Η κορυφαία ενδεκάδα του Μουντιάλ 2018
2018-07-17 15:10Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας έχει πια ολοκληρωθεί, αφήνοντάς μας πολλές ξεχωριστές στιγμές για να θυμόμαστε και αναδεικνύοντας φυσικά μεγάλους πρωταγωνιστές. Το blog μας αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να ξεχωρίσει τους καλύτερους από αυτούς και να επιλέξει την κορυφαία ενδεκάδα της διοργάνωσης, σε διάταξη 4-3-3. Πάμε να τη δούμε.
Τερματοφύλακας: Τιμπό Κουρτουά
Μπορούμε να πούμε πως αυτό το Μουντιάλ ήταν το Μουντιάλ των τερματοφυλάκων. Αρκετοί ήταν οι γκολκίπερ που ξεχώρισαν με τις σπουδαίες όσο και καθοριστικές επεμβάσεις τους, όπως ο Γιορίς που οδήγησε με τη σταθερότητά του τη Γαλλία στον τίτλο κι ας έκανε τη γκάφα που δεν κόστισε στον τελικό, ο Σούμπασιτς που απέκρουσε συνολικά τέσσερα πέναλτι σε δύο σχετικές διαδικασίες ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Σέρχιο Γκοϊκοετσέα της Αργεντινής από το 1990, ο Πίκφορντ που εντυπωσίασε κάτω από τα δοκάρια της Αγγλίας και ήταν μια από τις αποκαλύψεις της διοργάνωσης αλλά και τερματοφύλακες που αποχαιρέτησαν νωρίς, όπως ο Οτσόα και ο Σμάιχελ. Ωστόσο εδώ θα πάμε με την επιλογή της FIFA, η οποία έδωσε το «Χρυσό Γάντι», το βραβείο δηλαδή του κορυφαίου γκολκίπερ της διοργάνωσης, στον Τιμπό Κουρτουά του Βελγίου. Ο πανύψηλος τερματοφύλακας της Τσέλσι είχε πολύ μεγάλη συνεισφορά στην πορεία των Βέλγων μέχρι την κατάκτηση της τρίτης θέσης και πραγματοποίησε μεγάλες αποκρούσεις (27 στον αριθμό, τις περισσότερες από κάθε άλλον), ιδιαίτερα στον προημιτελικό με τη Βραζιλία, βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να φτάσει στη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της. Ο Κουρτουά έγινε κάτοχος ενός βραβείου το οποίο έχουν κατακτήσει τεράστια ονόματα στο παρελθόν, όπως ο Μανουέλ Νόιερ, ο Ίκερ Κασίγιας, ο Τζίτζι Μπουφόν, ο Όλιβερ Καν και ο Φαμπιάν Μπαρτέζ.
Δεξί μπακ: Κιέραν Τρίπιερ
Και εδώ η επιλογή ήταν αρκετά δύσκολη, μιας και πολλοί δεξιοί οπισθοφύλακες έκαναν καλό τουρνουά, όπως ο Παβάρ της Γαλλίας, ο Μενιέ του Βελγίου (σαν μπακ-χαφ), ο Βρσάλικο της Κροατίας ή ο Φερνάντες της Ρωσίας. Ο Τρίπιερ κερδίζει στο νήμα τον Παβάρ, ο οποίος χωρίς να τον γνωρίζει το ευρύ κοινό έκανε πράγματι σπουδαίες εμφανίσεις στο δεξί άκρο της άμυνας της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, μας χάρισε ένα από τα ομορφότερα γκολ (κόντρα στην Αργεντινή) και κέρδισε τη μεταγραφή του από τη Στουτγκάρδη στη Μπάγερν το επόμενο καλοκαίρι. Απ’ την άλλη βέβαια, και ο αμυντικός της Τότεναμ εντυπωσίασε στη δεξιά πλευρά της Αγγλίας, με τον Σάουθγκεϊτ να τον χρησιμοποιεί σαν μπακ-χαφ και να δικαιώνεται. Ακούραστος, εξαιρετικά κινητικός και ταχύς, δημιούργησε 24 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλον παίκτη, ενώ φυσικά σκόραρε και ένα γκολ από καταπληκτική εκτέλεση φάουλ στον ημιτελικό με τους Κροάτες, το οποίο θα έκανε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ περήφανο.
Κεντρικός αμυντικός: Ντομαγκόι Βίντα
Ένας δυναμικός και αποφασιστικός «πολεμιστής» στην άμυνα για την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς ήταν σε αυτό το Μουντιάλ ο Ντομαγκόι Βίντα. Ο σέντερ μπακ της Μπεσίκτας συνέθεσε ένα δυνατό δίδυμο με τον Ντέγιαν Λόβρεν στα μετόπισθεν της Κροατίας, ενώ σκόραρε ένα γκολ (στην παράταση του προημιτελικού με τη Ρωσία) και μοίρασε και μια ασίστ. Στον τελικό βέβαια, εξουθενωμένος και αυτός και οι συμπαίκτες του από τις τρεις σερί παρατάσεις, δε μπόρεσε να αποτρέψει το «πάρτι» των Γάλλων. Υπήρξαν πάντως κι άλλοι αμυντικοί που ξεχώρισαν, όπως ο Γέρι Μίνα της Κολομβίας με τρία (!) γκολ, ο «βράχος» της Σουηδίας Αντρέας Γκράνκβιστ που έβαλε και δυο τέρματα με πέναλτι, αλλά και οι Μαγκουάιρ και Στόουνς της Αγγλίας, πάντα επικίνδυνοι στις στημένες φάσεις (τρία γκολ συνολικά).
Κεντρικός αμυντικός: Ραφαέλ Βαράν
Ο αμυντικός που ξεχώρισε περισσότερο από κάθε άλλον στα ρωσικά γήπεδα ήταν χωρίς αμφιβολία ο στόπερ της Ρεάλ. Με κύρια προσόντα πάντα τη δύναμη και την ταχύτητά του, ο Βαράν καθάριζε σχεδόν κάθε φάση στα καρέ των «τρικολόρ» και του αναλογεί μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία της ομάδας του. Επτά χρόνια πριν, μόλις 18 ετών, μετακόμιζε στη Ρεάλ Μαδρίτης από τη Λανς ως προσωπική επιλογή του Ζιντάν όντας παντελώς άγνωστος και πλέον έχει μεταξύ άλλων στο παλμαρέ του τέσσερα Champions League και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 25χρονος άσος της Γαλλίας έγινε ο ενδέκατος ποδοσφαιριστής που κατακτά Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League και Μουντιάλ την ίδια χρονιά. Ποιοι ήταν οι άλλοι δέκα; Μάιερ, Μπράιτνερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπεκενμπάουερ, Μίλερ, Χένες και Κάπελμαν με Μπάγερν Μονάχου και Γερμανία το 1974, Καρεμπέ με Ρεάλ Μαδρίτης και Γαλλία το 1998, Ρομπέρτο Κάρλος με Ρεάλ Μαδρίτης και Βραζιλία το 2002 και Κεντίρα με Ρεάλ και Γερμανία το 2014.
Αριστερό μπακ: Λούκας Ερνάντες
Αν και δεν είχε πολλές συμμετοχές με την εθνική ομάδα πριν την έναρξη του τουρνουά, ο Ντεσάμπ του εμπιστεύτηκε το αριστερό άκρο της άμυνας και εκείνος τον δικαίωσε. Αγωνίστηκε βασικός σε όλα τα παιχνίδια της Γαλλίας στο τουρνουά και ξεχώρισε με την παρουσία του, κυριαρχώντας στη θέση του. Σε μια διοργάνωση στην οποία οι αριστεροί οπισθοφύλακες δε διακρίθηκαν ιδιαίτερα, ο αμυντικός της Ατλέτικο Μαδρίτης στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων, ενώ μοίρασε και δύο ασίστ.
Αμυντικός μέσος: Ενγκολό Καντέ
Γνωρίζαμε τι μπορεί να κάνει ο Ενγκολό Καντέ μέσα στο γήπεδο, ωστόσο σε αυτό το Μουντιάλ επιβεβαιώθηκε πως ο χαφ της Τσέλσι είναι ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο σε αυτή τη θέση. Ένας ακούραστος «εργάτης» για τη Γαλλία, βρισκόταν παντού μέσα στον αγωνιστικό χώρο, «κατάπιε» πάμπολλα χιλιόμετρα, μάρκαρε, κάλυπτε χώρους, έκλεβε μπάλες, με λίγα λόγια έκανε τα πάντα. Χαρακτηριστικό είναι πως ανέκτησε 61 φορές τη μπάλα, αριθμός-ρεκόρ για οποιονδήποτε παίκτη στο τουρνουά. Στον τελικό αντικαταστάθηκε νωρίς καθώς υπέφερε από γαστρεντερίτιδα, όμως η δουλειά που έκανε για τους «τρικολόρ» σε όλο το Μουντιάλ ήταν εντυπωσιακή. Εντυπωσιακή είναι επίσης και η πορεία του τα τελευταία χρόνια. Πριν μια πενταετία αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας και δύο χρόνια πριν πρωταγωνίστησε στο «θαύμα» της κατάκτησης της Premier League από τη Λέστερ. Ένα ακόμη πρωτάθλημα Αγγλίας προστέθηκε στο παλμαρέ του πέρσι, αυτή τη φορά με την Τσέλσι, ενώ πλέον είναι πρωταθλητής κόσμου με τη Γαλλία.
Εσωτερικός δεξιός μέσος: Λούκα Μόντριτς
Το τουρνουά της ζωής του έκανε ο Μόντριτς στα γήπεδα της Ρωσίας. Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης αυτής της Κροατίας, οδήγησε μαεστρικά την ομάδα του μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, στη μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της «hrvatska». Η ποιότητά του ξεχείλιζε στη μεσαία γραμμή των Κροατών, με τον άσο της Ρεάλ να σκοράρει δύο γκολ και να έχει και μία ακόμη ασίστ σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, η επιρροή του ήταν τέτοια που για πολλούς θέτει ισχυρή υποψηφιότητα και για την κατάκτηση της «Χρυσής Μπάλας», έστω κι αν έχασε την ιστορική ευκαιρία να οδηγήσει την Κροατία στην κορυφή του κόσμου. Όχι άδικα, η FIFA του έδωσε το βραβείο του καλύτερου παίκτη του Μουντιάλ, ένα βραβείο πάντως που από το 1998 και μετά πάει διαρκώς σε παίκτη που δεν κατακτά το τρόπαιο (Ρονάλντο 1998, Καν 2002, Ζιντάν 2006, Φορλάν 2010, Μέσι 2014)!
Εσωτερικός αριστερός μέσος: Κέβιν Ντε Μπρόινε
Το Βέλγιο εντυπωσίασε σε αυτό το τουρνουά και ένας από τους λόγους ήταν ο Κέβιν Ντε Μπρόινε. Κατά γενική ομολογία το κορυφαίο πλέι μέικερ στον κόσμο, ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι ξεδίπλωσε όλο το ταλέντο και την ποιότητά του στο χορτάρι των ρωσικών γηπέδων και αποτέλεσε βασικό εργαλείο στη σπουδαία επιθετική μηχανή των Βέλγων. Ολοκλήρωσε το τουρνουά έχοντας δύο ασίστ, μία στο πρώτο παιχνίδι με τον Παναμά χρησιμοποιώντας ένα απίστευτο εξωτερικό φάλτσο και άλλη μία στο τελευταίο ματς με την Αγγλία, καθώς και ένα εξαιρετικό γκολ απέναντι στη Βραζιλία στα προημιτελικά.
Δεξιός επιθετικός: Κιλιάν Εμπαπέ
Το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη του Μουντιάλ του ανήκε εξ ολοκλήρου. Ο Εμπαπέ «θάμπωσε» με τις εμφανίσεις του σε αυτή τη διοργάνωση, καθώς σε ηλικία μόλις 19 ετών αποτέλεσε βασικό πρωταγωνιστή στην πορεία της Γαλλίας μέχρι το τρόπαιο. Η τρομερή ταχύτητά του, ο διασκελισμός του, η μεγάλη ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια καθώς και η εκτελεστική δεινότητά του σκόρπιζε τον τρόμο στις αντίπαλες άμυνες, με τον Εμπαπέ να πετυχαίνει τέσσερα γκολ και να μοιράζει και μια ασίστ. Στο ματς των «16» με την Αργεντινή έγινε ο πρώτος παίκτης κάτω των 20 ετών που σκοράρει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι Μουντιάλ μετά τον Πελέ το 1958, ενώ έγινε επίσης ο δεύτερος νεότερος ποδοσφαιριστής που βρίσκει δίχτυα σε τελικό και πάλι μετά το «μαύρο διαμάντι». Ο άσος της Παρί έχει όλο το μέλλον μπροστά του και έχει βάλει ήδη τις βάσεις για να αφήσει τη δική του εποχή στο ποδόσφαιρο.
Αριστερός επιθετικός: Εντέν Αζάρ
Στην Τσέλσι συχνά κατηγορείται πως δεν είναι καθοριστικός στα μεγάλα παιχνίδια, όμως σε αυτό το Μουντιάλ ο Αζάρ έδωσε τις δικές του απαντήσεις. Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός πραγματοποίησε ονειρεμένες εμφανίσεις, πέτυχε τρία γκολ, έδωσε δύο ασίστ, μέτρησε 40 επιτυχημένες ντρίμπλες και ταλαιπώρησε αφάνταστα τους αμυντικούς με την ταχύτητα, τη διεισδυτικότητα και την τεχνική του κατάρτιση. Έφτασε πολύ κοντά στο να αναδειχθεί καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης αλλά έχασε το βραβείο από τον Μόντριτς, παίρνοντας εν τέλει την «Ασημένια Μπάλα». Η επιβράβευσή του για τις κορυφαίες εμφανίσεις του σε αυτό το Μουντιάλ ενδεχομένως να είναι η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης ως αντικαταστάτης του Κριστιάνο Ρονάλντο, αφού έχει δηλώσει πολλάκις την επιθυμία του να παίξει στους «μερένχες», αν και η Τσέλσι δεν προτίθεται να τον αφήσει εύκολα να φύγει από το «Στάμφορντ Μπριτζ».
Κεντρικός επιθετικός: Χάρι Κέιν
Ο Χάρι Κέιν αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά, κι αυτό από μόνο του αρκεί για να βρει μια θέση στην κορυφαία ενδεκάδα. Παρότι τα τρία από τα έξι συνολικά τέρματά του επιτεύχθηκαν με πέναλτι και άλλο ένα με κόντρα, παρότι «σίγησε» στα τελευταία τρία παιχνίδια της Αγγλίας, ο φορ της Τότεναμ και ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών παγκοσμίως άφησε το στίγμα του σε αυτή τη διοργάνωση και έγινε ο πρώτος Άγγλος που παίρνει το «Χρυσό Παπούτσι» μετά τον σπουδαίο Γκάρι Λίνεκερ το 1986.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω