποδοσφαιριστής, έκανε χρήση του νόμου που επιτρέπει στους λεγόμενους “Aussiedler” (μετανάστες γερμανικής καταγωγής) να επιστρέψουν στη χώρα και να ανακτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα, πηγαίνοντας έτσι ολόκληρη την οικογένειά του στη Γερμανία. Ο μικρός Μίροσλαβ έδειξε σε πολύ μικρή ηλικία το πάθος και τις ικανότητές του στο ποδόσφαιρο, ξεκινώντας να παίζει μπάλα στην έβδομη κατηγορία της Γερμανίας, ενώ παράλληλα μάθαινε και την τέχνη της ξυλουργικής.

Η Καϊζερσλάουτερν του Ότο Ρεχάγκελ ήταν η ομάδα που πρώτη έδωσε την ευκαιρία στον Κλόζε να συστηθεί στο ποδοσφαιρικό κοινό και ο νεαρός τότε επιθετικός της το ξεπλήρωσε και με το παραπάνω. Αν και στην αρχή αγωνιζόταν με τις ρεζέρβες, τον Απρίλη του 2000 έκανε το ντεμπούτο του στην Bundesliga με την πρώτη ομάδα και τη σεζόν 2001-02 σκόραρε 16 τέρματα, χάνοντας για δύο τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα. Ακολούθησαν άλλα 25 γκολ τις επόμενες δύο σεζόν και ήταν πλέον εμφανές ότι το ταλέντο του ξεπερνούσε τα σύνορα του “Fritz-Walter Stadion”.

Το 2004 ήρθε η μεταγραφή στη Βέρντερ Βρέμης, στην ομάδα δηλαδή στην οποία ο Κλόζε εκτίναξε την καριέρα του. Τρία χρόνια στη Βρέμη, 63 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, ο τίτλος του πρώτου σκόρερ της Bundesliga τη σεζόν 2005-06 (25 γκολ) και το 2007 σε ηλικία 29 ετών είχε έρθει η στιγμή για τον ίδιο να κάνει το μεγάλο βήμα. Να πάρει δηλαδή μεταγραφή για τη Μπάγερν Μονάχου και να γίνει ένα από τα πολλά λαμπερά αποκτήματα των Βαυαρών εκείνο το καλοκαίρι, όπως και οι Λούκα Τόνι, Φρανκ Ριμπερί και Χαμίτ Άλτιντοπ, σε μια προσπάθειά τους να επιστρέψουν δριμύτεροι μετά τη “σφαλιάρα” της τέταρτης θέσης και της εξόδου στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ την προηγούμενη σεζόν. Στο Μόναχο ο Κλόζε κατέκτησε τα περισσότερα από τα τρόπαια της καριέρας του (δύο πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα, ένα Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ Γερμανίας), πέτυχε 53 γκολ σε 149 εμφανίσεις, όμως το συμβόλαιό του που έληγε δεν ανανεώθηκε ποτέ και ο Γερμανός φορ βρήκε τον τελευταίο σταθμό της καριέρας του στην Ιταλία και τη Λάτσιο, μεταπηδώντας στους “αετούς” το 2011 μαζί με τον “δικό μας” Τζιμπρίλ Σισέ.

Παρά το γεγονός ότι στο “Ολίμπικο” διένυε τα τελευταία χρόνια της πλούσιας καριέρας του, ο Κλόζε κατάφερε να πετύχει συνολικά 64 τέρματα σε πέντε σεζόν του με τη φανέλα των “λατσιάλι”, πιάνοντας τον Γκόραν Πάντεφ στην πρώτη θέση των μη Ιταλών σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου και όντας ο έβδομος σκόρερ όλων των εποχών για την ιταλική ομάδα.

Μπορεί φυσικά να σημείωσε αρκετά επιτύγματα με τους συλλόγους στους οποίους αγωνίστηκε, όμως αυτά για τα οποία θα μείνει στην ποδοσφαιρική ιστορία τα πέτυχε σε διεθνές επίπεδο, με την εθνική ομάδα της Γερμανίας. Αν και φυσικά είχε τη δυνατότητα να αγωνιστεί με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Πολωνίας, με τον τότε προπονητή των Πολωνών, Γιέρζι Ένγκελ, να του κάνει πρόταση πίσω στο 2001, ο Κλόζε προτίμησε να περιμένει τους Γερμανούς και στις 24 Μαρτίου του ίδιου έτους πραγματοποιούσε το ντεμπούτο του με τα “πάντσερ”, σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Αλβανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2002, σκοράροντας μάλιστα το νικητήριο τέρμα (2-1) μόλις δύο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγώνα. Αυτό ήταν το πρώτο τέρμα από τα συνολικά 71 που πέτυχε στην καριέρα του με το εθνόσημο και που έμελλε να τον τοποθετήσουν στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών της εθνικής Γερμανίας.

