Γιουβέντους: Επόμενη στάση, η κορυφή της Ευρώπης

2016-08-04 02:33

Αν υπάρχει κάποια ομάδα που αναμφισβήτητα έχει κλέψει τις εντυπώσεις στο φετινό καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, τότε αυτή είναι η Γιουβέντους. Η “Μεγάλη Κυρία” έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές κινήσεις αυτό το καλοκαίρι, φροντίζοντας να δυναμώσει με τον καλύτερο τρόπο ακόμη περισσότερο την ομάδα της, σε τέτοιο βαθμό που να λογίζεται-εκτός από σχεδόν βέβαιη πρωταθλήτρια Ιταλίας για ακόμη μία χρονιά-ως ένα από τα πολύ δυνατά φαβορί και για την κατάκτηση του επόμενου Champions League.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Γιουβέντους απέκτησε αρχικά ως ελεύθερο τον κατά πολλούς κορυφαίο δεξιό οπισθοφύλακα στον κόσμο, τον Ντάνι Άλβες, συνεχίζοντας μία παράδοση που τη θέλει να επιτυγχάνει εξαιρετικά deal με ελεύθερους ποδοσφαιριστές. Στη συνέχεια έκανε δικό της έναντι 32 εκατομμυρίων ευρώ τον Μιραλέμ Πιάνιτς, έναν από τους κορυφαίους δημιουργικούς μέσους στη Serie A, αποδυναμώνοντας παράλληλα μία από τις κυριότερες ανταγωνίστριές της εντός συνόρων τα τελευταία χρόνια, τη Ρόμα. Δε σταμάτησε φυσικά εκεί, αφού ο Μεντχί Μπενάτια αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Μπάγερν-με προοπτική αγοράς-για να δώσει επιπλέον λύσεις στην άμυνα των “μπιανκονέρι” ενώ οι πρωταθλητές Ιταλίας υπέγραψαν και με τον Μάρκο Πιάτσα, τον Κροάτη νεαρό μεσοεπιθετικό που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στο πρόσφατο Euro και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του. Αυτή ήταν βέβαια και μία επικοινωνιακή κίνηση για τη Γιουβέντους, καθώς τον παίκτη διεκδικούσαν τόσο η Ίντερ όσο και η Μίλαν.

Η μεταγραφή που έκανε περισσότερο αίσθηση όμως ήταν φυσικά αυτή του Γκονσάλο Ιγκουαΐν, με τον Αργεντινό φορ να αφήνει μετά από τρία χρόνια τη Νάπολι και τον ιταλικό Νότο για τη Γιουβέντους και τον “πλούσιο” Βορρά. Η “Κυρία” πλήρωσε τη ρήτρα ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για τον παίκτη στη Νάπολι, κάνοντας τον Ιγκουαΐν όχι απλώς την ακριβότερη μετακίνηση ποδοσφαιριστή στην ιστορία της και στην Ιταλία, αλλά και την τρίτη ακριβότερη παγκοσμίως, σε μία κίνηση που προκάλεσε αίσθηση παντού και έστειλε το δικό της μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Με την απόκτηση του περσινού πρώτου σκόρερ της Serie A (έσπασε με τα 36 του γκολ το ρεκόρ του Νόρνταλ από το 1950), αντικατέστησε με τον ιδανικότερο τρόπο το κενό που άφησε η αποχώρηση του Άλβαρο Μοράτα, ο οποίος επέστρεψε στη Ρεάλ Μαδρίτης μετά από μία επιτυχημένη διετία στο Τορίνο.

    Ο Ιγκουαΐν ποζάρει έξω από τα γραφεία της Γιουβέντους με τη φανέλα της νέας του ομάδας

 

Οι κινήσεις λοιπόν αυτές, σε συνδυασμό με τον ήδη εξαιρετικό κορμό που υπάρχει στην ομάδα σχηματίζουν ένα σύνολο πλήρες σε όλες σχεδόν τις θέσεις. Πληθώρα εξαιρετικών επιλογών στην άμυνα (Ντάνι Άλβες, Λιχστάινερ δεξιά, Εβρά, Άλεξ Σάντρο αριστερά, Κιελίνι, Μπονούτσι, Μπαρτσάλι, Μπενάτια, Ρουγκάνι στο κέντρο) και φυσικά ο θρυλικός Τζίτζι Μπουφόν στο τέρμα, στη μεσαία γραμμή, έστω και χωρίς Πογκμπά (Μαρκίζιο, Κεντίρα, Πιάνιτς, Στουράρο, Λεμινά, Περέιρα, Ασαμόα, Ερνάνες), αλλά και στην επίθεση (Ιγκουαΐν, Ντιμπάλα, Μάντζουκιτς, Πιάτσα, Τζάτζα). Ενδεχομένως βέβαια κάποιοι παίκτες να αποχωρήσουν ή η Γιουβέντους να κάνει ακόμη κάποιες προσθήκες, ειδικά αν οριστικοποιηθεί η μεταγραφή του Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα ψάξει για έναν ακόμη μέσο, όμως είναι κοινή παραδοχή πως η πρωταθλήτρια Ιταλίας διαθέτει εν όψει της νέας σεζόν ένα από τα καλύτερα και πιο πλήρη ρόστερ στην Ευρώπη.

Ένα ρόστερ που δίνει την ευχέρεια στον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να χρησιμοποιήσει διάφορα συστήματα, αφού πέραν του 3-5-2 που η ομάδα είχε μάθει να παίζει επί Κόντε και εφάρμοσε και ο ίδιος ο Αλέγκρι, είναι πολύ πιθανό να δούμε τον 48χρονο τεχνικό να δοκιμάζει τετράδα στην άμυνα, έχοντας τη δυνατότητα να παίξει για παράδειγμα 4-4-2 ή 4-3-3. Αν παρατηρήσει βέβαια κανείς το ρόστερ της Γιουβέντους θα δει πως δεν υπάρχουν σε αυτό “καθαρά” εξτρέμ (ο Κουαδράδο που ήταν ο μόνος τέτοιος πέρυσι επέστρεψε στην Τσέλσι), όμως σε ένα ενδεχόμενο 4-3-3 θα μπορούσαν να παίξουν οι Πιάτσα και Ντιμπάλα στα πλάγια με τον Ιγκουαΐν στην αιχμή του δόρατος. Αυτά είναι βέβαια ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Γιουβέντους στη διάρκεια της χρονιάς.

Οι φετινές μεταγραφικές κινήσεις της Γιουβέντους δείχνουν δίχως αμφιβολία την πρόθεση του κλαμπ να κάνει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη και όπου βήμα παραπάνω βάλτε την κατάκτηση της κούπας με τα “μεγάλα αυτιά”. Άλλωστε, εντός των τειχών δεν υπάρχει αντίπαλος, όπως αποδεικνύουν οι “μπιανκονέρι” συνεχώς εδώ και μία πενταετία, επομένως είναι απόλυτα φυσικό, μιας και ο σύλλογος έχει γιγαντωθεί και πάλι μέσα από τις επιτυχίες των τελευταίων χρόνων, η προσοχή να στρέφεται στο Champions League. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε αυτοί που παραξενεύτηκαν με την κίνηση της Γιουβέντους να δώσει στη Νάπολι τα 90 εκατομμύρια της ρήτρας του Ιγκουαΐν, αφού η “Κυρία” τα τελευταία χρόνια ναι μεν ξόδευε αρκετά, όμως ποτέ δεν είχε δώσει τόσα πολλά χρήματα για έναν και μόνο παίκτη, κάνοντας έξυπνες αγορές με... φυσιολογικά ποσά ή αποκτώντας ποιοτικούς παίκτες ως ελεύθερους.

Η πολυδάπανη μεταγραφή του Αργεντινού επιθετικού εκτόξευσε στα 157,5 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό κόστος για τις φετινές μεταγραφές της “Γιούβε” και ακόμη δεν έχει τελειώσει η μεταγραφική περίοδος. Αυτό το καλοκαίρι η πρωταθλήτρια Ιταλίας έχει ξοδέψει τα περισσότερα χρήματα στα τελευταία χρόνια, πλησιάζοντας το ρεκόρ της το 2001, όταν είχε ξοδέψει περί τα 176 εκατομμύρια ευρώ για να φέρει στο Τορίνο παίκτες όπως οι Μπουφόν, Τιράμ, Νέντβεντ και Μαρσέλο Σάλας. Οι φετινές της κινήσεις και τα ποσά που ξόδεψε ήταν ένα μήνυμα στις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν) αλλά και στις ομάδες των... πετροδόλαρων (Μάντσεστερ Σίτι, Παρί) πως πλέον μπορεί να τις ανταγωνιστεί και οικονομικά.

Οι δυνατές μεταγραφές και το πλούσιο ρόστερ, βέβαια, δε μπορούν από μόνα τους να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή καταξίωση στη Γιουβέντους. Το Champions League είναι μία εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερη διοργάνωση και μπορεί αυτή τη στιγμή η “Κυρία” να έχει τα πολλά κεράσια, όμως θα πρέπει να κρατήσει μικρό καλάθι αν θέλει να πετύχει. Όπως άλλωστε έχει γραφτεί επανειλημμένως και πολύ εύστοχα, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι ένας μαραθώνιος και όχι μια κούρσα 100 μέτρων. Χρειάζεται να συντελέσουν πολλοί παράγοντες για να πετύχεις (φόρμα, φυσική κατάσταση, τύχη, αντοχές) και ειδικά στη Γιουβέντους το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, έχοντας πληγωθεί αμέτρητες φορές σε αυτή, με μόλις δύο κατακτήσεις σε οκτώ συνολικά παρουσίες σε τελικούς. Καμία ομάδα δεν κατοχύρωσε τη μεγάλη κούπα από το καλοκαίρι, όμως ο σχηματισμός της φετινής ομάδας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να χτιστεί ο δρόμος για την ευρωπαϊκή επιτυχία, έτσι ώστε η Γιουβέντους να εδραιώσει ξανά την παρουσία της στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω