Η Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, Βραζιλία 2014: Ταπείνωσε την οικοδέσποινα και το σήκωσε
2018-06-07 02:08Του Ανδρέα Λεκάκη
Το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από το φετινό, αυτό του 2014, διεξήχθη στη Βραζιλία για πρώτη φορά μετά από 64 χρόνια και εκείνη την τραυματική εμπειρία της απώλειας του τίτλου για τη «σελεσάο» από την Ουρουγουάη, που όποιος Βραζιλιάνος την είχε ζήσει ήθελε να ξεχάσει. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος για τη διεξαγωγή μιας τόσο σπουδαίας διοργάνωσης στη χώρα που ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο, επομένως όλοι στη Βραζιλία έβαλαν τα δυνατά τους για να φιλοξενήσουν με επιτυχία το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ραντεβού.
Στο Μουντιάλ αυτό υπήρχαν αρκετές καινοτομίες, κάποιες από τις οποίες ήταν η καθιέρωση του «goal line technology», της τεχνολογίας γραμμής δηλαδή, έτσι ώστε να αποφευχθούν αδικίες όπως το γκολ της Αγγλίας απέναντι στη Γερμανία που δε μέτρησε ποτέ στην προηγούμενη διοργάνωση, η χρήση ειδικού σπρέι από τους διαιτητές για να οριοθετείται το σημείο όπου πρέπει να τοποθετηθεί η μπάλα στις στατικές φάσεις, αλλά και τα μικρά… διαλείμματα με τη συμπλήρωση μισής ώρας σε κάθε ημίχρονο, σε περίπτωση που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 32 βαθμούς Κελσίου, ούτως ώστε οι ποδοσφαιριστές να έχουν την ευκαιρία να δροσιστούν.
Τριάντα δύο ομάδες έπαιρναν και πάλι μέρος στη μάχη για την ανάδειξη της κορυφαίας στον κόσμο, ανάμεσά τους και μόλις μία πρωτοεμφανιζόμενη, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Για πρώτη φορά μάλιστα, η εθνική Ελλάδος είχε καταφέρει να πάρει μέρος σε δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ, αυτή τη φορά έχοντας ως στόχο το βήμα παραπάνω, δηλαδή την πρόκριση στα νοκ άουτ παιχνίδια.
Η φάση των ομίλων ήταν συναρπαστική και γεμάτη γκολ. Τα πολλά τέρματα που σημειώθηκαν στον πρώτο αυτό γύρο μάλιστα, σε αντίθεση με τη σχετικά «φτωχή» σε γκολ φάση των νοκ άουτ, συνέβαλαν στο να γίνει αυτό το Μουντιάλ η διοργάνωση με τα περισσότερα γκολ στην ιστορία, 171 στο σύνολο, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μουντιάλ 1998. Η διοργανώτρια Βραζιλία μπορεί να μην είχε την ποιότητα των προηγούμενων ετών, είχε όμως τον ενθουσιασμό και μοναδικό στόχο να καταφέρει αυτό που δεν κατάφερε το 1950, να κατακτήσει το τρόπαιο μέσα στο «σπίτι» της. Τις μεγαλύτερες ελπίδες της για διάκριση της στήριζε στο μεγάλο της αστέρι, τον Νεϊμάρ, ο οποίος σκόραρε δύο γκολ στη νίκη της πρεμιέρας με 3-1 κόντρα στην Κροατία στο Σάο Πάολο. Η «σελεσάο» έφερε στη συνέχεια μια ισοπαλία δίχως τέρματα με αντίπαλο το Μεξικό, όμως στην τελευταία αγωνιστική φιλοδώρησε με τέσσερα γκολ το Καμερούν, με τον Νεϊμάρ να βρίσκει άλλες δυο φορές δίχτυα. Οι οικοδεσπότες πήραν την πρώτη θέση στον πρώτο όμιλο, υπερτερώντας στην ισοβαθμία του Μεξικού, το οποίο προκρίθηκε επικρατώντας με 3-1 της Κροατίας στο τελευταίο παιχνίδι και στέλνοντας μια ομάδα με φιλοδοξίες πολύ νωρίς πίσω.
Έχοντας κατακτήσει τα πάντα για μια τετραετία (Euro το 2008 και το 2012, Μουντιάλ το 2010), η Ισπανία ήταν κατά γενική ομολογία η κορυφαία εθνική ομάδα και μεγάλο φαβορί σε μία ακόμη διοργάνωση, αν και πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν πως είχε κλείσει ο κύκλος της. Γι’ αυτό και η ήττα στην πρεμιέρα του δεύτερου ομίλου από τη νεανική Ολλανδία του Φαν Χάαλ (που είχε και πάλι όμως ως σημεία αναφοράς τους Ρόμπεν, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι) εξέπληξε πολλούς, όχι τόσο για το αποτέλεσμα όσο για την έκταση του σκορ. Η φιναλίστ του προηγούμενου Μουντιάλ έβαλε πέντε γκολ στην παγκόσμια πρωταθλήτρια που σε εκείνο το παιχνίδι παρέπαιε, παίρνοντας μια άτυπη ρεβάνς για την ήττα της στον προ τετραετίας τελικό. Φαν Πέρσι και Ρόμπεν σκόραραν από δύο φορές, με τον σέντερ φορ των «οράνιε» να πετυχαίνει με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά το πρώτο γκολ, ένα από τα θεαματικότερα του τουρνουά. Το τελικό 5-1 προκάλεσε αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Οι Ισπανοί δε συνήλθαν ούτε στο δεύτερο παιχνίδι, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0 από τη Χιλή, έτσι για τέταρτη φορά-και για δεύτερη συνεχόμενη-η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης έπρεπε να πει αντίο από τη φάση των ομίλων. Ολλανδία και Χιλή πέρασαν στην επόμενη φάση, με τις «τουλίπες» να παίρνουν την πρωτιά νικώντας 2-0 τους Νοτιοαμερικάνους στο τελευταίο παιχνίδι. Η Ισπανία πήρε μια νίκη γοήτρου με 3-0 κόντρα στην Αυστραλία που τερμάτισε τελευταία χωρίς βαθμό, όμως είδε τον ηγέτη της, Τιμ Κέιχιλ, να πετυχαίνει ένα από τα καλύτερα γκολ της διοργάνωσης με βολέ στην κίνηση, στην ήττα με 3-2 από την Ολλανδία.
Ο... Ιπτάμενος Ολλανδός Φαν Πέρσι πετυχαίνει με αυτόν τον τρόπο το πρώτο του γκολ κόντρα στην Ισπανία
Η Ελλάδα ξεκίνησε πολύ άσχημα στον τρίτο όμιλο, χάνοντας με 3-0 από μια σαφέστατα ανώτερη ποιοτικά Κολομβία. Δείχνοντας ένα αρκετά βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο κόντρα στην Ιαπωνία στο δεύτερο παιχνίδι της, έμεινε στο 0-0 με τους «σαμουράι» και κράτησε το όνειρο της πρόκρισης στους «16» ζωντανό, αρκεί να νικούσε την Ακτή Ελεφαντοστού στην τελευταία αγωνιστική και η Ιαπωνία να μη νικούσε την Κολομβία (είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων). Οι «ελέφαντες» είχαν τρεις βαθμούς, έχοντας μια νίκη με 2-1 επί των Ιαπώνων και μια ήττα με το ίδιο σκορ από την Κολομβία. Τρία λεπτά πριν το ημίχρονο της μεγάλης αναμέτρησης στη Φορταλέζα, και ενώ δέκα λεπτά πριν ο Χοσέ Χολέμπας είχε σημαδέψει το οριζόντιο δοκάρι του Μπαρί, ο Ανδρέας Σάμαρης έκλεψε τη μπάλα σε καλό σημείο, έπαιξε το ένα-δύο με τον Σαμαρά και πλάσαρε σωστά για το 1-0. Η «γαλανόλευκη» ήταν ανώτερη και στο δεύτερο ημίχρονο και είχε ευκαιρίες για ένα ακόμη τέρμα, όμως στο 74’ ένας ωραίος συνδυασμός των Αφρικανών θα βγάλει τον Μπονί σε πλεονεκτική θέση κι αυτός με πλασέ θα ισοφαρίσει. Όλα έδειχναν πως ούτε αυτή τη φορά η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει από τους ομίλους, όμως στο τελευταίο λεπτό θα κερδίσει πέναλτι σε ένα μπέρδεμα του Σαμαρά με τον Σιο μέσα στην περιοχή των Ιβοριανών. Την εκτέλεση ανέλαβε ο ίδιος ο φορ της Σέλτικ, ο οποίος ευστόχησε και έστειλε την Εθνική στους «16» ενός Μουντιάλ για πρώτη φορά στα χρονικά. Για την Ακτή η απογοήτευση ήταν μεγάλη, αφού εκείνη η «χρυσή» της γενιά των Ντρογκμπά (δεν ήταν σε αυτό το Μουντιάλ), Καλού και των αδερφών Τουρέ αποκλειόταν για τρίτη σερί διοργάνωση από τους ομίλους. Την πρώτη θέση πήρε άνετα η Κολομβία με εννιά βαθμούς, η οποία μπορεί να μην είχε λόγω τραυματισμού τον Ρανταμέλ Φαλκάο, είχε όμως έναν εκπληκτικό Χάμες Ροντρίγκες που σκόραρε σε όλα τα ματς των ομίλων από μια φορά.
Ο Γιώργος Σαμαράς στέλνει την Ελλάδα για πρώτη φορά στους "16" του Μουντιάλ
Το τέταρτο γκρουπ ήταν αυτό των μεγάλων εκπλήξεων. Ιταλία και Αγγλία είχαν θεωρητικά το προβάδισμα για πρόκριση έναντι Ουρουγουάης και Κόστα Ρίκα, όμως κατάφεραν να αποκλειστούν και οι δύο. Οι Ιταλοί νίκησαν στο πρώτο τους παιχνίδι τους Άγγλους με 2-1, όμως έχασαν με 1-0 από Κόστα Ρίκα (που είχε νικήσει και την Ουρουγουάη με 3-1) και Ουρουγουάη, έτσι για δεύτερο συνεχόμενο τουρνουά δε μπόρεσαν να περάσουν από τον όμιλο. Το παιχνίδι της Ιταλίας με την Ουρουγουάη σημαδεύτηκε από το… δάγκωμα του Σουάρες στον Κιελίνι, στη διάρκεια μιας μονομαχίας τους στην περιοχή των «ατζούρι». Αν και ο φορ της «σελέστε» δεν τιμωρήθηκε από τον διαιτητή, το ριπλέι και οι… δαγκωματιές στον ώμο του Ιταλού αμυντικού ήταν αδιάψευστοι μάρτυρες και στον Σουάρες, που στο παρελθόν είχε προβεί άλλες δυο φορές σε αυτή την ακατανόητη ενέργεια, επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης συμμετοχής σε εννέα αγώνες με την εθνική του ομάδα, ενώ για τέσσερις μήνες δε θα μπορούσε να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε παιχνίδι. Όσο για την Αγγλία, ηττήθηκε με 2-1 και από την Ουρουγουάη και η απογοητευτική της συγκομιδή ήταν ένας βαθμός, από το 0-0 με την Κόστα Ρίκα. Η ομάδα της Κεντρικής Αμερικής εντυπωσίασε τερματίζοντας πρώτη με επτά βαθμούς, με την Ουρουγουάη να ακολουθεί.
Τα... αποτυπώματα που άφησε στον Κιελίνι ο Σουάρες μετά τη δαγκωνιά του στον Ιταλό
Το πρόσημο ήταν θετικότατο για τη Γαλλία στον πέμπτο όμιλο, μιας και οι «τρικολόρ» επικράτησαν με 3-0 της Ονδούρας (δυο γκολ ο Μπενζεμά) και με 5-2 της Ελβετίας, σε ένα μοναδικό επιθετικό κρεσέντο τους με πέντε διαφορετικούς παίκτες να βρίσκουν δίχτυα. Ο Μπενζεμά μάλιστα σκόραρε ακόμη και την ώρα που ο διαιτητής σφύριζε τη λήξη, χωρίς το τέρμα να μετρήσει! Τέλος, έφεραν 0-0 με το Εκουαδόρ και πήραν την πρώτη θέση με επτά βαθμούς. Δεύτερη βγήκε η Ελβετία, αφού νίκησε Εκουαδόρ (2-1) και Ονδούρα (3-0) με χατ τρικ του Σακίρι.
Με στόχο-τι άλλο-το τρόπαιο και τον Λιονέλ Μέσι αποφασισμένο να κάνει επιτέλους ένα μεγάλο τουρνουά και να οδηγήσει τη χώρα του στη δόξα, ούτως ώστε να βγάλει από πάνω του το αφόρητο βάρος της σύγκρισης με τον Μαραντόνα κάθε φορά που φοράει το εθνόσημο, η Αργεντινή τα πήγε εξαιρετικά στον έκτο όμιλο. Ο «μάγος» της Μπαρτσελόνα ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της. Πέτυχε το δεύτερο γκολ στη νίκη με 2-1 κόντρα στη Βοσνία, σκόραρε ένα καταπληκτικό τέρμα απέναντι στο Ιράν στις καθυστερήσεις που έδωσε στην «αλμπισελέστε» τη νίκη με 1-0 και επίσης βρήκε δυο φορές δίχτυα στην επικράτηση με 3-2 με αντίπαλο τη Νιγηρία. Η αφρικανική ομάδα πέρασε ως δεύτερη αφού έφερε 0-0 με το Ιράν και νίκησε 1-0 τους Βόσνιους, αφήνοντας την παρέα του Τζέκο και του Πιάνιτς εκτός συνέχειας.
Η Γερμανία έδειξε τις άγριες διαθέσεις της με το «καλημέρα», όταν και στο πρώτο ματς του έβδομου γκρουπ συνέτριψε με 4-0 την Πορτογαλία, με τον Τόμας Μίλερ να πετυχαίνει χατ τρικ. Με μια ισοπαλία κόντρα στη Γκάνα (2-2) και άλλη μια νίκη απέναντι στις ΗΠΑ (1-0) δεν είχε πρόβλημα να περάσει ως πρώτη στην επόμενη φάση. Απ’ την άλλη, οι Πορτογάλοι του Πάουλο Μπέντο δε μπόρεσαν να νικήσουν ούτε τους Αμερικάνους (2-2) και έτσι έπρεπε την τελευταία αγωνιστική να κερδίσουν με μεγάλο σκορ τη Γκάνα και να χάσουν οι ΗΠΑ από τη Γερμανία. Το δεύτερο ζητούμενο έγινε πραγματικότητα, όμως οι Ίβηρες νίκησαν μόνο με 2-1 τους Αφρικανούς, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που σε αυτό το τουρνουά έπαιζε με πρόβλημα στο γόνατο, να σκοράρει το γκολ της νίκης στο 80’. Οι ΗΠΑ υπερτερούσαν φυσικά στην ισοβαθμία και πέρασαν στην επόμενη φάση. Τέλος, το Βέλγιο, που είχε να επιδείξει μια εξαιρετική φουρνιά, πέτυχε το απόλυτο των νικών στον όγδοο όμιλο (2-1 την Αλγερία, 1-0 τη Ρωσία και τη Ν. Κορέα), ενώ μαζί του προκρίθηκε και η Αλγερία, για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας με 4-2 τη Ν. Κορέα και φέρνοντας 1-1 με τους Ρώσους.
Στο «Estadio Mineirao» του Μπέλο Οριζόντε, λίγο έλειψε οι οικοδεσπότες να αποχαιρετήσουν πρόωρα τη διοργάνωση, αφού έπρεπε να φτάσουν στη διαδικασία των πέναλτι για να αποκλείσουν τη Χιλή. Ο Νταβίντ Λουίζ άνοιξε το σκορ στο 18’ για τη «σελεσάο», όμως στο 32’ η «ρόχα» ισοφάρισε με τον Αλέξις Σάντσες. Η Βραζιλία έχασε πολλές ευκαιρίες, αλλά προς το τέλος της παράτασης το γήπεδο «πάγωσε» όταν ο Πινίγια έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Ζούλιο Σέζαρ. Ο γκολκίπερ των Βραζιλιάνων ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στη «ρώσικη ρουλέτα», πιάνοντας δύο πέναλτι, ενώ όταν ο Χάρα έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι η Βραζιλία πανηγύρισε μια τρομερά αγχώδη πρόκριση στα προημιτελικά. Η Χιλή άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις στο τουρνουά και οι εμφανίσεις της ήταν προάγγελος των μεγάλων επιτυχιών της με τις δύο σερί κατακτήσεις Κόπα Αμέρικα τα επόμενα χρόνια, τα πρώτα τρόπαια στην ιστορία της.
Αν υπήρχε έστω και μια αμφιβολία πως ο Χάμες Ροντρίγκες ήταν μια απ’ τις μεγάλες ατραξιόν αυτής της διοργάνωσης, εξαφανίστηκε και αυτή όταν με δυο δικά του γκολ οδήγησε την Κολομβία στη νίκη επί της Ουρουγουάης με 2-0 και στην πρόκριση των «καφετέρος» για πρώτη φορά στα προημιτελικά. Το πρώτο του τέρμα μάλιστα, με τον ίδιο να έχει πλάτη στην εστία, να κοντρολάρει με το στήθος και γυρίζοντας να εκτελεί με ένα φανταστικό βολέ εκτός περιοχής, ήταν πιθανότατα το κορυφαίο εκείνου του Μουντιάλ. Η Ολλανδία έβλεπε τον αποκλεισμό να πλησιάζει στο ματς με το Μεξικό, αφού μέχρι το 88ο λεπτό το σκορ ήταν 1-0 για την «τρι» με γκολ του Τζιοβάνι Ντος Σάντος από το 48’. Σε εκείνο το σημείο όμως ο Σνάιντερ πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης, ενώ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Χούντελααρ βρήκε δίχτυα και ολοκλήρωσε μια σπουδαία ανατροπή για τους «οράνιε».
Στην «Arena Pernambuco» του Ρεσίφε, η εθνική μας ομάδα έδινε το σημαντικότερο παιχνίδι της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, μπαίνοντας για πρώτη φορά σε νοκ άουτ μάχη με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα. Μετά από ένα ημίχρονο χωρίς γκολ, οι Κοσταρικανοί «χτύπησαν» νωρίς στην επανάληψη, με τον Μπράιαν Ρουίς να στέλνει τη μπάλα με πλασέ εκτός περιοχής στην αριστερή γωνία του Καρνέζη. Τα 90 λεπτά συμπληρώθηκαν με το 1-0 να παραμένει, όμως όπως και κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού, η Ελλάδα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Κέιλορ Νάβας θα αποκρούσει το σουτ του Γκέκα και στην επαναφορά ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα ισοφαρίσει, δημιουργώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους Έλληνες φιλάθλους. Απέναντι σε έναν αντίπαλο φανερά κουρασμένο, η «γαλανόλευκη» είχε αρκετές καλές στιγμές για να πάρει το παιχνίδι στην παράταση, με τον Μήτρογλου να χάνει τεράστια ευκαιρία στο τελευταίο λεπτό, αφού ο συγκλονιστικός Νάβας εξουδετέρωσε το πλασέ του. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι και εκεί, δυστυχώς για εμάς, οι Κοσταρικανοί αποδείχθηκαν απόλυτα εύστοχοι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, αφού ο Φάνης Γκέκας είδε τον Νάβας να αποκρούει τη δική του εκτέλεση. Με τελικό σκορ 5-3 στα πέναλτι, η συγκλονιστική προσπάθεια της Ελλάδος ολοκληρώθηκε και η Κόστα Ρίκα για πρώτη φορά στη μικρή ιστορία της στα Μουντιάλ προκρίθηκε στους «οκτώ».
Απαρηγόρητος ο Φάνης Γκέκας μετά το χαμένο πέναλτι με την Κόστα Ρίκα
Η Νιγηρία έβαλε για 79 λεπτά δύσκολα στη Γαλλία, όμως ο Πολ Πογκμπά έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» για τους «τρικολόρ», οι οποίοι τελικά επικράτησαν με 2-0 χάρη και σε ένα αυτογκόλ του Γιόμπο στις καθυστερήσεις. Επίσης πολύ δύσκολα έβαλε η Αλγερία στους Γερμανούς, κρατώντας τους στο 0-0 στην κανονική διάρκεια. Δυο λεπτά μετά την έναρξη της παράτασης, ο Σίρλε άνοιξε το σκορ και με τη συμπλήρωση των 120 λεπτών ο Οζίλ κλείδωσε την πρόκριση. Το μόνο που κατάφεραν οι Αλγερινοί ήταν να μειώσουν στις καθυστερήσεις με τον Τζαμπού.
Για 118 λεπτά, η Αργεντινή δε μπορούσε να βρει το γκολ που έψαχνε απέναντι στην Ελβετία, όμως με ένα γκολ του Ντι Μαρία έπειτα από όμορφη κούρσα και μεταβίβαση από τον Μέσι, η πρόκριση ήρθε για την «αλμπισελέστε». Το εισιτήριο για τους προημιτελικούς «τσέκαρε» και το Βέλγιο, που μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας κόντρα στις ΗΠΑ βρήκε δυο γκολ στην παράταση με τους Ντε Μπρόινε και Λουκάκου. Ο 19χρονος Τζούλιαν Γκριν μείωσε για τους Αμερικάνους στο 107’, όμως η ομάδα του δε μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στο ματς.
Η μεγάλη συνάντηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στα προημιτελικά δεν επεφύλασσε πολλές συγκινήσεις και κρίθηκε για τα «πάντσερ» από ένα γκολ με κεφαλιά του Ματς Χούμελς. Αργότερα την ίδια μέρα, μία ακόμη λατινοαμερικάνικη μονομαχία (δεύτερη για τη Βραζιλία) λάμβανε χώρα σε αυτό το Μουντιάλ, με τη «σελεσάο» να υποδέχεται την Κολομβία. Ο Τιάγκο Σίλβα έβαλε από νωρίς μπροστά τους διοργανωτές με γκολ στο 7ο λεπτό και στο 69’ ο έτερος κεντρικός αμυντικός της ομάδας, Νταβίντ Λουίζ, διπλασίασε τα τέρματα της Βραζιλίας εξαπολύοντας ένα σουτ-κεραυνό από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Ο Χάμες Ροντρίγκες μείωσε με πέναλτι στο 80’, όμως η Κολομβία δεν κατάφερε να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Το γκολ αυτό ήταν πάντως το έκτο για τον Χάμες στο τουρνουά και του χάρισε το βραβείο του πρώτου σκόρερ.
Ο αγώνας σημαδεύτηκε από το πολύ άσχημο μαρκάρισμα του Καμίλο Ζούνιγκα επάνω στον Νεϊμάρ. Ο Κολομβιανός αμυντικός χτύπησε χαμηλά στη μέση τον άσο της Μπαρτσελόνα, ο οποίος βρέθηκε στο χορτάρι σφαδάζοντας από τους πόνους. Το αστέρι της Βραζιλίας διακομίστηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο, εκεί όπου διαπιστώθηκε πως υπέστη κάταγμα στους σπονδύλους και πως θα χάσει το υπόλοιπο τουρνουά. Μάλιστα, όπως αργότερα έγινε γνωστό, το χτύπημα αυτό θα μπορούσε για λίγα εκατοστά να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον Νεϊμάρ, με κίνδυνο ακόμη να μείνει και ανάπηρος!
Λίγο έλειψε ο Νεϊμάρ να κινδυνέψει πολύ σοβαρά από το χτύπημα του Ζούνιγκα
Όπως και κόντρα στην Ελβετία, έτσι και τώρα με αντίπαλο το Βέλγιο, ένα γκολ ήταν αρκετό στην Αργεντινή για να της δώσει την πρόκριση στον επόμενο γύρο. Αυτή τη φορά ήρθε νωρίς, με τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν να βρίσκει δίχτυα μόλις στο 8ο λεπτό. Τέλος, χωρίς γκολ μετά από 120 λεπτά έληξε η αναμέτρηση ανάμεσα στην Ολλανδία και στην έκπληξη της διοργάνωσης Κόστα Ρίκα, με τον Σνάιντερ να έχει δύο δοκάρια για τους «οράνιε». Προς το τέλος της παράτασης, ο πολύπειρος Φαν Χάαλ πήρε την απόφαση να αλλάξει τερματοφύλακα βάζοντας τον Κρουλ αντί του Σίλεσεν και δικαιώθηκε απόλυτα. Πιάνοντας δύο πέναλτι στη σχετική διαδικασία, ο γκολκίπερ της Νιούκαστλ έγινε ο απόλυτος ήρωας για τους Ολλανδούς, στέλνοντάς τους για δεύτερη συνεχόμενη φορά στα ημιτελικά.
Η αλλαγή που άλλαξε την ιστορία του προημιτελικού Ολλανδία-Κόστα Ρίκα. Ο Κρουλ μπαίνει στη θέση του Σίλεσεν
Η 8η Ιουλίου 2014 έπρεπε να είναι μέρα γιορτής για τους Βραζιλιάνους, αφού φιλοδοξούσαν να περάσουν το εμπόδιο της Γερμανίας στον πρώτο ημιτελικό του Μπέλο Οριζόντε και να πανηγυρίσουν την πρόκριση στον τελικό. Κατέληξε να είναι μια μαύρη μέρα για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, εφάμιλλη και ίσως και χειρότερη εκείνης που χάθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950, στο τελευταίο ματς με την Ουρουγουάη. Χωρίς τον τιμωρημένο Τιάγκο Σίλβα και τον τραυματία Νεϊμάρ, το έργο της «σελεσάο» γινόταν ασφαλώς πιο δύσκολο, όμως κανείς δε μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα συνέβαινε. Οι Γερμανοί έκαναν κυριολεκτικά ό, τι ήθελαν στο γήπεδο, παίζοντας διαρκώς σαν τη γάτα με το ποντίκι την αποκαρδιωτική Βραζιλία και στο ημίχρονο ο πίνακας του σκορ έδειχνε 5-0! Μίλερ, Κλόζε και Κεντίρα πέτυχαν από ένα γκολ, ενώ δύο φορές σκόραρε ο Κρόος, με τα «πάντσερ» να κάνουν πραγματικό περίπατο. Το γκολ του Μίροσλαβ Κλόζε μάλιστα ήταν ιστορικό, αφού με αυτό ο στράικερ της «νασιονάλμανσαφτ» έφτασε τα 16 σε Μουντιάλ και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, ξεπερνώντας τον Ρονάλντο.
Μόνος πρώτος στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ των Μουντιάλ βρέθηκε ο Κλόζε με το γκολ του κόντρα στη Βραζιλία
Οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι δε μπορούσαν να πιστέψουν το… ποδοσφαιρικό δράμα που εξελισσόταν μπροστά στα μάτια τους και δυστυχώς για αυτούς υπήρχε και συνέχεια. Οι Γερμανοί βρήκαν άλλα δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο με τον Σίρλε για να ανεβάσουν τον δείκτη του σκορ στο 7-0! Το γκολ του Όσκαρ στο 90’ για το τελικό 7-1 δεν ήταν αρκετό να ξεπλύνει τη ντροπή. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και παράλληλα η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα στην ιστορία της Βραζιλίας μέσα στην έδρα της.
Ο φωτεινός πίνακας στο "Estadio Mineirao" τα λέει όλα...
Σε πλήρη αντίθεση με τον πρώτο ημιτελικό, ο δεύτερος ήταν φτωχός σε γκολ. Για την ακρίβεια δε σημειώθηκε κανένα, αφού όσο κι αν προσπάθησαν Αργεντινή και Ολλανδία, δεν κατάφεραν να βρουν τον δρόμο για τα δίχτυα. Η πρόκριση για τον τελικό θα κρινόταν στα πέναλτι. Οι Ολλανδοί μπορεί να αναδείχθηκαν μεγάλοι νικητές σε αυτή τη διαδικασία κόντρα στην Κόστα Ρίκα, όμως τώρα θα έβλεπαν την άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή τη φορά, άλλωστε, ο Φαν Χάαλ είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές του και δε μπορούσε να κάνει το κόλπο με τον Κρουλ. Ο ήρωας τώρα θα ήταν ο γκολκίπερ των Αργεντινών, Σέρχιο Ρομέρο, ο οποίος έπιασε δύο πέναλτι. Η παρέα του Μέσι κατάφερε να φτάσει ως τον τελικό, τον πρώτο μετά από 24 χρόνια για την Αργεντινή.
Η Βραζιλία έπρεπε να μαζέψει τα κομμάτια της μετά τη ντροπιαστική ήττα από τη Γερμανία και να προσπαθήσει τουλάχιστον να κερδίσει την τρίτη θέση στον μικρό τελικό με την Ολλανδία στη Μπραζίλια. Ο αγώνας αυτός όμως εξελίχθηκε σε ένα νέο μαρτύριο για τους φίλους της. Οι «τουλίπες» βρέθηκαν γρήγορα με δύο γκολ μπροστά χάρη σε εύστοχο χτύπημα του Φαν Πέρσι στο 3’ και σε ένα ακόμη τέρμα του Μπλιντ στο 17’. Ο εφιάλτης από τον προ λίγων ημερών διασυρμό τους ζωντάνεψε ξανά, όμως οι Ολλανδοί δεν είχαν τόσο άγριες διαθέσεις και στις καθυστερήσεις ο Βαϊνάλντουμ απλώς διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Ίσως λίγοι να το περίμεναν πριν ξεκινήσει το τουρνουά, όμως η Ολλανδία του Φαν Χάαλ, αναδεικνύοντας πολλούς νέους πρωταγωνιστές, ήταν από τις ομάδες που ξεχώρισαν, ανεβαίνοντας εν τέλει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ήταν παράλληλα και μια δικαίωση για τον 63χρονο τότε προπονητή, ο οποίος κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του στον πάγκο της ομάδας είχε αποτύχει να την οδηγήσει στα τελικά του Μουντιάλ 2002.
Γερμανία και Αργεντινή θα μονομαχούσαν στο ιστορικό «Μαρακανά» για τον τίτλο της πρωταθλήτριας κόσμου, όπως ακριβώς το 1986 και το 1990. Για τους Γερμανούς μάλιστα, αυτή ήταν η όγδοη παρουσία τους σε τελικό, επίδοση ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Με το «καλημέρα» στο παιχνίδι η Αργεντινή έχασε τεράστια ευκαιρία για να σκοράρει, όταν ο Ιγκουαΐν βρέθηκε τετ α τετ με τον Νόιερ αλλά το πλασέ του κατέληξε εκτός. Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος παίκτης έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα μετά από σέντρα του Λαβέτσι και ξέσπασε σε πανηγυρισμούς, όμως προς απογοήτευσή του ο επόπτης τον είχε υποδείξει σωστά σε αντικανονική θέση. Οι Γερμανοί έφτασαν πολύ κοντά στο να πετύχουν αυτοί πρώτοι γκολ, όταν ο Κρόος εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Χέβεντες πήδηξε για την κεφαλιά, όμως έστειλε τη μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Ρομέρο. Στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν σειρά του Μέσι να χάσει μια μεγάλη ευκαιρία, πλασάροντας άστοχα από καλή θέση.
Τα λεπτά κύλησαν και η κανονική διάρκεια ολοκληρώθηκε με σκορ 0-0, κάτι που σήμαινε πως για τρίτη συνεχόμενη φορά ο τελικός του Μουντιάλ θα κρινόταν μετά το ενενηντάλεπτο. Η «αλμπισελέστε» συνέχισε να χάνει ευκαιρίες, αυτή τη φορά με τον Παλάσιο, ο οποίος βρέθηκε σε πολύ πλεονεκτική θέση αλλά προσπάθησε ανεπιτυχώς να περάσει τη μπάλα πάνω από τον Νόιερ. Επτά λεπτά πριν τη συμπλήρωση των 120 η Γερμανία τιμώρησε την αντίπαλό της για της χαμένες ευκαιρίες. Οι δυο αλλαγές του Λεβ συνεργάστηκαν αποτελεσματικά, με τον Αντρέ Σίρλε να βρίσκει με ωραία μεταβίβαση από τα αριστερά τον Μάριο Γκέτσε και αυτός με ένα κοντρόλ με το στήθος και σουτ στην κίνηση σκόραρε μέσα από τη μικρή περιοχή του Ρομέρο για να δώσει το πολυπόθητο τρόπαιο στη «νασιονάλμανσαφτ».
Η Γερμανία για τέταρτη φορά στην κορυφή του κόσμου
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Μουντιάλ τρεις διοργανώσεις είχαν κερδηθεί από ομάδες της ίδιας ηπείρου, της Ευρώπης (Ιταλία 2006, Ισπανία 2010, Γερμανία 2014), ενώ αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή ομάδα κατάφερνε να κατακτήσει το τρόπαιο επί αμερικανικού εδάφους. Ήταν μια δικαίωση για τη Γερμανία του Γιόακιμ Λεβ, η οποία δούλευε συστηματικά για αυτή τη στιγμή, έχοντας συνεχώς πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις τελευταίες μεγάλες διοργανώσεις (τρίτη στο Μουντιάλ 2006, φιναλίστ στο Euro 2008, τρίτη στο Μουντιάλ 2010, στα ημιτελικά του Euro 2012). Ήταν ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, με παίκτες-εργάτες από τους οποίους κανείς δεν ξεχώριζε περισσότερο από τον άλλον, κατακτώντας απόλυτα δίκαια το τρόπαιο, το πρώτο της ως ενωμένο έθνος. Απ’ την άλλη, για την Αργεντινή και τον Μέσι ήταν μια μεγάλη απογοήτευση και δε θα ήταν η μόνη, αφού στη συνέχεια ακολούθησαν άλλοι δύο χαμένοι τελικοί, αυτή τη φορά για το Κόπα Αμέρικα. Η «σκιά» του Μαραντόνα δεν είχε φύγει ακόμη για μια κατά τ’ άλλα πολύ ταλαντούχα γενιά για την «αλμπισελέστε».
Οι συνθέσεις του τελικού
Γερμανία: Νόιερ, Λαμ (α), Μπόατενγκ, Χούμελς, Χέβεντες, Κράμερ (31’ Σίρλε), Σβαϊνστάιγκερ, Μίλερ, Κρόος, Οζίλ (120’ Μερτεζάκερ), Κλόζε (88’ Γκέτσε) Προπονητής: Γιόακιμ Λεβ
Αργεντινή: Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Γκαράι, Ρόχο, Μασεράνο, Μπίγλια, Πέρες (86’ Γκάγο), Λαβέτσι (46’ Αγουέρο), Μέσι (α), Ιγκουαΐν (78’ Παλάσιο) Προπονητής: Αλεχάντρο Σαμπέγια
Διαιτητής: Νικόλα Ριτσόλι (Ιταλία)
Ημερομηνία: 13 Ιουλίου 2014
Γήπεδο: «Μαρακανά», Ρίο ντε Τζανέιρο
Τόσο κοντά και τόσο μακριά το τρόπαιο του Μουντιάλ για τον Μέσι
Το πρόσωπο: Χάμες Ροντρίγκες
Ο Λιονέλ Μέσι πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή αλλά η απόφαση αυτή προκάλεσε αρκετή συζήτηση, αφού ο Αργεντινός άσος ήταν εξαιρετικός στη φάση των ομίλων αλλά δε μπόρεσε να αποδειχθεί το ίδιο καθοριστικός και στα νοκ άουτ. Αντίθετα, ο Χάμες Ροντρίγκες ήταν το πρόσωπο που συζητήθηκε περισσότερο σε αυτή τη διοργάνωση, η μεγάλη αποκάλυψη. Εξελίχθηκε στον πολυτιμότερο παίκτη μιας Κολομβίας παίζοντας και για τον Φαλκάο και έκανε ένα πραγματικά φανταστικό τουρνουά. Πέτυχε τρία γκολ στους ομίλους, άλλα δύο στους «16» με την Ουρουγουάη (το πρώτο ίσως ήταν και το κορυφαίο σε αυτό το Μουντιάλ), ενώ ολοκλήρωσε με ένα ακόμη γκολ απέναντι στη Βραζιλία, παίρνοντας το βραβείο του πρώτου σκόρερ. Η ποιότητά του ήταν αδιαμφισβήτητη και ο Χάμες εξαργύρωσε τις εκπληκτικές του εμφανίσεις στη Βραζιλία με τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης το ίδιο καλοκαίρι.
Η στιγμή
Σπουδαία γκολ όπως εκείνο του Φαν Πέρσι με την Ισπανία ή του Χάμες με την Ουρουγουάη, το δάγκωμα του Σουάρες στον Κιελίνι, το χτύπημα του Ζούνιγκα στον Νεϊμάρ ή η έμπνευση του Φαν Χάαλ να περάσει τον Κρουλ λίγο πριν τα πέναλτι στο Ολλανδία-Κόστα Ρίκα και να δικαιωθεί, είναι στιγμές στις οποίες αξίζει να σταθεί κανείς, όμως πραγματικά εκείνο το 7-1 της Γερμανίας απέναντι στη Βραζιλία σκεπάζει τα πάντα σε αυτή τη διοργάνωση. Τα όνειρα των Βραζιλιάνων έγιναν χίλια κομμάτια εκείνο το απόγευμα στο Μπέλο Οριζόντε, με τους Γερμανούς να «κατακρεουργούν» τη «σελεσάο». Δεν ήταν μόνο η ήττα και το σκορ, ήταν η συνολική εικόνα του αγώνα, με τα «πάντσερ» να στήνουν ένα πραγματικό πάρτι στον αγωνιστικό χώρο του «Estadio Mineirao» και να κάνουν τη Βραζιλία να μοιάζει με σχολική ομάδα. Ήταν φυσικά η μεγαλύτερη σε έκταση ήττα διοργανώτριας χώρας σε Μουντιάλ και ένας ημιτελικός που δε θα ξεχαστεί ποτέ. Ήταν το «βίαιο ξεγύμνωμα» μιας ομάδας η οποία είχε αρκετές αδυναμίες, όμως κανείς δεν περίμενε πως θα φαίνονταν με τόσο σκληρό τρόπο. Τέλος, ήταν το ηχηρό μήνυμα της Γερμανίας πως πήγε στη Βραζιλία μόνο για να κερδίσει το Μουντιάλ και πως δεν καταλάβαινε από διοργανώτριες και έδρες. Η εικόνα μικρών και μεγάλων να κλαίνε με μαύρο δάκρυ στις εξέδρες το γηπέδου, είναι από αυτές που μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό, όσα χρόνια και να περάσουν.
Από το "Maracanazo" του 1950 στο "Mineirazo" του 2014. Οι Βραζιλιάνοι φίλαθλοι απανταχού ξέσπασαν σε κλάματα μετά την ταπεινωτική ήττα από τη Γερμανία
———
Πίσω