Ήρωες από το πουθενά (Μέρος Β)
2016-07-17 13:52
Το φινάλε του Euro 2016 βρήκε την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Φερνάντο Σάντος να σημειώνει μία ιστορική επιτυχία, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση της ευρωπαϊκής κορυφής για πρώτη φορά στην ιστορία της. Απρόσμενος ήρωας του τελικού απέναντι στη Γαλλία, ο Έντερ, ένας ποδοσφαιριστής που δεν ήταν ποτέ στα βασικά πλάνα του Σάντος, όμως οι συνθήκες του αγώνα τα έφεραν έτσι ώστε να περάσει στο παιχνίδι και να σκοράρει το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση και χάρισε στη χώρα του τον πρώτο της τίτλο.
Με τον τρόπο αυτό, το όνομα του Πορτογάλου σέντερ φορ μπήκε στη λίστα με τα ονόματα εκείνων των ποδοσφαιριστών που χωρίς να έχουν διαγράψει μία λαμπερή καριέρα, αρκούσε ένα τους γκολ ή μια σειρά από εξαιρετικές εμφανίσεις σε μεγάλα ραντεβού με τα εθνικά τους χρώματα για να τους βάλει μια για πάντα στα βιβλία της ποδοσφαιρικής ιστορίας.
Όλεγκ Σαλένκο-Παγκόσμιο Κύπελλο 1994
Μπορεί άραγε μία ολόκληρη καριέρα ενός ποδοσφαιριστή να στιγματιστεί από ένα και μόνο παιχνίδι; Στην περίπτωση του Όλεγκ Σαλένκο φυσικά και μπορεί. Ο 24χρονος τότε άσος πήρε μέρος με την εθνική Ρωσίας στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994, και κατάφερε στο παιχνίδι της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων εναντίον του Καμερούν να γράψει ιστορία. Σκόραρε όχι μία, όχι δύο, όχι τρεις άλλα πέντε φορές εις βάρος της αφρικανικής ομάδας στη νίκη των Ρώσων με 6-1 και είναι ακόμη και μέχρι σήμερα ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε ένα μόνο παιχνίδι Μουντιάλ. Εκείνα τα τέρματα, μάλιστα, του έδωσαν και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη διοργάνωση (τον μοιράστηκε με τον Στόιτσκοφ), ενώ με τη Ρωσία να αποκλείεται στους ομίλους έγινε ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ με την ομάδα του να έχει μείνει εκτός από την πρώτη κιόλας φάση!
Το επίσης αξιοσημείωτο είναι πως ο Σαλένκο δεν είχε σκοράρει ούτε μία φορά με την εθνική του ομάδα πριν από εκείνο το Μουντιάλ αλλά ούτε και μετά, αφού δεν ξανακλήθηκε στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα! Αγωνίστηκε σε αρκετούς συλλόγους στην καριέρα του όμως θα μνημονεύεται πάντα για εκείνο το ιστορικό του κατόρθωμα το απόγευμα της 28ης Ιουνίου του 1994 στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.
Άγγελος Χαριστέας-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004
Φόρεσε τις φανέλες μερικών εκ των δυνατότερων ευρωπαϊκών ομάδων, όπως η Βέρντερ Βρέμης, ο Άγιαξ, η Φέγενορντ, η Λεβερκούζεν και η Σάλκε. Τα γκολ του όμως σε εκείνο το Euro του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας, εκεί όπου καταγράφηκε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού, θα είναι αυτά που θα κρατήσουν για πάντα το όνομα του Άγγελου Χαριστέα στην ιστορία του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Ένα τέρμα κόντρα στην Ισπανία στους ομίλους, άλλο ένα απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Γαλλία και το πιο σημαντικό, αυτό στον τελικό εναντίον της διοργανώτριας Πορτογαλίας, ήταν ο απολογισμός του Έλληνα φορ, ο οποίος μαζί φυσικά με τους υπόλοιπους διεθνείς μας πρωταγωνίστησε στο ομορφότερο παραμύθι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μπορεί να μην κατάφερε να κάνει τη διαφορά σε όσες ομάδες αγωνίστηκε στη συνέχεια, όμως τα πεπραγμένα του σε εκείνη την ονειρεμένη διοργάνωση για την Ελλάδα τον έχουν βάλει στο “πάνθεον” των μεγάλων διεθνών ραντεβού.
Φάμπιο Γκρόσο-Παγκόσμιο Κύπελλο 2006
Οι εξαιρετική παρουσία του Φάμπιο Γκρόσο στην Παλέρμο τη διετία 2004-2006 χάρισε στον Ιταλό αριστερό αμυντικό μια θέση στην 23άδα που επέλεξε ο Μαρσέλο Λίπι για το Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία. Μία διοργάνωση στην οποία λίγοι έδιναν πιθανότητες στην Ιταλία για κάτι καλό, αφού μόλις είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο “Calciopolis” και ήταν άγνωστο το πώς θα παρουσιαζόταν η “σκουάντρα ατζούρα” σε αυτή.
Η συνέχεια βέβαια είναι γνωστή, αφού η Ιταλία κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο, μιας και διέθετε μία εξαιρετική ομάδα με παίκτες όπως οι Μπουφόν, Καναβάρο, Πίρλο, Τότι, Ντελ Πιέρο. Μέσα σε όλους αυτούς τους αστέρες όμως, οι “ατζούρι” έκαναν το “κόλπο γκρόσο”, αφού βρήκαν και έναν απροσδόκητο πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Φάμπιο Γκρόσο. Ο 28χρονος τότε αμυντικός ήταν ένα από τα σημεία αναφοράς στην πορεία της Ιταλίας προς την κορυφή του κόσμου. Κέρδισε το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Τότι στο παιχνίδι των “16” με την Αυστραλία, σκόραρε το πρώτο από τα δύο γκολ της Ιταλίας στον ημιτελικό απέναντι στη Γερμανία και στον τελικό με τη Γαλλία, όταν αυτός πήγε στη “ρωσική ρουλέτα”, ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι για να δώσει το κύπελλο στην Ιταλία. Μετά από εκείνη τη διοργάνωση αγωνίστηκε σε Ίντερ, Λιόν και Γιουβέντους ενώ με την “σκουάντρα ατζούρα” πήρε μέρος σε ακόμη δύο διοργανώσεις, στο Euro 2008 και στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2009, χωρίς όμως να καταφέρει πουθενά να αποδειχθεί τόσο καθοριστικός όσο εκείνο το μήνα στα γερμανικά γήπεδα.
Έντερ-Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016
Για πολλά χρόνια το μόνιμο πρόβλημα της εθνικής Πορτογαλίας ήταν ότι δε διέθετε ποτέ σέντερ φορ μεγάλης κλάσης. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας, οι Πορτογάλοι πήγαν με μόλις ένα κλασικό φορ στην 23άδα τους, τον Έντερ, ο οποίος μάλιστα δεν ήταν καν στα βασικά πλάνα του Φερνάντο Σάντος. Κι όμως, απο κει που κανείς δεν το περίμενε, έγινε ο παίκτης που χάρισε στη χώρα του το πρώτο της τρόπαιο σε διεθνείς διοργανώσεις και έγινε ήρωας σε μία μέρα.
Πριν ο Σάντος τον ρίξει στη μάχη του τελικού κόντρα στη Γαλλία, κίνηση που ενδεχομένως να μην είχε γίνει ποτέ αν η Πορτογαλία δεν αναγκαζόταν να παίξει χωρίς τον Ρονάλντο για πάνω από 90 λεπτά, ο Έντερ μετρούσε δύο ακόμη συμμετοχές στη διοργάνωση, κι αυτές ως αλλαγή στη φάση των ομίλων. Τα γκολ του δε με την εθνική ομάδα ήταν μόλις τρία, κι αυτά σε φιλικά, όμως το τέρμα που πέτυχε απέναντι στη διοργανώτρια στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης του τελικού, τον έχει βάλει ήδη στα κιτάπια της ιστορίας ακόμη κι αν δεν καταγράψει καμία άλλη συμμετοχή με τα εθνικά χρώματα. Ποιός μπορούσε να φανταστεί άλλωστε, σε αυτήν την τρελή πορεία της Πορτογαλίας μέχρι το τρόπαιο, πως ο ήρωας του τελικού θα ήταν αυτός, με τον Έντερ μάλιστα να γίνεται ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε Euro και έχει γεννηθεί εκτός Ευρώπης, μιας και η γενέτειρά του βρίσκεται στη Γουϊνέα. Σε συλλογικό επίπεδο ο Έντερ δεν έχει καταφέρει να δείξει κάτι σπουδαίο, αφού μετά το ξεπέταγμά του στην Πορτογαλία είχε ένα ανεπιτυχές πέρασμα από τη Σουόνσι και τώρα μέσω της Λιλ θα προσπαθήσει να επανέλθει στο προσκήνιο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ
———
Πίσω