Η τρομακτική Μπαρτσελόνα και η ανασυγκρότηση της Ρεάλ
2025-05-13 20:07
Λίγα 24ωρα μετά από τον συναρπαστικό ημιτελικό του “Μεάτσα”, που ήταν ένα από τα κορυφαία ματς στην ιστορία του Champions League, ακολούθησε άλλο ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, αυτή τη φορά το “clasico” για το ισπανικό πρωτάθλημα. Κοινή συνισταμένη των δύο αγώνων; Μα φυσικά η Μπαρτσελόνα.
Η τρομερή ποδοσφαιρική “μηχανή” που έχει φτιάξει ο Χάνσι Φλικ τη φετινή σεζόν, με τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται μας έχει συνηθίσει στο να προσφέρει απίστευτο θέαμα στα παιχνίδια της. Η πολλές φορές ευάλωτή της άμυνα, απόρροια κυρίως της γεμάτης ρίσκο τακτικής να παρατάσσεται με την αμυντική γραμμή τόσο ψηλά, στα όρια του κέντρου, σε συνδυασμό με την εκρηκτική της επίθεση η οποία σκοράρει ακατάπαυστα, κάνουν τα ματς της Μπαρτσελόνα απολαυστικά.
Παρά το δεδομένο ρίσκο της τακτικής αυτής, είναι κοινή παραδοχή πως οι “μπλαουγκράνα” έφτιαξαν φέτος μια πραγματικά τρομακτική ομάδα, η οποία απόλυτα δίκαια πλησιάζει στο νταμπλ στην Ισπανία και κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες έμεινε εκτός τελικού Champions League μετά τις επικές μάχες με την Ίντερ. Η ομάδα του Φλικ παίζει πλέον με τόση αυτοπεποίθηση και είναι τόσο κυριαρχική στον αγωνιστικό χώρο που ακόμη κι αν κάποια ομάδα της βάλει δύο και τρία γκολ δεν αρκούν για να τη νικήσει! Το είδαμε στο σπουδαίο “clasico” της Κυριακής (11/5), όπου το γρήγορο 0-2 της Ρεάλ έγινε 4-2 πριν το ημίχρονο. Το είδαμε και στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όπου το 1-2 της Ρεάλ έγινε 3-2 στην παράταση.
Αλλά η Μπαρτσελόνα δεν το έχει κάνει μόνο στην προβληματική και γεμάτη τραυματισμούς άμυνα της Ρεάλ. Το έκανε και κόντρα στην Ατλέτικο τόσο για το πρωτάθλημα (το 2-0 των “ροχιμπλάνκος” στο 70' έγινε 2-4 μέχρι τη λήξη) όσο και για το Κύπελλο (το 0-2 της Βαρκελώνης έγινε 4-2 άσχετα αν το ματς έληξε 4-4). Γύρισε δύο φορές από το 0-2 στους ημιτελικούς με την Ίντερ και μάλιστα στην Ιταλία προηγήθηκε με 2-3 πριν δεχθεί ανατροπή στην ανατροπή. Έκανε το απίστευτο με τη Μπενφίκα στη League Phase, αφού το 4-2 του 68ου λεπτού έγινε 4-5 στις καθυστερήσεις! Και κόντρα στη Θέλτα σε ένα κομβικό ματς για το πρωτάθλημα, μετέτρεψε μέσα σε μισή ώρα το εις βάρος της 1-3 σε 4-3. Επιτεύγματα που σε τόσο μόνιμη βάση δεν έχουμε ξαναδεί τουλάχιστον στη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία και παράλληλα καταλαβαίνει κανείς ακόμη περισσότερο πόσο σπουδαίο ήταν το κατόρθωμα της Ίντερ να πετάξει εκτός αυτή την ομάδα στο δρόμο για τον τελικό του Champions League.
Στην πρώτη του κιόλας χρονιά στη Βαρκελώνη, ο Χάνσι Φλικ έφτιαξε μια "τρομακτική" ομάδα
Λεβαντόφσκι, Ραφίνια και Γιαμάλ μετρούν όλοι μαζί 90 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Προσθέστε και τα 19 του Φεράν Τόρες και έχουμε 109 γκολ από τους επιθετικούς της Μπαρτσελόνα. Σε όλη τη χρονιά, μόλις δύο ομάδες κράτησαν τους “μπλαουγκράνα” στο μηδέν, η Λεγανές (νίκη 0-1 στη Βαρκελώνη) και η Σοσιεδάδ (1-0 στο “Ανοέτα”) στην κακή περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Σε τέσσερα παιχνίδια κόντρα στη Ρεάλ φέτος, σκόραραν 16 συνολικά τέρματα και είχαν το απόλυτο των νικών. Ο ορισμός της κυριαρχίας.
Η Μπαρτσελόνα του Φλικ κλείνει μια σεζόν ως νταμπλούχος Ισπανίας (συν το ισπανικό Σούπερ Καπ) έχοντας “τρομάξει” την Ευρώπη. Το κάνει βάζοντας τέλος σε μία μακρά περίοδο κρίσης, με ένα πρωτάθλημα (αυτό του 2023 με Τσάβι προπονητή) μέσα σε πέντε χρόνια και πολύ μακριά από την όποια ευρωπαϊκή διάκριση. Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα φυσικά δεν τα έχει εξαλείψει, ωστόσο το μέλλον το ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Παίκτες όπως ο Γιαμάλ, ο Πέδρι, ο Γκάβι, ο Κουμπαρσί, ο Φερμίν και οι υπόλοιποι αποτελούν εχέγγυα για τα επόμενα χρόνια. Ο εντυπωσιακά μεταμορφωμένος Ραφίνια, ισχυρός υποψήφιος για τη “Χρυσή Μπάλα”, θα ακολουθήσει τα χνάρια των σπουδαίων Βραζιλιάνων που φόρεσαν αυτή τη φανέλα αν συνεχίσει στα ίδια στάνταρ. Εάν καταφέρει να βρει έναν στόπερ-ηγέτη για να πλαισιώσει τον Κουμπαρσί, ένα σπουδαίο φορ σε βάθος χρόνου για να προετοιμάσει τη διάδοχη κατάσταση του Λεβαντόφσκι και βελτιώσει την αμυντική της συμπεριφορά θα μοιάζει ασταμάτητη. Για να ανακόψει την πορεία της, η Ρεάλ θα πρέπει να προχωρήσει σε μια εκ βαθέων ανανέωση.
Για τους Μαδριλένους η τέταρτη ήττα τους σε ισάριθμα “clasico” ήταν ο χειρότερος επίλογος σε μια ούτως ή άλλως αποκαρδιωτική σεζόν. Μια σεζόν με λάθος σχεδιασμό, αναρίθμητους τραυματισμούς, κακές αποφάσεις προπονητή, μια σεζόν που γενικά τίποτε δεν πήγε καλά κι ας ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό, με τη Ρεάλ πρωταθλήτρια Ευρώπης για 15η φορά και τον Κιλιάν Εμπαπέ να ντύνεται στα λευκά.
Στο “Μπερναμπέου” δε λειτούργησε τίποτα σωστά φέτος και γι' αυτό ο σύλλογος πλέον μπαίνει σε μια νέα σελίδα, με τον Κάρλο Αντσελότι να αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία ως ένας θρύλος φυσικά του κλαμπ, ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του, έχοντας κατακτήσει 15 τρόπαια με τη “βασίλισσα”. Ο Τσάμπι Αλόνσο, η παλιά δόξα της ομάδας που ως προπονητής οδήγησε πέρσι τη Λεβερκούζεν σε αήττητο νταμπλ στη Γερμανία μένοντας για πάντα στις καρδιές των φίλων των “ασπιρίνων”, θα είναι ο διάδοχός του και φαίνεται αποφασισμένος να αλλάξει πολλά στη Ρεάλ.
