Επιστροφή στα αστέρια (Μέρος Β)

2016-02-21 11:22

Μετά το πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στη μεγάλη επιστροφή του Champions League και στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της φάσης των “16”, έρχεται το δεύτερο μέρος στο οποίο θα αναλύσουμε τις υπόλοιπες τέσσερις σπουδαίες αναμετρήσεις σε αυτόν τον πρώτο νοκ άουτ γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν δύο πολύ μεγάλα ευρωπαϊκά ντέρμπι και δύο μονομαχίες με ξεκάθαρα φαβορί, που όμως αναμένονται εξίσου με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.


 

Γιουβέντους-Μπάγερν (23/2 και 16/3)

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που έγινε γνωστή η κλήρωση της φάσης των “16”, η αναμέτρηση ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Μπάγερν Μονάχου τράβηξε δικαίως τα περισσότερα βλέμματα. Δύο ομάδες με τεράστια ευρωπαϊκή ιστορία και αδιαμφισβήτητες κυριάρχοι στα εγχώρια πρωταθλήματά τους συγκρούονται σε μία τιτανομαχία που υπόσχεται σίγουρα μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές. Η “Μεγάλη Κυρία”, μετά το κάκιστο ξεκίνημά της στη σεζόν, πραγματοποίησε μία τρομερή αντεπίθεση φτάνοντας τις 15 συνεχόμενες νίκες στο ιταλικό πρωτάθλημα και πατώντας για πρώτη φορά φέτος κορυφή μετά τη μεγάλη νίκη επί της Νάπολι την περασμένη εβδομάδα, όμως το σερί των “μπιανκονέρι” τερματίστηκε με τη “λευκή” ισοπαλία που παραχώρησαν κόντρα στη Μπολόνια στο τελευταίο ματς πριν την πρώτη αναμέτρηση με τη Μπάγερν. Στοχεύοντας για ακόμη μία χρονιά στο νταμπλ και στο πέμπτο συνεχόμενο σκουντέτο, η φιναλίστ του περσινού Champions League έχει μπροστά της την τεράστια πρόκληση να αποκλείσει ένα από τα φαβορί-και-της φετινής διοργάνωσης και να επαναλάβει την περσινή εκπληκτική της πορεία. Από την άλλη οι Βαυαροί, γνωρίζουν πολύ καλά, μέσω και των εξαιρετικών εμφανίσεών τους μέσα στη χρονιά, πως είναι μία από τις ομάδες με τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν ως τον τερματισμό. Άλλωστε στη Γερμανία έχουν σχεδόν εξασφαλισμένο ένα ακόμη πρωτάθλημα, το οποίο αν το κατακτήσουν θα είναι ιστορικό αφού θα γίνουν η πρώτη ομάδα που το κερδίζει τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, με το βαρύτιμο τρόπαιο του Champions League να αποτελεί όμως το μεγαλύτερο στοίχημα για τον Πεπ Γκουαρντιόλα, στην τελευταία του χρονιά στο τιμόνι της Μπάγερν, ειδικά μετά τους ταπεινωτικούς αποκλεισμούς του από Ρεάλ και Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά τα δύο τελευταία χρόνια.

Τι έκαναν στους ομίλους: Σε αντίθεση με την άσχημη πορεία της εκείνη την περίοδο στην Ιταλία, στο Champions League η Γιουβέντους τα πήγαινε εξαιρετικά, μετρώντας τρεις νίκες (επικρατώντας μέσα-έξω της Μάντσεστερ Σίτι) και δύο ισοπαλίες στα πρώτα πέντε παιχνίδια του ομίλου της. Η ήττα που γνώρισε όμως στο τελευταίο ματς από τη Σεβίλλη στην Ισπανία αποδείχθηκε καθοριστική, αφού εξαιτίας αυτής οι “μπιανκονέρι” κατάφεραν να βγουν δεύτεροι, πίσω από τη Σίτι, την οποία νίκησαν δύο φορές! Από την άλλη, η Μπάγερν δε δυσκολεύθηκε ούτε στο ελάχιστο να πάρει την πρόκριση από τον όμιλό της, στον οποίο συμμετείχε και ο Ολυμπιακός, γνωρίζοντας μόλις μία ήττα από την Άρσεναλ στο “Emirates” και επικρατώντας σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια της.

Τι μας θυμίζει: Είναι 8 Δεκεμβρίου 2009 και για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων εκείνου του Champions League η Γιουβέντους υποδέχεται τη Μπάγερν παίζοντας για δύο αποτελέσματα έτσι ώστε να εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση, με τους Βαυαρούς να θέλουν μόνο νίκη για να περάσουν εκείνοι εις βάρος της “Γιούβε”. Τι κι αν ο Τρεζεγκέ ανοίγει το σκορ σκορπώντας ενθουσιασμό στους φίλους της “Κυρίας”, η Μπάγερν θα κάνει μία πολύ μεγάλη ανατροπή και με γκολ των τερματοφύλακα Μπουτ (με πέναλτι), Όλιτς, Γκόμες και Τίμοστσουκ θα επικρατήσει με το επιβλητικό 1-4 και θα πάρει την πρόκριση, σε μία χρονιά στην οποία έφτασε μέχρι τον τελικό, χάνοντας εν τέλει το τρόπαιο από την Ίντερ του Μουρίνιο. Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί συνολικά έξι φορές για τη φάση των ομίλων, με τη Γιουβέντους να έχει τρεις νίκες, τη Μπάγερν δύο και ένα ματς ισόπαλο, ενώ τη σεζόν 2012-13 συναντήθηκαν στα προημιτελικά του θεσμού, με τους Βαυαρούς να παίρνουν εύκολη πρόκριση με νίκες 2-0 και στα δύο παιχνίδια, στο δρόμο τους για την κατάκτηση του πέμπτου τους Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στο “Γουέμπλεϊ” κόντρα στη Ντόρτμουντ.

Ποιά θα περάσει: Για πολλούς το φαβορί είναι η Μπάγερν, αφού διαθέτει παίκτες με τρομερή ποιότητα που στην καλή τους μέρα μπορούν να διαλύσουν οποιονδήποτε αντίπαλο, έστω κι αν το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί πιο “γήινες” εμφανίσεις. Ποιός όμως μπορεί να ξεγράψει εύκολα μία ομάδα με την αξία και την ιστορία της Γιουβέντους; Οι αναμετρήσεις αναμένονται αμφίρροπες, κι ας γέρνει η πλάστιγγα ελαφρώς προς τη μεριά των Γερμανών.


 

Άρσεναλ-Μπαρτσελόνα (23/2 και 16/3)

Το έτερο πολύ μεγάλο παιχνίδι που περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα είναι φυσικά αυτό ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Μπαρτσελόνα, δύο ομάδες οι οποίες έχουν αρκετή παράδοση τα τελευταία χρόνια στην κορυφαία διοργάνωση. Οι “κανονιέρηδες” του Αρσέν Βενγκέρ έχουν ως μεγάλο τους στόχο φέτος την κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια και εκείνο το ιστορικό αήττητο πρωτάθλημα του 2004 (η νίκη τους επί της Λέστερ τους έβαλε ξανά για τα καλά στο κόλπο του τίτλου), όμως δεν παύουν να επιζητούν διαρκώς και την ευρωπαϊκή διάκριση κι ας τρέχουν το αρνητικό σερί των πέντε συνεχόμενων αποκλεισμών στη φάση των “16”. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα του βορείου Λονδίνου συνήθως τα... θαλασσώνει στους ομίλους, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να κληρώνεται με πανίσχυρες ομάδες και να αποχαιρετά νωρίς (Μπαρτσελόνα, Μπάγερν) ενώ φέτος η τύχη της γύρισε την πλάτη για ακόμη μία φορά, αφού έφερε στο δρόμο της ξανά τους “μπλαουγκράνα”. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην καλύτερή της φάση αυτή τη στιγμή, παίζει κατά γενική ομολογία το καλύτερο ποδόσφαιρο, με την γνωστή τριάδα μπροστά να μη σταματάει να σκοράρει. Προέρχεται από μία χρονιά στην οποία κατέκτησε τα πάντα και βρίσκεται και φέτος στον σωστό δρόμο για να επαναλάβει την περσινή επιτυχία (πρώτη με διαφορά στην Ισπανία, στον τελικό του Κυπέλλου, ενώ έχει ήδη κατακτήσει ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και Μουντιάλ Συλλόγων), έχοντας μπροστά της την τεράστια πρόκληση να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Champions League που κατακτά το τρόπαιο δύο συναπτά έτη.

Τι έκαναν στους ομίλους: Η Άρσεναλ έκανε το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα με δύο ήττες στα πρώτα δύο ματς (σε Ζάγκρεμπ από Ντιναμό και σε Λονδίνο από Ολυμπιακό), στη συνέχεια όμως πέρασε στην αντεπίθεση και παρά τον διασυρμό της στο Μόναχο από τη Μπάγερν με 5-1, νίκησε τους Βαυαρούς στην έδρα της και φυσικά στο τελευταίο και καθοριστικό παιχνίδι πήρε τη νίκη με 3-0 επί του Ολυμπιακού στο “Καραϊσκάκη”, σε ένα ματς που χρειαζόταν μόνο νίκη με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά για να περάσει, όπως και έγινε. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα έκανε για ακόμη μία χρονιά έναν υγιεινό περίπατο στους ομίλους και τερμάτισε άνετα πρώτη, με μόνες της απώλειες τις δύο ισοπαλίες στις έδρες των Ρόμα και Λεβερκούζεν.

Τι μας θυμίζει: Μπαρτσελόνα και Άρσεναλ μας χάρισαν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες τελικούς, πριν από δέκα χρόνια στο Παρίσι, με τους “κανονιέρηδες”, που έπαιζαν και με δέκα παίκτες από το 18' (!) εξαιτίας της αποβολής του τερματοφύλακα Λέμαν, να ανοίγουν το σκορ με τον Σολ Κάμπελ και τον Σουηδό επιθετικό Χένρικ Λάρσον να μπαίνει στο παιχνίδι και να τα αλλάζει όλα, έχοντας συμμετοχή και στα δύο γκολ που σημείωσαν οι Ετό και Μπελέτι, για να χαρίσουν στη “Μπάρτσα” το δεύτερό της Κύπελλο Πρωταθλητριών και πρώτο από τα τέσσερα που θα κατακτούσε μέσα στη “χρυσή” για αυτήν δεκαετία που θα ακολουθούσε. Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί και παλαιότερα στους ομίλους της σεζόν 1999-00, ενώ πριν από τη φετινή χρονιά έχουν αναμετρηθεί άλλες δύο φορές σε νοκ άουτ φάση, στα προημιτελικά το 2010 και στους “16” ένα χρόνο μετά, με τη Μπαρτσελόνα να προκρίνεται και στις δύο περιπτώσεις.

Ποιά θα περάσει: Η λογική λέει πως θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, βλέποντας δηλαδή τη Μπαρτσελόνα να παίρνει για ακόμη μία φορά εύκολα ή δύσκολα την πρόκριση εις βάρος της Άρσεναλ και τους “κανονιέρηδες” να αποχαιρετούν ξανά από πολύ νωρίς τη διοργάνωση.


 

Αϊντχόβεν-Ατλέτικο Μαδρίτης (24/2 και 15/3)

Το 2005, διαθέτοντας μία εξαιρετική ομάδα με παίκτες όπως οι Γκόμες, Άλεξ, Παρκ και Φαν Μπόμελ, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League, μένοντας έξω από τη Μίλαν. Ένα χρόνο μετά πέρασε και πάλι στα νοκ άουτ αλλά έμεινε εκτός στους “16” από τη Λιόν, ενώ και το 2007 σταμάτησε στα προημιτελικά ελέω Λίβερπουλ. Έκτοτε, η Αϊντχόβεν δεν είχε καταφέρει να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της στην κορυφαία διοργάνωση, μέχρι τη φετινή χρονιά, όταν και προκρίθηκε από έναν δύσκολο όμιλο με Βόλφσμπουργκ, Γιουνάιτεντ και ΤΣΣΚΑ, και το νεανικό και ταλαντούχο σύνολο του Φιλίπ Κοκού θέλει να δείξει πως είναι ικανό για ακόμη μία έκπληξη. Απέναντί του η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, η οποία είναι και το ξεκάθαρο φαβορί σε αυτό το ζευγάρωμα. Οι “ροχιμπλάνκος” έχουν κατακτήσει τα πάντα με τον Αργεντινό τεχνικό στο τιμόνι τα τελευταία χρόνια, όμως σε κάθε παιχνίδι παρουσιάζονται το ίδιο διψασμένοι για διάκριση, θέλοντας φέτος να επαναλάβουν την προ διετίας χρονιά τους στο Champions League, όταν και έφτασαν μία ανάσα από το να κατακτήσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο.

Τι έκαναν στους ομίλους: Εκμεταλλευόμενη στο έπακρο την έδρα της (3 στα 3), η PSV προκρίθηκε ως δεύτερη σε έναν όμιλο όπου τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική, αφήνωντας πίσω της τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Ατλέτικο, από την άλλη, κατέκτησε την πρώτη θέση, επικρατώντας της Μπενφίκα με 2-1 μέσα στο “Ντα Λουζ”, στο τελευταίο και καθοριστικό παιχνίδι του ομίλου.

Τι μας θυμίζει: Μόνο δύο φορές έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν οι δύο ομάδες, κι αυτές στη φάση των ομίλων της σεζόν 2008-09, με την Ατλέτικο να επικρατεί και στα δύο παιχνίδια με 3-0 εκτός και 2-1 εντός.

