Η Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, Ν. Κορέα & Ιαπωνία 2002: Όταν η Άπω Ανατολή χόρεψε σάμπα

2018-05-31 18:28

Του Ανδρέα Λεκάκη

 

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της νέας χιλιετίας ήταν και το πρώτο που διεξήχθη σε διαφορετική ήπειρο από αυτές της Αμερικής και της Ευρώπης, αφού φιλοξενήθηκε στην Ασία. Ακόμη, για πρώτη φορά θα είχαμε συνδιοργάνωση, αφού δύο χώρες ανέλαβαν την διεξαγωγή της κορυφαίας ποδοσφαιρικής συνάντησης, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Αμφότερες έδειξαν πανέτοιμες για τη φιλοξενία ενός τόσο σπουδαίου τουρνουά, κατασκευάζοντας εντυπωσιακά και υπερσύγχρονα γήπεδα στα οποία θα αγωνίζονταν οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιριστές του κόσμου, αφού αν εξαιρέσουμε την αποτυχία της Ολλανδίας να προκριθεί, όλες οι μεγάλες ομάδες έδωσαν το «παρών» στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής.

Η διοργάνωση αυτή επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις και η πρώτη ήρθε στο εναρκτήριο κιόλας παιχνίδι στη Σεούλ, ανάμεσα στη Γαλλία και τη Σενεγάλη. Οι «τρικολόρ», ως παγκόσμιοι πρωταθλητές αλλά και ως πρωταθλητές Ευρώπης δύο χρόνια νωρίτερα, ήταν το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσουν και αυτό το τρόπαιο, όμως οι προβλέψεις έμελλε να αποτύχουν οικτρά. Απέναντι στην πρωτάρα Σενεγάλη είχαν σαφώς τον πρώτο λόγο, κι ας μην είχαν στη διάθεσή τους τον Ζινεντίν Ζιντάν, αφού το μεγάλο τους αστέρι τραυματίστηκε σε φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας και δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί στα πρώτα παιχνίδια του τουρνουά. Η αφρικανική ομάδα όμως σόκαρε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, όταν νίκησε με 1-0 χάρη σε τέρμα του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ. Οι Σενεγαλέζοι, που στην πλειοψηφία τους αγωνίζονταν στο γαλλικό πρωτάθλημα, δε φοβήθηκαν τη μεγάλη τους αντίπαλο και πήραν μια ιστορική νίκη, στο πρώτο τους παιχνίδι σε Μουντιάλ! Οι Γάλλοι τα είχαν χαμένα και δε συνήλθαν ούτε στο επόμενο παιχνίδι, όταν έφεραν 0-0 με την Ουρουγουάη. Στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής δε, όντας ήδη με την πλάτη στον τοίχο, η ομάδα του Ροζέ Λεμέρ ήθελε νίκη με δύο γκολ διαφορά απέναντι στη Δανία για να προκριθεί. Αυτή τη φορά ο Ζιντάν μπόρεσε να ενισχύσει τους «τρικολόρ», όμως δεν κατάφερε ούτε εκείνος να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του, οι οποίοι αν και έχασαν αρκετές ευκαιρίες ηττήθηκαν με 2-0 από τους Δανούς. Έτσι, η Γαλλία έγινε η δεύτερη παγκόσμια πρωταθλήτρια που αποκλείεται από τη φάση των ομίλων μετά τη Βραζιλία το 1966, όμως η μοναδική που το κάνει χωρίς καν να πετύχει γκολ!

    Η Γαλλία του Ζινεντίν Ζιντάν έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το τουρνουά, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση προηγούμενης παγκόσμιας πρωταθλήτριας σε μια διοργάνωση

 

Όσο για τη Σενεγάλη, κατάφερε να περάσει ως δεύτερη, αφού έδωσε συνέχεια στις πολύ καλές εμφανίσεις, αποσπώντας ισοπαλία με 1-1 από τη Δανία και με 3-3 από την Ουρουγουάη, με τη «σελέστε» να επιστρέφει από το εις βάρος της 3-0 αλλά να μένει τελικά τρίτη. Στην πρώτη θέση τερμάτισε η Δανία. Η Ισπανία είχε αποχαιρετήσει από τη φάση των ομίλων κιόλας το προηγούμενο Μουντιάλ, όμως αυτή τη φορά είχε μια επιβλητική παρουσία στον δεύτερο όμιλο, κερδίζοντας όλα τα παιχνίδια. Πίσω από τους «φούριας ρόχας» κατετάγη η Παραγουάη, η οποία υπερτερούσε στην ισοβαθμία της Νοτίου Αφρικής, ενώ η πρωτοεμφανιζόμενη Σλοβενία των Σρέτσκο Κάτανετς και Ζλάτκο Ζάχοβιτς δεν πήρε βαθμό.

Λίγοι ήταν αυτοί που έδιναν ελπίδες στη Βραζιλία για να καταφέρει κάτι καλό σε αυτό το τουρνουά, αφού οι «καριόκας» είχαν πάρει αγκομαχώντας την πρόκριση για τα τελικά. Εκείνη η εξαιρετική ομάδα όμως, που είχε ως πρωταγωνιστές τα λεγόμενα… τρία «Ρ» (Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο), τους διέψευσε όλους. Η «σελεσάο» έκανε πάρτι στον τρίτο όμιλο, νικώντας αρχικά δύσκολα με 2-1 την Τουρκία αλλά πολύ άνετα στη συνέχεια τις Κίνα (4-0) και Κόστα Ρίκα (5-2). Ο Ρονάλντο είχε περάσει δύο φριχτούς τραυματισμούς και η κατάστασή στην οποία θα βρισκόταν σε αυτή τη διοργάνωση ήταν μεγάλο ερωτηματικό, όμως το «φαινόμενο» ήταν αποφασισμένο να τα αφήσει όλα πίσω του και να βάλει τη δική του σφραγίδα σε αυτό το Μουντιάλ. Ήδη στα τρία παιχνίδια του ομίλου πέτυχε τέσσερα γκολ, ενώ τρία σκόραρε το άλλο μεγάλο αστέρι της ομάδας, ο Ριβάλντο. Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις πάντως ήταν η Τουρκία, η οποία συμμετέχοντας ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από το 1954, κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην επόμενη φάση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στο παιχνίδι της Κίνας με την Κόστα Ρίκα για την πρώτη αγωνιστική, διαιτητής ήταν ο Κύρος Βασάρας, ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας που έχει σφυρίξει σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η δύναμη της έδρας αποδείχθηκε καθοριστική για τη Νότιο Κορέα, η οποία προκρίθηκε από τον τέταρτο όμιλο και μάλιστα ως πρώτη. Ο Γκους Χίντινκ είχε κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά στην ασιατική ομάδα και αυτό φάνηκε στο χορτάρι, αφού συγκέντρωσε επτά βαθμούς, με τη νίκη επί της Πορτογαλίας του Λουίς Φίγκο (1-0) να ξεχωρίζει. Δυστυχώς, η μία εκ των δύο διοργανωτριών χωρών δε θα απασχολούσε μόνο για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι στη συνέχεια. Οι Ίβηρες, στην επιστροφή τους σε Μουντιάλ μετά το 1986, απογοήτευσαν, καθώς δεν πέρασαν καν τον όμιλο. Δεύτερες αναδείχθηκαν οι ΗΠΑ.

Παρότι έφερε 1-1 με την Ιρλανδία τη δεύτερη αγωνιστική, η Γερμανία δε δυσκολεύτηκε να τερματίσει πρώτη στον πέμπτο όμιλο. Στο πρώτο της παιχνίδι μάλιστα, η «νασιονάλμανσαφτ» διέλυσε με 8-0 τη Σαουδική Αραβία έχοντας έξι διαφορετικούς σκόρερ και έναν Μίροσλαβ Κλόζε σε εξαιρετική μέρα, αφού ο τότε στράικερ της Καϊζερσλάουτερν σημείωσε χατ τρικ. Οι Ιρλανδοί πήραν τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας ένα βαθμό παραπάνω από το Καμερούν.

Η Αργεντινή του Μαρσέλο Μπιέλσα είχε κάνει περίπατο στην προκριματική ζώνη της Λατινικής Αμερικής και με παίκτες όπως ο Μπατιστούτα, ο Ορτέγκα, ο Αϊμάρ, ο Βερόν και ο Κρέσπο θεωρούνταν ως μια από τις επικρατέστερες ομάδες για να κερδίσει τη διοργάνωση. Όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά δε μπόρεσε να περάσει ούτε από τον έκτο όμιλο, σε έναν ακόμη αποκλεισμό-σοκ μετά από εκείνον της Γαλλίας. Τι κι αν ο «Μπατιγκόλ» τη βοήθησε να κερδίσει στην πρεμιέρα της τη Νιγηρία (1-0), η ήττα από την Αγγλία με πέναλτι του Μπέκαμ (0-1) και η ισοπαλία με τη Σουηδία (1-1) ενώ ήθελε μόνο νίκη, ήταν αποτελέσματα καταδικαστικά για την «αλμπισελέστε». Τα δάκρυα των παικτών της μετά τη λήξη του αγώνα με τους Σουηδούς είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες αυτού του τουρνουά, αφού μια ομάδα που πήγε στην Άπω Ανατολή με μεγάλες προσδοκίες, έπρεπε να γυρίσει πίσω ως παντελώς αποτυχημένη. Σουηδία και Αγγλία συγκέντρωσαν αμφότερες πέντε βαθμούς και προκρίθηκαν, με τους Σκανδιναβούς να υπερτερούν στην ισοβαθμία.

    Ο Μπατιστούτα αποχωρεί από το γήπεδο δακρυσμένος μετά τον αναπάντεχο αποκλεισμό της Αργεντινής στους ομίλους

 

Ο έβδομος όμιλος έκρυβε κι αυτός μια έκπληξη, αφού το Μεξικό πήρε την πρώτη θέση νικώντας Κροατία (1-0) και Εκουαδόρ (2-1) και φέρνοντας μια ισοπαλία με την Ιταλία (1-1). Οι «ατζούρι» είχαν μια δυνατή ομάδα υπό τις οδηγίες του Τζιοβάνι Τραπατόνι (Μπουφόν, Νέστα, Καναβάρο, Μαλντίνι, Τότι, Ιντζάγκι, Ντελ Πιέρο, Βιέρι), όμως έπρεπε να αρκεστούν στη δεύτερη θέση. Τέλος, όπως και η Ν. Κορέα, έτσι και η άλλη διοργανώτρια, η Ιαπωνία, προκρίθηκε ως πρώτη από έναν αμφίρροπο όμιλο, τον όγδοο. Την ακολούθησε το Βέλγιο, που στο τελευταίο και αποφασιστικό για την πρόκριση παιχνίδι επικράτησε της Ρωσίας με 3-2.

Η φάση των νοκ άουτ ξεκίνησε με τη Γερμανία, παρότι ήταν σαφώς ανώτερη σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, να χρειάζεται ένα γκολ του Όλιβερ Νόιβιλ μόλις δύο λεπτά πριν τη λήξη για να νικήσει 1-0 την Παραγουάη και να περάσει στα προημιτελικά. Τέτοια προβλήματα δεν είχαν οι Άγγλοι απέναντι στους Δανούς, αφού πριν βγει το ημίχρονο ήταν ήδη μπροστά με 3-0 χάρη σε τέρματα των Φέρντιναντ, Όουεν και Χέσκι, σκορ το οποίο ήταν και το τελικό της αναμέτρησης. Η Σενεγάλη συνέχισε να… τρελαίνει τον ποδοσφαιρικό κόσμο, αφού αρχικά ο Ανρί Καμαρά ισοφάρισε το γκολ του Χένρικ Λάρσον στο παιχνίδι με τη Σουηδία, ενώ όταν ο αγώνας πήγε στην παράταση, ο ίδιος παίκτης βρήκε ξανά δίχτυα. Σύμφωνα με τον κανονισμό του «Χρυσού Γκολ» ο οποίος ήταν ακόμη σε ισχύ, αυτό σήμαινε πως τα «λιοντάρια» του Μπρούνο Μετσού, στην παρθενική τους συμμετοχή σε Μουντιάλ, είχαν πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά!

Η Ισπανία τα βρήκε σκούρα απέναντι στην αξιόμαχη Ιρλανδία, αφού το γκολ του Φερνάντο Μοριέντες μόλις στο 8’ απαντήθηκε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ρόμπι Κιν στο τελευταίο λεπτό. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί που οι «φούριας ρόχας» πήραν την πρόκριση με σκορ 3-2. Όσο για τις ΗΠΑ, συνέχισαν την εκπληκτική τους πορεία φτάνοντας ως τους προημιτελικούς, αφού στη φάση των «16» πέρασαν το εμπόδιο του Μεξικού με γκολ των ΜακΜπράιντ και Ντόνοβαν (2-0). Ριβάλντο και Ρονάλντο «καθάρισαν» για μια ακόμη φορά για λογαριασμό της Βραζιλίας, στη νίκη με 2-0 επί του Βελγίου, ενώ η Τουρκία θα συνέχιζε το μεγάλο ταξίδι της, αφού με ένα γκολ του Ουμίτ Νταβαλά επικράτησε με 1-0 της Ιαπωνίας και πέταξε έξω τη μία από τις δύο οικοδέσποινες.

Η άλλη οικοδέσποινα, η Νότια Κορέα, είχε μπροστά της ένα δύσκολο έργο κόντρα στην Ιταλία. Σε αυτό το παιχνίδι όμως, για πρώτη φορά τόσο εμφανώς, η διαιτησία έδειξε την ξεκάθαρη εύνοιά της προς τους διοργανωτές. Ο ρέφερι της αναμέτρησης, Μπίρον Μορένο, ανεχόταν από το ξεκίνημα το σκληρό παιχνίδι των Νοτιοκορεατών, οι οποίοι πήραν ένα αμφιλεγόμενο πέναλτι στα πρώτα λεπτά, όμως ο Μπουφόν είπε «όχι» στον Αν Γιουνγκ-Χβαν. Στο 18ο λεπτό, η Ιταλία σκόραρε όταν ο Κριστιάν Βιέρι πήρε μια κεφαλιά μετά από κόρνερ του Τότι και έστειλε τη μπάλα στο βάθος της εστίας των Ασιατών. Δυο λεπτά πριν τη λήξη όμως, ο Σέολ Κι-Χέον εκμεταλλεύτηκε μια κακή αντίδραση του Πανούτσι στην καρδιά της ιταλικής άμυνας και με αριστερό σουτ έγραψε το 1-1. Με το ξεκίνημα της παράτασης οι δυο ομάδες δημιούργησαν φάσεις εκατέρωθεν, ενώ ο Βιέρι έχασε μια απίστευτη ευκαιρία μπροστά στο τέρμα. Στο 103ο λεπτό, όμως, οι ισορροπίες άλλαξαν, όταν ο διαιτητής έδειξε δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Τότι για θέατρο μέσα στην περιοχή της Ν. Κορέας, κάτι που έκανε έξαλλο τον Τραπατόνι και τους Ιταλούς παίκτες, ενώ λίγο αργότερα ο επόπτης σταμάτησε τον Τομάζι με οφσάιντ, σε μια οριακή φάση. Τρία λεπτά πριν το τέλος της παράτασης, ο Αν Γιουνγκ-Χβαν θα πιάσει μια κεφαλιά μετά από ένα γέμισμα στην περιοχή των Ιταλών και θα σκοράρει το «Χρυσό Γκολ» που έψαχναν οι Κορεάτες, αφήνοντας τους Ιταλούς εκτός διοργάνωσης. Το φοβερό δε, ήταν πως ο Αν αγωνιζόταν στην ιταλική Περούτζια εκείνη την περίοδο και μετά από εκείνο το τέρμα που σήμανε τον αποκλεισμό της εθνικής Ιταλίας από το Μουντιάλ, ο πρόεδρος της ομάδας, Λουτσιάνο Γκαούτσι, αποφάσισε να ακυρώσει το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή!

    Οι "ατζούρι", απολύτως δικαιολογημένα, είχαν πολλά παράπονα από τη διαιτησία στο παιχνίδι με τη Ν. Κορέα

 

Το ματς της Βραζιλίας με την Αγγλία ήταν η σπουδαιότερη συνάντηση των προημιτελικών. Έχοντας αποκτήσει αυτοπεποίθηση σε αυτή τη διοργάνωση, η ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον προηγήθηκε με τον Όουεν στο 23’, όταν ο επιθετικός της Λίβερπουλ εκμεταλλεύτηκε ένα λάθος του Λούσιο και τελείωσε ιδανικά τη φάση. Η Βραζιλία προσπάθησε να απαντήσει και τα κατάφερε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, όταν μετά από μια φανταστική κούρσα του, ο Ροναλντίνιο έστρωσε στον Ριβάλντο και αυτός με υποδειγματικό αριστερό πλασέ νίκησε τον Σίμαν. Ο «Ρόνι» έμελλε να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της ημέρας. Πέντε λεπτά μετά την έναρξη της επανάληψης, η «σελεσάο» είχε κερδίσει φάουλ από τα δεξιά και σε απόσταση 35 μέτρων από την αγγλική εστία. Ο 22χρονος τότε άσος βρισκόταν πάνω από τη μπάλα και ενώ όλοι περίμεναν γέμισμα, εκείνος «κρέμασε» τον Σίμαν στέλνοντας τη μπάλα στο δεξί του «παραθυράκι» και πετυχαίνοντας το ωραιότερο γκολ του τουρνουά. Ήταν επίσης και το γκολ που έστειλε τη Βραζιλία στα ημιτελικά, αφού το 2-1 ήταν και το τελικό σκορ, όμως ο παίκτης που το πέτυχε δε θα μπορούσε να ενισχύσει την ομάδα στο επόμενο παιχνίδι, αφού ο Ροναλντίνιο αποβλήθηκε επτά λεπτά αργότερα για σκληρό τάκλιν πάνω στον Ντάνι Μιλς. Ο νεαρός άσος της Παρί Σεν Ζερμέν, που συστήθηκε για τα καλά εκείνη τη μέρα στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό κοινό, τα είχε κάνει όλα στο ματς: μοίρασε ασίστ, σκόραρε, αποβλήθηκε!

Όπως και κόντρα στην Παραγουάη, έτσι και σε αυτή τη φάση οι Γερμανοί χρειάστηκαν μόνο ένα γκολ για να προκριθούν εις βάρος των ΗΠΑ, κι αυτό το πέτυχε ο Μίκαελ Μπάλακ στο 39ο λεπτό. Οι Αμερικανοί βέβαια διαμαρτυρήθηκαν δικαίως για μια φάση στην οποία ο Τόρστεν Φρινγκς έπιασε τη μπάλα με το χέρι επάνω στη γραμμή του τέρματος, κάτι που δεν είδε ο διαιτητής. Αυτό βέβαια ίσως να μην ήταν τίποτα μπροστά στη νέα σκανδαλώδη εύνοια της Ν. Κορέας από τους διαιτητές στον προημιτελικό με την Ισπανία. Όχι ένα, αλλά δύο γκολ των Ιβήρων ακυρώθηκαν, το πρώτο για ανύπαρκτο φάουλ του Ιβάν Ελγκέρα, ενώ στο δεύτερο ο επόπτης έδειξε πως η μπάλα είχε περάσει την τελική γραμμή πριν ο Χοακίν σεντράρει στον Μοριέντες και εκείνος σκοράρει, με το ριπλέι να αποδεικνύει πως το τέρμα ήταν πέρα για πέρα έγκυρο. Ένα τετ α τετ επίσης των Ισπανών ανακόπηκε από οφσάιντ που μόνο οι επόπτες είδαν, έτσι ο αγώνας έληξε χωρίς τέρματα και η πρόκριση θα κρινόταν στα πέναλτι. Οι Κορεάτες ευστόχησαν σε όλα, ενώ για την Ισπανία αστόχησε ο Χοακίν, έτσι οι διοργανωτές πέρασαν στα ημιτελικά, στην κορυφαία ασφαλώς πορεία τους σε Μουντιάλ. Είχαν μια καλοστημένη και αξιόμαχη ομάδα υπό τις οδηγίες του Γκους Χίντινκ, όμως υπάρχει σοβαρή αμφιβολία για το αν θα έφταναν τόσο μακριά αν δεν είχαν την απαραίτητη «βοήθεια» από τη διαιτησία.

    Μάταια διαμαρτύρονταν οι Ισπανοί στον διαιτητή του αγώνα απέναντι στη Ν. Κορέα

 

Δύο ομάδες που ζούσαν το όνειρο σε αυτή τη διοργάνωση, η Σενεγάλη και η Τουρκία, συναντήθηκαν στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό. Όπως ακριβώς προκρίθηκαν οι Αφρικανοί από την προηγούμενη φάση, έτσι τώρα αποκλείστηκαν, αφού μετά από 90 λεπτά χωρίς τέρματα, ο Ιλχάν Μανσίζ σκόραρε για τους Τούρκους το «Χρυσό Γκολ» στο 94ο λεπτό και τους οδήγησε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Το σπουδαίο ταξίδι των Σενεγαλέζων, που κέρδισαν τη συμπάθεια όλων των φιλάθλων, τελείωνε εδώ.

Με αμφιλεγόμενο τρόπο, η Ν. Κορέα είχε περάσει μεγάλα εμπόδια όπως η Ιταλία και η Ισπανία για να βρεθεί ως τους ημιτελικούς, όμως αυτό της Γερμανίας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Με τον επιβλητικό Όλιβερ Καν να κρατά ανέπαφη την εστία του για ένα ακόμη παιχνίδι νοκ άουτ και για πέμπτο συνολικά από τα έξι που είχε δώσει η ομάδα του, τα «πάντσερ» βρήκαν τον τρόπο να περάσουν σε έναν ακόμη τελικό όταν 15 λεπτά πριν το τέλος ο Νόιβιλ έκανε ένα γύρισμα από τα δεξιά και ο Μπάλακ σκόραρε με δεύτερη προσπάθεια. Ο σκόρερ των Γερμανών και εκ των μεγάλων τους πρωταγωνιστών σε αυτό το Μουντιάλ όμως δε θα μπορούσε να βοηθήσει την ομάδα στον τελικό, αφού η κίτρινη κάρτα που δέχθηκε στο 71ο λεπτό θα του στοίχιζε τη συμμετοχή του.

Με το ίδιο σκορ, 1-0 δηλαδή, επικράτησε και η Βραζιλία της Τουρκίας στον άλλο ημιτελικό. Οι δυο ομάδες είχαν συναντηθεί και στους ομίλους και όπως και λίγες ημέρες νωρίτερα, ήταν και πάλι η «σελεσάο» αυτή που χαμογέλασε. Το μεγάλο της αστέρι στη διοργάνωση, ο Ρονάλντο, ήταν αυτός που πέτυχε το καθοριστικό γκολ στο 49ο λεπτό, όταν μετά από όμορφη ενέργεια σούταρε και ο Ρετσμπέρ Ρουστού παρά την προσπάθειά του δε μπόρεσε να εμποδίσει το «φαινόμενο» να πετύχει το έκτο του γκολ στο τουρνουά.

Τουρκία και Ν. Κορέα διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον μικρό τελικό της Νταεγού και ο Χακάν Σουκούρ βρήκε δίχτυα μόλις 10,8 δευτερόλεπτα από την έναρξη του αγώνα, σημειώνοντας το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων! Παρά το αρχικό σοκ, η αντίδραση των διοργανωτών ήταν άμεση, όταν στο 9ο λεπτό ο Λι Γιονγκ ισοφάρισε. Τέσσερα μόλις λεπτά αργότερα, ο Ιλχάν Μανσίζ έβαλε και πάλι μπροστά στο σκορ την Τουρκία, ενώ στο 32’ ο ίδιος παίκτης διπλασίασε τα τέρματά του και αύξησε το προβάδισμα για την ομάδα του Σενιόλ Γκιουνές. Το μόνο που κατάφεραν οι Νοτιοκορεάτες ήταν να μειώσουν σε 3-2 με ένα τέρμα του Σον Τσονγκ-Γκουγκ στις καθυστερήσεις. Βγαίνοντας νικήτρια από έναν χορταστικό μικρό τελικό, η Τουρκία κατέκτησε την τρίτη θέση σε ένα ονειρεμένο για αυτήν Μουντιάλ, σαράντα οκτώ χρόνια μετά την προηγούμενη συμμετοχή της στη διοργάνωση!

Στη Γιοκοχάμα, Βραζιλία και Γερμανία θα έπαιζαν τον έβδομο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία τους. Ο κατά γενική ομολογία κορυφαίος διαιτητής στον κόσμο, Πιερλουίτζι Κολίνα, σφύριξε την έναρξη της μεγάλης αναμέτρησης, με τη «σελεσάο» από την αρχή να έχει την υπεροχή, απέναντι σε μια Γερμανία από την οποία εμφανώς έλειπε η παρουσία του Μπάλακ στη μεσαία γραμμή. Οι Βραζιλιάνοι έφτασαν κοντά στο γκολ λίγο πριν το ημίχρονο, όμως ο Κλέμπερσον σημάδεψε με σουτ το οριζόντιο δοκάρι του Καν. Στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν η σειρά της Γερμανίας να έχει δοκάρι, σε ένα μακρινό σουτ του Νόιβιλ. Οι Βραζιλιάνοι πίεζαν συνεχώς τη γερμανική άμυνα, όμως ο Καν έμοιαζε ανίκητος. Τελικά αποδείχθηκε πως δεν ήταν.

Στο 67ο λεπτό, ο Ρονάλντο έκλεψε τη μπάλα από τον Χάμαν και την πάσαρε στον Ριβάλντο, ο οποίος δοκίμασε σουτ εκτός περιοχής. Ο Καν φαινόταν πως θα μπλοκάρει εύκολα τη μπάλα, όμως αυτή έφυγε μέσα από τα χέρια του και κατέληξε στον Ρονάλντο που την έστειλε στα δίχτυα. Έμοιαζε με ειρωνεία, ο καλύτερος παίκτης της Γερμανίας στο Μουντιάλ να αποδεικνύεται τελικά μοιραίος, όμως αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Δώδεκα λεπτά αργότερα, ο Κλέμπερσον έκανε μια πάσα στον Ρονάλντο, ο Ριβάλντο άφησε έξυπνα τη μπάλα να καταλήξει στο «φαινόμενο», το οποίο πέτυχε το δεύτερο γκολ του στον τελικό και όγδοο συνολικά στη διοργάνωση, σφραγίζοντας έτσι την κατάκτηση του τροπαίου για τη Βραζιλία. Οι Γερμανοί δεν το έβαλαν κάτω και έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία με τον Μπίρχοφ, το σουτ του οποίου εξουδετερώθηκε από τον γκολκίπερ της Βραζιλίας, Μάρκος. Οι ελπίδες τους όμως είχαν εξαντληθεί πια και έτσι το σφύριγμα της λήξης βρήκε τη Βραζιλία για πέμπτη φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια. Την ώρα που ο Καφού ως αρχηγός σήκωνε το τρόπαιο στον ουρανό, ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τρεις συνεχόμενους τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, όλος ο κόσμος συμφωνούσε πως αυτή η εξαιρετική ομάδα, που όπως και εκείνη του 1970 νίκησε όλα της τα παιχνίδια στο τουρνουά, ανέβηκε πανάξια στην κορυφή του κόσμου.

    Οι δύο μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές της Βραζιλίας, Ριβάλντο και Ρονάλντο, δίνουν ένα φιλί στο τρόπαιο

 

Οι συνθέσεις του τελικού

Βραζιλία: Μάρκος, Καφού (α), Λούσιο, Εντμίλσον, Ρόκε Ζούνιορ, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κλέμπερσον, Ροναλντίνιο (85’ Ζουνίνιο), Ριβάλντο, Ρονάλντο (90’ Ντενίλσον) Προπονητής: Λουίς Φελίπε Σκολάρι

Γερμανία: Καν, Λίνκε, Ράμελοφ, Μέτσελντερ, Φρινγκς, Χάμαν, Γέρεμις (77’ Ασαμόα), Μπόντε (84’ Ζίγκε), Σνάιντερ, Κλόζε (74’ Μπίρχοφ), Νόιβιλ Προπονητής: Ρούντι Φέλερ

Διαιτητής: Πιερλουίτζι Κολίνα (Ιταλία)

Ημερομηνία: 30 Ιουνίου 2002

Γήπεδο: «International Stadium», Γιοκοχάμα

 

Το πρόσωπο: Ρονάλντο

Τον Νοέμβρη του 1999 «διέλυσε» το γόνατό του σε ένα παιχνίδι της Ίντερ με τη Λέτσε για το ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ όταν επέστρεψε στα γήπεδα πέντε μήνες αργότερα σε έναν αγώνα των «νερατζούρι» με τη Λάτσιο για το Κύπελλο Ιταλίας, υπέστη νέο τραυματισμό στο γόνατο. Οι διαδοχικοί αυτοί τραυματισμοί «τσάκισαν» τον Ρονάλντο, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα εκείνα τα χρόνια με χειρουργεία και αποθεραπείες και πολλοί εκτιμούσαν πως ποδοσφαιρικά ήταν πια ξοφλημένος. Ο Σκολάρι όμως τον πήρε στην αποστολή της Βραζιλίας για το Μουντιάλ της Άπω Ανατολής και εκείνος έδωσε τις δικές του απαντήσεις μέσα στο χορτάρι. Πραγματοποίησε ένα φανταστικό τουρνουά, συνεργάστηκε άψογα με τα άλλα… «Ρ» εκείνης της φοβερής «σελεσάο» (Ριβάλντο, Ροναλντίνιο), οδήγησε με τα τέρματά του τη Βραζιλία στη δόξα και έδειξε σε όλο τον κόσμο πως το «φαινόμενο» είχε επιστρέψει. Πέτυχε οκτώ γκολ-τα δύο εκ των οποίων στον τελικό-κερδίζοντας το βραβείο του πρώτου σκόρερ, κι ας έχασε αυτό του καλύτερου παίκτη από τον συγκλονιστικό Όλιβερ Καν. Τη στιγμή που έφτανε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και σήκωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο, τα όσα άσχημα πέρασε εξαιτίας των τραυματισμών ήταν πλέον μια μακρινή ανάμνηση.

Η στιγμή

Είτε το ήθελε είτε όχι, εκείνο το γκολ του Ροναλντίνιο κόντρα στην Αγγλία είναι από εκείνα που μένουν για πάντα στην ιστορία μιας διοργάνωσης. Από 35 μέτρα απόσταση και ενώ τίποτα δεν προμήνυε πως ο «Ρόνι» θα προσπαθήσει να σκοράρει απευθείας, εκείνος «κρέμασε» τον Σίμαν και έδωσε στον κόσμο μια πρώτη ιδέα για το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Η κορυφαία του στιγμή με την εθνική Βραζιλίας ίσως ήταν εκείνο το παιχνίδι και επισφραγίστηκε με ένα πραγματικά θαυμάσιο τέρμα.

    Ο Ντέιβιντ Σίμαν απλά παρακολούθησε την μπάλα να καρφώνεται στο δεξί "παραθυράκι" του στην εκτέλεση του Ροναλντίνιο

 

Πηγές: "Η Ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου", εκδ. "Σύγχρονοι Ορίζοντες", 2010

             "Ειδική έκδοση του Goal News για το Μουντιάλ", 2014

             "Στιγμές Μουντιάλ", Χρήστος Σωτηρακόπουλος, εκδ. "Τόπος", 2014

Πίσω