Με την εθνική του σκόραρε κατά ριπάς σε φιλικά και προκριματικά μεγάλων διοργανώσεων, όμως ο Γερμανός φορ έφτιαξε τον μύθο του μέσα από τις εμφανίσεις του στα Παγκόσμια Κύπελλα στα οποία έλαβε μέρος. Ο Κλόζε εκπροσώπησε τα “πάντσερ” σε τέσσερα Μουντιάλ (2002, 2006, 2010, 2014), καταφέρνοντας να γράψει το όνομά του μια για πάντα με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

Πέντε τέρματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στην Άπω Ανατολή και “Ασημένιο Παπούτσι”, άλλα τόσα τέσσερα χρόνια αργότερα ως οικοδεσπότης στα γερμανικά γήπεδα κατακτώντας το "Χρυσό Παπούτσι" και το 2010 ο “Μίρο” γνώριζε πολύ καλά πως είχε μπροστά του μία τεράστια ευκαιρία να γράψει ιστορία. Καθώς ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία ποδοσφαιριστής που μπορούσε να απειλήσει άμεσα τα 15 γκολ του Βραζιλιάνου Ρονάλντο, που ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ο Κλόζε κυνηγούσε τόσο την ομαδική όσο και την ατομική διάκριση στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής. Ένα γκολ κόντρα στην Αυστραλία, άλλο ένα απέναντι στην Αγγλία και δύο με αντίπαλο την Αργεντινή έφερναν τον Κλόζε μόλις ένα πίσω από το “φαινόμενο”, όμως στον ημιτελικό με τους Ισπανούς δε βρήκε δίχτυα και με τη Γερμανία να μένει εκτός τελικού, ο Γιόακιμ Λεβ δεν του έδωσε ποτέ την ευκαιρία στον μικρό τελικό με την Ουρουγουάη να ισοφαρίσει ή να σπάσει το ρεκόρ του Ρονάλντο σε εκείνη τη διοργάνωση.

Δεν το έβαλε όμως κάτω. Η συχνή του επαφή με το σκοράρισμα και στη Λάτσιο του έδωσε τη δυνατότητα να πάρει μέρος με την εθνική σε ένα ακόμη Μουντιάλ, αυτό του 2014 στη Βραζιλία και ο ίδιος είχε μια τελευταία ευκαιρία, την οποία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη. Στις 21 Ιουνίου 2014 σημείωσε το 2-2 στο παιχνίδι με τη Γκάνα και “έπιασε” επιτέλους τον Ρονάλντο στα 15 γκολ. Είχε ήδη γράψει ιστορία, όμως ζητούσε το κάτι παραπάνω και το πέτυχε στον αλησμόνητο ημιτελικό κόντρα στη Βραζιλία, σκοράροντας το δεύτερο από τα επτά τέρματα των “πάντσερ” στο ντροπιαστικό για τους Βραζιλιάνους 1-7. Αυτό ήταν. Σε εκείνο το ματς ανέβηκε μόνος πρώτος στη λίστα των σκόρερ των Μουντιάλ και στο επόμενο σήκωσε το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ολοκληρώνοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την καριέρα του στην εθνική ομάδα.

     Ο Μίροσλαβ Κλόζε, λίγα δευτερόλεπτα αφότου πέτυχε το ιστορικό 16ο γκολ του σε Μουντιάλ

 

Μια καριέρα γεμάτη γκολ, ρεκόρ και σημαντικούς τίτλους έφτασε λοιπόν και επίσημα στο τέλος της, αφού το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και για τον Μίροσλαβ Κλόζε. Το σημαντικότερό του επίτευγμα όμως, αυτό που θα κρατάει το όνομά του για αρκετά χρόνια ανεξίτηλο στα κιτάπια της ποδοσφαιρικής ιστορίας (ο Τόμας Μίλερ μόνο μπορεί άμεσα να τον απειλήσει), θα μνημονεύεται κάθε φορά που το βλέμμα θα πέφτει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών στα Παγκόσμια Κύπελλα. 

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω