Ένας Άγιαξ βγαλμένος από την εποχή του Κρόιφ
2019-04-17 16:30Του Ανδρέα Λεκάκη
Δύο και πλέον δεκαετίες μετά την τελευταία φορά, ήρθε τώρα μια νέα φουρνιά του Άγιαξ να εντυπωσιάσει τους πάντες στην Ευρώπη και να πραγματοποιήσει μία σπουδαία πορεία στο Champions League. Η τεράστια πρόκριση του «Αίαντα» μέσα στο σπίτι της Γιουβέντους και η είσοδός του στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μετά από 22 χρόνια ήρθε να πιστοποιήσει πως τη φετινή χρονιά γινόμαστε όλοι μάρτυρες της μεγάλης επιστροφής του στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Μιας επιστροφής η οποία έχει γίνει με τον δικό του τρόπο, όπως μόνο ο ίδιος ξέρει να κάνει τόσο καλά.
Ανέκαθεν οι σπουδαίες γενιές που μας παρουσίασε ο Άγιαξ βασίζονταν στην τρομερή δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες του συλλόγου και σε έναν τρόπο παιχνιδιού πιστό στις αρχές του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου», το οποίο πρώτος θεμελίωσε ο Ρίνους Μίχελς από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ακόμη. Ο Μίχελς δημιούργησε την πρώτη μεγάλη ομάδα του «Αίαντα» τη δεκαετία του ’70, εκείνη την τρομερή παρέα του Γιόχαν Κρόιφ η οποία σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της και κατέκτησε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών. Μία άλλη σημαντική φουρνιά για το σύλλογο του Άμστερνταμ ήταν εκείνη των τελών της δεκαετίας του ’80, η οποία κατέκτησε μεταξύ άλλων και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων με τον Κρόιφ προπονητή και πρωταγωνιστές παίκτες όπως ο Φαν Μπάστεν και ο Ράικαρντ. Και φυσικά αυτή της δεκαετίας του ’90, τα «τρομερά μωρά» του Φαν Χάαλ (αδέρφια Ντε Μπουρ, Ράιζιγκερ, Ντάβιντς, Ζέεντορφ, Κλάιφερτ, Όφερμαρς), που βρέθηκαν στην κορυφή της Ευρώπης το 1995 καθώς και σε έναν ακόμη τελικό ένα χρόνο αργότερα ήταν η τελευταία μεγάλη ομάδα του Άγιαξ. Η τελευταία μέχρι την τωρινή.
Αυτό που έχουν καταφέρει οι Ολλανδοί στο φετινό Champions League είναι πραγματικά κάτι απίστευτο. Μετά την τρεις φορές σερί πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, ο Άγιαξ απέκλεισε και τη Γιουβέντους και μάλιστα και αυτήν παίρνοντας τη νίκη μέσα στην έδρα της. Βρίσκεται πλέον στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης ξανά μετά το μακρινό 1997. Τότε είχε βρει μπροστά του τη «Γηραιά Κυρία» η οποία τον απέκλεισε στο δρόμο για τον δεύτερο από τους τρεις σερί τελικούς που έπαιξε εκείνη την περίοδο. Ένα χρόνο νωρίτερα, στη Ρώμη, του είχε στερήσει το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιό του στα πέναλτι. Φέτος ο Άγιαξ πήρε μια άτυπη ρεβάνς από τους «μπιανκονέρι», όμως το πιο σημαντικό είναι άλλο. Είναι ολόκληρη η φετινή πορεία του, η οποία πραγματικά είναι εντυπωσιακή.
Ο αγώνας στο Τορίνο έχει ολοκληρωθεί και ο Άγιαξ προκρίνεται πανηγυρικά στα ημιτελικά του Champions League
Ο «Αίαντας» έγινε η πρώτη ομάδα που φτάνει ως τα ημιτελικά του Champions League έχοντας ξεκινήσει την προσπάθειά της από τον δεύτερο προκριματικό γύρο! Ναι, οι Ολλανδοί μπήκαν στην ευρωπαϊκή μάχη στα τέλη του περασμένου Ιουλίου και απέκλεισαν κατά σειρά Στουρμ Γκρατς, Σταντάρ Λιέγης και Ντιναμό Κιέβου για να φτάσουν ως τους ομίλους. Στη συνέχεια, σε γκρουπ με Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα και ΑΕΚ έμειναν αήττητοι και πέρασαν ως δεύτεροι, κοντράροντας στα ίσια μάλιστα τους Βαυαρούς (1-1 εκτός και 3-3 εντός). Μας έδειξαν δείγματα του τι ήταν ικανοί να κάνουν, πέρασαν για πρώτη φορά μετά το 2006 στα νοκ άουτ, όμως λίγοι τους έδιναν τύχη ακόμη και απέναντι στην προβληματική φέτος Ρεάλ. Κι όμως, τι κι αν έχασαν με 2-1 στην έδρα τους στο πρώτο ματς, ταπείνωσαν τη «βασίλισσα» περνώντας με σκορ 4-1 από το «Μπερναμπέου» και βρέθηκαν στα προημιτελικά ξανά μετά το 2003. Ο Άγιαξ είχε δώσει μια πραγματική ποδοσφαιρική παράσταση στην έδρα των «μερένχες», όμως και τότε οι περισσότεροι απέδωσαν την εικόνα αυτή κυρίως στην κάκιστη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Ρεάλ. Όταν η ομάδα αυτή έβγαλε εκτός και ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τροπαίου, τη Γιουβέντους, παραδίδοντας μάλιστα ξανά μαθήματα ποδοσφαίρου, τότε διαλύθηκε κάθε αμφιβολία. Αυτή η ομάδα του Άγιαξ είναι άξια διάδοχος των προηγούμενων σπουδαίων ομάδων που παρουσίασε ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Άγιαξ μας είχε δώσει μια πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει όταν δύο χρόνια πριν έφτασε ως τον τελικό του Europa League, όμως τότε οι νεαροί του παίκτες ήταν ακόμη «άγουροι» και η ομάδα δεν ήταν ακριβώς η ίδια. Άλλωστε την αμέσως επόμενη σεζόν ήρθε μια μεγάλη απογοήτευση στην Ευρώπη (αποκλεισμός στα προκριματικά τόσο του Champions League όσο και του Europa League). Η φετινή ομάδα είναι πολύ περισσότερο ολοκληρωμένη. Όπως και οι υπόλοιπες σπουδαίες φουρνιές, έτσι και αυτή βασίζεται σε νεαρούς, τρομερά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του συλλόγου. Ο Ντε Λιχτ, ο Ντε Γιονγκ, ο Φαν ντε Μπέεκ, ο Νέρες, ο Μαζράουι, όλοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Το καλοκαίρι πλαισιώθηκαν και από μερικούς έμπειρους παίκτες, όπως ο Μπλιντ και ο φοβερός Τάντιτς που περνά μια περίοδο δεύτερης νιότης (έχει 32 γκολ και 20 ασίστ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις!) και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Σε μια εποχή που δαπανώνται τεράστια ποσά για μεταγραφές, ο φετινός Άγιαξ δείχνει πώς μέσα από σωστό προγραμματισμό, μεγάλη δουλειά στα τμήματα υποδομής και λίγα για τα σημερινά δεδομένα χρήματα μπορεί να έρθει η επιτυχία.
Το εντυπωσιακό με την ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ είναι πως έχει φτάσει ως εδώ παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Οι παίκτες του, «μπολιασμένοι» με τις αρχές του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» τις οποίες παίρνουν από τα πρώτα τους κιόλας χρόνια στις ακαδημίες του συλλόγου, δίνουν σε κάθε ματς πραγματική παράταση. Ο τρόπος με τον οποίο βρίσκονται με κλειστά μάτια στο γήπεδο, αλλάζουν μπαλιές έξω από τη μεγάλη περιοχή, τρέχουν, μαρκάρουν και πιέζουν για να ανακτήσουν τη μπάλα είναι πραγματικά βγαλμένος από τα μεγαλύτερα όνειρα του Ρίνους Μίχελς και του Γιόχαν Κρόιφ, οι δυο τους θα ήταν υπερήφανοι αν μπορούσαν να τους δουν σήμερα. Αρκεί κάποιος να δει τα δύο παιχνίδια της ομάδας σε «Μπερναμπέου» και «Juventus Stadium» για να καταλάβει.
Οι παίκτες του Άγιαξ πανηγυρίζουν την επική πρόκριση που πήραν στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου¨, νικώντας τη Ρεάλ με το μεγαλοπρεπές 1-4
Δυστυχώς, η μοίρα συλλόγων όπως ο Άγιαξ είναι πάντα να χάνουν τα μεγαλύτερα περιουσιακά τους στοιχεία. Συνέβη και στη δεκαετία του ’70, όταν εκείνη η μεγάλη ομάδα ουσιαστικά διαλύθηκε μετά τη φυγή του Κρόιφ για τη Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 1973, στη συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Συνέβη και με την ομάδα του Φαν Χάαλ, η οποία έπεσε «θύμα» του νόμου Μποσμάν και είδε τους μεγάλους παίκτες που ανέδειξε να ενισχύουν διάφορους σπουδαίους συλλόγους. Θα συμβεί και με την τωρινή. Ήδη άλλωστε ο Ντε Γιονγκ έχει συμφωνήσει να συνεχίσει του χρόνου στη Μπαρτσελόνα, ενώ είναι πιθανό να τον ακολουθήσει και ο Ντε Λιχτ. Ο 19χρονος αρχηγός θεωρείται ίσως ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός σε αυτή την ηλικία και είναι δεδομένο πως θα πωληθεί το καλοκαίρι, με τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης να τον έχουν στη λίστα τους. Απλώς στον «Αίαντα» ελπίζουν αυτή τη φορά η «αφαίμαξη» να γίνει σταδιακά, θέλοντας να προλάβουν να χτίσουν επάνω σε ένα συγκεκριμένο κορμό. Ασφαλώς αυτό που προέχει βέβαια είναι η φετινή πορεία.
Που μπορεί να φτάσει ο φετινός Άγιαξ στο Champions League; Στα ημιτελικά θα αντιμετωπίσει μία εκ των Τότεναμ ή Μάντσεστερ Σίτι, ομάδες που στην Ευρώπη έχουν σαφώς πολύ πιο ελαφριά φανέλα. Έχοντας μείνει αήττητος σε δύο ματς κόντρα στη Μπάγερν, έχοντας αποκλείσει Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους και μάλιστα με εμφατικό τρόπο μέσα στις έδρες τους ποιος μπορεί να του απαγορεύσει να ονειρεύεται; Λέτε να ήρθε η ώρα να δούμε ξανά τον «Αίαντα» σε έναν τελικό Champions League μετά από 23 χρόνια; Λέτε να δούμε ξανά, 24 χρόνια μετά την τελευταία φορά, μία νέα σπουδαία «φουρνιά» του να ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης; Αν μη τι άλλο, αυτή η ομάδα έχει δείξει ικανή για τα πάντα.
———
Πίσω