Europa και Conference League: Τέσσερις φιναλίστ μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της σύγχρονης ιστορίας τους

2022-05-07 14:34

 

Η εβδομάδα που πέρασε μας έκανε γνωστά τα ζευγάρια των τελικών των τριών πλέον ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Champions League, Europa League και Europa Conference League), με τις έξι φιναλίστ να έχουν ραντεβού με την ιστορία σε Παρίσι, Σεβίλλη και Τίρανα. Κι αν για τις Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ που συγκρούονται στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης μόνο ασυνήθιστο δεν είναι να διεκδικούν σημαντικά τρόπαια (θα αναφερθούμε σε αυτές σε επόμενο κείμενο), για τις υπόλοιπες τέσσερις η συμμετοχή σε έναν ευρωπαϊκό τελικό αποτελεί κάτι ξεχωριστό, μια πρόκληση τεράστια στην οποία θέλουν να ανταπεξέλθουν για να γραφτεί η φετινή σεζόν με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας τους. Πάμε να δούμε ορισμένα πράγματα για κάθε ομάδα αναλυτικά.

 

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία πέταξε έξω Ρεάλ Μπέτις, Γουέστ Χαμ και φυσικά τη Μπαρτσελόνα με την επιβλητική εμφάνιση και νίκη στο “Καμπ Νου” και τους οπαδούς της να κάνουν... κατάληψη στις εξέδρες της ιστορικής έδρας των “μπλαουγκράνα”, είναι στον τελικό του Europa League διεκδικώντας ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από 42 ολόκληρα χρόνια! Τελευταία φορά που βρέθηκε σε τέτοια θέση ήταν στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1980, στον γερμανικό “εμφύλιο” κόντρα στη Γκλάντμπαχ, τότε που οι “αετοί” είχαν φτάσει μάλιστα στη μοναδική ευρωπαϊκή τους επιτυχία χάρη στα εκτός έδρας γκολ (3-2 ήττα εκτός, 1-0 νίκη εντός). Βεβαίως μην ξεχνάμε πως η Άιντραχτ το μακρινό 1960 είχε πάρει μέρος στον πιο θεαματικό τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (και αυτόν με τα περισσότερα τέρματα), όταν είχε ηττηθεί στη Γλασκώβη από τη Ρεάλ του Ντι Στέφανο και του Πούσκας με 7-3. Η ομάδα της Φρανκφούρτης, που έφτασε φέτος στον τελικό περνώντας με νίκη από όλες τις έδρες στα νοκ άουτ, ζει πολύ σημαντικές στιγμές τα τελευταία χρόνια. Μια δεκαετία μετά τον υποβιβασμό της και την άμεση επιστροφή της στη Bundesliga, η Άιντραχτ πήρε το Κύπελλο Γερμανίας το 2018, έφτασε ως τα ημιτελικά του Europa ένα χρόνο αργότερα και πλέον έκανε το βήμα παραπάνω ευρισκόμενη ένα ματς μακριά από ευρωπαϊκό κύπελλο.

 

  Οι παίκτες της Άιντραχτ πανηγυρίζουν μαζί με τους απίστευτους οπαδούς τους τη μεγαλειώδη πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα μέσα στο "Καμπ Νου"

 

Αντίπαλός της στον τελικό θα είναι οι τρομεροί Ρέιντζερς, οι οποίοι με τα κατορθώματά τους την τελευταία διετία έχουν δείξει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως επέστρεψαν για τα καλά στο προσκήνιο. Η πιο επιτυχημένη ομάδα της Σκωτίας και ο σύλλογος με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη πέρασε πολύ δύσκολα, με τον υποβιβασμό στην τέταρτη κατηγορία λόγω οικονομικών προβλημάτων το 2012, όμως όλα αυτά πλέον ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Πέρσι, με τον Στίβεν Τζέραρντ στο τιμόνι, οι Ρέιντζερς κατέκτησαν την Premiership Σκωτίας για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και μάλιστα αήττητοι, ενώ φέτος φτάνουν σε ευρωπαϊκό τελικό 14 χρόνια μετά την τελευταία φορά! Ήταν και πάλι η ίδια διοργάνωση το 2008 (τότε ακόμη Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), όταν στον τελικό της οι Ρέιντζερς είχαν αντιμετωπίσει στην έδρα της Σίτι στο Μάντσεστερ τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, έχοντας ηττηθεί. Βεβαίως οι Ρέιντζερς έχουν στην τροπαιοθήκη τους ένα Κύπελλο Κυπελλούχων (1971), ενώ έχουν φτάσει άλλες δύο φορές στον τελικό αυτής της διοργάνωσης τη δεκαετία του '60. Για μια ομάδα όμως που πέρασε όλες αυτές τις δυσκολίες, καταλαβαίνετε πως αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία η φετινή πορεία ως τον τελικό του Europa και η προοπτική κατάκτησης ευρωπαϊκού τροπαίου μετά από 50 και πλέον χρόνια, σε μια σεζόν μάλιστα όπου άλλαξε και προπονητή και τη θέση του Τζέραρντ πήρε ο Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ, παλιός παίκτης της ομάδας και πρωταθλητής Ευρώπης με τη Μπαρτσελόνα το 2006. Στον τελικό οι “Τζερς” θα βρουν και πάλι γερμανική ομάδα μπροστά τους, κάτι που δεν φαίνεται να τους... ενοχλεί, δεδομένου ότι έχουν ήδη αποκλείσει Ντόρτμουντ και Λειψία στην πορεία τους προς τη Σεβίλλη.

 

 Οι... "Power Rangers" έχουν εντυπωσιάσει με τη φετινή πορεία τους στο Europa, αποκλείοντας με ανατροπή στη ρεβάνς μετά τη Μπράγκα και τη Λειψία

 

Περνώντας στο Conference League, η πρόκριση της Ρόμα επί της Λέστερ σήμαινε πως οι Ρωμαίοι θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια μπροστά στην ευκαιρία να κατακτήσουν ευρωπαϊκό τρόπαιο. Στην ιστορία τους, οι “τζιαλορόσι” μόλις σε άλλες δύο περιπτώσεις έχουν φτάσει κοντά. Η πρώτη ήταν το 1984, όταν και ως γηπεδούχοι μάλιστα στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών που φιλοξενήθηκε στο “Ολίμπικο” της Ρώμης ηττήθηκαν στα πέναλτι από τη Λίβερπουλ (στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης που κρίθηκε στα πέναλτι) και η δεύτερη ήταν το 1991, σε εκείνους τους διπλούς ιταλικούς τελικούς με αντίπαλο την Ίντερ, όταν οι “νερατζούρι” επικράτησαν με συνολικό σκορ 2-1 και πήραν το τρόπαιο. Για μία Ρόμα που έχει να κατακτήσει οποιαδήποτε διάκριση από το Κύπελλο Ιταλίας του 2008, καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντική υπόθεση είναι για το σύλλογο η πρόκριση στον τελικό της νεοσύστατης αυτής διοργάνωσης, με όλα τα φώτα να πέφτουν-και δικαίως-στον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο “Special One”, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια πανηγύρισε την πρόκριση επί της Λέστερ σε μια από τις πιο έντονες στιγμές αυτής της σεζόν, έψαχνε ένα restart στην καριέρα του αναλαμβάνοντας το περασμένο καλοκαίρι τη Ρόμα και απαντά με τον καλύτερο τρόπο στους επικριτές του καθώς ήδη έχει γράψει ιστορία αφού έγινε ο πρώτος προπονητής στα χρονικά που φτάνει σε ευρωπαϊκό τελικό με τέσσερις διαφορετικές ομάδες. Τώρα, θα προσπαθήσει να γίνει και ο πρώτος που θα έχει στο παλμαρέ του και τους τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους (έχει ήδη δύο Champions League με Πόρτο και Ίντερ και δύο Europa League με Πόρτο και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) τη βραδιά της 25ης Μαΐου στα Τίρανα, βραδιά που ενδέχεται να αποδειχθεί ιστορική για τον ίδιο αλλά και τη Ρόμα.

 

 Συναισθηματικά φορτισμένος, ο Ζοσέ Μουρίνιο πανηγυρίζει την πρόκριση της Ρόμα σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από 31 χρόνια

 

Τέλος, θέση σε ευρωπαϊκό τελικό έκλεισε φέτος και η Φέγενορντ μετά την πρόκρισή της επί της Μαρσέιγ στα ημιτελικά του Conference. Έτσι η ομάδα του Ρότερνταμ, ακριβώς 20 χρόνια μετά και τον συναρπαστικό τελικό απέναντι στη Ντόρτμουντ για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ που έγινε στην έδρα της (Ντε Κάιπ) και τον κέρδισε με 3-2, θα διεκδικήσει ξανά ευρωπαϊκή κορυφή. Η ιστορία της Φέγενορντ τα τελευταία χρόνια είναι κι αυτή μια ιστορία μεγάλης επιστροφής, αφού ο σύλλογος πέρασε από δύσκολα μονοπάτια. Μόλις το 2010, μια ήττα με 10-0 από την Αϊντχόβεν έγραψε μια μαύρη σελίδα για την ομάδα, η οποία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού από χρέη και οικονομικά προβλήματα, όμως ανέκαμψε, πήρε πρωτάθλημα το 2017 μετά από 18 χρόνια χωρίς να το περιμένει κανείς και τώρα βρίσκεται στον τελικό μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Φυσικά, ο σύλλογος του μεγαλύτερου λιμανιού της Ευρώπης έχει τη δική του παράδοση σε διεθνές επίπεδο, αφού έχει κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1970 (για να δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει η κυριαρχία των Ολλανδών στην Ευρώπη αφού αμέσως μετά ακολούθησαν τα τρία συνεχόμενα Κύπελλα του Άγιαξ) καθώς και το Διηπειρωτικό την ίδια χρονιά, ενώ έχει κερδίσει και δύο Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, το 1974 και το 2002. Ο άνθρωπος που συνδέει μάλιστα τον τελευταίο ευρωπαϊκό τελικό με το σήμερα δεν είναι άλλος από τον σπουδαίο Ρόμπιν Φαν Πέρσι, τον “θρύλο” του συλλόγου ο οποίος μόλις στα 17 του χρόνια ήταν βασικό στέλεχος εκείνης της ομάδας που είχε πάρει το ΟΥΕΦΑ απέναντι στη Ντόρτμουντ και πλέον είναι μέρος του σταφ του προπονητή Αρν Σλοτ, που με τη σειρά του έχει παρουσιάσει φέτος μια εξαιρετική ομάδα, έτοιμη για την πιο σημαντική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της.

 

 Έχοντας κλέψει τις εντυπώσεις, η Φέγενορντ θα διεκδικήσει και πάλι μετά από 20 χρόνια ευρωπαϊκή κούπα

 

Τέσσερις ομάδες, τέσσερις φιναλίστ ευρωπαϊκών διοργανώσεων που πιθανότατα πολλοί δεν περίμεναν να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου και όμως τα κατάφεραν, έχοντας μπροστά τους πλέον την ευκαιρία να κάνουν αυτή τη χρονιά να μνημονεύεται για πάντα στα κιτάπια τους.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω