Ιταλία, ο εφιάλτης των πάντσερ

2016-07-02 11:40

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας έχει φτάσει σχεδόν ξεκούραστα ως τα προημιτελικά του φετινού Euro. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια, που θέλει δύο χρόνια μετά τον θρίαμβό της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας να κατακτήσει και την ευρωπαϊκή κορυφή, δείχνει ένα σοβαρό πρόσωπο στα γήπεδα της Γαλλίας, ενώ σε τέσσερα παιχνίδια που έχει δώσει για την ώρα δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ. Για να μπορέσει να φτάσει ως το τέρμα του δρόμου, όμως, θα πρέπει να ξεπεράσει στα προημιτελικά τον... χειρότερο εφιάλτη της.

Αν υπάρχει κάποια ομάδα που να μπορεί να σταματήσει την πορεία των “πάντσερ'” προς την κούπα, αυτή είναι αναμφισβήτητα η Ιταλία. Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε έχει εντυπωσιάσει τους πάντες σε αυτή τη διοργάνωση με την τακτική της και το άψογο στήσιμό της στο γήπεδο και μετά την Ισπανία, οι “ατζούρι” καλούνται να πετάξουν εκτός ένα ακόμη φαβορί, ξέροντας αυτή τη φορά πως θα έχουν την παράδοση υπέρ τους. Κι αυτό γιατί η Γερμανία δεν έχει νικήσει ΠΟΤΕ την Ιταλία σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης (είτε Μουντιάλ είτε Euro), ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις που οι δύο χώρες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε νοκ-άουτ, οι Γερμανοί μετρούν μόνο ήττες και αποκλεισμούς! Το blog του mundosport σας θυμίζει:


 

Παγκόσμιο Κύπελλο 1970, Ημιτελικός: Ιταλία-Γερμανία 4-3 (παράταση)

Σε ένα από τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια στην ιστορία του αθλήματος, Ιταλία και Γερμανία συναντήθηκαν στα ημιτελικά εκείνου του Μουντιάλ με στόχο μία θέση στον τελικό και παρουσίασαν στο κοινό του “Αζτέκα” στο Μεξικό, μία ανεπανάληπτη ποδοσφαιρική παράσταση. Οι μετρ του κατενάτσιο, Ιταλοί, που είχαν στις τάξεις τους παίκτες όπως ο Φακέτι και ο Ματσόλα, προηγήθηκαν νωρίς με το τέρμα του Μπονισένια στο 8ο λεπτό και κρατούσαν το αποτέλεσμα σε όλο το παιχνίδι, μέχρι να έρθει στο 90' όμως ο Σνέλινγκερ να ισοφαρίσει για τους “επτάψυχους” Γερμανούς. Αυτό που θα ακολουθούσε όμως στην παράταση δε μπορούσε κανείς να το φανταστεί. Τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη του έξτρα μισαώρου και με τον Μπεκενμπάουερ να παίζει με βγαλμένο ώμο, ο σπουδαίος Γκερντ Μίλερ θα βάλει τη “νασιονάλμανσαφτ” μπροστά, όμως οι “ατζούρι” όχι μόνο θα ισοφαρίσουν με τον Μπούρνγνιχ, αλλά θα ανατρέψουν και πάλι την κατάσταση με γκολ του Λουίτζι Ρίβα. Παρ' όλα αυτά, ο Μίλερ, με το δέκατο τέρμα του στη διοργάνωση, θα φέρει ξανά το ματς στα ίσια δέκα λεπτά πριν τη λήξη, για να έρθει το αμέσως επόμενο λεπτό ο μεγάλος Τζιάνι Ριβέρα να κάνει το 4-3 και να στείλει εν τέλει τους Ιταλούς μετά από 32 χρόνια σε έναν τελικό Μουντιάλ. Εκεί, η “σκουάντρα ατζούρα”, άδεια από δυνάμεις μετά τη συγκλονιστική προσπάθεια στο “παιχνίδι του αιώνα”, όπως ονομάστηκε το ματς με τους Γερμανούς, θα παραδοθεί στις ορέξεις της κορυφαίας ομάδας στην ιστορία των Μουντιάλ, της Βραζιλίας του Πελέ, του Ζέρσον, του Ζαϊρζίνιο και των υπολοίπων, και θα ηττηθεί με 4-1.

    Ιταλία και Γερμανία σε πλήρη παράταξη, λίγο πριν ξεκινήσει το "παιχνίδι του αιώνα"
 

Παγκόσμιο Κύπελλο 1982, Τελικός: Ιταλία-Γερμανία 3-1

Δώδεκα χρόνια αργότερα, οι δύο ομάδες θα συναντηθούν ξανά στο Μουντιάλ της Ισπανίας, αυτή τη φορά με φόντο το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Μπροστά σε 90.000 θεατές στο “Σαντιάγο Μπερναμπέου”, η Ιταλία, που στην πορεία της ως τον τελικό είχε αφήσει εκτός τη σπουδαία Βραζιλία των Σόκρατες, Ζίκο και Φαλκάο, και οι Γερμανοί που “επιβίωσαν” από τη συγκλονιστική μάχη με τη Γαλλία στα ημιτελικά, στο πρώτο παιχνίδι της ιστορίας των Μουντιάλ που κρίθηκε στα πέναλτι, θα μάχονταν αμφότερες για τον τρίτο παγκόσμιο τίτλο τους. Τελικά, το παιχνίδι αποδείχθηκε ένας εύκολος περίπατος για τη “σκουάντρα ατζούρα”, με τον απόλυτο πρωταγωνιστή εκείνης της διοργάνωσης, Πάολο Ρόσι, να ανοίγει το σκορ στο 57', για να έρθει στη συνέχεια ο Ταρντέλι (69') και ο Αλτομπέλι (81') και να δώσουν χαρακτήρα θριάμβου στη νίκη των Ιταλών. Το μόνο που κατάφεραν τα “πάντσερ”, ήταν να μειώσουν σε 3-1 με γκολ του Μπράιτνερ στο 83', μη μπορώντας να αποτρέψουν τη στέψη της Ιταλίας για τρίτη φορά σε Μουντιάλ.


    Η Ιταλία έχει νικήσει με 3-1 τους Γερμανούς στον τελικό και πανηγυρίζει το τρίτο της Μουντιάλ

 

Παγκόσμιο Κύπελλο 2006, Ημιτελικός: Γερμανία-Ιταλία 0-2 (παράταση)

Το Μουντιάλ του 2006 διεξήχθη στα γήπεδα της Γερμανίας και ως οικοδεσπότες, τα “πάντσερ” είχαν φυσικά ως μοναδικό τους στόχο την κατάκτηση του τροπαίου. Μία ανάσα όμως πριν από τον τελικό, στα ημιτελικά, βρήκαν μπροστά τους την Ιταλία, και στις 4 Ιουλίου στο “Βεστφάλεν” του Ντόρτμουντ έζησαν το απόλυτο ποδοσφαιρικό δράμα. Μετά από ένα πολύ όμορφο 90λεπτο με πολλές ευκαιρίες, οι δυό ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, όπως και στον ημιτελικό του 1970, και με το σκορ ακόμη στο 0-0 ένα λεπτό πριν το τέλος της, όλοι προετοιμάζονταν για τα πέναλτι. Η αποκάλυψη εκείνης της διοργάνωσης, όμως, ο Φάμπιο Γκρόσο, είχε άλλη άποψη και βρήκε δίχτυα για το 0-1, ενώ σε μία αντεπίθεση στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο έδωσε τη χαριστική βολή στη διοργανώτρια. Η “πληγωμένη” από το σκάνδαλο Calciopolis που μόλις είχε ξεσπάσει, Ιταλία, έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στη Γαλλία, στη διαδικασία των πέναλτι, ενώ οι Γερμανοί παρηγορήθηκαν με την τρίτη θέση.

    Ο Φάμπιο Γκρόσο έχει μόλις στείλει τη μπάλα στα δίχτυα των Γερμανών και τους Ιταλούς στα ουράνια
 

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012, Ημιτελικός: Γερμανία-Ιταλία 1-2

Στη μοναδική φορά που Γερμανία και Ιταλία συναντήθηκαν σε νοκ-άουτ φάση Euro, πριν από τη φετινή, οι “ατζούρι” ήταν αυτοί που και πάλι πανηγύρισαν την πρόκριση. Ο τρελο-Μπαλοτέλι, στο κορυφαίο παιχνίδι της ζωής του, σκόραρε δις και έβαλε από νωρίς την Ιταλία σε θέση οδηγού, με τη Γερμανία να μην καταφέρνει παρά μόνο στις καθυστερήσεις να σκοράρει με το εύστοχο πέναλτι του Οζίλ. Έτσι, η “σκουάντρα ατζούρα” πήρε μία πολύ μεγάλη πρόκριση και πήγε στον τελικό κόντρα στην Ισπανία για να διεκδικήσει το δεύτερο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, όμως ο τελικός του Κιέβου ήταν παράσταση για ένα ρόλο και οι Ισπανοί διέλυσαν με 4-0 την ομάδα του Τσέζαρε Πραντέλι.


    Με ένα φανταστικό σουτ, ο Μάριο Μπαλοτέλι "γράφει" το 2-0 για την Ιταλία

 

Εκτός από την κάκιστη παράδοση που έχει η Γερμανία σε νοκ-άουτ παιχνίδια απέναντι στους Ιταλούς, τα “πάντσερ” δεν έχουν επικρατήσει ποτέ ούτε σε ματς ομίλων. Συνολικά άλλες τέσσερις φορές έχουν βρεθεί οι δύο ομάδες αντιμέτωπες σε φάση ομίλων, μετρώντας μόνο ισοπαλίες (0-0 Μουντιάλ 1962, 0-0 Μουντιάλ 1978, 1-1 Euro 1988 και 0-0 Euro 1996). Η ομάδα του Γιοακίμ Λεβ, λοιπόν, θα πρέπει να... ξορκίσει απόψε στο Μπορντό το “φάντασμα” της Ιταλίας αν θέλει να φτάσει ως το τέλος, ενώ απ' την άλλη, οι “ατζούρι”, που παρουσιάζονται από πολλούς ως το αουτσάιντερ της αποψινής αναμέτρησης, ξέρουν πολύ καλά πως να πετούν εκτός συνέχειας τους Γερμανούς. Θα επανληφθεί η ιστορία ή οι Γερμανοί θα κοιτάξουν κατάματα τον εφιάλτη τους;

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω