Η διαφορά της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League

2022-03-10 18:34

 

Το “Σαντιάγο Μπερναμπέου” έζησε το βράδυ της Τετάρτης (9/3) μία ακόμη σπουδαία ευρωπαϊκή νύχτα της Ρεάλ Μαδρίτης, από τις τόσες και τόσες που έχει βιώσει ο σπουδαιότερος ευρωπαϊκός σύλλογος στα 120 πλέον (τα έκλεισε την περασμένη Κυριακή 6/3) χρόνια της ιστορίας του. Έχοντας χάσει το πρώτο παιχνίδι στο Παρίσι με 1-0 και έχοντας βρεθεί πίσω στο σκορ με 0-1 από το πρώτο ημίχρονο στον επαναληπτικό με την Παρί Σεν Ζερμέν, οι περισσότεροι πίστεψαν πως οι Μαδριλένοι θα αποχαιρετήσουν το Champions League από τη φάση των “16”. Υπολόγιζαν όμως χωρίς την ασήκωτη φανέλα των 13 φορές πρωταθλητών Ευρώπης και το DNA αυτού του συλλόγου που είναι μπολιασμένο με σπουδαίες ευρωπαϊκές επιτυχίες, για ένα κλαμπ που είναι προορισμένο από τη μοίρα και την ιστορία του να κυνηγά τη διάκριση σε μια διοργάνωση που δικαιωματικά θεωρεί πια δική του. Με μια απίστευτη ανατροπή στο τελευταίο ημίωρο του παιχνιδιού, η Ρεάλ παρέσυρε την αποσβολωμένη Παρί στον δικό της ρυθμό και με το τελικό 3-1 πήρε θριαμβευτικά την πρόκριση για τα προημιτελικά.

 

Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί ποδοσφαιρικά αυτό που συνέβη χθες στο “Μπερναμπέου” από τη στιγμή της ισοφάρισης της Ρεάλ και έπειτα. Οι “μερένχες”, που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πώς να παίρνουν τέτοια ματς, μετά το πρώτο γκολ του Μπενζεμά “μυρίστηκαν αίμα” και με μπροστάρηδες τον σπουδαίο Γάλλο σκόρερ και τον μεγάλο “μαέστρο” Λούκα Μόντριτς αλλά και την απίστευτη ώθηση που τους έδωσε ο κόσμος τους (62.000 θεατές στο γήπεδο, οι περισσότεροι στην έδρα της Ρεάλ μετά την εμφάνιση της πανδημίας) κυριολεκτικά πάτησαν μια Παρί η οποία έβλεπε τα φαντάσματα από παλαιότερες αποτυχίες να ξαναζωντανεύουν και λύγισε ξανά από το βάρος της πίεσης.

 

  Λούκα Μόντριτς και Καρίμ Μπενζεμά πήραν απ' το χέρι τη Ρεάλ και την οδήγησαν σε μια εντυπωσιακή ανατροπή

 

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου υποκλίνεται εδώ και λίγες ώρες για μια ακόμη φορά στο μεγαλείο της Ρεάλ αλλά και στους πρωταγωνιστές της. Στον απίστευτο Καρίμ Μπενζεμά που πέτυχε χατ τρικ και έγινε ο γηραιότερος στο Champions League που καταφέρνει κάτι τέτοιο και που από αποδιοπομπαίος τράγος για τους οπαδούς της ομάδας πριν από λίγα χρόνια και αποδέκτης αποδοκιμασιών έχει μετατραπεί σε μία από τις σπουδαιότερες μορφές στην ιστορία του συλλόγου, ξεπερνώντας πλέον με 309 γκολ τον θρυλικό Αλφρέντο Ντι Στέφανο και ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών για τη “βασίλισσα”. Στον αειθαλή Λούκα Μόντριτς, που αποδεικνύει πως η ηλικία στο ποδόσφαιρο πολλές φορές είναι απλά ένα νούμερο όταν υπάρχει τεράστια κλάση και που στα 36,5 του χρόνια δέσποζε στη μεσαία γραμμή των “μερένχες”, τρέχοντας 10 χιλιόμετρα, διασχίζοντας το μισό γήπεδο στο δεύτερο γκολ με τη μισή Παρί να τον κυνηγάει και βγάζοντας και την ασίστ στο τέλος. Στον Κάρλο Αντσελότι που τόση κριτική δέχθηκε μετά το πρώτο παιχνίδι και την αμυντική προσέγγιση της Ρεάλ αλλά στην 114η εμφάνισή του σε πάγκο στο Champions League ο προπονητής με τις περισσότερες κατακτήσεις του τροπαίου (μαζί με Πέισλι και Ζιντάν) εξιλεώθηκε νικώντας κατά κράτος τον Ποτσετίνο, πραγματοποιώντας και αλλαγές που άλλαξαν την εικόνα του ματς όπως αυτές του Καμαβινγκά και του Ροντρίγο. Και γενικά σε όλη την ομάδα της Ρεάλ που απέδειξε για μια ακόμη φορά πως αυτά τα ματς κερδίζονται με τη φανέλα, το πάθος, την προσωπικότητα και δεν αρκεί απλά να έχεις μια ομάδα με ακριβοπληρωμένους αστέρες.

 

Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά μέχρι που θα φτάσει αυτή η Ρεάλ στη διοργάνωση. Ομάδες όπως η Μπάγερν, η Λίβερπουλ ή η Μάντσεστερ Σίτι φαντάζουν αυτή τη στιγμή ένα κλικ πιο πάνω σε ποιότητα και σε λύσεις, όμως το ίδιο πίστευαν όλοι και με την Παρί Σεν Ζερμέν. Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται η Ρεάλ -και φέτος βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι τις τελευταίες χρονιές- δεν πρέπει κανείς να τη βγάζει εκτός συζήτησης όταν μιλάμε για το Champions League. Το γιατί το απέδειξε στο χθεσινοβραδινό παιχνίδι.

 

Όσο για την Παρί, βίωσε έναν ακόμη σοκαριστικό αποκλεισμό σε μια διοργάνωση που αποτελεί διακαή πόθο της εδώ και περίπου μια δεκαετία, από τότε που οι Άραβες απέκτησαν την ομάδα. Μετά από μνημειώδεις αποτυχίες όπως το 6-1 από τη Μπαρτσελόνα το 2017 (μετά το υπέρ της 4-0) ή το 1-3 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2019 (μετά το υπέρ της 0-2), ήρθε ένα ακόμη κάζο για να της υπενθυμίσει πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να φτάσει στην ευρωπαϊκή διάκριση και πως η επιτυχία στο Champions League δεν αγοράζεται αλλά χτίζεται.

 

 Παρά τα τόσα μεγάλα ονόματα στην ενδεκάδα, η Παρί έφυγε ταπεινωμένη από ένα ακόμη Champions League

 

Το περασμένο καλοκαίρι πήρε ό, τι καλύτερο υπήρχε με τις μεταγραφές των Ράμος (άσχετα αν δεν έχει παίξει σχεδόν καθόλου), Ντοναρούμα, Χακίμι και φυσικά του Λιονέλ Μέσι, έφτιαξε ένα διαγαλαξιακό ρόστερ και μια τριάδα-φωτιά μπροστά με Μέσι-Εμπαπέ-Νεϊμάρ και τελικά αποχωρεί για μια ακόμη χρονιά από την κορυφαία διοργάνωση με σκυμμένο κεφάλι. Η ηττοπάθεια που έβγαλε ξανά σε ένα μεγάλο ματς έδειξε πως ούτε φέτος ήταν έτοιμη για την υπέρβαση, με την κατάρρευση που υπέστη στο τελευταίο ημίωρο να είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχουμε δει σε αγώνα Champions League.

 

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, ο αποκλεισμός της Παρί από τη Ρεάλ (και με τον τρόπο που αυτός ήρθε) είναι μια τεράστια ήττα και στο επικοινωνιακό. Η διοίκηση των Παριζιάνων εδώ και μήνες βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη με τους “μερένχες”, για λόγους που φτάνουν από τη σύσταση της European Super League μέχρι την επικείμενη μετακίνηση του Κιλιάν Εμπαπέ στη Μαδρίτη, τον οποίον το περασμένο καλοκαίρι κράτησαν με το έτσι θέλω στο “Παρκ ντε Πρενς” πιστεύοντας ότι θα τον πείσουν να ανανεώσει ή έστω πως θα τους βοηθήσει να κατακτήσουν το Champions League στην τελευταία του χρονιά στο Παρίσι, για να μείνουν έξω τελικά από τους “16” του θεσμού και μάλιστα από την ίδια τη Ρεάλ!

 

 Ο Κιλιάν Εμαπέ έδωσε παράσταση μπροστά στο κοινό στο οποίο θα αγωνίζεται πιθανότατα τη νέα σεζόν αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για την Παρί

 

Και μιας και αναφερθήκαμε στον Γάλλο σούπερ σταρ, ο οποίος βρέθηκε χθες στο γήπεδο το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το “σπίτι” του για τα επόμενα χρόνια και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό του “Μπερναμπέου” με κάποιους οπαδούς να φωνάζουν και το όνομά του μετά το τέλος του αγώνα, άφησε το σημάδι του με δυο γκολ σε αυτό το ζευγάρι (και άλλα δύο πανέμορφα που ορθώς δε μέτρησαν), όμως δε μπορούσε να αποκλείσει μόνος του τη Ρεάλ. Όλοι περιμένουν πως το καλοκαίρι θα φορέσει τα λευκά και θα πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο, ωστόσο αν υπήρχε έστω και 1% πιθανότητα να ανανεώσει με την Παρί είναι πολύ πιθανό χθες να εξανεμίστηκε και αυτή, με τον ίδιο να βλέπει από πρώτο χέρι τη διαφορά μεταξύ μιας ομάδας γεννημένης πρωταθλήτριας και μιας ομάδας που πρέπει να ανέβει ακόμη πολλά σκαλοπάτια για να ξεφύγει από την ηττοπάθεια και τις αποτυχίες.

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω