Γουέιν Ρούνεϊ: Ένας θρύλος υπό αμφισβήτηση

2017-01-24 00:21

Το εκπληκτικό γκολ του Γουέιν Ρούνεϊ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο τελευταίο παιχνίδι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στη Στόουκ Σίτι, μπορεί να μην ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του, ήταν όμως ένα γκολ που θα μείνει για πάντα γραμμένο στα κιτάπια της ιστορίας των “κόκκινων διαβόλων”.

Με το γκολ αυτό ο 31χρονος επιθετικός έφτασε τα 250 σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ και καμαρώνει πλέον μόνος στην κορυφή της λίστας των μεγαλύτερων σκόρερ στην ιστορία του αγγλικού συλλόγου. Ο Ρούνεϊ άφησε πλέον δεύτερο τον μεγάλο θρύλο της ομάδας, σερ Μπόμπι Τσάρλτον, τα γκολ του οποίου (249) είχε ισοφαρίσει στο προ λίγων ημερών παιχνίδι Κυπέλλου με τη Ρέντινγκ.

Με αυτό του το ιστορικό κατόρθωμα, ο Άγγλος φορ έχει περάσει πλέον και τυπικά στη σφαίρα των ποδοσφαιριστών-μύθων που πέρασαν από το “Ολντ Τράφορντ”. Αυτή είναι η αλήθεια, παρότι για πολλούς είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσουν, εξαιτίας της μεγάλης αμφισβήτησης που υπάρχει στο πρόσωπό του τα τελευταία χρόνια.

Ο Ρούνεϊ έχει ακούσει πολλά στις τελευταίες αγωνιστικές περιόδους, τα περισσότερα όχι άδικα. Στην ηλικία πλέον των 31 ετών, είναι βέβαιο πως δεν είναι ο ίδιος παίκτης που ήταν στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Δε διαθέτει πλέον εκείνο το τρομερό ξεπέταγμα και την εκπληκτική ταχύτητα που τον χαρακτήριζαν στο ξεκίνημά του, είναι φανερό πως δε μπορεί πια να παίζει στα άκρα της επίθεσης, βγάζει συνεχώς τραυματισμούς, ενώ και οι επιδόσεις του στο σκοράρισμα φθίνουν σεζόν με τη σεζόν. Ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ μπαίνει πλέον στα περισσότερα παιχνίδια ως αλλαγή, ενώ το περασμένο καλοκαίρι, λίγο πριν την έναρξη του Euro 2016, είχε γίνει ολόκληρο θέμα στο Νησί για το κατά πόσο θα ωφελήσει το παιχνίδι της εθνικής Αγγλίας το να ξεκινάει ο Ρούνεϊ στα παιχνίδια.

Όλα όμως τα παραπάνω δε μπορούν να διαγράψουν τα όσα έχει πετύχει στην έως τώρα καριέρα του ο άσος από το Μέρσεϊσαϊντ. Μία καριέρα στην οποία από την αρχή της έμοιαζε να είναι προορισμένος να σπάει ρεκόρ. Τα 37 εκατομμύρια ευρώ που ξόδεψε η Μάντσεστερ για να τον αγοράσει από την Έβερτον το καλοκαίρι του 2004, οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της οποίας του είχαν δώσει ήδη τον χαρακτηρισμό “παιδί-θαύμα”, ήταν το μεγαλύτερο ποσό που είχε ξοδευτεί τότε για παίκτη κάτω των 20 ετών. Ο ίδιος φρόντισε από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι με τη φανέλα των “μπέμπηδων” άλλωστε να δείξει πως πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό. Το ντεμπούτο του με τη Γιουνάιτεντ έγινε σε ένα παιχνίδι για τους ομίλους του Champions League κόντρα στη Φενέρμπαχτσε στο “Ολντ Τράφορντ”, στο οποίο ο Ρούνεϊ συστήθηκε με χατ-τρικ στους φίλους της νέας του ομάδας. Ήταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής που πετυχαίνει τρία γκολ σε ένα ματς στην κορυφαία διοργάνωση.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Ρούνεϊ εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία των “κόκκινων διαβόλων”, αφήνωντας πίσω του, καθώς ανέβαινε τη λίστα, τεράστια ονόματα που πέρασαν από το σύλλογο (και δεν ήταν και λίγα φυσικά). Ντουάιτ Γιορκ, Ερίκ Καντονά, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Άντι Κόουλ, Ρούουντ Φαν Νίστελρόι, Ράιαν Γκιγκς, Τζορτζ Μπεστ και Ντένις Λο είναι μερικά από αυτά. Στις 2 Ιανουαρίου του 2016, με το γκολ του σε μια νίκη με 2-1 επί της Σουόνσι, ανέβηκε και στη δεύτερη θέση των σκόρερ όλων των εποχών της Premier League, εκεί όπου παραμένει ως σήμερα, έχοντας σκοράρει 195 τέρματα στο πρωτάθλημα. Το συγκεκριμένο ρεκόρ πάντως είναι σχεδόν απίθανο πλέον να το καταρρίψει, αφού την πρωτιά κατέχει, με 260 γκολ, ο αξεπέραστος Άλαν Σίρερ.

Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου (21/1) στο “Μπριτάνια” του Στόουκ, ο θρυλικός Μπόμπι Τσάρλτον είδε από τις εξέδρες του γηπέδου τον Ρούνεϊ να σκοράρει στις καθυστερήσεις του αγώνα και να ξεπερνάει και αυτόν στη λίστα των σκόρερ της Μάντσεστερ, φιγουράροντας πλέον μόνος πρώτος στην κορυφή. Ήταν το απόλυτο επιστέγασμα της πορείας του με τη Γιουνάιτεντ όλα αυτά τα χρόνια. Για τον Τσάρλτον πάντως δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο, αφού νωρίτερα, συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη του 2015, ο πρωταθλητής Ευρώπης με τους “μπέμπηδες” το 1968 είχε δει τον Ρούνεϊ να τον προσπερνά στον πίνακα των κορυφαίων σκόρερ της εθνικής Αγγλίας, φτάνοντας τότε τα 50 τέρματα με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα.

Στα σχεδόν 13 χρόνια που ο Ρούνεϊ αγωνίζεται με τα χρώματα της Γιουνάιτεντ, έχει βιώσει τα πάντα. Αποθέωση, επιτυχία, κατάκτηση κάθε είδους τίτλων (5 Πρωταθλήματα, 1 Κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ, 4 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Champions League, 1 Παγκόσμιο Συλλόγων), απογοητεύσεις, τραυματισμούς, περιόδους κρίσης, αμφισβήτηση. Υπήρξε συμπαίκτης με τεράστιους ποδοσφαιριστές που αποχαιρέτησαν στην πορεία τον σύλλογο, εκείνος όμως έμενε πάντα εκεί, στην ομάδα με την οποία έμελλε να γράψει ιστορία στο ποδόσφαιρο. Δεν έφυγε ούτε εκείνο το καλοκαίρι του 2010, όταν και φαινόταν πως η ρήξη του με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν οριστική, αλλά αντίθετα υπέγραψε νέο συμβόλαιο.

Τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σημείο για την καριέρα του. Με τις αμφιβολίες για το πόσα πράγματα μπορεί πλέον να προσφέρει στην ομάδα να εντείνονται και τα δημοσιεύματα για την Κίνα ή τις ΗΠΑ ως ο πιθανότερος επόμενος προορισμός του να πληθαίνουν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο Ζοσέ Μουρίνιο θα πρέπει να χειριστούν πολύ προσεκτικά το θέμα του αρχηγού. Γιατί είτε αρέσει σε πολλούς είτε όχι, ο Γουέιν Ρούνεϊ αποτελεί αυτή τη στιγμή τη ζωντανή ιστορία της ομάδας.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω