Γερμανία-Αγγλία, μια κόντρα που έχει τα πάντα

2022-06-07 17:36

 

Οι κόντρες της Γερμανίας με την Αγγλία, που απόψε (7/6, 21:45) τα λένε ξανά αυτή τη φορά για το Nations League, μας έχουν χαρίσει μερικές από τις πιο συναρπαστικές στιγμές στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Γκολ-φαντάσματα, ανατροπές, “κατάρες” των πέναλτι και άλλα πολλά συνθέτουν τον καμβά των σημαντικότερων αναμετρήσεων ανάμεσα σε αυτές τις δύο ομάδες και θα τα θυμηθούμε όλα στο παρακάτω αφιέρωμα.

 

1966: Το γκολ-φάντασμα του Χαρστ δίνει στην Αγγλία το μοναδικό Μουντιάλ της ιστορίας της

Στις 30 Ιουλίου 1966, πάνω από ενενήντα χιλιάδες φίλαθλοι βρέθηκαν στο «Γουέμπλεϊ» με την ελπίδα να δουν την Αγγλία να νικά τη Δυτική Γερμανία και να στέφεται για πρώτη φορά πρωταθλήτρια κόσμου. Οι Δυτικογερμανοί «πάγωσαν» όμως τον «ναό του ποδοσφαίρου» όταν ο Χάλερ έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Η Αγγλία απάντησε γρήγορα με κεφαλιά του Χαρστ και οι δυο ομάδες πήγαν με το 1-1 στα αποδυτήρια. Το «Γουέμπλεϊ» έδινε ώθηση στους Άγγλους και ξέσπασε σε ζητωκραυγές στο 78ο λεπτό, όταν ο Μάρτιν Πίτερς σκόραρε παίρνοντας «ριμπάουντ» από ένα σουτ του Χαρστ. Τους Γερμανούς όμως δεν πρέπει ποτέ να τους ξεγράφεις. Ένα λεπτό πριν τη λήξη, ο Βόλφγκανγκ Βέμπερ εκμεταλλεύτηκε μια κόντρα και ισοφάρισε σε 2-2, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

Εκεί η Αγγλία είχε την κυριαρχία και στο 109’ έγινε η φάση που σημάδεψε ολόκληρη τη διοργάνωση. Έπειτα από ένα σουτ του Χαρστ, η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια χτύπησε στο έδαφος, με τον Σοβιετικό επόπτη Τόφικ Μπαχράμοφ να παίρνει τη φάση πάνω του και να κατακυρώνει το γκολ για τους Βρετανούς, θεωρώντας πως η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή του τέρματος. Οι Γερμανοί, εκνευρισμένοι και αποδιοργανωμένοι από αυτή την απόφαση, δέχθηκαν και τέταρτο γκολ στο 119’, με δράστη και πάλι τον Χαρστ, ο οποίος έγινε ο πρώτος και ο μοναδικός μέχρι σήμερα παίκτης που σημειώνει χατ τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με αυτόν τον τρόπο η Αγγλία κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του κόσμου, με τον σπουδαίο αρχηγό της Μπόμπι Μουρ να σηκώνει το τρόπαιο μπροστά στους οπαδούς της. Το τρόπαιο αυτό παραμένει ως σήμερα το μοναδικό που έχει καταφέρει να κερδίσει και όπως είναι φυσικό κατέχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην ιστορία των «τριών λιονταριών».

 

 

1970: Η σπουδαία ανατροπή των Δυτικογερμανών στο Μουντιάλ του Μεξικού

Ένα από τα ωραιότερα ματς προημιτελικών Μουντιάλ έγινε στη Λεόν του Μεξικού το 1970, μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Αγγλίας, σε μια επανάληψη του προ τετραετίας τελικού. Στο σημαντικότερο παιχνίδι τους στη διοργάνωση, οι Άγγλοι είχαν την ατυχία να μη μπορούν να στηριχτούν στον Μπανκς, που υπέφερε από στομαχικές διαταραχές, με τη θέση του κάτω από τα δοκάρια να παίρνει ο σαφώς πιο άπειρος Πίτερ Μπονέτι. Οι πρωταθλητές κόσμου πάντως άνοιξαν το σκορ στο 31’ με τον Μάλερι, πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι στο σκορ και διπλασίασαν τα τέρματά τους στο τέταρτο λεπτό του δευτέρου μέρους με τον Πίτερς. Όλα έδειχναν πως θα κατάφερναν ένα ακόμη πλήγμα στους Γερμανούς, όμως άπαντες κατάλαβαν για μια ακόμη φορά πως δεν πρέπει κανείς να τους θεωρεί τελειωμένους. Ένα εξαιρετικό σουτ του Μπεκενμπάουερ στο 68’ θα αιφνιδιάσει τον Μπονέτι και θα καταλήξει στα δίχτυα, ενώ μόλις οκτώ λεπτά αργότερα ο αρχηγός Ούβε Ζέελερ θα ισοφαρίσει με κεφαλιά, με τον γκολκίπερ της Τσέλσι να μένει θεατής της φάσης. Όπως και ο τελικός του 1966, έτσι και αυτό το παιχνίδι πήγε στην παράταση, όμως αυτή τη φορά νικήτρια θα έφευγε η «νασιονάλμανσαφτ». Στο 108ο λεπτό ο Λερ πήρε μια κεφαλιά από σέντρα του Γκραμπόφσκι, η μπάλα έφτασε στον Γκερντ Μίλερ και αυτός έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα, σκόραρε για το 3-2 και τη μεγάλη ανατροπή των «πάντσερ». Με αυτόν τον τρόπο, η Δυτική Γερμανία πήρε μια άτυπη ρεβάνς για τα όσα έγιναν στον τελικό του «Γουέμπλεϊ», πετώντας εκτός τουρνουά την παγκόσμια πρωταθλήτρια.

 

1990: Η “κατάρα” των Άγγλων στα πέναλτι ξεκινά

Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι κρίθηκε ο ημιτελικός μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Αγγλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας το 1990. Ο Μπρέμε ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ για τα “πάντσερ” στο 60’, όμως το σπουδαίο επιθετικό όπλο των «τριών λιονταριών», ο Γκάρι Λίνεκερ, ισοφάρισε δέκα λεπτά πριν το φινάλε. Οι Γερμανοί αποδείχθηκαν απόλυτα ψύχραιμοι και εύστοχοι στα πέναλτι, όμως δεν ίσχυε το ίδιο και για τους Άγγλους. Στην τέταρτη εκτέλεσή τους, ο Στιούαρτ Πιρς είδε τον Μπόντο Ίλγκνερ να του λέει «όχι», ενώ αφού στη συνέχεια σημάδεψε σωστά και ο Θον, ο Κρις Γουόντλ δεν είχε περιθώριο λάθους. Ο μεσοεπιθετικός της Μαρσέιγ όμως έστειλε τη μπάλα ψηλά, πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Αυτό ήταν. Η Δυτική Γερμανία έβγαινε ζωντανή από τη «ρώσικη ρουλέτα» για τρίτο συνεχόμενο Μουντιάλ, ενώ για την Αγγλία, που σε αυτή τη διοργάνωση έκανε την καλύτερή της πορεία μετά τον θρίαμβο του 1966 φυσικά, η «κατάρα» των πέναλτι μόλις άρχιζε.
 

Στο 98ο λεπτό εκείνης της αναμέτρησης, ο Πολ Γκασκόιν κάνει μια προβολή στο κέντρο του γηπέδου. Ο διαιτητής του δείχνει την κίτρινη κάρτα, που σημαίνει πως σε περίπτωση που η Αγγλία περνούσε στον τελικό εκείνος δε θα είχε δικαίωμα συμμετοχής. Η εικόνα του να δακρύζει στη θέα της κάρτας είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές και συνάμα δραματικές στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, με τον «Γκάζα» να είναι απαρηγόρητος σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα και τους συμπαίκτες του αλλά και τον προπονητή του να προσπαθούν να τον ηρεμήσουν. Τελικά η Αγγλία δεν κατάφερε να βρεθεί στον τελικό, όμως η εικόνα του δακρυσμένου Γκασκόιν, ενός τόσο χαρισματικού ποδοσφαιριστή που όμως νικήθηκε από τα πάθη του, μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό.

 

 

 

1996: Ο εφιάλτης των πέναλτι ζωντανεύει για τους Άγγλους

Με τις μνήμες νωπές ακόμη από τον αποκλεισμό στη διαδικασία των πέναλτι από τους Δυτικογερμανούς έξι χρόνια πριν στο Μουντιάλ της Ιταλίας, οι Άγγλοι τους βρήκαν ξανά μπροστά τους σε ημιτελική φάση, αυτή τη φορά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργάνωσαν οι ίδιοι. Στο κατάμεστο “Γουέμπλεϊ”, η δίψα των “τριών λιονταριών” ώστε να φτάσουν σε έναν τελικό τριάντα χρόνια μετά την τελευταία φορά ήταν τεράστια, όπως και η δίψα για εκδίκηση απέναντι στα “πάντσερ”. Ο αγώνας ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για την Αγγλία, η οποία προηγήθηκε μόλις στο 3ο λεπτό με κεφαλιά του Άλαν Σίρερ, όμως οι -ενωμένοι πλέον- Γερμανοί δεν άργησαν να απαντήσουν και ισοφάρισαν στο 16΄ με δεξί σουτ του Στέφαν Κουντζ. Το ισόπαλο σκορ έμεινε μέχρι το τέλος και το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου οι Άγγλοι είδαν τον εφιάλτη να επιστρέφει. Μετά από δέκα συνεχόμενες εύστοχες εκτελέσεις και από τις δυο ομάδες, μοιραίος στάθηκε ο νυν προπονητής της εθνικής Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος είδε το χτύπημά του να αποκρούεται από τον Κέπκε. Ο Αντρέας Μέλερ στη συνέχεια δε λάθεψε, οι Γερμανοί πέρασαν στον τελικό όπου έμελλε να κατακτήσουν το τρόπαιο απέναντι στους Τσέχους και το όνειρο της Αγγλίας να κερδίσει ξανά ένα μεγάλο τρόπαιο στο σπίτι της μετά από τρεις δεκαετίες έσβησε.

 

2001: Η Αγγλία διασύρει τους Γερμανούς στο Μόναχο

Λίγο πριν το φινάλε των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, Γερμανία και Αγγλία αναμετρήθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, με τα “πάντσερ” να έχουν ασφαλώς τον πρώτο λόγο για την απευθείας πρόκριση, ευρισκόμενα στην πρώτη θέση με έξι βαθμούς διαφορά από τα “τρία λιοντάρια” που είχαν βέβαια ματς λιγότερο. Πριν τη σέντρα, ελάχιστοι πίστευαν πως η ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον μπορεί να φτάσει σε κάποια σπουδαία επιτυχία, με τη Γερμανία άλλωστε να μην είχε ηττηθεί ποτέ στην έδρα της σε προκριματικά Μουντιάλ μέχρι τότε. Κι όμως, παρά το γεγονός πως οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Γιάνκερ, οι Άγγλοι μετέτρεψαν το ματς σε ένα τεράστιο για αυτούς πάρτι. Με τον Μάικλ Όουεν σε τρομερή βραδιά να πετυχαίνει χατ τρικ, τους Τζέραρντ και Χέσκι να βάζουν κι εκείνοι το όνομά τους στον πίνακα των σκόρερ και τον Όλιβερ Καν να πραγματοποιεί ίσως τη χειρότερή του εμφάνιση κάτω από τα γκολπόστ της “νασιονάλμανσαφτ”, η Αγγλία θα φύγει με το εκκωφαντικό 1-5 από τη Βαυαρία, σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα της ιστορίας της. 

 

 

Αργότερα, θα πάρει και το απευθείας εισιτήριο για την Άπω Ανατολή, έπειτα από το ισόπαλο 2-2 με την εθνική μας ομάδα, με εκείνο το διάσημο φάουλ του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο τελευταίο λεπτό, στέλνοντας τη Γερμανία στα μπαράζ. Στο Μουντιάλ ωστόσο οι Άγγλοι θα χαιρετήσουν από τα προημιτελικά, ενώ οι Γερμανοί θα φτάσουν ως το τέλος του δρόμου έστω κι αν δεν θα καταφέρουν να κατακτήσουν το τρόπαιο απέναντι στη Βραζιλία, με τον Καν να παίρνει το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της διοργάνωσης, σε μια απόδειξη για το πόσο εύκολα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο.

 

2010: Η “τεσσάρα” των Γερμανών στη Νότιο Αφρική και το γκολ του Λάμπαρντ που δε μέτρησε ποτέ

Μετά την επικράτησή τους στον τελικό του 1966, οι Άγγλοι είχαν μόνο κακές αναμνήσεις από τους Γερμανούς και εξαίρεση δεν αποτέλεσε ούτε το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Με ένα γκολ του Κλόζε στο 20’ κι άλλο ένα του Ποντόλσκι στο 32’, τα «πάντσερ» μπήκαν μπροστά στο σκορ με 2-0, όμως στο 37ο λεπτό ο Μάθιου Άπσον θα πάρει μια κεφαλιά από γέμισμα του Τζέραρντ στην περιοχή και θα μειώσει για την Αγγλία. Λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου η ομάδα του Καπέλο θα μπορούσε να έχει επιστρέψει στο σκορ, όμως επόπτης και διαιτητής αρνήθηκαν ένα πεντακάθαρο γκολ στον Φρανκ Λάμπαρντ. Ο άσος της Τσέλσι «κρέμασε» τον Νόιερ με προσπάθειά του έξω από την περιοχή, η μπάλα βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια πέρασε εμφανέστατα τη γραμμή, όμως ο Ουρουγουανός ρέφερι Χόρχε Λαριόντα δεν έδειξε ποτέ σέντρα. Ήταν μια φάση που σαφώς επηρέασε την εξέλιξη του αγώνα και στο δεύτερο ημίχρονο η Γερμανία βρήκε άλλα δυο γκολ με τον Τόμας Μίλερ για το τελικό 4-1, μετατρέποντας τη νίκη της σε θρίαμβο. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως αυτή ήταν η άτυπη ρεβάνς των Γερμανών για εκείνο το γκολ του Χαρστ στον τελικό του 1966.

 



2021: Η εκδίκηση των Άγγλων

Από την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1966 και μετά, η Γερμανία πάντα πλήγωνε την Αγγλία στα τελικά των μεγάλων διοργανώσεων, όμως στο Euro του περασμένου καλοκαιριού τα “τρία λιοντάρια” έβαλαν τέλος σε αυτή την κακή παράδοση. Οι δυο τους συναντήθηκαν νωρίς, μόλις στη φάση των “16”, αφού ναι μεν η Αγγλία πήρε την πρώτη θέση στον όμιλό της, όμως τα “πάντσερ” χρειάστηκε να ισοφαρίσουν στο φινάλε την Ουγγαρία για να προκριθούν τελικά ως δεύτερα. Με τον αγώνα να διεξάγεται στο “Γουέμπλεϊ”, η ομάδα του Σάουθγκεϊτ είχε μπροστά της την ευκαιρία να ξορκίσει τα “φαντάσματα” του 1996 αλλά και των προηγούμενων μεγάλων ραντεβού και τα κατάφερε. Ένα γκολ του Στέρλινγκ στο 75' και άλλο ένα του Κέιν έντεκα λεπτά αργότερα κλείδωσαν τη σπουδαία νίκη-πρόκριση για την Αγγλία, με τους Γερμανούς να χάνουν ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Μίλερ όταν το σκορ ήταν ακόμη στο 1-0. Η “νασιονάλμανασαφτ” αποχώρησε νωρίς από δεύτερη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση (είχε αποκλειστεί στους ομίλους ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018), ενώ η Αγγλία έφτασε μέχρι τον τελικό, όπου έχασε στα πέναλτι από τους Ιταλούς μια ιστορική ευκαιρία να κατακτήσει ξανά ένα τρόπαιο μπροστά μάλιστα στο κοινό της.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω