Η Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, Γαλλία 1998: Allez les bleus!

2018-05-30 18:00

Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη φορά, η Γαλλία θα φιλοξενούσε και πάλι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου αυτή τη φορά θα ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη, αφού οι συμμετέχουσες ομάδες αυξήθηκαν από 24 σε 32 και χωρίστηκαν σε οκτώ ομίλους, με το τουρνουά να παίρνει πλέον τη μορφή που έχει μέχρι και σήμερα. Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου θα έπαιρναν την πρόκριση για τα νοκ άουτ, εκεί όπου ίσχυε πλέον ο κανόνας του «Χρυσού Γκολ» στην παράταση, ο οποίος όριζε πως όποια ομάδα σκόραρε πρώτη στο έξτρα τριαντάλεπτο, το παιχνίδι αυτόματα θα ολοκληρωνόταν και θα έπαιρνε την πρόκριση.

Ιδιαίτερα ηχηρές απουσίες δεν υπήρχαν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, έτσι οι κορυφαίες ομάδες και οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές στον κόσμο συγκεντρώθηκαν στα γαλλικά γήπεδα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλεγόταν και το εντυπωσιακό «Σταντ ντε Φρανς» στο Σεν Ντενί, προάστιο του Παρισιού, το οποίο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της διοργάνωσης και θα ήταν και το γήπεδο του τελικού. Ήταν επίσης και το γήπεδο της πρεμιέρας, εκεί που η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία αντιμετώπισε τη Σκωτία για τον πρώτο όμιλο και τη νίκησε με 2-1. Η «σελεσάο» είχε να επιδείξει μια δυνατή ομάδα με πρωταγωνιστές όπως ο Ριβάλντο, ο Ρομπέρτο Κάρλος και το νέο της μεγάλο αστέρι που είχε εντυπωσιάσει την Ευρώπη με τις εμφανίσεις του, ο 21χρονος Ρονάλντο. Τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου παρά το γεγονός πως υπέστη μια ήττα-σοκ από τη Νορβηγία στην τελευταία αγωνιστική, ενώ οι Σκανδιναβοί με τη σειρά τους προκρίθηκαν κι αυτοί χάρη σε αυτή τη νίκη, αφήνοντας πίσω τους το Μαρόκο.

Η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ Ιταλία δε δυσκολεύτηκε να πάρει την πρώτη θέση στον δεύτερο όμιλο, φέρνοντας μια ισοπαλία με τη Χιλή (2-2) και νικώντας Καμερούν (3-0) και Αυστρία (2-1). Στο ματς με τη Χιλή μάλιστα, ο Κριστιάν Βιέρι είχε βάλει μπροστά στο σκορ τους Ιταλούς, αλλά το μεγάλο αστέρι της «ρόχα», Μαρσέλο Σάλας, είχε κάνει την ανατροπή με δύο δικά του τέρματα. Έξι λεπτά πριν το τέλος του παιχνιδιού, η «σκουάντρα ατζούρα» κέρδισε πέναλτι και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο ήταν αυτός που πήγε στην εκτέλεση. Όπως ήταν λογικό, τόσο στο μυαλό του άσου της Μπολόνια πια όσο και σε εκείνο όλων των θεατών και τηλεθεατών, ζωντάνεψαν οι μνήμες του χαμένου πέναλτι στον προ τετραετίας τελικό, όμως αυτή τη φορά ο Μπάτζιο ευστόχησε και έσωσε τον βαθμό για την ομάδα του. Η Χιλή ήταν αυτή που πέρασε ως δεύτερη ενώ το αξιοσημείωτο με την Αυστρία ήταν ότι σκόραρε όλα της τα γκολ στις καθυστερήσεις των αγώνων της!

Ο τρίτος όμιλος ήταν ο όμιλος της διοργανώτριας Γαλλίας. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος για τους «τρικολόρ», οι οποίοι ως οικοδεσπότες συμμετείχαν και πάλι σε ένα Μουντιάλ μετά από δύο σερί απουσίες και διέθεταν μια εξαιρετική φουρνιά που είχε ως στόχο να καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενες, να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου. Κερδίζοντας όλους τους αγώνες της (3-0 τη Ν. Αφρική, 4-0 τη Σ. Αραβία, 2-1 τη Δανία), η Γαλλία τερμάτισε στην κορυφή του ομίλου και το μόνο κακό για την ομάδα του Εμέ Ζακέ ήταν η κόκκινη κάρτα που αντίκρισε ο ηγέτης της, ο Ζινεντίν Ζιντάν, στο δεύτερο παιχνίδι με τους Σαουδάραβες. Ο άσος της Γιουβέντους πάτησε σκόπιμα τον αντίπαλό του, Φουάντ Ανουάρ, και τιμωρήθηκε για τους δύο επόμενους αγώνες της ομάδας του, κάτι που σήμαινε πως η Γαλλία δε θα είχε το μεγάλο της αστέρι στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου αλλά και στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα. Η Δανία των Σμάιχελ και Λάουντρουπ (σκόραρε ξανά σε Μουντιάλ μετά το 1986) ακολούθησε τους Γάλλους στους «16», ενώ ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, που τέσσερα χρόνια νωρίτερα πανηγύρισε την κατάκτηση του Μουντιάλ με τη Βραζιλία, τώρα είχε απομακρυνθεί από τον πάγκο της Σαουδικής Αραβίας πριν καν ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων!

    Ο Μεξικανός διαιτητής Αρτούρο Μπρίσιο Κάρτερ δείχνει στον Ζιντάν τον δρόμο για τα αποδυτήρια στο ματς της Γαλλίας με τη Σ. Αραβία

 

Στον τέταρτο όμιλο, η Νιγηρία κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, ξεκινώντας μάλιστα με μια νίκη 3-2 επί της Ισπανίας. Ως δεύτερη προκρίθηκε η Παραγουάη, αφήνοντας τους απογοητευτικούς Ισπανούς στην τρίτη θέση. Οι «φούριας ρόχας» ξέσπασαν στην τελευταία αγωνιστική με τη Βουλγαρία (6-1), η οποία τερμάτισε τελευταία μετά την τέταρτη θέση στο προηγούμενο Μουντιάλ, όμως την ίδια ώρα η Παραγουάη νικούσε την αδιάφορη Νιγηρία (3-1) και πήρε εκείνη την πρόκριση. Ολλανδία και Μεξικό ισοβάθμισαν στον πέμπτο όμιλο, όμως οι «οράνιε» είχαν καλύτερη διαφορά τερμάτων και πήραν την πρώτη θέση, έχοντας διαλύσει τη Ν. Κορέα με 5-0. Με ίδιους βαθμούς τερμάτισαν επίσης Γερμανία και Γιουγκοσλαβία στον έκτο όμιλο, τα «πάντσερ» όμως υπερτερούσαν στην ισοβαθμία. Για μια ακόμη φορά, στην αποστολή της Γερμανίας βρισκόταν ο Λόταρ Ματέους, ο οποίος πήρε μέρος σε πέμπτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο (1982-1998) και μαζί με τον Αντόνιο Καρμπαχάλ του Μεξικού (1950-1966) είναι οι παίκτες που έχουν συμμετάσχει στις περισσότερες διοργανώσεις. Ο Ματέους βέβαια έπαιξε σε 25 παιχνίδια έναντι 11 του Μεξικανού τερματοφύλακα και γι’ αυτό θεωρείται ο παίκτης με τις περισσότερες παρουσίες σε Μουντιάλ.

Σε εκείνον τον όμιλο βρέθηκαν μαζί επίσης το Ιράν με τις ΗΠΑ, δύο χώρες που για χρόνια ολόκληρα είχαν τεταμένες σχέσεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Οι ποδοσφαιριστές τους έδειξαν όμως πως η πολιτική δεν έχει καμία θέση στο ποδόσφαιρο, αφού έβγαλαν αγκαλιασμένοι αναμνηστική φωτογραφία, ενώ οι Ιρανοί προσέφεραν ανθοδέσμες στους Αμερικανούς. Για την ιστορία, το Ιράν νίκησε με 2-1.

Η Αγγλία πήρε τη δεύτερη θέση στον έβδομο όμιλο πίσω από τη για μια ακόμη φορά εξαιρετική Ρουμανία, που για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση θα βρισκόταν στα νοκ άουτ. Τέλος, στον όγδοο όμιλο η Αργεντινή κατέκτησε με άνεση την πρωτιά, αφού επικράτησε σε όλα της τα παιχνίδια (1-0 την Ιαπωνία, 5-0 τη Τζαμάικα, 1-0 την Κροατία). Οι παίκτες της «αλμπισελέστε» στόχευαν όπως πάντα ψηλά σε μία ακόμη διοργάνωση, όμως είχαν να ανεχτούν και τις… παραξενιές του ομοσπονδιακού τους τεχνικού και πρωταθλητή κόσμου το 1978, Ντάνιελ Πασαρέλα, ο οποίος δεν ήθελε μακρυμάλληδες στην ομάδα και γι’ αυτό απέκλεισε από την αποστολή παίκτες όπως ο Φερνάντο Ρεδόνδο και ο Κλαούντιο Κανίγια, όταν εκείνοι αρνήθηκαν να κόψουν τα μαλλιά τους! Ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα αναγκάστηκε να κόψει τη χαίτη του για να μπει στην αποστολή και μάλιστα πέτυχε το πρώτο γκολ της Αργεντινής στο τουρνουά, στο 1-0 με την Ιαπωνία, καθώς και χατ τρικ κόντρα στη πρωτάρα Τζαμάικα. Η εξαιρετική Κροατία, στην πρώτη της συμμετοχή ως ανεξάρτητη χώρα, πήρε τη δεύτερη θέση και έδειξε πως μπορεί να καταφέρει σπουδαία πράγματα.

Στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16», η Ιταλία χρειάστηκε μόνο ένα γκολ του Βιέρι στο 18ο λεπτό για να προκριθεί εις βάρος της Νορβηγίας, η οποία για πρώτη φορά είχε περάσει την πρώτη φάση. Λίγες ώρες αργότερα στο Παρίσι, η Βραζιλία δε συναντούσε κανένα πρόβλημα απέναντι στη Χιλή, με τους Σέζαρ Σαμπάιο και Ρονάλντο να δίνουν το δικό τους σόου. Ο πρώτος άνοιξε το σκορ μόλις στο 11’ με εκπληκτική κεφαλιά-ψαράκι έπειτα από φάουλ του Ντούνγκα και διπλασίασε τα τέρματά του στο 27’, ενώ ο δεύτερος πέτυχε επίσης δύο γκολ. Η Χιλή μείωσε κάποια στιγμή με τον Σάλας και με το τελικό 4-1 η Βραζιλία πέρασε πανηγυρικά στα προημιτελικά.

Δίχως τον Ζιντάν, η Γαλλία δυσκολεύτηκε κόντρα στην Παραγουάη και το παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα στην κανονική του διάρκεια. Κάτω από τα δοκάρια των Παραγουανών ξεχώριζε με την παρουσία του ο Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ, ο τερματοφύλακας που σκόραρε 59 γκολ στην καριέρα του (!), ο οποίος κράτησε την ομάδα του στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ωστόσο στο 23ο λεπτό της παράτασης, ο Λοράν Μπλαν σκόραρε μετά από ωραίο στρώσιμο του Τρεζεγκέ με το κεφάλι και πέτυχε το πρώτο «Χρυσό Γκολ» σε Μουντιάλ, δίνοντας στους «τρικολόρ» μια δραματική πρόκριση. Στο άλλο παιχνίδι εκείνης της ημέρας, η Νιγηρία έγινε έρμαιο στα χέρια της Δανίας, αφού η σκανδιναβική ομάδα επικράτησε με 4-1 και βρέθηκε για πρώτη φορά στην προημιτελική φάση.

    Ο Λοράν Μπλαν, που είχε σαν γούρι να φιλάει το κεφάλι του Μπαρτέζ πριν τα παιχνίδια της Γαλλίας, πέτυχε το πρώτο "Χρυσό Γκολ" στην ιστορία της διοργάνωσης

 

Οι πρωταθλητές Ευρώπης Γερμανοί είδαν το Μεξικό να προηγείται στο σκορ με γκολ του Λουίς Ερνάντες, αλλά τα τέρματα του Κλίνσμαν και του Μπίρχοφ στο τελευταίο τέταρτο υπέγραψαν την ανατροπή για τα «πάντσερ». Με το σκορ στο 1-1 στην αναμέτρηση μεταξύ Ολλανδίας και Γιουγκοσλαβίας, οι «οράνιε» χρειάστηκαν ένα γκολ του Έντγκαρ Ντάβιντς στις καθυστερήσεις για να πανηγυρίσουν και εκείνοι την πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες. Όσο για τους Κροάτες, ο Νταβόρ Σούκερ «καθάρισε» γι’ αυτούς με πέναλτι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και έτσι πέρασαν το εμπόδιο της Ρουμανίας.

Στο «Ζοφρουά Γκισάρ» του Σεντ Ετιέν έμελλε να διεξαχθεί το κορυφαίο παιχνίδι όχι μόνο αυτής της φάσης αλλά γενικότερα του τουρνουά. Η Αργεντινή αντιμετώπιζε την Αγγλία για πρώτη φορά μετά από εκείνον τον ιστορικό προημιτελικό του 1986 στο Μεξικό και άπαντες ήταν προετοιμασμένοι για μια μεγάλη αναμέτρηση. Δεν έπεσαν έξω. Μόλις στο 6ο λεπτό, ο Μπατιστούτα ευστόχησε σε πέναλτι και σημείωσε το πέμπτο του γκολ στη διοργάνωση, όμως μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα ο Άλαν Σίρερ ισοφάρισε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στο 16ο λεπτό της συνάντησης, ο θαυματουργός πιτσιρικάς-μόλις 18 ετών τότε-Μάικλ Όουεν πέρασε όποιον βρήκε στο διάβα του και με ένα φανταστικό σλάλομ σκόραρε ένα από τα καλύτερα γκολ που έχουν μπει σε Μουντιάλ για να βάλει την Αγγλία σε θέση οδηγού. Στις καθυστερήσεις αυτού του συναρπαστικού πρώτου ημιχρόνου όμως, έπειτα από μια κομπίνα σε φάουλ που είχε κερδίσει η Αργεντινή έξω από την αγγλική περιοχή, ο Ζανέτι θα βρεθεί απέναντι από την εστία και θα σημαδέψει σωστά για το 2-2.

Όλα έδειχναν πως θα έχουμε ένα εξίσου σπουδαίο δεύτερο ημίχρονο, όμως λίγα λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης ο Ντιέγκο Σιμεόνε θα κάνει ένα σκληρό φάουλ στον Ντέιβιντ Μπέκαμ στο κέντρο του γηπέδου και ο μόλις 23 ετών τότε Άγγλος-ξαπλωμένος στο έδαφος ακόμη-θα του δώσει κλωτσιά. Η φάση έγινε μπροστά στα μάτια του Δανού διαιτητή Κιμ Μίλτον Νίλσεν και εκείνος δε δίστασε να δείξει απευθείας την κόκκινη κάρτα στον «Μπεκς», διαταράσσοντας τις ισορροπίες. Παρ’ όλα αυτά η Αργεντινή δε μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό της πλεονέκτημα και το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι. Μετά από τέσσερις εκτελέσεις για κάθε ομάδα το σκορ ήταν 3-3 (Κρέσπο και Ινς είχαν δει Σίμαν και Ρόα αντίστοιχα να τους λένε όχι) και στην πέμπτη εκτέλεση της Αργεντινής ο Ρομπέρτο Αγιάλα ευστόχησε. Στη συνέχεια, ο Ντέιβιντ Μπάτι είχε την ευθύνη να κρατήσει την Αγγλία ζωντανή, όμως είδε τον γκολκίπερ της «αλμπισελέστε» να αποκρούει το χτύπημά του. Έτσι, έπειτα από ένα περιπετειώδες παιχνίδι-από τα καλύτερα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου-η Αργεντινή προκρίθηκε στα προημιτελικά ενώ η Αγγλία, όπως και στο Μουντιάλ του 1990, δε μπόρεσε να περάσει από τη διαδικασία των πέναλτι.

Γαλλία και Ιταλία ήταν δύο από τα φαβορί του τουρνουά και το ενδιαφέρον ήταν φυσικά τεράστιο όταν συναντήθηκαν στους προημιτελικούς. Τόσο στην κανονική διάρκεια όμως όσο και στην παράταση οι δύο ομάδες δε μπόρεσαν να σκοράρουν, με τους τερματοφύλακές τους, Φαμπιάν Μπαρτέζ και Τζιανλούκα Παλιούκα, να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές. Ο Ζιντάν, που είχε εκτίσει πλέον την τιμωρία του και είχε επιστρέψει στην ομάδα, ευστόχησε στο πρώτο χτύπημα, όπως και ο Ρομπέρτο Μπάτζιο. Δεν τους μιμήθηκαν όμως ούτε ο Λιζαραζού, ούτε ο Αλμπερτίνι στη συνέχεια. Ακολούθησαν οι εύστοχες εκτελέσεις των Τρεζεγκέ-Ανρί για τη Γαλλία και των Κοστακούρτα και Βιέρι για την Ιταλία, ενώ όταν ο Μπλαν σημάδεψε σωστά στη δική του εκτέλεση, ο Ντι Μπιάτζιο έπρεπε να σκοράρει κι αυτός για να κρατήσει στο παιχνίδι τους «ατζούρι». Η προσπάθειά του όμως κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι και έτσι οι «τρικολόρ», που πήραν μία ακόμη αγχώδη πρόκριση, διατηρούσαν ζωντανό το όνειρό τους να κατακτήσουν το πρώτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο μπροστά στο κοινό τους.

Στη Νάντη, η Δανία σόκαρε τους Βραζιλιάνους όταν μόλις στο 2ο λεπτό ο Γιόργκενσεν βρήκε δίχτυα, αλλά ο Μπεμπέτο γρήγορα ισοφάρισε. Λίγο πριν το ημίωρο, ένα γκολ του Ριβάλντο έφερε τη «σελεσάο» σε θέση οδηγού αλλά στο 50’ ο Μπράιαν Λάουντρουπ ισοφάρισε για τους Δανούς. Δέκα λεπτά αργότερα, ήταν πάλι ο Ριβάλντο εκείνος που με ένα σουτ εξαιρετικής ακρίβειας έβαλε και πάλι μπροστά τη Βραζιλία, η οποία με το τελικό 3-2 πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Στη Μασσαλία, ένα γκολ του Πάτρικ Κλάιφερτ μετά από ασίστ του Ντένις Μπέργκαμπ στο 12ο λεπτό άνοιξε το σκορ για την Ολλανδία απέναντι στην Αργεντινή. Χρειάστηκε να περάσουν μόλις πέντε λεπτά για να απαντήσουν οι Λατινοαμερικάνοι, όταν ο Κλαούντιο Λόπεζ βρέθηκε τετ α τετ με τον Φαν ντερ Σάαρ και σκόραρε για την ισοφάριση. Το παιχνίδι κυλούσε στην ισοπαλία, μέχρι που στο τελευταίο λεπτό ο Μπέργκαμπ αποφάσισε να προσφέρει μία στιγμή μαγείας, από αυτές που απλόχερα χάρισε τόσες φορές στην καριέρα του. Κατέβασε τη μπάλα υποδειγματικά μετά από μια μακρινή μπαλιά του Ντε Μπουρ, απέφυγε με εξαιρετικό τρόπο τον Αγιάλα και εκτέλεσε με το δεξί βάζοντας εξωτερικό φάλτσο για να στείλει τους «οράνιε» στα ημιτελικά και την Αργεντινή στο καναβάτσο.

Η μεγαλύτερη έκπληξη έγινε στο τελευταίο παιχνίδι των προημιτελικών. Η Γερμανία ήταν σαφώς το φαβορί κόντρα στην πρωτοεμφανιζόμενη Κροατία, όμως οι παίκτες του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς ήταν αποφασισμένοι να διακριθούν. Ο κεντρικός αμυντικός των «πάντσερ», Κρίστιαν Βερνς δέχθηκε κόκκινη κάρτα στο 40ό λεπτό, άφησε την ομάδα του με δέκα και την ευκαιρία αυτή οι Κροάτες την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Ένα γκολ του Γιάρνι στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου και δύο ακόμη από τους Βλάοβιτς και Σούκερ στο τελευταίο δεκάλεπτο, υπέγραψαν μία τεράστια νίκη με 3-0 για την Κροατία, η οποία στην πρώτη της παρουσία σε Μουντιάλ πανηγύριζε την είσοδό της στα ημιτελικά.

Η αναμέτρηση μεταξύ Βραζιλίας και Ολλανδίας στα ημιτελικά ήταν μία ακόμη από τις πολλές σπουδαίες που προέκυψαν σε αυτό το τουρνουά. Κλάιφερτ και Μπέργκαμπ έχασαν ευκαιρίες στο πρώτο ημίχρονο για τους σαφώς ανώτερους «οράνιε», όμως με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ήταν ο Ρονάλντο αυτός που βρήκε δίχτυα με ωραία προσπάθεια και πέτυχε το τέταρτο γκολ του στη διοργάνωση. Οι Ολλανδοί επέμειναν όμως και τρία λεπτά πριν τη λήξη, ο Ντε Μπουρ έκανε μια σέντρα η οποία βρήκε το κεφάλι του Κλάιφερτ και εκείνος έστειλε το ματς στην παράταση. Το σκορ εκεί έμεινε αμετάβλητο, έτσι για τρίτη φορά στο τουρνουά η πρόκριση θα κρινόταν στα πέναλτι. Οι Βραζιλιάνοι αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι ευστοχώντας σε όλες τους τις εκτελέσεις, την ώρα που οι Ολλανδοί αστόχησαν στις τελευταίες δύο με Κοκού και Ρόναλντ Ντε Μπουρ. Η Βραζιλία προκρίθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό και στο Παρίσι θα είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

Η Γαλλία έπρεπε να περάσει ένα τελευταίο εμπόδιο, αυτό της έκπληξης του τουρνουά Κροατίας, για να βρεθεί κι αυτή στον τελικό. Το πρώτο ημίχρονο έληξε χωρίς τέρματα, όμως με το «καλημέρα» στο δεύτερο μέρος ο Νταβόρ Σούκερ σκόραρε για μία ακόμη φορά σε αυτή τη διοργάνωση, σοκάροντας τους «τρικολόρ». Η λύση ήρθε όμως γρήγορα για τους γηπεδούχους, με έναν απροσδόκητο πρωταγωνιστή. Ένα λεπτό μετά το γκολ της Κροατίας, ο δεξιός οπισθοφύλακας των Γάλλων, Λιλιάν Τιράμ, έκλεψε τη μπάλα με πείσμα και παίζοντας ένα εξαιρετικό ένα-δύο με τον Τζορκάεφ, βρέθηκε απέναντι από τον γκολκίπερ των Κροατών και πλάσαρε ιδανικά για το 1-1. Ο ίδιος παίκτης ολοκλήρωσε την προσωπική του παράσταση στο 69’, όταν με αριστερό σουτ εκτός περιοχής έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας του Λάντιτς. Σε 142 συμμετοχές με το εθνόσημο (ρέκορντμαν συμμετοχών για τη Γαλλία), ο Τιράμ πέτυχε μόλις δύο γκολ, εκείνα που χάρισαν στους «τρικολόρ» την πρόκριση στον τελικό για πρώτη φορά στην ιστορία τους

Η Κροατία πάντως σφράγισε την εκπληκτική της πορεία σε αυτή τη διοργάνωση με την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Ο Προσινέτσκι άνοιξε το σκορ στο 13ο λεπτό του μικρού τελικού με την Ολλανδία και παρόλο που ο Μπουντεβάιν Ζέντεν ισοφάρισε στο 25’, ο Σούκερ σκόραρε για το τελικό 2-1 στο 35’. Αυτό ήταν και το έκτο του γκολ στο τουρνουά, με τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ.

Η κάτοχος του τίτλου Βραζιλία και η διοργανώτρια και επίδοξη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία συνέθεταν το τέλειο ζευγάρι στον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς». Μία περίπου ώρα πριν τον αγώνα οι δύο φιναλίστ ανακοίνωσαν τις αρχικές ενδεκάδες τους και αυτή της Βραζιλίας επεφύλασσε μια έκπληξη, μιας και έλειπε το όνομα του Ρονάλντο. Τη θέση του νέου σούπερ σταρ της «σελεσάο» είχε πάρει ο Εντμούντο και τη στιγμή που όλοι έψαχναν τον λόγο για τον οποίο το «φαινόμενο» απουσίαζε από το αρχικό σχήμα χωρίς να έχει κάποιον τραυματισμό, οι Βραζιλιάνοι ανακοινώνουν ξαφνικά πως ο Ρονάλντο θα αγωνιστεί κανονικά. Αργότερα, μετά από σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ομοσπονδία της χώρας, έγινε γνωστό πως ο επιθετικός της Ίντερ είχε πάθει ένα είδος κρίσης στο ξενοδοχείο της ομάδας λίγες ώρες πριν τον τελικό, αφού σύμφωνα με όσα γράφτηκαν είχε πέσει στο πάτωμα του δωματίου του κλαίγοντας, έχοντας σπασμούς και βγάζοντας αφρούς από το στόμα. Ο Ρομπέρτο Κάρλος, με τον οποίο ο Ρονάλντο μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο, έτρεξε έντρομος να ζητήσει βοήθεια, φοβούμενος πως ο συμπαίκτης του θα πέθαινε! Παρά το γεγονός πως κινδύνεψε ακόμη και η ζωή του, ο Βραζιλιάνος επιθετικός βρέθηκε τελικά στο αρχικό σχήμα και πολλοί είπαν πως πιέστηκε από τους χορηγούς του να συμμετάσχει στον τελικό, παρόλο που δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί. Πολλά ειπώθηκαν για το τι ακριβώς μπορεί να συνέβη εκείνο το απόγευμα, την πραγματική αλήθεια όμως πιθανότατα δε θα τη μάθουμε ποτέ και η υπόθεση αυτή θα παραμένει πάντα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στον παγκόσμιο αθλητισμό.

    Λόγω της κρίσης που είχε πάθει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου λίγες ώρες πριν, ο Ρονάλντο ήταν σκιά του εαυτού του στον τελικό κόντρα στη Γαλλία

 

Ο Ρονάλντο λοιπόν αγωνίστηκε κανονικά στον τελικό, όμως ήταν αγνώριστος, όπως και ολόκληρη η ομάδα, επηρεασμένη σίγουρα από τα όσα έγιναν νωρίτερα. Παρ’ όλα αυτά η Βραζιλία απείλησε τόσο με μια σέντρα-σουτ του «φαινόμενου», όσο και με μια κεφαλιά του Ριβάλντο, αλλά ο Μπαρτέζ ήταν σταθερός, όπως και σε όλο το τουρνουά. Στο 27ο λεπτό δόθηκε η πρώτη αφορμή στους Γάλλους φιλάθλους να πανηγυρίσουν. Ο Πετί εκτελεί κόρνερ από τα δεξιά και ο Ζιντάν πιάνει μια καρφωτή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, ανοίγοντας το σκορ στον τελικό και σημειώνοντας το πρώτο του τέρμα στη διοργάνωση. Οι «τρικολόρ» είχαν πάρει τα πάνω τους και έχασαν στη συνέχεια δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τους Πετί και Γκιβάρς. Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου θα γίνει το 2-0 με τον ίδιο τρόπο. Η Γαλλία είχε κερδίσει ένα κόρνερ, αυτή τη φορά από τα αριστερά, με τον Τζορκάεφ να πηγαίνει στην εκτέλεση. Ο Ζιντάν ήταν και πάλι εκεί για να σκοράρει με κεφαλιά, διπλασιάζοντας τα τέρματα της ομάδας του αλλά και τα δικά του. Οι διοργανωτές πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας ένα σαφέστατο προβάδισμα.

Σε όλη τη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου, η Βραζιλία πίεσε για τη μείωση του σκορ, ενώ στο 68’ η Γαλλία έμεινε με δέκα λόγω δεύτερης κίτρινης του Ντεσαγί. Όμως οι παίκτες της δε μπορούσαν να νικήσουν τον Μπαρτέζ, με τον Ρονάλντο να έχει μια μεγάλη ευκαιρία αλλά να στέλνει τη μπάλα πάνω στον Γάλλο γκολκίπερ, ενώ ο Ντενίλσον σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Με τον αγώνα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και τα πάντα να έχουν κριθεί, η Γαλλία βγήκε στην αντεπίθεση, ο Πατρίκ Βιεϊρά έκανε μια ωραία κάθετη πάσα στον Εμανουέλ Πετί και εκείνος πλάσαρε ιδανικά τον Ταφαρέλ για να σφραγίσει τον θρίαμβο της ομάδας του. Ήταν μια ιστορική στιγμή για το γαλλικό ποδόσφαιρο, αφού η εθνική ομάδα είχε πλέον νικήσει κατά κράτος την προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια και ανέβαινε για πρώτη φορά στην κορυφή του κόσμου. Εκείνο που δεν είχε καταφέρει η φουρνιά του Κοπά και του Φοντέν αλλά ούτε εκείνη του Πλατινί και του Ζιρές, το κατάφερνε τώρα εκείνη του Ζιντάν, του Μπαρτέζ και του Ντεσάμπ.

    Οι Γάλλοι πανηγυρίζουν το πρώτο τους Μουντιάλ και ο πολυτιμότερος παίκτης τους στον τελικό, Ζινεντίν Ζιντάν, σηκώνει ψηλά το τρόπαιο

 

Οι συνθέσεις του τελικού

Γαλλία: Μπαρτέζ, Τιράμ, Λεμπέφ, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Ντεσάμπ (α), Καρεμπέ (57’ Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Τζορκάεφ (74’ Βιεϊρά), Γκιβάρς (66’ Ντουγκαρί) Προπονητής: Εμέ Ζακέ

Βραζιλία: Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (73’ Εντμούντο), Ντούνγκα (α), Ριβάλντο, Λεονάρντο (46’ Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο Προπονητής: Μάριο Ζαγκάλο

Διαιτητής: Σαΐντ Μπελκολά (Μαρόκο)

Ημερομηνία: 12 Ιουλίου 1998

Γήπεδο: «Σταντ ντε Φρανς», Παρίσι

 

Το πρόσωπο: Ρονάλντο

Του κόλλησαν το παρατσούκλι «φαινόμενο», φυσικά όχι τυχαία. Τέσσερα χρόνια πριν, στα γήπεδα των ΗΠΑ, είχε βρεθεί στην αποστολή της «σελεσάο» αλλά δεν έπαιξε ούτε λεπτό, μην έχοντας συμμετοχή στην κατάκτηση του Μουντιάλ για τη χώρα του. Στην τετραετία που μεσολάβησε όμως κατέπληξε όλη την Ευρώπη με τα όσα έκανε σε Αϊντχόβεν, Μπαρτσελόνα και Ίντερ, στην οποία είχε πάει ένα χρόνο νωρίτερα με μεταγραφή που έφτασε τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ και ήταν τότε η ακριβότερη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τη ίδια χρονιά κέρδισε και την πρώτη του «Χρυσή Μπάλα». Στο Μουντιάλ της Γαλλίας, ο Ρονάλντο ήθελε να λάμψει σε παγκόσμιο επίπεδο και έκλεψε τις εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του. Μην έχοντας κλείσει ακόμη τα 22 του χρόνια, ήταν ο σημαντικότερος παίκτης της Βραζιλίας, πέτυχε 4 γκολ και πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή. Η περιπέτεια με την υγεία του λίγο πριν τον τελικό δεν του επέτρεψε να ολοκληρώσει με τον τρόπο που θα ήθελε ένα εξαιρετικό τουρνουά για τον ίδιο και η εξέλιξη του παιχνιδιού ίσως να ήταν διαφορετική αν εκείνος ήταν απολύτως υγιής.

Η στιγμή

Ένα ακόμη Παγκόσμιο Κύπελλο γεμάτο στιγμές ήταν εκείνο της Γαλλίας. Το μοναδικό σόλο του Μάικλ Όουεν στο παιχνίδι της Αγγλίας με την Αργεντινή ή το μαγικό άγγιγμα της μπάλας από τον Ντένις Μπέργκαμπ, η φανταστική του κίνηση ώστε να αποφύγει τον αντίπαλό του και η ξεχωριστή του εκτέλεση για να στείλει την Ολλανδία στα ημιτελικά εις βάρος των Αργεντινών, είναι στιγμιότυπα που χαράζονται στη μνήμη. Μεγάλο θόρυβο όμως προκάλεσε εκείνη η κόκκινη κάρτα του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο ματς με την «αλμπισελέστε», μια κάρτα που κέρδισε έξυπνα και ο Σιμεόνε, ο έτερος πρωταγωνιστής εκείνης της φάσης, αφού η αλήθεια είναι πως έπεσε θεατρικά στο χορτάρι μετά την κλωτσιά του άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η ενέργεια εκείνη του 23χρονου τότε Μπέκαμ «γκρέμισε» πολλές από τις ελπίδες της Αγγλίας για πρόκριση στα προημιτελικά και ο ίδιος πέρασε πολύ άσχημα στο διάστημα που ακολούθησε. Κόσμος και ΜΜΕ του είχαν ανοίξει «πόλεμο», ενώ στο πρώτο εκτός έδρας παιχνίδι της Γιουνάιτεντ την επόμενη σεζόν είχε προσλάβει προσωπικό φρουρό, αφού οι απειλές για τη ζωή του ήταν πολλές! Το πρωτοσέλιδο της «Mirror» μετά από εκείνο το παιχνίδι με την Αργεντινή ήταν αν μη τι άλλο σκληρό: «Δέκα λιοντάρια και ένα ηλίθιο αγόρι». Ο Μπέκαμ ήταν για πολύ καιρό ο αποδιοπομπαίος τράγος για την εθνική Αγγλίας, μέχρι που εκείνο το γκολ του από απευθείας χτύπημα φάουλ στις καθυστερήσεις του αγώνα με την Ελλάδα στο «Ολντ Τράφορντ» τον Οκτώβρη του 2001 έστειλε τα «τρία λιοντάρια» στο Μουντιάλ του 2002 και έκανε το «ηλίθιο αγόρι» ήρωα στα μάτια των Άγγλων φιλάθλων.

    Η κόκκινη κάρτα που δέχθηκε ο Μπέκαμ στο παιχνίδι με την Αργεντινή δε στοίχισε μόνο τη συμμετοχή του στο ματς αλλά πολλά περισσότερα...

 

Πηγές: "Η Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου", εκδ. "Σύγχρονοι Ορίζοντες", 2010

             "Ειδική έκδοση του Goal News για το Μουντιάλ", 2014

             "Στιγμές Μουντιάλ", Χρήστος Σωτηρακόπουλος, εκδ. "Τόπος", 2014

Πίσω