Ποιά θα περάσει: Όσο ταλέντο και να διαθέτει η πρωταθλήτρια Ολλανδίας, δεν παύει να είναι το αουτσάιντερ απέναντι στη σκληροτράχηλη και κυνική Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε.


 

Ντιναμό Κιέβου-Μάντσεστερ Σίτι (24/2 και 15/3)

Ευρισκόμενη σε νοκ άουτ φάση Champions League για πρώτη φορά μετά από το 1999 και την παρουσία της στα ημιτελικά εκείνης της χρονιάς, στο “κύκνειο άσμα” του μεγάλου Βαλερί Λομπανόφσκι και στην ανατολή του άστρου του Αντρέι Σεφτσένκο, η άλλοτε κραταιά δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Ντιναμό Κιέβου, δίνει και πάλι δυνατά το παρόν στην κορυφαία διοργάνωση. Με προπονητή πλέον τον πρώην χαρισματικό της επιθετικό, Σεργκέι Ρεμπρόφ, που είχε συνθέσει ένα τρομερό δίδυμο με τον Σεφτσένκο τη δεκαετία του '90, η πρωταθλήτρια Ουκρανίας θέλει να διαγράψει για ακόμη μία χρονιά μία αξιοσημείωτη πορεία, μετά την περσινή της παρουσία στα προημιτελικά του Europa League. Το εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά της όμως στη φάση των “16” είναι αρκετά υψηλό, αφού η Μάντσεστερ Σίτι βλέπει το ζευγάρωμά της με τους Ουκρανούς ως τη μεγάλη της ευκαιρία να κάνει το βήμα παραπάνω στη διοργάνωση. Όπως γράψαμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος και για την Παρί Σεν Ζερμέν, έτσι και στη Σίτι οι σεΐχηδες επενδυτές θέλουν να δουν τον πακτωλό χρημάτων που έχουν ξοδέψει τα τελευταία χρόνια να πιάνει τόπο και στην Ευρώπη. Τα δύο τελευταία χρόνια, και ενώ πιο πίσω η συγκομιδή τους στην Ευρώπη ήταν κάτι παραπάνω από φτωχή, οι “πολίτες” σταμάτησαν στους “16” του θεσμού, αφού βρήκαν και τις δύο φορές μπροστά τους τη Μπαρτσελόνα. Τώρα όμως πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να πρωταγωνιστήσουν και οι μάχες με τη Ντιναμό θα είναι το πρώτο τεστ για να δούμε αν και πόσο μακριά μπορεί να πάει η Σίτι στη φετινή διοργάνωση.

Τι έκαναν στους ομίλους: Σε έναν όμιλο όπου τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική, η Ντιναμό έκανε το καθήκον της νικώντας την αδύναμη Μακάμπι Τελ Αβίβ και αφήνωντας Τσέλσι και Πόρτο να κονταροχτυπηθούν για την πρώτη θέση, προκρίθηκε ως δεύτερη με 11 βαθμούς και με μόλις μια ήττα, από τους “μπλε” στο Λονδίνο. Η Μάντσεστερ Σίτι, σε έναν δύσκολο όμιλο, μπορεί να έχασε δύο φορές από τη βασική αντίπαλό της για την πρώτη θέση, Γιουβέντους, όμως εκμεταλλεύτηκε την ήττα της “Κυρίας” από τη Σεβίλλη στην τελευταία στροφή και πέρασε αυτή ως πρώτη, εξασφαλίζοντας μια πιο εύκολη κλήρωση, την ώρα που οι Ιταλοί έπεσαν πάνω στη Μπάγερν.

Τι μας θυμίζει: Τη μία και μοναδική φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν στους “16” του Europa League της σεζόν 2010-11, όταν και η Ντιναμό Κιέβου πήρε την πρόκριση απέναντι στην αγγλική ομάδα, νικώντας την με 2-0 στο πρώτο ματς στην Ουκρανία και γνωρίζοντας ανώδυνη ήττα στο “Etihad” με 1-0.

Ποιά θα περάσει: Η ποιότητα και οι λύσεις που διαθέτει το ρόστερ της Σίτι ασφαλώς δε συγκρίνεται με αυτό της Ντιναμό και η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι, λίγους μήνες πριν ο Χιλιανός τεχνικός παραδώσει τη σκυτάλη στον Πεπ Γκουαρντιόλα, έχει μπροστά της μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί στα προημιτελικά. Αν δεν τα καταφέρει θα μιλάμε για παταγώδη αποτυχία.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω