Η Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, Γερμανία 2006: Το ιταλικό ποδόσφαιρο από τον διασυρμό στην κορυφή του κόσμου

2018-06-03 17:21

Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Παρά το γεγονός πως η Νότια Αφρική έμοιαζε φαβορί για να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2006, την τελευταία στιγμή τα πάντα ανατράπηκαν και αυτή ανατέθηκε στη Γερμανία. Ήταν μια απόφαση που προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, αφού οι Γερμανοί επικράτησαν με αμφιλεγόμενο τρόπο στη σχετική ψηφοφορία (η αποχή του εκπροσώπου της Ν. Ζηλανδίας που θα ψήφιζε τους Αφρικανούς κίνησε υποψίες), ενώ για πρώτη φορά χρειάστηκαν τρεις γύροι ψηφοφορίας. Από τη στιγμή πάντως που η Γερμανία πήρε και επίσημα το χρίσμα, ξεκίνησε την προετοιμασία της προκειμένου να φιλοξενήσει με απόλυτη επιτυχία το τουρνουά, με τις άψογες εγκαταστάσεις της και τα σύγχρονα γήπεδά της να βρίσκονται στη διάθεση των 32 ομάδων που πήραν την πρόκριση για το σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό ραντεβού.

Μετά την αλλαγή του σχετικού κανονισμού, η πρωταθλήτρια κόσμου-στην προκειμένη περίπτωση η Βραζιλία-δεν είχε το δικαίωμα να πάρει απευθείας την πρόκριση και έπρεπε να παίξει κι αυτή προκριματικά, ενώ για πρώτη φορά μετά το 1982 συμμετείχαν εθνικές ομάδες από όλες τις ηπείρους. Χαρακτηριστικό ήταν πως οι τέσσερις από τις πέντε αφρικανικές ομάδες (Αγκόλα, Γκάνα, Τόγκο, Ακτή Ελεφαντοστού) έπαιρναν μέρος για πρώτη φορά, όπως επίσης η Ουκρανία και το Τρινιντάντ & Τομπάγκο.

Ως διοργανώτρια, η Γερμανία άνοιξε τον χορό επικρατώντας με 4-2 της Κόστα Ρίκα, στο χορταστικό παιχνίδι της πρεμιέρας στο ολοκαίνουριο «Allianz Arena» του Μονάχου. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν, που είχε ως στόχο μόνο την κατάκτηση του τροπαίου μέσα στη χώρα της, βρήκε δύο γκολ με τον εορτάζοντα εκείνη την ημέρα Κλόζε, ενώ οι Λαμ και Φρινγκς πέτυχαν δύο εξαιρετικά τέρματα απέναντι σε μια Κόστα Ρίκα στην οποία δεν έφτασαν τα δύο γκολ του Πάουλο Γουαντσόπε. Η Γερμανία σημείωσε το απόλυτο των νικών στον πρώτο όμιλο, αφού πήρε επίσης μια πολύ δύσκολη νίκη κόντρα στην Πολωνία (1-0) με γκολ του Νόιβιλ στις καθυστερήσεις, ενώ επικράτησε και με 3-0 του Εκουαδόρ, με τον Κλόζε να πετυχαίνει άλλα δύο τέρματα. Η λατινοαμερικάνικη ομάδα παρ’ όλα αυτά τερμάτισε δεύτερη έχοντας νικήσει Πολωνία (2-0) και Κόστα Ρίκα (3-0) και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην επόμενη φάση.

Έχοντας μια ομάδα με πολύ σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Μπέκαμ, Τζέραρντ, Λάμπαρντ, Κόουλ, Ρούνεϊ, Φέρντιναντ, Όουεν), η Αγγλία πήγε σε ένα ακόμη Μουντιάλ με μεγάλες φιλοδοξίες, παρ’ όλα αυτά χρειάστηκε ένα αυτογκόλ του Γκαμάρα και δύο γκολ των Κράουτς και Τζέραρντ στα τελευταία λεπτά για να επικρατήσει των Παραγουάη και Τρινιντάντ & Τομπάγκο αντίστοιχα στον δεύτερο όμιλο. Με το 2-2 απέναντι στη Σουηδία την τελευταία αγωνιστική (ο Τζο Κόουλ πέτυχε ένα απίστευτο γκολ με δεξί βολέ αρκετά έξω από την περιοχή), η ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον πέρασε ως πρώτη και οι Σκανδιναβοί, που χάρισαν στο Τρινιντάντ & Τομπάγκο τον πρώτο του βαθμό σε Μουντιάλ, προκρίθηκαν ως δεύτεροι.

Τον τρίτο όμιλο τον χαρακτήρισαν πολλοί ως τον «όμιλο του θανάτου», με την παρουσία της Αργεντινής, της Ολλανδίας, της Σερβίας-Μαυροβούνιο και της Ακτής Ελεφαντοστού του Ντρογκμπά και των αδερφών Τουρέ. Η «αλμπισελέστε» νίκησε με 2-1 την Ακτή με γκολ των Κρέσπο και Σαβιόλα, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι της «σκόρπισε» με 6-0 τη Σερβία-Μαυροβούνιο του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, με το δεύτερο γκολ να είναι ίσως το ομορφότερο συνδυαστικό που έχουμε δει σε Μουντιάλ, αφού οι παίκτες του Χοσέ Πέκερμαν άλλαξαν 25 πάσες πριν ο Καμπιάσο βρεθεί μπροστά από την εστία και σκοράρει! Το τελευταίο γκολ της Αργεντινής το πέτυχε ερχόμενος από τον πάγκο ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος χωρίς να έχει κλείσει καν τα 19 του χρόνια έπαιρνε μέρος για πρώτη φορά σε μια μεγάλη διοργάνωση με την εθνική του ομάδα, όντας ήδη το μεγαλύτερο ταλέντο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Η Ολλανδία, στην επιστροφή της μετά την απουσία του 2002, νίκησε κι αυτή τα δύο πρώτα της παιχνίδια με Σερβία (1-0) και Ακτή (2-1) και το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής απέναντι στην Αργεντινή θα όριζε ποια από τις δύο θα πάρει την πρώτη θέση. Το 0-0 έδωσε την πρωτιά στους Λατινοαμερικάνους, που είχαν φυσικά καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Με ηγέτη τον Φίγκο και πρωταγωνιστή τον νεαρό τότε Κριστιάνο Ρονάλντο, που είχε ήδη δείξει δείγματα των σπουδαίων ικανοτήτων του και είχε καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ηλικία του, η Πορτογαλία έθετε ισχυρή υποψηφιότητα για να φτάσει μακριά στη διοργάνωση. Στον τέταρτο όμιλο είχε μόνο νίκες, επικρατώντας με 1-0 της πρώην αποικίας της, της Αγκόλας, 2-0 του Ιράν και 2-1 του Μεξικού. Παρά την ήττα σε εκείνο το τελευταίο παιχνίδι, το Μεξικό προκρίθηκε ως δεύτερο.

Η Ιταλία έμπαινε με τη χειρότερη δυνατή ψυχολογία σε αυτή τη διοργάνωση, καθώς το ποδόσφαιρό της ταλανιζόταν από το σκάνδαλο «Calciopolis», το οποίο είχε μόλις ξεσπάσει και είχε ως συνέπεια τις βαριές τιμωρίες μερικών εκ των σπουδαιότερων ομάδων της χώρας και βέβαια την αφαίρεση των δύο τελευταίων πρωταθλημάτων από τη Γιουβέντους και τον υποβιβασμό της ομάδας στη Serie B. Το έργο των Ιταλών διεθνών και του εκλέκτορά τους, Μαρσέλο Λίπι, ήταν τρομερά δύσκολο, αφού θα έπρεπε όλα αυτά να τα αφήσουν πίσω τους και να επικεντρωθούν στις υποχρεώσεις τους σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το υλικό της Ιταλίας πάντως ήταν για μια ακόμη φορά εξαιρετικό και οι «ατζούρι» νίκησαν στην πρεμιέρα τους στον πέμπτο όμιλο τη Γκάνα με 2-0, χάρη σε ένα γκολ του Πίρλο και ένα ακόμη του Ιακουίντα. Στο δεύτερο παιχνίδι κόντρα στις ΗΠΑ, ο Τζιλαρντίνο άνοιξε το σκορ στο 22’ αλλά πέντε λεπτά αργότερα το αυτογκόλ του Τζακάρντο έφερε το ματς στα ίσια. Στο 28ο λεπτό, η Ιταλία έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ντανιέλε Ντε Ρόσι για αγκωνιά στον Μπράιαν ΜακΜπράιντ. Η τιμωρία για τον μέσο των «ατζούρι» ήταν πολύ βαριά, αφού μόνο αν η Ιταλία έφτανε στον τελικό θα μπορούσε και πάλι να ενισχύσει την ομάδα του σε αυτό το Μουντιάλ. Το παιχνίδι ήταν γενικότερα σκληρό, αφού και οι Αμερικάνοι είδαν δύο παίκτες τους να αποβάλλονται, με το 1-1 να μένει ως το τέλος.

Στο 17ο λεπτό του τελευταίου αγώνα της Ιταλίας στον όμιλο κόντρα στην Τσεχία, ο Αλεσάντρο Νέστα τραυματίζεται και τη θέση του παίρνει ο Μάρκο Ματεράτσι. Κανείς δε μπορούσε να διανοηθεί τότε πόσο κομβικό θα ήταν αυτό το σημείο για την εξέλιξη της διοργάνωσης και πόσο σημαντικό ρόλο θα διαδραμάτιζε ο αμυντικός της Ίντερ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μην έχοντας συμπληρώσει ούτε καν δέκα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο, ο Ματεράτσι σκόραρε με κεφαλιά μετά από κόρνερ του Τότι, ενώ ένα ακόμη γκολ από τον Ιντζάγκι τρία λεπτά πριν τη λήξη έδωσε στην Ιταλία τη νίκη με 2-0 και μαζί την πρωτιά. Δεύτερη τερμάτισε η Γκάνα, που προκρίθηκε στην πρώτη κιόλας παρουσία της στη διοργάνωση. Η νίκη επί της Τσεχίας με 2-0, της ομάδας των Νέντβεντ και Ροζίτσκι, ήταν το ματς-κλειδί για την πρόκρισή της.

Η πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία πήγε στη Γερμανία με στόχο-τι άλλο-ένα ακόμη τρόπαιο. Όλα τα μεγάλα της αστέρια ήταν εκεί, εκτός βέβαια από έναν εκ των μεγάλων της πρωταγωνιστών στο προηγούμενο Μουντιάλ, τον Ριβάλντο, ο οποίος αν και προσπάθησε μέσω των σπουδαίων του εμφανίσεων με τον Ολυμπιακό να βρει θέση στην αποστολή, εν τέλει δεν τα κατάφερε. Παίκτες όπως ο Καφού, ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ζε Ρομπέρτο, ο Κακά, ο Αντριάνο, ο Ρονάλντο και ο Ροναλντίνιο, που στην Άπω Ανατολή ήταν ένας ανερχόμενος παίκτης και πλέον έπαιρνε μέρος στο Μουντιάλ της Γερμανίας ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, έκαναν τη «σελεσάο» μεγάλο φαβορί και για αυτή τη διοργάνωση. Στον έκτο όμιλο έκανε το τρία στα τρία, νικώντας 1-0 την Κροατία με γκολ του Κακά, 2-0 την Αυστραλία με Αντριάνο και Φρεντ και 4-1 την Ιαπωνία με τον Ρονάλντο να σκοράρει δύο τέρματα, να φτάνει τα 14 συνολικά και να πιάνει στην κορυφή των σκόρερ όλων των εποχών σε Μουντιάλ τον Γκερντ Μίλερ.

Οι Αυστραλοί, χάρη στη νίκη τους με 3-1 κόντρα στην Ιαπωνία και την ισοπαλία με 2-2 κόντρα στην Κροατία, κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να περάσουν στον επόμενο γύρο. Εκείνο το παιχνίδι με τους Κροάτες δε, έμεινε στην ιστορία για την απίστευτη γκάφα του Άγγλου διαιτητή Γκρέιαμ Πολ, ο οποίος στο 90ό λεπτό έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον αμυντικό της Κροατίας, Γιόζιπ Σίμουνιτς, όμως παρ’ όλα αυτά δεν του έβγαλε κόκκινη και τον κράτησε στο παιχνίδι! Στις καθυστερήσεις, ο Κροάτης διαμαρτυρήθηκε έντονα για μια φάση στον Πολ και εκείνος του έδειξε τρίτη κίτρινη κάρτα και στη συνέχεια τον απέβαλε! Όταν αργότερα είδε σε βίντεο το λάθος του, ο Άγγλος ρέφερι απολογήθηκε λέγοντας πως είχε σημειώσει από λάθος το όνομα του Κρεγκ Μουρ στην πρώτη κίτρινη, του παίκτη της Αυστραλίας που είχε ίδιο νούμερο με τον Σίμουνιτς, όμως η γκάφα είχε γίνει και ο ίδιος δεν ξανασφύριξε στη συνέχεια της διοργάνωσης.

   Μετά από την... τρίτη κίτρινη κάρτα, ο Γκρέιαμ Πολ αποβάλλει επιτέλους τον Γιόζιπ Σίμουνιτς

 

Στο Μουντιάλ της Γερμανίας, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα επάνω στον Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Γάλλος σούπερ σταρ είχε ανακοινώσει πως θα κρεμάσει τα παπούτσια του μετά το τέλος της διοργάνωσης και ήθελε να αποχαιρετήσει την ενεργό δράση με τον καλύτερο τρόπο, οδηγώντας δηλαδή τους «τρικολόρ» και πάλι στην κορυφή του κόσμου. Η Γαλλία προερχόταν από την τραγική της παρουσία στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής και οι εφιαλτικές μνήμες εκείνης της διοργάνωσης επέστρεψαν όταν στα δύο πρώτα παιχνίδια της στον έβδομο όμιλο συγκέντρωσε μόλις δύο βαθμούς, φέρνοντας 0-0 με την Ελβετία και 1-1 με τη Ν. Κορέα. Το ακόμη χειρότερο ήταν πως ο Ζιντάν συμπλήρωσε δύο κίτρινες κάρτες στο ματς με τους Νοτιοκορεάτες, κάτι που σήμαινε πως δε θα μπορούσε να ενισχύσει την ομάδα στο τελευταίο και πιο σημαντικό παιχνίδι με το Τόγκο. Θα τελείωνε τόσο άδοξα η παρουσία του «Ζιζού» στα γήπεδα; Όχι όπως αποδείχθηκε, αφού οι «τρικολόρ» νίκησαν 2-0 με γκολ των Βιεϊρά και Ανρί και προκρίθηκαν ως δεύτεροι, με την Ελβετία να τερματίζει πρώτη με επτά βαθμούς και χωρίς να έχει δεχθεί γκολ.

Η Ισπανία έδειξε ένα εξαιρετικό πρόσωπο στον όγδοο όμιλο. Διέλυσε με 4-0 τους Ουκρανούς, με τον Νταβίντ Βίγια να σκοράρει δυο φορές, επικράτησε με 3-1 της Τυνησίας (σειρά του Φερνάντο Τόρες να βάλει δυο γκολ) και με 1-0 της Σαουδικής Αραβίας. Κανείς δεν το ήξερε τότε, αλλά εκείνη η ομάδα είχε ήδη βάλει τις βάσεις για την απόλυτη κυριαρχία της τα επόμενα χρόνια. Οι Ουκρανοί του Αντρέι Σεφτσένκο, αν και πρωτάρηδες ως ανεξάρτητη χώρα σε Μουντιάλ, νίκησαν Σ. Αραβία (4-0) και Τυνησία (1-0) και προκρίθηκαν άνετα και αυτοί στους «16».

Γερμανία και Σουηδία μπήκαν πρώτες στη μάχη της νοκ άουτ φάσης, με τον Λούκας Ποντόλσκι να πετυχαίνει δύο γρήγορα γκολ για τη «νασιονάλμανσαφτ» και να της χαρίζει την πρόκριση στα προημιτελικά (2-0). Στην αναμέτρηση της Αργεντινής με το Μεξικό, ο αρχηγός των Μεξικανών, Ράφα Μάρκες, έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ με γκολ του μόλις στο 6ο λεπτό, όμως η απάντηση ήρθε τέσσερα μόλις λεπτά μετά, με τέρμα του Ερνάν Κρέσπο. Παρά τα δύο γρήγορα τέρματα, το 1-1 παρέμεινε ως το τέλος και το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Η Αργεντινή χρειαζόταν κάτι εξαιρετικό για να καταφέρει να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά και το βρήκε στο 98ο λεπτό, όταν ο Μάξι Ροντρίγκες κοντρόλαρε άψογα τη μπάλα με το στήθος μετά από μπαλιά του Σορίν και πιάνοντας ένα τρομερό βολέ με το αριστερό εκτός περιοχής, την κάρφωσε στην δεξιά γωνία του Οσβάλντο Σάντσες. Ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα γκολ του τουρνουά. Ο κανόνας του «Χρυσού Γκολ» αποτελούσε πια παρελθόν και οι ομάδες έπρεπε και πάλι να παίξουν ολόκληρη την παράταση, όμως τίποτα δεν άλλαξε στη συνέχεια και η «αλμπισελέστε» πήρε την πρόκριση.

Η Αγγλία δυσκολεύτηκε απέναντι στο Εκουαδόρ, όμως τη λύση έδωσε ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 60ό λεπτό και με το τελικό 1-0 τα «τρία λιοντάρια» ήταν και πάλι στην προημιτελική φάση μετά το 1990. Ένα γκολ έκρινε και την αναμέτρηση της Πορτογαλίας με την Ολλανδία, το οποίο το πέτυχε για λογαριασμό των Ιβήρων ο Μανίς στο 23’. Επρόκειτο για ένα πάρα πολύ σκληρό και επεισοδιακό παιχνίδι, στο οποίο ο Ρώσος διαιτητής Βαλεντίν Ιβάνοφ χρειάστηκε να βγάλει δεκαέξι κίτρινες κάρτες και τέσσερις κόκκινες, αποβάλλοντας Κοστίνια και Ντέκο για την Πορτογαλία και Μπουλαρούζ και Φαν Μπρόνκχορστ για την Ολλανδία! Ο αριθμός των καρτών αποτελεί ρεκόρ για το Μουντιάλ και για οποιαδήποτε διοργάνωση της FIFA, ενώ ο αγώνας αυτός χαρακτηρίστηκε ως «η μάχη της Νυρεμβέργης», λόγω του ότι διεξήχθη στη συγκεκριμένη γερμανική πόλη.

Απέναντι στην Αυστραλία, η Ιταλία είδε τα πράγματα να δυσκολεύουν, όταν με το σκορ ακόμη στο 0-0 ο Ματεράτσι αποβλήθηκε και άφησε την ομάδα του με δέκα. Το ματς κυλούσε πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού, όμως στις καθυστερήσεις ο Φάμπιο Γκρόσο, ένας παίκτης που από το πουθενά θα εξελισσόταν σε έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές για τους «ατζούρι» σε αυτό το Μουντιάλ, κέρδισε πέναλτι. Με τη μπάλα να «καίει», ο Φραντσέσκο Τότι ανέλαβε την εκτέλεση και νίκησε τον Μαρκ Σβάρτσερ, δίνοντας στην Ιταλία μια δραματική πρόκριση. Όσο για το ματς ανάμεσα στην Ελβετία και την Ουκρανία, το 0-0 τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση οδήγησε στην πρώτη διαδικασία των πέναλτι στο τουρνουά. Εκεί οι Ελβετοί είχαν απογοητευτική επίδοση αφού απέτυχαν και στα τρία πέναλτι που εκτέλεσαν, με τους Ουκρανούς να επικρατούν με 3-0. Η Ελβετία έγραψε ιστορία, αφού έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία των Μουντιάλ που αποκλείεται χωρίς να δεχθεί ούτε ένα γκολ!

Η Βραζιλία, αν και δεν έθελξε με την απόδοσή της, αναδείχθηκε νικήτρια στο παιχνίδι με τη Γκάνα. Μόλις στο 5ο λεπτό, ο Ρονάλντο έγραψε το όνομά του με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αφού σκόραρε το 15ο του γκολ συνολικά σε Μουντιάλ και βρέθηκε μόνος πρώτος στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ της διοργάνωσης! Ένα ακόμη τέρμα του Αντριάνο στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και άλλο ένα του Ζε Ρομπέρτο έξι λεπτά πριν τη λήξη διαμόρφωσαν το τελικό 3-0. Τέλος, στο Αννόβερο διεξήχθη η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της φάσης των «16», μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Οι «φούριας ρόχας» προηγήθηκαν με πέναλτι του Βίγια στο 28ο λεπτό, όμως ο Φρανκ Ριμπερί έφερε το ματς στα ίσια τέσσερα λεπτά πριν το ημίχρονο. Το παιχνίδι κυλούσε στην ισοπαλία, όμως στο 83’ ο Πατρίκ Βιεϊρά έδωσε με κεφαλιά προβάδισμα στους «τρικολόρ», ενώ στον επιπρόσθετο χρόνο ο Ζιντάν, που είχε εκτίσει την τιμωρία του και είχε επιστρέψει στις υποχρεώσεις της Γαλλίας, έγραψε το τελικό 3-1 με πανέμορφη ατομική προσπάθεια.

    Ο Ρονάλντο περνάει τον Κίνγκσον και σκοράρει το 15ο γκολ του σε Μουντιάλ, γράφοντας ιστορία

 

Τα προημιτελικά ξεκίνησαν με μια σπουδαία συνάντηση με μεγάλη ιστορία, αυτή μεταξύ Γερμανίας και Αργεντινής. Στο 4ο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου, ο Αγιάλα θα πιάσει μια κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Ρικέλμε και θα ανοίξει το σκορ για την «αλμπισελέστε», παγώνοντας τους Γερμανούς φιλάθλους που είχαν βρεθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Τα «πάντσερ» δε μπορούσαν να βρουν απάντηση, όμως στο 71’ ο βασικός τερματοφύλακας της Αργεντινής, Ρομπέρτο Αμπονταντσιέρι, αποχώρησε λόγω τραυματισμού και εννιά λεπτά αργότερα ο αναπληρωματικός Λέο Φράνκο δε μπόρεσε να αποκρούσει την καρφωτή κεφαλιά του Κλόζε, ο οποίος πέτυχε το πέμπτο του γκολ στο τουρνουά και εν τέλει αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί όπου οι Γερμανοί ευστόχησαν σε όλα, ενώ οι Αργεντινοί είδαν τον Γενς Λέμαν να αποκρούει αυτά των Αγιάλα και Καμπιάσο. Για μια ακόμη φορά, η Γερμανία έβγαινε ζωντανή από τη διαδικασία των πέναλτι και η Αργεντινή έπρεπε να γυρίσει σπίτι με άδεια χέρια.

Η Ιταλία τα είχε δει όλα απέναντι στην Αυστραλία, όμως τώρα με αντίπαλο την Ουκρανία δε χρειάστηκε να αγχωθεί τόσο για να προκριθεί. Ο Ζαμπρότα πέτυχε το πρώτο γκολ μόλις στο 6’, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο ακολούθησαν άλλα δύο γκολ από τον κάτοχο του «Χρυσού Παπουτσιού» εκείνης της χρονιάς, Λούκα Τόνι. Οι Ουκρανοί είχαν δύο δοκάρια με τον Καλινιτσένκο μετά το 2-0 αλλά έπρεπε να πουν «αντίο» στη διοργάνωση, έχοντας φτάσει πάντως αρκετά μακριά.

Στο Γκελζενκίρχεν τέθηκαν αντιμέτωπες δυο ομάδες με τεράστιες φιλοδοξίες σε αυτή τη διοργάνωση, η Αγγλία και η Πορτογαλία. Το παιχνίδι εξελισσόταν χωρίς τέρματα, όμως στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα για τους Άγγλους, αρχικά με τον τραυματισμό και την αναγκαστική αλλαγή του Μπέκαμ και στη συνέχεια με την αποβολή του Ρούνεϊ. Την ώρα που ο «Μπεκς» κάθισε στον πάγκο ξέσπασε σε κλάματα, αφού όπως αποδείχθηκε στο μέλλον αυτή ήταν η τελευταία του συμμετοχή σε Μουντιάλ. Όσο για τον Ρούνεϊ, αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο 62ο λεπτό αφού πάτησε τον Ρικάρντο Καρβάλιο, ενώ οι φωνές του Κριστιάνο Ρονάλντο στον Αργεντινό διαιτητή Οράσιο Ελισόνδο να αποβάλλει τον συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προξένησε αρκετά προβλήματα στον Πορτογάλο στην επιστροφή του στην Αγγλία, αφού είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση στους φίλους της ομάδας. Η πρόκριση τελικά θα κρινόταν στα πέναλτι. Οι δυο ομάδες επιδόθηκαν σε ένα ρεσιτάλ χαμένων εκτελέσεων, όμως οι Άγγλοι αστόχησαν τρεις φορές έναντι δύο των Πορτογάλων, με τον Ρονάλντο να ευστοχεί στο κρίσιμο τελευταίο πέναλτι. Η Πορτογαλία ήταν στα ημιτελικά και πάλι μετά το 1966 ενώ η Αγγλία δε μπόρεσε ούτε τώρα να σπάσει την «κατάρα» των πέναλτι, αφού σε αυτή τη διαδικασία είχε αποκλειστεί επίσης το 1990 και το 1998. Δύο χρόνια νωρίτερα μάλιστα, στα προημιτελικά του Euro 2004, είχε αποκλειστεί και πάλι με τον ίδιο τρόπο από τους Πορτογάλους!

    Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ζητά επίμονα την αποβολή του συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γουέιν Ρούνεϊ

 

Στη Φρανκφούρτη έλαβε χώρα ένα πολύ σπουδαίο ραντεβού, αφού η Βραζιλία αντιμετώπισε τη Γαλλία σε μια επανάληψη του τελικού του 1998. Τεράστιοι ποδοσφαιριστές πάτησαν το χορτάρι της «Commerzbank Arena», όμως ο Ζινεντίν Ζιντάν ήταν αποφασισμένος να ξεχωρίσει για άλλη μια φορά. Με τον ηγέτη τους σε εξαιρετική κατάσταση, οι «τρικολόρ» ήταν αυτοί που πέτυχαν το μοναδικό γκολ του αγώνα, όταν στο 57’ ο «Ζιζού» εκτέλεσε ένα φάουλ και ο Ανρί πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Η Γαλλία πέρασε στα ημιτελικά και η παγκόσμια πρωταθλήτρια είδε ένα σερί 11 νικηφόρων αγώνων σε Μουντιάλ να τελειώνει από την ομάδα που ήταν και η τελευταία που είχε καταφέρει να τη νικήσει πριν από εκείνο το παιχνίδι, στον προ οκταετίας τελικό του Παρισιού.

    Ο Ανρί νικά τον Ντίντα και στέλνει τη Γαλλία στα ημιτελικά

 

Η ημιτελική φάση ήταν αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση, για πρώτη φορά από το 1982. Στον πρώτο ημιτελικό, η Γερμανία θα αντιμετώπιζε την Ιταλία στο «Westfalenstadion» του Ντόρτμουντ, θέλοντας να πανηγυρίσει την πρόκριση στον τελικό. Τα όνειρά της γκρεμίστηκαν όμως, όταν μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας το παιχνίδι πήγε στην παράταση και εκεί, ένα λεπτό πριν το τέλος, ο Πίρλο βρήκε με έξυπνη κάθετη πάσα τον Γκρόσο και αυτός με ένα φανταστικό αριστερό σουτ μέσα από την περιοχή άνοιξε το σκορ και μαζί τον δρόμο για τον τελικό στην Ιταλία. Οι Γερμανοί σοκαρισμένοι βγήκαν μπροστά για να ισοφαρίσουν στον ελάχιστο χρόνο που απέμενε, όμως στις καθυστερήσεις οι «ατζούρι» έκλεψαν τη μπάλα και βγήκαν στην αντεπίθεση. Η μπάλα έφτασε στον Τζιλαρντίνο ο οποίος την κράτησε περιμένοντας τον επερχόμενο Ντελ Πιέρο και ο «Πιντουρίκιο» με υποδειγματικό πλασέ ολοκλήρωσε τον θρίαμβο για την Ιταλία.

Η Πορτογαλία είχε κάνει τη δική της υπέρβαση και στον ημιτελικό του Μονάχου με αντίπαλο τη Γαλλία φάνηκε πως δεν είχε τις λύσεις για να προχωρήσει κι άλλο, αν και είχε τις δικές της καλές στιγμές. Το παιχνίδι κρίθηκε από ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ζιντάν στο 33’, μετά από ανατροπή του Ανρί από τον Ρικάρντο Καρβάλιο. Στις τελευταίες του παραστάσεις στους αγωνιστικούς χώρους, ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής είχε οδηγήσει τη χώρα του σε έναν ακόμη τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και έμενε να πάρει μόνο ένα παιχνίδι ακόμη για να αποχωρήσει ως πρωταθλητής κόσμου από τα γήπεδα.

Οι Γερμανοί ήταν πολύ απογοητευμένοι που δε θα έπαιρναν μέρος στον τελικό της διοργάνωσης που φιλοξενούσαν οι ίδιοι, παρ’ όλα αυτά την τρίτη θέση τη χάρηκαν με την ψυχή τους. Δύο φοβερά σουτ εκτός περιοχής από τον Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ και ένα αυτογκόλ του Πετί έβαλαν τα «πάντσερ» με 3-0 μπροστά στο σκορ στον μικρό τελικό της Στουτγκάρδης απέναντι στην Πορτογαλία, η οποία μπόρεσε μονάχα να μειώσει με τον Νούνο Γκόμες δυο λεπτά πριν το φινάλε. Στο παιχνίδι αυτό έπαιξε βασικός κάτω από τα δοκάρια της «νασιονάλμανσαφτ» ο μεγάλος της πρωταγωνιστής στο προηγούμενο Μουντιάλ, ο Όλιβερ Καν, ο οποίος ήταν πια ο δεύτερος γκολκίπερ πίσω από τον Λέμαν. Αυτή ήταν και η τελευταία παρουσία του Καν με το εθνόσημο, αφού ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εθνική μετά το τέλος του αγώνα.

Το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου είχε κατακλειστεί από 69.000 θεατές που περίμεναν να δουν ποια εκ των Ιταλία ή Γαλλία θα είναι η νέα πρωταθλήτρια κόσμου. Με το «καλημέρα» ο τελικός μας προσέφερε συγκινήσεις, αφού στο 7ο μόλις λεπτό ο Μαλουντά ανατράπηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή από τον Ματεράτσι και ο Αργεντινός διαιτητής Οράσιο Ελισόνδο έδειξε την άσπρη βούλα. Την εκτέλεση ανέλαβε φυσικά ο Ζιντάν, ο οποίος με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία έσκαψε τη μπάλα, την έστειλε να χτυπήσει στο κάτω μέρος του οριζόντιου δοκαριού του Μπουφόν και στη συνέχεια να σκάσει μέσα από τη γραμμή του τέρματος. Η απάντηση για τους Ιταλούς όμως δεν άργησε. Στο 19ο λεπτό ο Πίρλο εκτέλεσε ένα κόρνερ για τους «ατζούρι» και ο Ματεράτσι με εξαιρετικό άλμα πήρε την κεφαλιά και ισοφάρισε.

Οι δυο ομάδες έχασαν αρκετές ευκαιρίες πιέζοντας για ένα δεύτερο γκολ αλλά το ισόπαλο σκορ παρέμεινε και έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση. Στο έξτρα ημίωρο, εκείνη που έδειχνε να πατά καλύτερα ήταν η Γαλλία, όμως ο Μπουφόν έδειχνε πάντα σε ετοιμότητα, με αποκορύφωμα την φανταστική του επέμβαση σε κεφαλιά του Ζιντάν, μια τρομερή εκτίναξη και απόκρουση με το δεξί χέρι και μια από τις σπουδαιότερες επεμβάσεις στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Δέκα λεπτά πριν το τέλος της παράτασης, ο Ματεράτσι θα βρεθεί στο έδαφος ύστερα από διαπληκτισμό με τον Ζιντάν και το ριπλέι θα δείξει πως ο Γάλλος άσος κουτούλησε εν ψυχρώ στο στήθος τον αμυντικό της Ίντερ! Ο Ελισόνδο θα συμβουλευτεί τον βοηθό του και θα δείξει την κόκκινη κάρτα στον «Ζιζού», ο οποίος με αυτόν τον σοκαριστικό για όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη τρόπο θα πει «αντίο» στα γήπεδα.

    Ο Οράσιο Ελισόνδο δείχνει στον Ζιντάν τον δρόμο για τα αποδυτήρια

 

Οι Γάλλοι πάλεψαν με παίκτη λιγότερο και το 1-1 διατηρήθηκε ως το τέλος και της παράτασης. Για δεύτερη φορά στην ιστορία, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα περίμενε τον κάτοχό του να αναδειχθεί από τη διαδικασία των πέναλτι. Πίρλο και Βιλτόρ ευστόχησαν στις πρώτες εκτελέσεις για τις δύο ομάδες, ενώ στη συνέχεια ο Ματεράτσι έκανε το 2-1. Ο Τρεζεγκέ ήταν όμως αυτός που στάθηκε μοιραίος για τη Γαλλία, σημαδεύοντας το οριζόντιο δοκάρι. Στη συνέχεια, επιτυχείς ήταν οι εκτελέσεις τόσο των Ντε Ρόσι και Ντελ Πιέρο για την Ιταλία, όσο και των Αμπιντάλ και Σανιόλ για τη Γαλλία, έτσι τώρα ο τίτλος για τους «ατζούρι» περνούσε από τα πόδια του Φάμπιο Γκρόσο. Ο άνθρωπος που είχε κερδίσει το πέναλτι στο ματς με την Αυστραλία και είχε σκοράρει το πρώτο γκολ του ημιτελικού με τη Γερμανία, σημάδεψε σωστά και η «σκουάντρα ατζούρα», 24 χρόνια μετά την τελευταία φορά ήταν και πάλι παγκόσμια πρωταθλήτρια, γιορτάζοντας παράλληλα τον τέταρτο τίτλο της. Επρόκειτο για την απόλυτη δικαίωση και εξιλέωση μιας ομάδας η οποία, παρά το τεράστιο σκάνδαλο που συγκλόνισε το ποδόσφαιρό της, εμφανίστηκε δεμένη και συσπειρωμένη στα γήπεδα της Γερμανίας, έχοντας ως στόχο να ξεπλύνει τη ντροπή φτάνοντας στην κορυφή του κόσμου. Και τα κατάφερε.

    O "muro", το τείχος δηλαδή όπως ήταν το παρατσούκλι του σπουδαίου Φάμπιο Καναβάρο, σηκώνει το τρόπαιο στον ουρανό του Βερολίνου. Τη χρονιά εκείνη κέρδισε με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του στα γερμανικά γήπεδα και τη "Χρυσή Μπάλα", όντας ο τελευταίος αμυντικός μέχρι σήμερα που έχει πάρει αυτό το βραβείο

 

Οι συνθέσεις του τελικού

Ιταλία: Μπουφόν, Ζαμπρότα, Καναβάρο (α), Ματεράτσι, Γκρόσο, Γκατούζο, Πίρλο, Καμορανέζι (86’ Ντελ Πιέρο), Περότα (61’ Ντε Ρόσι), Τότι (61’ Ιακουίντα), Τόνι Προπονητής: Μαρσέλο Λίπι

Γαλλία: Μπαρτέζ, Σανιόλ, Τιράμ, Γκαλάς, Αμπιντάλ, Βιεϊρά (56’ Ντιαρά), Μακελελέ, Ριμπερί (100’ Τρεζεγκέ), Ζιντάν (α), Μαλουντά, Ανρί (107’ Βιλτόρ) Προπονητής: Ραϊμόν Ντομενέκ

Διαιτητής: Οράσιο Ελισόνδο (Αργεντινή)

Ημερομηνία: 9 Ιουλίου 2006

Γήπεδο: «Olympiastadion», Βερολίνο

 

Το πρόσωπο: Ζινεντίν Ζιντάν

Είχε γνωστοποιήσει πως θα σταματήσει τη σπουδαία και γεμάτη τίτλους καριέρα του αμέσως μετά το Μουντιάλ της Γερμανίας, επομένως ο Ζινεντίν Ζιντάν, που είχε αποσυρθεί από την εθνική ομάδα αλλά πείστηκε από τον Ντομενέκ να επιστρέψει, ήθελε να οδηγήσει τη Γαλλία στην κατάκτηση ενός ακόμη Παγκοσμίου Κυπέλλου προτού κρεμάσει τα παπούτσια του. Πράγματι, υπήρξε ο ηγέτης των «τρικολόρ» πραγματοποιώντας, κυρίως στα νοκ άουτ παιχνίδια, μοναδικές εμφανίσεις. Ήταν αυτός που ενέπνευσε τη Γαλλία να γυρίσει το παιχνίδι με την Ισπανία πετυχαίνοντας και ένα πανέμορφο γκολ, ήταν αυτός που κατηύθυνε τους συμπαίκτες του στη μεγάλη νίκη επί της Βραζιλίας κάνοντας και την ασίστ για το γκολ του Ανρί, ήταν αυτός που με πέναλτι απέναντι στην Πορτογαλία έστειλε τους Γάλλους στον τελικό. Εκεί όπου σκόραρε ξανά με πέναλτι βάζοντας την ομάδα του μπροστά, όμως τη μοναδική του παράσταση σε αυτή τη διοργάνωση δε μπόρεσε να την ολοκληρώσει με τον τρόπο που θα ήθελε, αφού έγινε μοιραίος με την κόκκινη κάρτα που είδε λόγω της κουτουλιάς στον Ματεράτσι. Το άλλο… πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο του τουρνουά. Μπήκε στην ενδεκάδα στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων λόγω τραυματισμού του Νέστα, σκόραρε λίγο μετά, αποβλήθηκε στους «16» με την Αυστραλία, έκανε το πέναλτι επάνω στον Μαλουντά στον τελικό, πέτυχε το 1-1 και κέρδισε την αποβολή του Ζιντάν στην παράταση!

Η στιγμή

Έχουν παιχτεί 20 λεπτά στην παράταση του μεγάλου τελικού ανάμεσα στην Ιταλία και την Γαλλία και ξαφνικά σε ζωντανή ροή η κάμερα στρέφεται στον Ματεράτσι, ο οποίος βρίσκεται στο έδαφος. Ενώ όλοι αναρωτιούνται τι έχει συμβεί, το ριπλέι δίνει την απάντηση. Μετά από μια σύντομη συνομιλία με τον Ιταλό αμυντικό, ο Ζινεντίν Ζιντάν γυρίζει και κουτουλάει στο στήθος τον Ματεράτσι, σωριάζοντάς τον στον αγωνιστικό χώρο και αφήνοντας με το στόμα ανοικτό εκατομμύρια φίλους του ποδοσφαίρου. Η κόκκινη κάρτα που δείχνει ο διαιτητής στον Γάλλο αποτελεί την κορύφωση του δράματος. Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, σε έναν τελικό Μουντιάλ, ο Ζιντάν αποβάλλεται και η Γαλλία μένει χωρίς τον ηγέτη της στη μάχη για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο «Ζιζού» αδιαμαρτύρητα παίρνει τον δρόμο για τα αποδυτήρια περνώντας δίπλα από το κύπελλο χωρίς να του ρίξει ούτε μια ματιά, και αυτή είναι η τελευταία εικόνα που έχουμε από τον Γάλλο ως ποδοσφαιριστή. Ο Ζιντάν είχε την ευκαιρία να αποχωρήσει ως πρωταθλητής κόσμου από την ενεργό δράση, όμως ο τρόπος με τον οποίο τελικά αποχαιρέτησε τα γήπεδα σόκαρε τους πάντες. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο Ματεράτσι προσέβαλε την αδερφή του Γάλλου άσου και έτσι ήρθε πληρωμένη η απάντηση από εκείνον. «Προτιμώ να πεθάνω παρά να ζητήσω συγνώμη», θα πει μερικούς μήνες αργότερα ο Ζιντάν και ενώ μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια οι τόνοι ασφαλώς έπεσαν μεταξύ τους, κανείς δε δείχνει μετανιωμένος για αυτό που έκανε. Η διασημότερη… κουτουλιά στην ιστορία του ποδοσφαίρου προκάλεσε συζητήσεις επί συζητήσεων, έγινε κινούμενο σχέδιο, ακόμη και άγαλμα! Περιττό να αναφέρουμε πως είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στα χρονικά των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

    Για αυτήν ακριβώς την ενέργεια, ο Ζιντάν αποβλήθηκε από τον τελικό του Μουντιάλ 2006

    Ο Ζιντάν αποχωρεί από το γήπεδο περνώντας δίπλα από το βαρύτιμο τρόπαιο

 

Πηγές: "Η Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου", εκδ. "Σύγχρονοι Ορίζοντες", 2010

             "Ειδική έκδοση του Goal News για το Μουντιάλ", 2014

             "Στιγμές Μουντιάλ", Χρήστος Σωτηρακόπουλος, εκδ. "Τόπος", 2014

    

 

Πίσω