Η επιστροφή της Νιούκαστλ στην Premier League και η επόμενη μέρα

2017-04-25 12:38

11 Μαΐου 2016: Η Σάντερλαντ επικρατεί με 3-0 στο εξ αναβολής παιχνίδι της κόντρα στην Έβερτον, αποτέλεσμα που σφραγίζει και μαθηματικά τη δική της σωτηρία και ταυτόχρονα τον υποβιβασμό της αιώνιας αντιπάλου της, Νιούκαστλ, στην Championship. 24 Απριλίου 2017: Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, οι “καρακάξες” νικούν με 4-1 την Πρέστον για την 44η αγωνιστική της δεύτερης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου και-δύο αγωνιστικές πριν το τέλος-εξασφαλίζουν και μαθηματικά την άμεση επιστροφή τους εκεί όπου πραγματικά ανήκουν, στα σαλόνια της Premier League.

Μπορεί όπως όλα δείχνουν να μη γυρίσουν ως πρωταθλητές, αφού η εξαιρετική Μπράιτον, η οποία πριν λίγες ημέρες γιόρτασε κι αυτή φυσικά την άνοδό της στην κορυφαία κατηγορία μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, βρίσκεται τέσσερεις βαθμούς πάνω από τους “ανθρακωρύχους” δύο παιχνίδια πριν το φινάλε, όμως η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ άξιζε και με το παραπάνω αυτή τη σπουδαία επιτυχία. Κι αυτό γιατί η Νιούκαστλ κατάφερε να παρουσιάσει ένα αρκετά σοβαρό πρόσωπο στη μεγαλύτερη διάρκεια αυτού του εξαιρετικά δύσκολου και απαιτητικού πρωταθλήματος όπως είναι η Championship (μαραθώνιος 46 παιχνιδιών), παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο σε πολλά ματς, κι ας “χάλασε” κάπως την εικόνα της τον τελευταίο μήνα, κάτι που όπως φαίνεται θα της κοστίσει τον τίτλο στην κατηγορία.

Όλα αυτά όμως πλέον ανήκουν στο παρελθόν, αφού ο περσινός υποβιβασμός και η φετινή περιπέτεια στα... αλώνια της Championship αποδείχθηκαν μία κακή παρένθεση για τους “magpies”, οι οποίοι, όπως ακριβώς και τη σεζόν 2009-10, κατάφεραν και κέρδισαν αμέσως το εισιτήριο της επιστροφής στην Premier. Απο δω και πέρα, όπως είναι λογικό, το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα, την οποία φυσικά άπαντες στο “St James' Park” κοιτούν με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με στόχο να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και η ομάδα να εδραιωθεί στην Premier League, αρχίζοντας να κάνει βήματα προς τα εμπρός.

 

Η παραμονή του Ράφα

Η παρουσία και η... αύρα του Ράφα Μπενίτεθ στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου ήταν από τους κυριότερους λόγους της φετινής επιτυχημένης σεζόν της Νιούκαστλ. Ο Ισπανός τεχνικός ανέλαβε τις τύχες της ομάδας τον Μάρτιο του 2016 και μπορεί να μην πρόλαβε να αποτρέψει τον υποβιβασμό της, όμως δέθηκε με την ίδια και τον κόσμο και αποδέχθηκε τη δύσκολη πρόκληση να την ακολουθήσει στην Championship, παρ' ότι λίγους μήνες πριν έπαιρνε μέρος στο Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης! Έχοντας πλέον βάλει τη δική του σφραγίδα στις “καρακάξες” και έχοντας τεράστιο μερίδιο στην επιτυχία της ανόδου, ο Μπενίτεθ πιθανότατα θα παραμείνει προπονητής της Νιούκαστλ και τη νέα περίοδο, έτσι ώστε να την προετοιμάσει από την αρχή εν όψει Premier, κι ας μην έλειψαν οι τριγμοί στις σχέσεις του με τη διοίκηση, κυρίως για τη μη ενίχυση της ομάδας στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

    Ο Ράφα Μπενίτεθ πανηγυρίζει την άνοδο μετά τη λήξη του αγώνα με την Πρέστον

 

Μαζί και στην Premier League

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Championship είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρωτάθλημα, όμως δεν παύει να είναι χαμηλότερου επιπέδου από την Premier League. Αυτό φυσικά σημαίνει πως η Νιούκαστλ θα πρέπει να ενισχυθεί εν όψει της νέας χρονιάς, αφού δεν είναι βέβαιο πως το ρόστερ που της χάρισε φέτος την άνοδο θα μπορέσει να της εξασφαλίσει και μια καλή πορεία και στην πρώτη κατηγορία. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρουν τα αγγλικά ρεπορτάζ, υπάρχουν ερωτηματικά σχεδόν για όλη την ομάδα, όμως υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που έκλεψαν τις εντυπώσεις τη φετινή χρονιά και αυτό φυσικά θα μετρήσει υπέρ τους όταν θα καταστρωθούν τα πλάνα για το ρόστερ της σεζόν 2017-18. Ο αρχισκόρερ Γκέιλ των 22 γκολ στο πρωτάθλημα, ο εξαιρετικός στη μεσαία γραμμή Σέλβι, ο καταπληκτικός Ρίτσι των 16 τερμάτων ή ο πολύ καλός στόπερ Κλαρκ, ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

    Με 22 γκολ σε 33 συμμετοχές, ο Ντουάιτ Γκέιλ είναι ο φετινός πρώτος σκόρερ της Νιούκαστλ και ένας από τους μεγαλύτερούς της πρωταγωνιστές

 

Οι αποχωρήσεις

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι επόμενο κάποιοι να αποχωρήσουν. Παίκτες όπως ο Μίτροβιτς, ο Μπεμπά ή ο Κόλμπακ είναι δεδομένο πως θα φέρουν αρκετά χρήματα στα ταμεία αν πωληθούν, ενώ κάποιοι άλλοι όπως ο Χάνλεϊ, ο Ντιαμέ ή ο Μέρφι αποκτήθηκαν πέρσι με σκοπό να βοηθήσουν στην Championship και είναι άγνωστο το πώς θα τα πάνε στην Premier. Υπάρχουν φυσικά και παίκτες που απογοήτευσαν, όπως ο Λάζααρ που δε δικαίωσε ακριβώς τις μεγάλες προσδοκίες ερχόμενος με πολύ καλές συστάσεις από την Παλέρμο, ο Χεσούς Γκάμεζ (μόλις 7 συμμετοχές για τον πρώην παίκτη της Ατλέτικο Μαδρίτης) και ο γκολκίπερ Ματς Σελς. Επίσης, ολοκληρώνονται τα συμβόλαια των Γκουφράν και Ανίτα (ο δεύτερος έχει κάποιες πιθανότητες να ανανεώσει), ενώ ερωτηματικό υπάρχει στο αν η Νιούκαστλ θα προχωρήσει σε αγορά του Ατσού, ο οποίος αγωνίστηκε φέτος ως δανεικός από την Τσέλσι.

 

Οι επιστροφές των δανεικών

Πέρσι το καλοκαίρι, οι “ανθρακωρύχοι” παραχώρησαν αρκετούς παίκτες ως δανεικούς και τώρα, με την επιστροφή αυτών, θα πρέπει να γίνει ξεσκαρτάρισμα όσον αφορά το ποιοί από αυτούς θα συνεχίσουν στην ομάδα. Ο Τιμ Κρουλ ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας πριν τον σοβαρό τραυματισμό του και μετά τον δανεισμό του στον Άγιαξ υπάρχουν σενάρια επανένταξής τους στη Νιούκαστλ, η οποία όμως έχει δημιουργήσει μια καλή τριάδα γκολκίπερ με τους Ντάρλοου, Έλιοτ και τον πολλά υποσχόμενο νεαρό Γούντμαν. Επίσης, Ριβιέρ και Σαϊβέ γυρνούν από Οσασούνα και Σεντ Ετιέν αντίστοιχα αλλά δύσκολα θα είναι στο ρόστερ του χρόνου. Αντίθετα, στο Νιούκαστλ πιστεύουν πολύ στους Άρμστρονγκ (γυρνάει από Μπάρνσλεϊ), Τονέι (γυρνάει από Σκάνθορπ) και Μπαμπού (γυρνάει από Γιουνγκ Μπόις), την ώρα που ο Τοβέν αναμένεται να ενταχθεί μόνιμα στη Μαρσέιγ. Τέλος, υπάρχει και ο Σιμ Ντε Γιονγκ, ο οποίος αγωνίζεται στην Αϊντχόβεν και υπό προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει την ομάδα για του χρόνου.

 

Οι μεταγραφές

Το πιο σημαντικό κομμάτι σε ό, τι έχει να κάνει με την επόμενη μέρα είναι φυσικά η μεταγραφική ενίσχυση. Η Νιούκαστλ επιστρέφει πλέον στο υψηλότερο επίπεδο και μπορεί το φετινό ρόστερ της να ήταν αρκετό για να πρωταγωνιστήσει στην Championship, όμως διοίκηση και προπονητής γνωρίζουν καλά πως θα πρέπει η ομάδα να ενισχυθεί σημαντικά για να μπορέσει να φανεί ανταγωνιστική στην Premier League και το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό το καλοκαίρι τους περιμένει πολλή δουλειά. Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ, ο Μπενίτεθ αναμένεται να βγει στην αγορά για να αναζητήσει παίκτες που αγωνίζονται σχεδόν σε όλες τις θέσεις (ακραία μπακ, κεντρικό αμυντικό, κεντρικό μέσο, αριστερό χαφ, επιθετικό), με την ονοματολογία να έχει ήδη ξεκινήσει. Βέβαια, τα πάντα θα εξαρτηθούν και από το μπάτζετ που είναι πρόθυμος ο Μάικ Άσλεϊ (ο πρόεδρος της ομάδας) να διαθέσει στον Ισπανό, με τους “ανθρακωρύχους” πάντως να έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια στην Premiership ότι δε φείδονται χρημάτων. Αυτή τη φορά όμως, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και κατάλληλες, έτσι ώστε η Νιούκαστλ να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά τη θέση της ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω