Η διαβολική επιστροφή του Μουρίνιο

2016-05-27 14:51

Το μυστήριο με τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του Ζοσέ Μουρίνιο λύθηκε αφού ο Πορτογάλος τεχνικός είναι και με κάθε επισημότητα πλέον ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το πρωί της Παρασκευής (27/5), οι “κόκκινοι διάβολοι” ανακοίνωσαν και επίσημα την πρόσληψη του 54χρονου τεχνικού, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που ήταν γνωστό εδώ και καιρό, ότι δηλαδή ξεκινάει η εποχή του “Special One” στο “Ολντ Τράφορντ”.

Η συνεργασία του Μουρίνιο με τη Γιουνάιτεντ ήταν ένα σενάριο που όλοι περίμεναν λίγο πολύ πως κάποια στιγμή θα γίνει πραγματικότητα, απλώς κανείς δε γνώριζε το πότε. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, ο Πορτογάλος φρόντιζε να διατηρεί μία πολύ καλή σχέση με το κλαμπ και τους οπαδούς του, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του τη σκέψη να δουλέψει κάποια στιγμή εκεί. Την άνοιξη του 2013, όταν ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης τότε, βρέθηκε αντιμέτωπος με τους “μπέμπηδες” στους “16” του Champions League στο “Ολντ Τράφορντ”, άφησε μέσω των δηλώσεών του και της συμπεριφοράς του ορθάνοικτες τις πόρτες μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με μια Γιουνάιτεντ η οποία βρισκόταν στο τέλος της εποχής του σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Οι συνεχείς και αμοιβαίες φιλοφρονήσεις με τον Σκωτσέζο τεχνικό αλλά και οι δηλώσεις του τύπου “σήμερα αποκλείστηκε η καλύτερη ομάδα”, λίγες στιγμές αφότου η δική του Ρεάλ είχε αποκλείσει τη Γιουνάιτεντ, αποδείκνυαν του λόγου το αληθές. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Φέργκιουσον δεν έκρυψε ποτέ ότι ανάμεσα στα ονόματα που ήθελε να τον διαδεχθούν στον πάγκο των “μπέμπηδων” υπήρχε στο μυαλό του αυτό του Ζοσέ Μουρίνιο.

Δεν είχε έρθει όμως τότε ακόμη η ώρα. Το τέλος εκείνης της χρονιάς βρήκε τον σερ Άλεξ να ορίζει ως διάδοχό του στη Γιουνάιτεντ τον συμπατριώτη του, Ντέιβιντ Μόγες, και τον Μουρίνιο να επιστρέφει στην Αγγλία και την Premier League, αλλά για λογαριασμό της αγαπημένης του Τσέλσι. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι. Στην τριετία που ακολούθησε η Γιουνάιτεντ δεν κατάφερε να βρει σε καμία περίπτωση τον άξιο διάδοχο του Φέργκιουσον, αφού η επιλογή Μόγες αποδείχθηκε καταστροφική ενώ και ο Φαν Χάαλ, στα δύο χρόνια που έκατσε στον πάγκο της, έδωσε λίγα πράγματα σε σχέση με τις τεράστιες απαιτήσεις που έχει ένας τέτοιος σύλλογος. Την ίδια περίοδο, ο Μουρίνιο πρόλαβε να κατακτήσει ένα ακόμη πρωτάθλημα με την Τσέλσι αλλά και να απολυθεί για δεύτερη φορά από την ίδια ομάδα μετά το άσχημο ξεκίνημα των “μπλε” στη φετινή χρονιά.

Η συμφωνία του 54χρονου προπονητή με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έρχεται σε ένα κομβικό σημείο και για τις δύο πλευρές. Από τη μία, ο πολυνίκης Ζοσέ Μουρίνιο έχει βιώσει την τελευταία τετραετία περισσότερες αποτυχίες από επιτυχίες (το περσινό πρωτάθλημα με την Τσέλσι η μόνη του μεγάλη διάκριση) και θέλει μέσω της παρουσίας του στον πάγκο της Γιουνάιτεντ να κάνει μία δυναμική επιστροφή και να δώσει απαντήσεις σε όσους υποστηρίζουν πως το αστέρι του έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, την ίδια ώρα που οι “κόκκινοι διάβολοι” ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τη χαμένη τους ταυτότητα στη μετά-Φέργκιουσον εποχή.

Όμως ο Μουρίνιο αναμφίβολα είναι ένας προπονητής που αρέσκεται στις προκλήσεις και αυτή τη φορά η πρόκληση που ακούει στο όνομα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει να κάνει μόνο με το να οδηγήσει ξανά σε επιτυχίες την ίδια την ομάδα αλλά και τη δική του καριέρα. Ο Πορτογάλος γνωρίζει άλλωστε καλά πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αποτυχία και θα πρέπει να δουλέψει προσεκτικά και μεθοδικά για να επιστρέψει στην κορυφή, γι' αυτό και στις πρώτες του δηλώσεις ως ο νέος τεχνικός της Γιουνάιτεντ απέφυγε τα μεγάλα λόγια (όπως είχε κάνει και στην επιστροφή του στην Τσέλσι) και αρκέστηκε στο να εκθειάσει τη δυναμική του συλλόγου.

Τι μπορούμε να περιμένουμε όμως από την εποχή Μουρίνιο στο “Ολντ Τράφορντ”; Το βέβαιο είναι πως ο “Μου”, σε μία ακόμη ομάδα που αναλαμβάνει, θα έχει στη διάθεσή του ένα πολύ μεγάλο μπάτζετ για να κάνει τις απαραίτητες μεταγραφές έτσι ώστε να ενισχύσει τη Γιουνάιτεντ στις θέσεις που θα κρίνει ο ίδιος. Ήδη εδώ και μέρες “παρελαύνουν” από τα ρεπορτάζ των “μπέμπηδων” μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με πρώτο και καλύτερο αυτό του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, με τον Σουηδό σούπερ σταρ να διατηρεί μία εξαιρετική σχέση με τον Μουρίνιο από τη συνύπαρξή τους στην Ίντερ τη σεζόν 2008-09, και να είναι διατεθειμένος να δουλέψει ξανά γι' αυτόν. Εκτός βέβαια από τις μεταγραφές, ο Πορτογάλος θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χειριστεί και το υπάρχον ρόστερ, κάνοντας το απαραίτητο ξεσκαρτάρισμα ούτως ώστε η ομάδα να αποκτήσει σιγά σιγά τη δική του σφραγίδα και να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστική τη νέα σεζόν.

Μία σεζόν στο ξεκίνημα της οποίας τουλάχιστον μοιάζει βέβαιο πως ο Μουρίνιο θα προσπαθήσει να κρατήσει όσο το δυνατόν χαμηλότερους τόνους γίνεται, προκειμένου να μπορέσει να δουλέψει με την ησυχία του. Άλλωστε, η Premier League της επόμενης περιόδου αναμένεται ακόμη πιο ανταγωνιστική και με μεγάλο ενδιαφέρον από τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, αφού με τη μετακίνηση του Πορτογάλου στη Γιουνάιτεντ, του Γκουαρντιόλα στη Σίτι, του Κόντε στην Τσέλσι αλλά και την παρουσία προπονητών όπως ο Κλοπ, ο Βενγκέρ και ο ανερχόμενος Ποκετίνο σε Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Τότεναμ αντίστοιχα, γίνεται κατανοητό πως και μόνο η μάχη των πάγκων θα είναι συναρπαστική. Ερωτηματικό θα είναι και το αν και πόσο θα ασχοληθεί ο Μουρίνιο με το Europa League, μια διοργάνωση στην οποία τελευταία φορά που είχε πάρει μέρος ήταν τότε που την... κατέκτησε, το 2003 με την Πόρτο.

Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί στους φίλους της Γιουνάιτεντ πως με την πρόσληψη του Μουρίνιο η ομάδα τους θα θεωρηθεί αυτομάτως ένα από τα φαβορί για τον τίτλο την επόμενη σεζόν. Το μόνο βέβαιο είναι πως με την παρουσία του “Special One” στο “Ολντ Τράφορντ”, η ομάδα θα αποκτήσει ξανά το δυναμισμό και τον χαρακτήρα νικητή, στοιχεία που διαθέτει ο ίδιος και που έλειπαν από τους “μπέμπηδες” την τελευταία τριετία. Το πιθανότερο είναι η Γιουνάιτεντ να περάσει άλλη μία μεταβατική περίοδο στην εποχή Μουρίνιο, με την προοπτική όμως να επιστρέψει στους τίτλους και την κορυφή στο τέλος αυτής. Και για μια τέτοια αποστολή, δεν υπάρχει καταλληλότερος από τον Πορτογάλο.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω