Η χρονιά (;) της Λίβερπουλ και η απαγορευμένη λέξη

2016-09-17 15:13

Το “φέτος θα είναι η χρονιά μας” είναι μία έκφραση-αφορμή για πειράγματα στους φίλους της Λίβερπουλ από τους φίλους των άλλων ομάδων, αφού πολλές φορές στην έναρξη κάθε σεζόν οι πρώτοι εκφράζουν την πεποίθηση αυτή και στη συνέχεια (σχεδόν) πάντα οι ελπίδες αποδεικνύονται φρούδες, με τους “κόκκινους” να πραγματοποιούν μέτριες πορείες. Τη φετινή χρονιά, όμως, έχουν ίσως κάθε λόγο να το πιστεύουν λίγο παραπάνω.

Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ έχει κάνει μία εξαιρετική εκκίνηση στο αγγλικό πρωτάθλημα, μετρώντας τρεις νίκες και μια ισοπαλία στα τέσσερα δύσκολα ματς που έχει δώσει στις πρώτες πέντε αγωνιστικές της Premier League, με μοναδική “παραφωνία” την ήττα από τη Μπέρνλι. Τελευταία μεγάλη επιτυχία η χθεσινοβραδινή (16/9) νίκη της επί της Τσέλσι μέσα στο “Στάμφορντ Μπριτζ” με 2-1, που ήρθε μετά από μία ακόμη εξαιρετική εμφάνιση και ήρθε να πιστοποιήσει πως η φετινή Λίβερπουλ έχει φτιαχτεί για να πρωταγωνιστήσει και έχει αρκετούς λόγους για να το κάνει αυτό.


 

Ομάδα του Κλοπ από την αρχή ως το τέλος

Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Λίβερπουλ από τον Γιούργκεν Κλοπ τον Οκτώβρη του 2015 προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στις τάξεις των φίλων της ομάδας, όμως άπαντες γνώριζαν πως η δουλειά του Γερμανού τεχνικού δε θα μπορούσε να αξιολογηθεί κατάλληλα πέρσι, αφού ανέλαβε μεσούσης της σεζόν, χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία και να προλάβει να χτίσει όπως θέλει τη δική του ομάδα. Παρ' όλα αυτά κατάφερε να περάσει κομμάτια της φιλοσοφίας του στους “κόκκινους”, ενώ λίγο έλειψε σε δύο περιπτώσεις να δώσει στη Λίβερπουλ και το πρώτο της τρόπαιο από το 2012, όμως η ομάδα ηττήθηκε τόσο στον τελικό του Λιγκ Καπ από τη Μάντσεστερ Σίτι όσο και σε αυτόν του Europa League από τη Σεβίλλη. Ακόμη, ποιός ξεχνάει κάποια μεγάλα αποτελέσματα στην Premier League (το διπλό στο Στάμφορντ Μπριτζ, οι δύο νίκες με Σίτι), ή την πρόκριση επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Europa League και αργότερα τη μυθική ανατροπή με τη Ντόρτμουντ στην ίδια διοργάνωση.

Φέτος όμως, ο Κλοπ είχε την ευκαιρία να δουλέψει με τους πάικτες του από το ξεκίνημα και να φτιάξει τη δική του ομάδα. Έφερε στο “Άνφιλντ” παίκτες που πιστεύει πως θα αλλάξουν τη Λίβερπουλ προς το καλύτερο (Μανέ, Βαϊνάλντουμ, Μάτιπ, Κλάβαν, Κάριους) και έχει βάλει τη δική του σφραγίδα, κάτι που είναι εμφανές στο ξεκίνημα της σεζόν. Η Λίβερπουλ του 2016-17 είναι μία ομάδα ταχύτατη, με μεγάλη ικανότητα στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, αποτελεσματική επιθετικά αλλά και έπιρρεπής στα λάθη αμυντικά, μία ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ δηλαδή. Ήδη οι “κόκκινοι” μετρούν έντεκα γκολ ενεργητικό στα πρώτα πέντε ματς της Premier League (και άλλα πέντε στο Λιγκ Καπ κόντρα στη Μπέρτον) και οκτώ παθητικό.

Επιθετικός πλουραλισμός

Εκτός του ότι η Λίβερπουλ παράγει ένα ωραίο στο μάτι ποδόσφαιρο, σκοράρει και αρκετά όπως αναφέραμε προηγουμένως και το θετικό είναι ότι δεν περιμένει από έναν παίκτη να σηκώσει το βάρος του σκοραρίσματος αλλά διαθέτει πολλούς ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν το γκολ. Ήδη στα πρώτα έξι επίσημα ματς της σεζόν έχουν σκοράρει οι Φιρμίνο (τρία γκολ), Κουτίνιο, Στάριτζ, Μανέ, Λαλάνα (από 2) και Μίλνερ, Λόβρεν, Χέντερσον και Οριγκί (από ένα). Αντίθετα, η άμυνα παραμένει ένα πρόβλημα, με τον Κλοπ να ελπίζει πως ο Μάτιπ θα συμμαζέψει κάπως τα πράγματα πίσω (μένει να δούμε πότε θα μπει και ο Σακό ξανά στα παιχνίδια), τους φίλους όμως των “ρεντς” να επιμένουν πως η ομάδα χρειάζεται έναν αμυντικό μεγάλης κλάσης για να φτάσει ψηλά.

Οικογενειακό κλίμα

Το αν ο Κλοπ θα μπορέσει να φέρει-επιτέλους-τρόπαια στο Λίβερπουλ είναι κάτι που θα περιμένουμε να δούμε, αυτό που είναι βέβαιο όμως για την ώρα είναι πως ο Γερμανός έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια και να κάνει τους πάντες να αισθάνονται σαν μία οικογένεια. Η Λίβερπουλ βγάζει υγεία και αυτό αποτυπώνεται στα παιχνίδια της, με τον Κλοπ να μεταδίδει στους ποδοσφαιριστές του κάτι από το πάθος που χαρακτηρίζει και τον ίδιο και να αποδεικνύεται ένας εξαιρετικός “ψυχολόγος”. Η εικόνα του να αγκαλιάζει τους παίκτες έναν έναν μηδενός εξαιρουμένου αμέσως μετά τη λήξη του ματς με την Τσέλσι, να χαμογελά και να αστειεύεται μαζί τους αποδεικνύει του λόγου το αληθές και αυτό μονο θετικά πράγματα μπορεί να φέρει στη νέα Λίβερπουλ.

Βγήκε αλώβητη από τα δύσκολα ματς

Το πρόγραμμα των “κόκκινων” στα πρώτα πέντε παιχνίδια του πρωταθλήματος ήταν εξαιρετικά δύσκολο, μιας και είχαν να παίξουν τέσσερα πολύ δυνατά παιχνίδια. Τρία από αυτά ήταν στο Λονδίνο με αντιπάλους τις Άρσεναλ, Τότεναμ και Τσέλσι, τις δυνατότερες δηλαδή ομάδες της πρωτεύουσας, και ένα κόντρα στην πρωταθλήτρια Λέστερ εντός έδρας. Από το Λονδίνο η Λίβερπουλ έφυγε αήττητη με δύο νίκες και μία ισοπαλία, τη Λέστερ τη διέλυσε με 4-1 και η μοναδική της ήττα ήρθε από τη Μπέρνλι (!), στο μοναδικό φαινομενικά εύκολο ματς του προγράμματος, υπενθυμίζοντας σε όλους πως για να φτάσει ψηλά θα πρέπει να βρει προπάντων σταθερότητα. Η ουσία είναι πως πλέον τα μόνα ντέρμπι που της έχουν απομείνει στον πρώτο γύρο είναι αυτά κόντρα στις ομάδες του Μάντσεστερ, αν και φυσικά κάθε ματς στην Premier League έχει τον δικό του ξεχωριστό δείκτη δυσκολίας και η Λίβερπουλ ειδικά το γνωρίζει πολύ καλά αυτό.

Μένει... Αγγλία

Η Λίβερπουλ δεν κατάφερε την περσινή χρονιά να εξασφαλίσει μία θέση στα ευρωπαϊκά κύπελλα ούτε μέσω του πρωταθλήματος (τερμάτισε 8η), ούτε και μέσω του Europa League ή του Λιγκ Καπ (ηττήθηκε στους τελικούς). Έτσι φέτος θα περιοριστεί εντός αγγλικών συνόρων χωρίς να έχει υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση, κάτι που ασφαλώς μπορεί να είναι αρνητικό για το πρεστίζ μιας τέτοιας ομάδας, όμως στη διάρκεια της χρονιάς μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό. Οι “κόκκινοι” θα έχουν (συνήθως) μόνο ένα ματς την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές τους (πλην της Τσέλσι που είναι στην ίδια μοίρα) και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσο θα προχωράει η σεζόν.

Το νέο “Άνφιλντ”

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η ιστορική έδρα του συλλόγου, το θρυλικό “Άνφιλντ”, υποβλήθηκε σε μερικό “λίφτινγκ”, με ένα έξτρα διάζωμα να τοποθετείται στην κεντρική εξέδρα, τη λεγόμενη “Main Stand”, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η χωρητικότητα του γηπέδου κατά 6.000 περίπου θέσεις και να φτάνει τώρα τις 54.000. Η αύξηση αυτή της χωρητικότητας δίνει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην έδρα της Λίβερπουλ και ασφαλώς διαφορετική ψυχολογία σε παίκτες και θεατές, με τους ανθρώπους της αγγλικής ομάδας να ελπίζουν πως το νέο “πρόσωπο” του “Άνφιλντ” θα δώσει μεγάλη ώθηση στο σύλλογο.

    Η εικόνα του "Άνφιλντ" μετά την επέκταση της "Main Stand"

 

Πρωτάθλημα, η απαγορευμένη λέξη

Παρά τη θετική αύρα και τον ενθουσιασμό που υπάρχει αυτήν την περίοδο στο αγγλικό λιμάνι μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις της ομάδας, υπάρχει μία λέξη που κανείς δεν τολμά να εκστομίσει και δικαιολογημένα. Η λέξη πρωτάθλημα τείνει να γίνει απαγορευμένη για τους φίλους της Λίβερπουλ, και πώς αλλιώς, όταν η ομάδα έχει να κατακτήσει τον τίτλο είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια, ενώ και τη χρονιά που έφτασε πιο κοντά όσο ποτέ, τη σεζόν 2013-14, αυτό της γλίστρησε (μαζί με τον Τζέραρντ) μέσα από τα χέρια. Ακόμη και αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί θετικό, αφού αν στην ομάδα αποφύγουν όλοι φέτος τα μεγάλα λόγια και δουλέψουν σκληρά προχωρώντας ένα βήμα τη φορά, τότε μπορούμε να δούμε σπουδαία πράγματα από τη φετινή Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. Τα πρώτα μηνύματα πάντως είναι άκρως ενθαρρυντικά.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω