Η Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, Ρωσία 2018: Γαλλικός θρίαμβος για δεύτερη φορά
2022-11-11 17:05Του Ανδρέα Λεκάκη
Το 2018 η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση επέστρεψε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Ευρώπη, με τη Ρωσία να είναι η οικοδέσποινα. Τέσσερα χρόνια πριν η FIFA και η UEFA αποκλείσουν από παντού τους Ρώσους μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δεν έλειψαν και τότε κάποιες αντιδράσεις για τη διεξαγωγή του τουρνουά εκεί, λόγω ρατσιστικών φαινομένων στο ρωσικό ποδόσφαιρο, κατηγοριών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη ρωσική κυβέρνηση αλλά φυσικά και της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μια φωτιά που μαινόταν από τότε, με τις φωνές να γίνονται εντονότερες μετά από την προσάρτιση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014. Το... αυτί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ωστόσο δεν ίδρωσε και η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου διοργανώθηκε κανονικά στη χώρα που ήταν εξ αρχής η επιλογή της.
Τριάντα δύο ομάδες συμμετείχαν και πάλι, με τον Παναμά και την Ισλανδία να παίρνουν μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία τους και τους Ισλανδούς μάλιστα να γίνονται η μικρότερη σε πληθυσμό χώρα (μόλις 300.000 κάτοικοι) που αγωνίζεται σε Μουντιάλ. Ιδιαίτερη σημασία επίσης είχε και η συμμετοχή του Περού, που συμμετείχε για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια, αλλά και της Αιγύπτου, που ήταν παρούσα ξανά μετά το 1990. Διά της απουσίας της “έλαμψε” η τετράκις παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, που μόλις για πρώτη φορά μετά από εξήντα χρόνια δεν κατάφερε να πάρει μέρος στο μεγάλο ραντεβού, καθώς και η Ολλανδία, που πήρε την τρίτη θέση στο προηγούμενο τουρνουά. Αίσθηση τέλος προκάλεσαν οι απουσίες των ΗΠΑ αλλά και της Χιλής, κατόχου δύο σερί Κόπα Αμέρικα.
Η μεγάλη καινοτομία σε αυτή τη διοργάνωση αφορούσε φυσικά τη χρήση του Video Assistant Referee. Το VAR είχε αρχίσει ήδη σιγά σιγά να μπαίνει στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα με ορισμένα πρωταθλήματα να το χρησιμοποιούν ήδη από τη σεζόν που προηγήθηκε και έτσι μας συστήθηκε για πρώτη φορά και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Η επιρροή του στους αγώνες και στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων μάλιστα ήταν εμφανής, αφού για παράδειγμα σε αυτό το τουρνουά σφυρίχτηκαν τα περισσότερα πέναλτι από ποτέ, πολλά από τα οποία ήταν αποτέλεσμα της επανεξέτασης των φάσεων μέσω της τεχνολογίας.
Στο “Λουζνίκι” της Μόσχας, οι διοργανωτές Ρώσοι άνοιξαν το “χορό” των αγώνων, παίρνοντας μια εύκολη νίκη επί της Σαουδικής Αραβίας με 5-0 στην πρεμιέρα, ενώ την επόμενη αγωνιστική επικράτησαν με 3-1 και της Αιγύπτου του Μοχάμεντ Σαλάχ, “κλειδώνοντας” την πρόκριση στους “16” για πρώτη φορά στην ιστορία τους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η δύναμη της έδρας και η όχι και τόσο μεγάλη δυναμικότητα των πρώτων αντιπάλων βοήθησαν στο να πάρει η Ρωσία το εισιτήριο για την επόμενη φάση, ωστόσο η ομάδα του Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ θα μας απασχολούσε έντονα και στη συνέχεια. Την πρωτιά στον πρώτο όμιλο πάντως πήρε η Ουρουγουάη, η οποία είχε και το απόλυτο των νικών. Οι Αιγύπτιοι συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια και στήριζαν πολλά επάνω στο μεγάλο αστέρι τους, Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος προερχόταν από μια τρομερή χρονιά με τη Λίβερπουλ σπάζοντας το ρεκόρ των περισσότερων γκολ σε μια σεζόν στην Αγγλία (32) και σκοράροντας συνολικά 44 σε όλες τις διοργανώσεις. Όμως εκείνος δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, επηρεασμένος ακόμη από τον τραυματισμό του στον τελικό του Champions League κόντρα στη Ρεάλ, παρότι σκόραρε δυο γκολ. Στο τέλος, οι “Φαραώ” έχασαν και την τρίτη θέση, η οποία πήγε στους Σαουδάραβες που τους νίκησαν 2-1 την τελευταία αγωνιστική.
Από την πρώτη αγωνιστική του δεύτερου ομίλου, είχαμε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της διοργάνωσης. Η μεγάλη ιβηρική κόντρα μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας στο Σότσι δεν έβγαλε νικητή, όμως έληξε με το χορταστικό 3-3 και τον Κριστιάνο Ρονάλντο, στη μεγαλύτερη βραδιά του στα Παγκόσμια Κύπελλα, να πετυχαίνει χατ τρικ, ισοφαρίζοντας μάλιστα δυο λεπτά πριν το τέλος με απίθανη εκτέλεση φάουλ. Ο 33χρονος τότε σούπερ σταρ μάλιστα έγινε ο γηραιότερος που σκοράρει τρία γκολ σε Μουντιάλ, παίρνοντας το ρεκόρ του Ρομπ Ρέζενμπρικ (είχε πετύχει χατ τρικ κόντρα στο Ιράν το 1978). Στην απέναντι πλευρά, μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Ντιέγκο Κόστα, που πέτυχε τα δύο από τα τρία γκολ των Ισπανών (το πρώτο του ήταν και το πρώτο σε Μουντιάλ που κατακυρώθηκε μέσω VAR), ενώ το άλλο πέτυχε με φοβερό σουτ ο Νάτσο. Οι “φούριας ρόχας”, που πήγαν σε αυτό το Μουντιάλ με προπονητή τον Φερνάντο Ιέρο αφού ο Ζουλιέν Λοπετέγκι απομακρύνθηκε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση επειδή μαθεύτηκε πως είχε συμφωνήσει να συνεχίσει στον πάγκο της Ρεάλ (!), συνέχισαν την αρνητική παράδοση που τους θέλει να μη νικούν στα πρώτα ματς τους σε Μουντιάλ από το 2006, ωστόσο όπως θα δούμε αργότερα αυτό θα ήταν το μικρότερο από τα προβλήματά τους. Οι δυο ομάδες από την Ιβηρική Χερσόνησο προκρίθηκαν μαζί, με την Ισπανία ως πρώτη στην ισοβαθμία. Οι Πορτογάλοι κρατούσαν την πρώτη θέση μέχρι τις καθυστερήσεις του τελευταίου αγώνα τους με το Ιράν, όμως το απίθανο γκολ με trivela του Κουαρέσμα βρήκε απάντηση στο πέναλτι του παίκτη του Ολυμπιακού, τότε, Καρίμ Ανσαριφάρντ. Η τρίτη θέση πήγε στο Ιράν και η τέταρτη στο Μαρόκο.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντο με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ γράφει το τελικό 3-3 μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας στον δεύτερο όμιλο
Στον τρίτο όμιλο, η Γαλλία δέσποζε με την παρουσία της. Οι “τρικολόρ” θεωρούνταν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για να πάρουν το τρόπαιο καθώς είχαν μία από τις καλύτερες “φουρνιές” στην ιστορία τους. Ωστόσο, δεν έθελξαν με την απόδοσή τους και πήραν δύο δύσκολες νίκες στην αρχή με Αυστραλία και Περού. Στο ματς με την Αυστραλία, ο Αντουάν Γκριεζμάν, πρώτος σκόρερ του Euro που έγινε σε γαλλικό έδαφος δύο χρόνια νωρίτερα, σκόραρε από την άσπρη βούλα μετά το πρώτο πέναλτι στην ιστορία των Μουντιάλ που καταλογίστηκε με χρήση VAR, ενώ αφότου οι Αυστραλοί ισοφάρισαν κι εκείνοι με πέναλτι, χρειάστηκε ένα αυτογκόλ για να πάρουν οι Γάλλοι τη νίκη. Με το Περού επικράτησαν 1-0 με σκόρερ τον Κιλιάν Εμπαπέ, του οποίου το άστρο έλαμψε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και κέρδισε στο τέλος και το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη. Στο ματς εκείνο έγινε ο νεότερος παίκτης των “τρικολόρ” που σκοράρει σε Μουντιάλ. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ έκλεισε τον όμιλο με μια λευκή ισοπαλία κόντρα στη Δανία, η οποία προκρίθηκε πίσω της.
Το άστρο του Κιλιάν Εμπαπέ έλαμψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας
Στον τέταρτο όμιλο, η Αργεντινή ήταν το μεγάλο φαβορί, όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα του αποκλεισμού όταν στην πρεμιέρα της έφερε 1-1 με την “πρωτάρα” Ισλανδία (με τον τερματοφύλακα Χάλντορσον να αποκρούει και πέναλτι του Μέσι) και στη συνέχεια ηττήθηκε 3-0 από τους εξαιρετικούς Κροάτες. Οι φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ έπαιξαν “τελικό” για την πρόκριση κόντρα στη Νιγηρία θέλοντας μόνο νίκη και παρότι ο Λιονέλ Μέσι, στα πόδια του οποίου έπεφτε όλο το βάρος για μια επιτυχία με την εθνική σε μία ακόμη διοργάνωση, σκόραρε νωρίς το πρώτο του τέρμα στο τουρνουά, η “αλμπισελέστε” ισοφαρίστηκε με πέναλτι του Μόουζες. Το τέρμα της λύτρωσης πέτυχε ο Μάρκος Ρόχο στο 86ο λεπτό μετά από σέντρα του Μερκάδο, δίνοντας τελικά τη δεύτερη θέση στην ομάδα του. Όσο για την πρώτη, την πήρε η Κροατία που με ηγέτη τον απίθανο Λούκα Μόντριτς έκανε το τρία στα τρία. Η “παραμυθένια” πορεία της σε αυτό το Μουντιάλ μόλις είχε ξεκινήσει.
Στον πέμπτο όμιλο, η Βραζιλία παρ' όλο που έμεινε στο 1-1 με την Ελβετία στο πρώτο της παιχνίδι, κατάφερε να περάσει ως πρώτη επικρατώντας στη συνέχεια τόσο της Κόστα Ρίκα (με δυο γκολ στις καθυστερήσεις) όσο και της Σερβίας. Οι Ελβετοί, πιστοί συνήθως στο ραντεβού τους με τους “16”, πέρασαν ως δεύτεροι αφού νίκησαν 2-1 τη Σερβία και ήρθαν ισόπαλοι 2-2 με την Κόστα Ρίκα. Οι Σέρβοι από το 2018 κιόλας είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα “φουρνιά”, ωστόσο απογοήτευσαν σε αυτό το Μουντιάλ αφού πήραν μόλις τρεις βαθμούς στη νίκη με 1-0 επί της Κόστα Ρίκα. Όσο για τον έκτο όμιλο, εκεί επιβεβαιώθηκε η αρνητική παράδοση των τελευταίων διοργανώσεων που θέλει την προηγούμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια να αποκλείεται από τη φάση των ομίλων. Το έπαθε η Γαλλία το 2002, η Ιταλία το 2010, η Ισπανία το 2014. Θύμα αυτή τη φορά ήταν η Γερμανία, η οποία απογοήτευσε. Οι πρωταθλητές κόσμου ξεκίνησαν με το αριστερό καθώς ηττήθηκαν από το Μεξικό με 1-0 και μπορεί στη συνέχεια να πανηγύρισαν μια νίκη με εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ του Τόνι Κρόος από πλάγια θέση στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Σουηδία (2-1), όμως η ήττα 2-0 από τους Νοτιοκορεάτες με δυο γκολ στις καθυστερήσεις σήμαινε πως έπρεπε να πάνε σπίτι νωρίς. Σουηδία και Μεξικό πέρασαν στην επόμενη φάση, αμφότερες με 6 βαθμούς και τους Σκανδιναβούς πρώτους αφού νίκησαν 3-0 την αμερικανική ομάδα.
Η εθνική Βελγίου, που έμπαινε σε μια ακόμη διοργάνωση ως φαβορί για να φτάσει ψηλά στηριζόμενη στην εντυπωσιακή γενιά παικτών που ανέδειξε μέσα στη δεκαετία του '10, ήταν κυρίαρχος στον έβδομο όμιλο νικώντας Παναμά και Τυνησία, αλλά και την Αγγλία στο παιχνίδι που έκρινε την πρώτη θέση. Οι Άγγλοι, με τον Χάρι Κέιν να τους οδηγεί στο σκοράρισμα καθώς πέτυχε πέντε γκολ στον όμιλο, πέρασαν ως δεύτεροι έχοντας νικήσει Τυνησία και Παναμά. Για την ομάδα της Κεντρικής Αμερικής ήταν η πρώτη της συμμετοχή σε Μουντιάλ και παρότι δέχθηκε έντεκα γκολ (τα έξι από την Αγγλία) και τερμάτισε χωρίς βαθμό, η αποστολή έτυχε αποθεωτικής υποδοχής από τον κόσμο στην επιστροφή της στη χώρα. Τέλος, στον όγδοο όμιλο, η Κολομβία των Χάμες Ροντρίγκες (πρώτος σκόρερ στο προηγούμενο Μουντιάλ) και Ρανταμέλ Φαλκάο πήρε την πρώτη θέση παρόλο που ξεκίνησε με ήττα από την Ιαπωνία, όμως το παράδοξο συνέβη στη μάχη για τη δεύτερη θέση μεταξύ Ιαπωνίας και Σενεγάλης. Οι δυο τους ισοβαθμούσαν σε όλα τα κριτήρια και τελικά η πρόκριση κρίθηκε στους... βαθμούς του Fair Play, με την Ιαπωνία να περνάει καθώς είχε δύο κίτρινες κάρτες λιγότερες από τους Αφρικανούς (τέσσερις εναντίον έξι)! Τελευταία τερμάτισε η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ο οποίος δε βρήκε δίχτυα σε κανένα παιχνίδι.
Η νοκ άουτ φάση ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς στο πρώτο χρονικά ματς είχαμε την κορυφαία αναμέτρηση αυτού του Μουντιάλ και μια εκ των καλύτερων στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων! Γαλλία και Αργεντινή διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια τιτανομαχία στο Καζάν, με τους “τρικολόρ” να ανοίγουν το σκορ μόλις στο 13' μετά από εύστοχο πέναλτι του Γκριεζμάν. Η “αλμπισελέστε” απάντησε τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη του ημιχρόνου με φοβερό σουτ εκτός περιοχής του Ντι Μαρία. Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Γκαμπριέλ Μερκάδο έβαλε μπροστά την Αργεντινή μπαίνοντας στην πορεία της μπάλας έπειτα από σουτ του Μέσι. Στο 57' όμως, ο Μπενζαμίν Παβάρ βρήκε τη μπάλα στην κίνηση από δεξιά ύστερα από ένα γύρισμα του Ερναντές, έπιασε ένα απίστευτο βολέ και ισοφάρισε για τους Γάλλους. Από κει και έπειτα, ανέλαβε δράση ο Κιλιάν Εμπαπέ. Στο 64' “τηλεμεταφέρθηκε” από το ένα σημείο της περιοχής στο άλλο αδειάζοντας τους αμυντικούς για να κάνει το 3-2 και τέσσερα λεπτά μετά πήρε την πάσα του Ζιρού και πλάσαρε εύστοχα για το 4-2. Μόλις στα 19 του χρόνια, έγινε ο πρώτος teenager που σκοράρει δύο γκολ σε ματς Μουντιάλ μετά τον Πελέ στον τελικό του 1958. Το γκολ με κεφαλιά του Σέρχιο Αγουέρο στις καθυστερήσεις έπειτα από σέντρα του Μέσι δεν άλλαξε την ουσία και με το τελικό 4-3 η Γαλλία πήρε την πρόκριση σε ένα επικό παιχνίδι, υποχρεώνοντας την Αργεντινή να πάρει γρήγορα το δρόμο της επιστροφής.
Γαλλία και Αργεντινή στη φάση των "16" μας χάρισαν το καλύτερο ματς της διοργάνωσης
Λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του Μέσι, το Μουντιάλ τελείωσε και για τον έτερο μεγάλο σταρ της εποχής μας, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Ουρουγουάη πέταξε έξω την Πορτογαλία χάρη σε δύο γκολ του Έντισον Καβάνι, ενώ ενδιάμεσα είχε ισοφαρίσει για τους Ίβηρες ο Πέπε. Ο Καβάνι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και στο φινάλε τραυματίστηκε, με τον Ρονάλντο να τον βοηθάει να αποχωρίσει από το γήπεδο σε ένα όμορφο στιγμιότυπο του τουρνουά. Στο “Λουζνίκι”, η μεγάλη έκπληξη έγινε και δεν ήταν άλλη από τον αποκλεισμό της Ισπανίας από τους διοργανωτές Ρώσους. Οι “φούριας ρόχας” μπορεί να προηγήθηκαν νωρίς με αυτογκόλ του Ιγκνάσεβιτς, όμως ισοφαρίστηκαν λίγο πριν το ημίχρονο με εύστοχο πέναλτι του Τζιούμπα. Η πρόκριση θα κρινόταν στα πέναλτι, εκεί όπου ο γκολκίπερ των Ρώσων, Ιγκόρ Ακινφέεφ, απέκρουσε τις εκτελέσεις του Κόκε και του Ιάγο Άσπας, εξασφαλίζοντας στη χώρα του για πρώτη φορά το εισιτήριο για τους προημιτελικούς. Στο ματς αυτό είχαμε για πρώτη φορά τέταρτη αλλαγή στην παράταση όπως προέβλεπε ο κανονισμός, με τον Αλαξάντερ Ερόκιν να μπαίνει για τους οικοδεσπότες.
Στα πέναλτι κρίθηκε και η αναμέτρηση μεταξύ Κροατίας και Δανίας. Το τελικό σκορ (1-1) διαμορφώθηκε από το πρώτο κιόλας πεντάλεπτο, με τον Γιόργκενσεν να ανοίγει το σκορ στο 1' και τον Μάντζουκιτς να ισοφαρίζει στο 4'. Οι Κροάτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν το ματς στην παράταση, όμως στο 116' ο Κάσπερ Σμάιχελ έπιασε πέναλτι του Μόντριτς. Στη “ρώσικη ρουλέτα”, Σούμπασιτς και Σμάιχελ έδωσαν ρεσιτάλ κάτω από τα γκολπόστ, όμως ο Κροάτης γκολκίπερ έπιασε τρία πέναλτι έναντι δύο του Δανού και χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση. Η Βραζιλία έκαμψε την αντίσταση του Μεξικού χάρη σε δύο γκολ των Νεϊμάρ και Φιρμίνο στο δεύτερο ημίχρονο, με τους Μεξικανούς να μένουν εκτός για έβδομη συνεχόμενη φορά από τη φάση των “16”.
Φοβερό παιχνίδι έγινε στο Ροστόβ ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ιαπωνία. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, οι Ασιάτες προηγήθηκαν 2-0 με τέρματα του Χαραγκούτσι και του Ινούι, όμως η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνες έφτασε στη μεγάλη ανατροπή. Ο Γιαν Βερτόνγκεν μείωσε αρχικά με εντυπωσιακή ψηλοκρεμαστή κεφαλιά, ο Φελαϊνί ισοφάρισε με μια ακόμη κεφαλιά μετά από σέντρα του Αζάρ και στις καθυστερήσεις, ύστερα από υποδειγματική αντεπίθεση, η μπάλα έφτασε στον Τσαντλί που “έγραψε” το τελικό 3-2. Οι Βέλγοι θα βρίσκονταν για δεύτερη σερί φορά στα προημιτελικά και αυτή ήταν η πρώτη φορά μετά το 1966 και την εντυπωσιακή επιστροφή της Πορτογαλίας κόντρα στη Βόρεια Κορέα (5-3 από 0-3) που μια ομάδα ανατρέπει διαφορά τουλάχιστον δύο γκολ μέσα σε ενενηντάλεπτο στα νοκ άουτ. Στην Αγία Πετρούπολη, η Σουηδία νίκησε με 1-0 την Ελβετία χάρη σε τέρμα του Εμίλ Φόρσμπεργκ και πέρασε στους “8” για πρώτη φορά μετά το 1994.
Στο τελευταίο χρονικά ματς των “16” μεταξύ Κολομβίας και Αγγλίας είχαμε κάτι ιστορικό. Και αυτό δεν ήταν άλλο από την πρώτη πρόκριση των “τριών λιονταριών” στη διαδικασία των πέναλτι, μετά από χρόνια μάταιων προσπαθειών! Μπορεί ο Οσπίνα να απέκρουσε την εκτέλεση του Χέντερσον, όμως στις δύο τελευταίες εκτελέσεις οι Κολομβιανοί αστόχησαν, με τον Ουρίμπε να σημαδεύει το δοκάρι και τον Πίκφορντ να αποκρούει το πέναλτι του Μπάκα. Στο φινάλε ο Ντάιερ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και την Αγγλία στους “8”! Στην κανονική του διάρκεια, το ματς έληξε 1-1, με τον Κέιν να σκοράρει με πέναλτι και την Κολομβία, που δεν είχε τον Χάμες σε αυτό το παιχνίδι, να ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις με κεφαλιά του Μίνα μετά από κόρνερ! Το γκολ του στράικερ της Τότεναμ ήταν το έκτο (και τελευταίο) γκολ του στο τουρνουά, που ήταν αρκετό για να του δώσει τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Ο ίδιος έγινε ο πρώτος Άγγλος που το πετυχαίνει μετά τον Γκάρι Λίνεκερ το 1986.
Πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχθηκε ο Χάρι Κέιν με την εθνική Αγγλίας
Στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών, η Γαλλία ξεπέρασε το εμπόδιο της -χωρίς Καβάνι- Ουρουγουάης, με τον Ραφαέλ Βαράν να λύνει τον “γόρδιο δεσμό” σκοράροντας με κεφαλιά στο 40' και τον Γκριεζμάν να “κλειδώνει” τη νίκη στο 61' με ένα σουτ εκτός περιοχής και τη μπάλα να “γλιστράει” από τα χέρια του Μουσλέρα. Λίγο αργότερα, στο Καζάν, το Βέλγιο έγινε από το πρώτο μισάωρο φαβορί για να περάσει τη Βραζιλία, αφού μόλις στο 13' άνοιξε το σκορ με αυτογκόλ του Φερναντίνιο και λίγα λεπτά μετά ο Κέβιν Ντε Μπρόινε με ωραίο διαγώνιο σουτ δεν άφησε περιθώρια στον Άλισον και σημείωσε το 2-0. Οι Βραζιλιάνοι αναθάρρησαν όταν στο 76' ο νεοεισελθείς στο ματς Ρενάτο Αουγκούστο μείωσε με κεφαλιά μετά από ωραία μπαλιά του Κοουτίνιο, όμως μέχρι το τέλος τίποτα δεν άλλαξε. Για πρώτη φορά μετά το 1986, το Βέλγιο ήτανε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου, ενώ η Βραζιλία έμενε εκτός συνέχειας από ευρωπαϊκή ομάδα για τέταρτη σερί διοργάνωση.
Δύο γκολ με κεφαλιές από τους Χάρι Μαγκουάιρ και Ντέλε Άλι ήταν αρκετά για να δώσουν στην Αγγλία τη νίκη με 2-0 επί της Σουηδίας και στα “τρία λιοντάρια” το εισιτήριο για την τετράδα ξανά μετά το 1990. Στον τελευταίο χρονικά προημιτελικό, Ρωσία και Κροατία ήθελαν να συνεχίσουν το “παραμυθένιο” ταξίδι τους. Ένα εντυπωσιακό γκολ του Τσερίσεφ με σουτ εκτός περιοχής έβαλε τους οικοδεσπότες μπροστά, όμως οι Κροάτες ισοφάρισαν λίγο πριν βγει το ημίχρονο με κεφαλιά του Κράμαριτς έπειτα από γύρισμα του Μάντζουκιτς. Ο Πέρισιτς δεν κατάφερε να αλλάξει τις ισορροπίες καθώς είχε δοκάρι στην κανονική διάρκεια και το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί, στο 101', η κεφαλιά του Βίντα μετά από κόρνερ έδωσε προβάδισμα στην Κροατία, όμως πέντε λεπτά πριν τη λήξη ο Τζαγκόεφ βρήκε με εκτέλεση φάουλ το κεφάλι του Μάριο Φερνάντες και εκείνος σκόραρε για το 2-2. Για δεύτερο συνεχόμενο γύρο, οι δυο ομάδες θα έπρεπε να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στα πέναλτι. Εκεί, ο Ντάνιελ Σούμπασιτς ήταν και πάλι ο ήρωας των Κροατών. Απέκρουσε την εκτέλεση του Σμολόφ και ισοφάρισε το ρεκόρ του γκολκίπερ της Αργεντινής το 1990, Σέρχιο Γκοϊκοετσέα, με τέσσερις αποκρούσεις σε διαδικασία των πέναλτι σε μια διοργάνωση. Άλλωστε, η Κροατία έγινε η πρώτη ομάδα μετά από εκείνη την Αργεντινή που περνά από δύο διαδικασίες πέναλτι (η “αλμπισελέστε” τότε είχε αποκλείσει Γιουγκοσλαβία και Ιταλία) και ήταν στα ημιτελικά ξανά μετά από είκοσι χρόνια.
Η εθνική Κροατίας έζησε το δικό της όνειρο σε αυτό το Μουντιάλ
Για πέμπτη φορά στην ιστορία, οι ημιτελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση. Στην Αγία Πετρούπολη, Γαλλία και Βέλγιο διεκδίκησαν το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό. Γιορίς και Κουρτουά (βραβεύθηκε ως ο κορυφαίος γκολκίπερ του τουρνουά) έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν το μηδέν μπροστά από τις εστίες τους, ωστόσο ο ημιτελικός κρίθηκε από μια κεφαλιά του Σαμουέλ Ουμτιτί μετά από κόρνερ του Γκριεζμάν, με τον Γάλλο κεντρικό αμυντικό να κινείται στο πρώτο δοκάρι και να σκοράρει στο 51ο λεπτό. Το γκολ αυτό έδωσε εν τέλει την πρόκριση στους “τρικολόρ”, που θα έπαιζαν σε έναν τελικό και πάλι μετά το 2006.
Στον άλλον ημιτελικό του “Λουζνίκι”, οι Άγγλοι είχαν τον τίτλο του φαβορί απέναντι στους Κροάτες, με τους φιλάθλους τους να βρίσκονται σε έκσταση για την πιο επιτυχημένη πορεία τα τελευταία 28 χρόνια και το γνωστό σύνθημα “It's coming home” να ακούγεται σε όλο τον πλανήτη. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, αφού μόλις στο 5ο λεπτό κέρδισε φάουλ έξω από την περιοχή, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ με φανταστική εκτέλεση ο Κιέραν Τρίπιερ. Η Αγγλία στη συνέχεια δε μπόρεσε να διπλασιάσει τα τέρματά της χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία με τον Κέιν και στο δεύτερο ημίχρονο η Κροατία την τιμώρησε, καθώς στο 68', μετά από σέντρα του Βρσάλικο, ο Πέρισιτς ισοφάρισε με εντυπωσιακή προβολή. Οι παίκτες του Ζλάτκο Ντάλιτς, μάλιστα, θα μπορούσαν να πάρουν το ματς ήδη από το ενενηντάλεπτο, αφού οι Άγγλοι ήταν φανερό πως ξέμεναν από δυνάμεις και ο Πέρισιτς είχε δοκάρι στο 72'. Τελικά όλα κρίθηκαν στην παράταση. Ο γκολκίπερ των Άγγλων, Τζόρνταν Πίκφορντ, απέκρουσε την εξεπαφής προσπάθεια του Μάντζουκιτς στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, όμως δε μπόρεσε να σώσει την ομάδα του στο 109', όταν μετά από κεφαλιά του Πέρισιτς ο Μάντζουκιτς κινήθηκε στην πλάτη των αμυντικών και με ωραίο σουτ στην κίνηση έκανε το 2-1. Η Κροατία είχε γράψει ιστορία. Για πρώτη φορά θα έπαιζε σε έναν τελικό Μουντιάλ, ενώ η Αγγλία που έκανε όνειρα για την κατάκτηση του τροπαίου, δεν κατάφερε να βρεθεί σε έναν τελικό ξανά μετά το 1966.
Βέλγοι και Άγγλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι ξανά σε αυτό το τουρνουά, αυτή τη φορά στον μικρό τελικό της Αγίας Πετρούπολης. Μόλις στο 4', το Βέλγιο άνοιξε το σκορ με γκολ του Μενιέ έπειτα από ωραίο γύρισμα του Τσαντλί, ενώ την τρίτη θέση σφράγισε ο Εντέν Αζάρ, που πραγματοποίησε εξαιρετικό τουρνουά, με πλασέ του στο 82'. Ήταν ένα “γλυκό” φινάλε για τους “κόκκινους διάβολους”, που σε αυτό το Μουντιάλ πήραν την υψηλότερη θέση στην ιστορία τους, έπαιξαν ωραίο ποδόσφαιρο και πέτυχαν τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα στο τουρνουά, δεκαέξι τον αριθμό.
Η πιο παραγωγική ομάδα της διοργάνωσης ήταν το Βέλγιο, που έφτασε πιο ψηλά από ποτέ
Το μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια συγκεντρωνόταν όπως ήταν φυσικό στη Μόσχα, με τη Γαλλία και την Κροατία να διεκδικούν το απόγευμα της 15ης Ιουλίου στο “Λουζνίκι” το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή κόσμου. Οι “τρικολόρ”, για τρίτη φορά σε έναν τελικό ψάχνοντας τη δεύτερή τους κατάκτηση, ήταν εξ αρχής το μεγάλο φαβορί απέναντι σε μια Κροατία που κυνηγούσε για πρώτη φορά το κύπελλο και γινόταν η 13η διαφορετική ομάδα που συμμετέχει σε έναν τελικό Μουντιάλ.
Η Γαλλία άνοιξε το σκορ στο 18', όταν μετά από εκτέλεση φάουλ του Γκριεζμάν ο Μάντζουκιτς βρήκε τη μπάλα με το κεφάλι και την έστειλε στα δίχτυα της ομάδας του. Αυτό ήταν και το πρώτο αυτογκόλ που μπαίνει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Κροάτες όμως απάντησαν στο 28', με τον Πέρισιτς να φέρνει τη μπάλα με ωραία ενέργεια από το δεξί στο αριστερό και να εξαπολύει ένα δυνατό σουτ που δεν άφησε περιθώρια στον Γιορίς. Λίγα λεπτά αργότερα, η ομάδα του Ντεσάμπ κέρδισε πέναλτι το οποίο υποδείχθηκε μέσω VAR για χέρι του Πέρισιτς μέσα στην περιοχή ύστερα από κεφαλιά του Ματουιντί. Το πέναλτι μετέτρεψε σε γκολ ο Γκριεζμάν στο 38΄ και η Γαλλία πήγε στα αποδυτήρια ούσα μπροστά στο σκορ.
Στην επανάληψη, οι Γάλλοι εδραίωσαν την κυριαρχία τους απέναντι σε έναν αντίπαλο που έδειχνε να μένει και από δυνάμεις (η Κροατία ήταν η πρώτη ομάδα που έπαιξε τρεις συνεχόμενες παρατάσεις μετά την Αγγλία το 1990) και στο 59' έκαναν το 3-1 με τον Πολ Πογκμπά να σκοράρει με δεύτερη προσπάθεια (το πρώτο σουτ του με το δεξί το απέκρουσε η άμυνα και στη συνέχεια όταν του ξαναστρώθηκε η μπάλα πέτυχε το γκολ με το αριστερό), ενώ στο 65' ο Εμπαπέ έπιασε ωραίο δεξί σουτ έξω από την περιοχή για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να γίνει ο πρώτος παίκτης κάτω των 20 ετών που σκοράρει σε τελικό Μουντιάλ μετά τον Πελέ το 1958. Το σοβαρό λάθος του Γιορίς στην προσπάθειά του να περάσει τον Μάντζουκιτς, που οδήγησε στο 4-2 από τον Κροάτη επιθετικό, δεν κόστισε στη χώρα του. Το σφύριγμα της λήξης από τον Αργεντινό διαιτητή Νέστορ Πιτάνα σήμαινε πως η Γαλλία, είκοσι χρόνια μετά τον πρώτο θρίαμβο μέσα στο σπίτι της, ήταν πρωταθλήτρια κόσμου για δεύτερη φορά.
Τα πανηγύρια των Γάλλων ήταν έξαλλα και δικαιολογημένα, με τους καινούριους παγκόσμιους πρωταθλητές να μην πτοούνται ούτε από την καταρρακτώδη βροχή που άρχισε να πέφτει την ώρα της απονομής. Την ίδια ώρα, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας, γινόταν μόλις ο τρίτος προπονητής που έχει κατακτήσει το τρόπαιο και ως ποδοσφαιριστής, μετά τους Μάριο Ζαγκάλο και Φραντς Μπεκενμπάουερ. Όσο για τους Κροάτες, η δική τους υπέρβαση είχε ήδη γίνει με την πορεία ως τον τελικό και μπορεί να ήταν απογοητευμένοι αλλά υπερήφανοι για το μέχρι πού έφτασαν. Ο τελικός, πάλι, ήταν ένας από τους πιο θεαματικούς στην ιστορία, με τα έξι γκολ που σημειώθηκαν να είναι τα περισσότερα μετά το 1966 (και τότε έξι γκολ μεταξύ Αγγλίας και Δυτικής Γερμανίας) και συγκεκριμένα τα περισσότερα μέσα σε ενενηντάλεπτο μετά το 5-2 της Βραζιλίας κόντρα στη Σουηδία το 1958.
Με τη βροχή να χαρίζει ένα κινηματογραφικό σκηνικό, οι παγκόσμιοι πρωταθλητές Γάλλοι σηκώνουν ψηλά το τρόπαιο
Οι συνθέσεις του τελικού
Γαλλία: Γιορίς (α), Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Λ. Ερναντές, Καντέ (55' Ενζονζί), Πογκμπά, Ματουιντί (73' Τολισό), Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού (81' Φεκίρ) Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάμπ
Κροατία: Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (81' Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς (α), Ρέμπιτς (71' Κράμαριτς), Πέρισιτς, Μάντζουκιτς Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Ημερομηνία: 15 Ιουλίου 2018
Γήπεδο: “Λουζνίκι”, Μόσχα
Το πρόσωπο: Λούκα Μόντριτς
Ο απόλυτος ηγέτης της εθνικής Κροατίας, ο ενορχηστρωτής της ομάδας που αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη αυτού του Μουντιάλ. Στα γήπεδα της Ρωσίας, ο Λούκα Μόντριτς πραγματοποίησε φοβερές εμφανίσεις, πέτυχε δύο γκολ, μοίρασε μια ασίστ και οδήγησε την εθνική του ομάδα στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, στη δεύτερη θέση του κόσμου. Πήρε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της διοργάνωσης, συνεχίζοντας πάντως μια παράδοση που θέλει όλους τους καλύτερους παίκτες των τελευταίων Μουντιάλ να προέρχονται από τις φιναλίστ ή τις ημιφιναλίστ (Ρονάλντο 1998, Καν 2002, Ζιντάν 2006, Φορλάν 2010, Μέσι 2014). Τα κατορθώματά του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 του χάρισαν και τη “Χρυσή Μπάλα” εκείνη τη χρονιά, με τον ίδιο να γίνεται ο πρώτος παίκτης που σπάει τη δεκαετή κυριαρχία των Ρονάλντο και Μέσι στο συγκεκριμένο βραβείο.
Η στιγμή
Πολλές και ξεχωριστές στιγμές είχε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο διεξήχθησαν ορισμένα πολύ όμορφα ματς, μπήκαν 169 τέρματα που το κατατάσσουν στη δεύτερη θέση της λίστας με τα Μουντιάλ που είχαν τα περισσότερα γκολ (στην πρώτη θέση το τουρνουά της Γαλλίας το 1998 και της Βραζιλίας το 2014 με 171), αναδείχθηκαν αρκετοί πρωταγωνιστές και γενικότερα ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις. Αυτό που μάλλον ξεχωρίζει λίγο παραπάνω όμως είναι η πρόκριση της Αγγλίας επί της Κολομβίας στα πέναλτι, που σηματοδότησε και το τέλος εκείνης της περιβόητης “κατάρας” που ήθελε τα “τρία λιοντάρια” να μη μπορούν να περάσουν από αυτή τη διαδικασία. Όταν το ματς με τους Λατινοαμερικάνους πήγε στα πέναλτι, οι εφιαλτικές μνήμες των αποκλεισμών στα Μουντιάλ του 1990, 1998 και 2006 αλλά και στα Euro του 1996 και 2004 ξύπνησαν, όμως αυτή τη φορά επιτέλους για τους Άγγλους ήταν εκείνοι που χαμογέλασαν στο τέλος. Βέβαια, τρία χρόνια αργότερα έχασαν στα πέναλτι τον τελικό του Euro μέσα στο σπίτι τους, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Μια... πρωτόγνωρη εικόνα μας έδωσε αυτό το Μουντιάλ, τους Άγγλους να πανηγυρίζουν μετά από διαδικασία πέναλτι
———
Πίσω