Ο Τσάμπι Αλόνσο έγραψε ιστορία στο Λεβερκούζεν και καλείται να καθοδηγήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στη νέα εποχή
Όπως όλα δείχνουν, ο Αλόνσο, που λογικά θα βρίσκεται στον πάγκο της Ρεάλ ήδη από τις αρχές Ιουνίου για να την κοουτσάρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στις ΗΠΑ, έχει ήδη κάνει τις πρώτες του εισηγήσεις στη διοίκηση. Γνωρίζει πως θα έχει σίγουρα έναν καινούριο δεξιό μπακ, τον Αλεξάντερ-Άρνολντ, ενώ χρειάζεται την απόκτηση τουλάχιστον ενός κεντρικού αμυντικού αλλά και αριστερού μπακ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν όντως σκοπεύει να εφαρμόσει και στη Μαδρίτη το αγαπημένο του σύστημα στη Λεβερκούζεν, ένα 3-4-2-1 ή 3-5-2 δηλαδή, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο παιχνιδιού της Ρεάλ. Όπως και να' χει όμως, η ενίσχυση στην άμυνα είναι επιβεβλημένη και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι “μερένχες” θα κινηθούν δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση, με τα ονόματα των Χούισεν (έχει ρήτρα 58 εκατομμύρια ευρώ στη Μπόρνμουθ), Κονατέ (το συμβόλαιό του με τη Λίβερπουλ λήγει το 2026) και Σαλιμπά (ο μεγάλος στόχος αλλά και η πιο δύσκολη περίπτωση καθώς έχει συμβόλαιο με την Άρσεναλ ως το 2027 και η αγγλική ομάδα δεν επιθυμεί να τον παραχωρήσει) να βρίσκονται στη λίστα τους.
Πέραν όμως των μεταγραφών, ο Αλόνσο θα πρέπει να δει τι θα κάνει και με το υπάρχον ρόστερ. Ο Κιλιάν Εμπαπέ πρέπει και θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της νέας σελίδας της Ρεάλ. Ο Γάλλος φορ, σε μια κακή χρονιά για την ομάδα και ψάχνοντας κι ο ίδιος να βρει τα πατήματά του σε ένα νέο περιβάλλον, έχει σκοράρει για την ώρα 39 γκολ, έγινε ο παίκτης που πετυχαίνει τα περισσότερα τέρματα στην πρώτη του χρονιά με τη “βασίλισσα” σπάζοντας το ρεκόρ του Ιβάν Ζαμοράνο με τα 37 γκολ το 1992-93 και έχει βάλει πλώρη για το βραβείο του πρώτου σκόρερ στο ισπανικό πρωτάθλημα, ακόμη και για το “Χρυσό Παπούτσι”. Με το χατ-τρικ του στο “clasico” έδειξε πως έχει όλα τα φόντα να ηγηθεί της ομάδας ειδικά αν αξιοποιηθεί ακόμη καλύτερα με ένα σωστό αγωνιστικό πλάνο.
Σε μια κακή σεζόν για τη Ρεάλ, ο Κιλιάν Εμπαπέ με χατ-τρικ στο "clasico" έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ στην πρώτη του χρονιά με τα λευκά
Από κει και πέρα, ο Βάσκος τεχνικός θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να πάρει το καλύτερο δυνατό από τον Βινίσιους, ο οποίος στο μεγαλύτερος μέρος της σεζόν φέτος ήταν πολύ κατώτερος των προσδοκιών σε σχέση με τις εξαιρετικές εμφανίσεις των τελευταίων χρόνων. Το ίδιο ισχύει και για τον Μπέλινγχαμ, αφού κι ο Άγγλος πολλές φορές έδειξε μακριά από τον καλό του εαυτό.
Αν συνυπολογίσουμε και τις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που ενδέχεται να πωληθούν (Ροντρίγο, Αλάμπα, Μεντί) είναι κατανοητό πως αναμένουμε ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην προσπάθεια των “μερένχες” να ξαναμπούν στο δρόμο των επιτυχιών.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω