Η κορυφαία ενδεκάδα του Κόπα Αμέρικα

2015-07-06 14:21

Το 44ο Κόπα Αμέρικα ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (4/7) με τη διοργανώτρια Χιλή να φτάνει στον θρίαμβο κατακτώντας το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της μέσα στην έδρα της. Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό οι πέντε από τους έντεκα ποδοσφαιριστές της κορυφαίας ενδεκάδας του τουρνουά, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, να είναι παίκτες της “Λα Ρόχα”, ενώ στην ίδια ενδεκάδα μπορούμε να βρούμε τρεις παίκτες της φιναλίστ, Αργεντινής, δύο του τρίτου Περού και έναν της Κολομβίας. Ας πάμε να δούμε έναν έναν αναλυτικά τους ποδοσφαιριστές που επιλέχθηκαν στην... all star ομάδα του τουρνουά, σε διάταξη 3-4-3.

 

Τερματοφύλακας: Κλαούντιο Μπράβο (Χιλή)

 

Ο γκολκίπερ της Μπαρτσελόνα ήταν αναμφισβήτητα ο πιο σταθερός στη διοργάνωση και δικαίως του απονεμήθηκαν και τα “Χρυσά Γάντια” στο τέλος του τελικού. Μπορεί ο τερματοφύλακας της Κολομβίας, Νταβίντ Οσπίνα, να έκανε την επέμβαση του τουρνουά στον προημιτελικό με την Αργεντινή, ωστόσο ο Μπράβο με τη σταθερότητά του και την εγγύηση που προσφέρει κάτω από τα δοκάρια οδήγησε τη Χιλή στον τελικό, απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι του Μπανέγα για την Αργεντινή και έστειλε τους Χιλιανούς στον έβδομο ουρανό.

 

Αμυντικός: Νικολάς Οταμέντι (Αργεντινή)

 

Ο κατά γενική ομολογία κορυφαίος αμυντικός της περσινής La Liga, έκανε ένα εξαιρετικό τουρνουά και με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής, χωρίς όμως να καταφέρει στο τέλος να γευτεί τη χαρά του τροπαίου. Ακρογωνιαίος λίθος στην άμυνα της “αλμπισελέστε”, δεν είναι τυχαίο πως πιθανότατα το καλοκαίρι θα αποχαιρετήσει τη Βαλένθια για να δοκιμάσει την τύχη του σε κάποια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

 

Αμυντικός: Γκάρι Μεδέλ (Χιλή)

 

Ακούραστος εργάτης στα μετόπισθεν, βρισκόταν παντού στην άμυνα των Χιλιανών όταν χρειαζόταν. Ο ορισμός του παίκτη που τα δίνει όλα για την ομάδα του, ο βραχύσωμος αμυντικός της Ίντερ ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους που η “Λα Ρόχα” έφτασε στον τίτλο. Σαν κερασάκι στην τούρτα, το εξαιρετικό γκολ με λόμπα που σκόραρε κόντρα στη Βολιβία για τη φάση των ομίλων.

 

Αμυντικός: Χέισον Μουρίγιο (Κολομβία)

 

Μπορεί η εθνική ομάδα της Κολομβίας να μην κατάφερε να φτάσει πιο μακριά από τους οκτώ, όμως αυτή η διοργάνωση θα μείνει σίγουρα αξέχαστη στον Χοσέ Μουρίγιο, ο οποίος εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στην άμυνα των “καφετέρος”. Αν και σέντερ μπακ, ήταν ο μόνος παίκτης που βρήκε δίχτυα στην διοργάνωση για τους Κολομβιανούς, πήρε το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη στο τουρνουά, κέρδισε δικαίως μία θέση στην κορυφαία ενδεκάδα και τη μεταγραφή του από τη Γρανάδα στην Ίντερ. Μοναδικό μελανό του σημείο, το άστοχο χτύπημα πέναλτι στον προημιτελικό με την Αργεντινή, που στέρησε στην Κολομβία την πρόκριση στην επόμενη φάση.

 

Μέσος: Αρτούρο Βιντάλ (Χιλή)

 

Για πολλούς ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης. Προερχόμενος από μία χρονιά στην οποία έφτασε στην κατάκτηση του νταμπλ αλλά και στον τελικό του Champions League με τη Γιουβέντους, ο Βιντάλ παρουσιάστηκε το ίδιο “διψασμένος” για διάκριση και με τη Χιλή. Ήταν ο απόλυτος ηγέτης της “Λα Ρόχα” στη μεσαία γραμμή, έκανε τα πάντα, από το να κόβει και να τρέχει μέχρι να δημιουργεί και να σκοράρει. Πέτυχε τρία γκολ και με τις ηγετικές εμφανίσεις του έκανε τους Χιλιανούς να του συγχωρήσουν γρήγορα το περιστατικό με το ατύχημα που προκάλεσε στην αρχή της διοργάνωσης, που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη συμμετοχή του στο υπόλοιπο του τουρνουά.

 

Μέσος: Χαβιέρ Μασεράνο (Αργεντινή)

 

Παίζοντας υποδειγματικα το ρόλο του κλασσικού αμυντικού χαφ, δεν αποτελεί έκπληξη πως ο Χαβιέρ Μασεράνο ήταν ξανά εκ των διακριθέντων της Αργεντινής (έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις και στο περσινό Μουντιάλ). Για μία ακόμη διοργάνωση ο Μασεράνο έδωσε πολλές μάχες στη μεσαία γραμμή της “αλμπισελέστε”, έκανε όλη τη “βρώμικη” δουλειά στο κέντρο αλλά και πάλι τίτλο δεν πήρε. Τα δάκρυά του με τη λήξη της διαδικασίας των πέναλτι ήταν ενδεικτικά του πόσο πολύ ήθελε και πάλεψε για μία διάκριση με την “αλμπισελέστε”.

 

Μέσος: Μαρσέλο Ντίαζ (Χιλή)

 

Μπορεί η Χιλή να είχε αρκετούς δημιουργικούς μέσους αλλά λίγους για να κάνουν τη δουλειά που έκανε ανασταλτικά ο Μαρσέλο Ντίαζ. Ο άσος του Αμβούργου έκανε πολύ καλές εμφανίσεις στο χώρο του κέντρου ενώ στον τελικό χρησιμοποιήθηκε στην τριάδα της άμυνας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αναχαίτιση των αστέρων της Αργεντινής.

 

Μέσος: Κριστιάν Κουέβα (Περού)

 

Ξεχώρισε με τις εμφανίσεις του στο αριστερό κυρίως άκρο της μεσαίας γραμμής για το Περού, που ήταν μία από τις ομάδες που εντυπωσίασαν για ακόμα ένα Κόπα Αμέρικα και έφτασε στην τρίτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση. Ο 23χρονος ακραίος μάλιστα πρόλαβε να σκοράρει και ένα γκολ, το πρώτο του Περού στο τουρνουά απέναντι στη Βραζιλία.

 

Δεξιός επιθετικός: Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)

 

Για ακόμη ένα τουρνουά η Αργεντινή περίμενε από τον Μέσι να την πάρει στις πλάτες του και να την φτάσει στο τρόπαιο αλλά ο 28χρονος “μάγος” αποχώρησε ξανά απογοητευμένος. Έκανε καλά παιχνίδια, προερχόμενος και από μία χρονιά όπου κατέκτησε τα πάντα με τη Μπαρτσελόνα, σκόραρε ένα γκολ με πέναλτι αλλά στο κρίσιμο σημείο, στον τελικό, δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να αφήσει το στίγμα του ούτε σε αυτή τη διοργάνωση. Φήμες λένε ότι η διοργανώτρια αρχή ήθελε να του απονείμει τον τίτλο του κορυφαίου του Κόπα Αμέρικα, όμως ο ίδιος αρνήθηκε θεωρώντας πως δεν άξιζε τη διάκριση αυτή, όπως ενδεχομένως να μην την άξιζε ούτε στο περσινό Μουντιάλ.

 

Αριστερός επιθετικός: Εντουάρντο Βάργκας (Χιλή)

 

Ένα εξαιρετικό τουρνουά για τον Εντουάρντο Βάργκας, ο οποίος στα 25 του και με τρεις δανεισμούς στα τρία χρόνια που ανήκει στη Νάπολι είδε τις μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Πήρε πολλές προσπάθειες για τη Χιλή, σχημάτισε ένα πολύ δυνατό επιθετικό δίδυμο με τον Αλέξις Σάντσες και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με τέσσερα τέρματα, με το τελευταίο του, στον ημιτελικό απέναντι στο Περού, να είναι μακράν το κορυφαίο που είδαμε σε αυτό το Κόπα Αμέρικα.

 

Κεντρικός επιθετικός: Πάολο Γκερέρο (Περού)

 

Ο “πολεμιστής” (αυτό σημαίνει το όνομά του στα ισπανικά) μπορεί εδώ και τρία χρόνια να λείπει από τα ευρωπαϊκά γήπεδα όμως επανήλθε στο προσκήνιο μέσω των φοβερών εμφανίσεων που έκανε στην επίθεση του Περού σε αυτή τη διοργάνωση. Σκόραρε τέσσερα γκολ, έγινε ο μόνος παίκτης που πέτυχε χατ-τρικ σε αυτή τη διοργάνωση (κόντρα στη Βολιβία) και πήρε για δεύτερο συνεχές Κόπα Αμέρικα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ (τον μοιράστηκε μαζί με τον Βάργκας), δείχνοντας πως το επιτυχημένο πέρασμά του από τη Μπουντεσλίγκα τα προηγούμενα χρόνια με τις φανέλες των Μπάγερν και Αμβούργου μόνο τυχαίο δεν ήταν.

 

Προπονητής: Χόρχε Σαμπάολι (Χιλή)

 

Ένα χρόνο μετά τις πολύ καλές εμφανίσεις της Χιλής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο Χόρχε Σαμπάολι παρουσίασε και στο φετινό Κόπα Αμέρικα μία εξαιρετικά δουλεμένη ομάδα, η οποία μπήκε εξαρχής στη διοργάνωση με μόνο στόχο να την κατακτήσει και τα κατάφερε. Προϊόν της μεγάλης σχολής Αργεντίνων προπονητών, πίκρανε τη χώρα του στον τελικό όμως γιόρτασε με την ψυχή του τον θρίαμβο της δικής του ομάδας, κερδίζοντας ένα τεράστιο παράσημο στο βιογραφικό του και την καθολική αναγνώριση πως η Χιλή ήταν η κορυφαία ομάδα αυτού του τουρνουά.

 

Ο μεγάλος αδικημένος

 

Να μας συγχωρούν οι διοργανωτές, αλλά πέσαμε όλοι από τα σύννεφα όταν μάθαμε την ανακοίνωση της κορυφαίας ενδεκάδας και δεν ήταν μέσα σε αυτή ο Χόρχε Βαλδίβια. Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός, από τα λίγα κλασσικά δεκάρια που έχουν απομείνει, έκανε τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του με τη Χιλή, οργάνωνε μαεστρικά την ομάδα του Σαμπάολι και μας έδειξε ότι με την τεχνική που διαθέτει και τις μπαλιές ακριβείας που μοίρασε σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά θα μπορούσε άνετα να σταθεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα. Δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Λατινική Αμερική, ο προβληματικός του χαρακτήρας είναι αυτός που μάλλον στέκεται εμπόδιο στο να κάνει μία επιτυχημένη καριέρα στην Ευρώπη και η επόμενη χρονιά θα τον βρει από τη βραζιλιάνικη Παλμέιρας στην αραβική Αλ-Ουάντα. 

 

 ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω

Θέμα: Η κορυφαία ενδεκάδα του Κόπα Αμέρικα

Δεν βρέθηκαν σχόλια.