Καρέ της... κούπας

2018-04-12 22:19

Η προημιτελική φάση του φετινού Champions League ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ (11/4) και η αλήθεια είναι πως μας άφησε πολλά να θυμόμαστε. Το μυθικό γκολ του Ρονάλντο με ψαλιδάκι στο Τορίνο κόντρα στη Γιουβέντους, η μεγαλειώδης πρόκριση της Λίβερπουλ με δύο νίκες απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, η επική ανατροπή της Ρόμα εις βάρος της Μπαρτσελόνα και το γκολ του Μανωλά που έκανε τον γύρο του κόσμου, η ακόμη μεγαλύτερη ανατροπή που λίγο έλειψε να κάνει η Γιουβέντους στο «Μπερναμπέου», το πέναλτι της Ρεάλ που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, η αποβολή του Μπουφόν στο πιθανότατα τελευταίο του παιχνίδι στο Champions League.

Όλα αυτά ήταν στιγμές που μόνο αυτή η διοργάνωση μπορεί να μας χαρίσει. Τις απολαύσαμε, τις ζήσαμε και τώρα είμαστε έτοιμοι για να δούμε τι έχει να μας προσφέρει η συνέχεια, δηλαδή η ημιτελική φάση. Λίβερπουλ, Ρόμα, Μπάγερν και Ρεάλ μπαίνουν αύριο (13/4) στην κληρωτίδα για τις μάχες της φάσης των «4» και η κάθε μία κάνει τα δικά της όνειρα για την κατάκτηση του σημαντικότερου τροπαίου σε επίπεδο συλλόγων. Λίγες ώρες πριν μάθουμε τα ζευγάρια των ημιτελικών, πάμε να δούμε ορισμένα πράγματα για τις ομάδες αυτές.

 

Ρεάλ Μαδρίτης

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης για 8η συνεχή χρονιά (συμμετέχει ανελλιπώς από το 2011) και για 29η συνολικά, όντας φυσικά πρώτη στη σχετική λίστα. Οι «μερένχες» εδώ και μήνες έχουν ρίξει όλο τους το βάρος στο Champions League, αφού βρίσκονται εκτός διεκδίκησης των εγχώριων τροπαίων και παίρνοντας τις προκρίσεις απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν στους «16» και απέναντι στη Γιουβέντους στα προημιτελικά, έχουν κρατήσει ζωντανή τη φετινή χρονιά για εκείνους. Η «βασίλισσα» κυνηγάει το απίστευτο, δηλαδή την τρίτη της συνεχόμενη κατάκτηση του τροπαίου και τη 13η συνολικά, θέλοντας να πιστοποιήσει για μία ακόμη χρονιά πως είναι η απόλυτη κυρίαρχος του Champions League. Στο πρώτο μισό της σεζόν υπήρξε πολύ έντονος προβληματισμός και αμφισβήτηση στην ομάδα για το γεγονός πως έμεινε από πολύ νωρίς εκτός τροχιάς πρωταθλήματος αλλά και εκτός Κυπέλλου, όμως μία ακόμη επιτυχία στην κορυφαία διοργάνωση μπορεί να τα κάνει όλα αυτά φυσικά να ξεχαστούν. Αν και πήγαν να πάθουν ένα ιστορικό κάζο από τη Γιουβέντους και μάλιστα μέσα στην έδρα τους, οι Μαδριλένοι λυτρώθηκαν με το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ρονάλντο στο 97ο λεπτό και φιγουράρουν ξανά ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ είναι άλλωστε ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία της διοργάνωσης και απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα του σε μία ακόμη χρονιά, έχοντας σκοράρει σε 11 συνεχόμενα παιχνίδια Champions League, έχοντας φτάσει τα 15 γκολ στον φετινό θεσμό και τα 120 συνολικά!

 

Μπάγερν Μονάχου

Μετά από το… διάλειμμα της περσινής χρονιάς, η Μπάγερν Μονάχου βρίσκεται και πάλι στις τέσσερεις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, για 6η φορά τα τελευταία 7 χρόνια. Οι Βαυαροί μετά την εξασφάλιση ενός ακόμη πρωταθλήματος στη Γερμανία απέκλεισαν τη Σεβίλλη στα προημιτελικά και έχουν το βλέμμα τους μονάχα στο τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά», το οποίο θα ήθελαν πολύ να κατακτήσουν για 6η συνολικά φορά στην ιστορία τους. Η αλήθεια πάντως είναι πως λίγοι αυτή τη στιγμή θα πόνταραν στη γερμανική ομάδα καθώς η Μπάγερν παρά το γεγονός πως έχει φτάσει αρκετά μακριά στο φετινό Champions League, δεν έχει πείσει πως μπορεί να τα καταφέρει ως το τέλος του δρόμου. Η χρονιά ξεκίνησε με αρκετή γκρίνια, ο Κάρλο Αντσελότι απομακρύνθηκε μετά τη βαριά ήττα από την Παρί με 3-0 στους ομίλους, ο Γιουπ Χάινκες έπιασε και πάλι δουλειά και έδωσε ξανά τον χαρακτήρα νικητή στην ομάδα, όμως η αλήθεια είναι πως οι Βαυαροί δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί κόντρα σε κάποιο μεγάλο ποδοσφαιρικό μέγεθος ακόμη στη διοργάνωση, έχοντας ως τώρα ευνοϊκές θεωρητικά κληρώσεις με Μπεσίκτας στους «16» και με Σεβίλλη στα προημιτελικά. Ως εκ τούτου, παραμένουν ένα μυστήριο για το τι μπορούν να καταφέρουν. Στο χέρι τους βέβαια είναι να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις από δω και μπρος και αλίμονο φυσικά σε όποιον υποτιμήσει μια ομάδα σαν τη Μπάγερν. Η παρουσία άλλωστε του Χάινκες στον πάγκο είναι από μόνη της ένας πολύ καλός οιωνός για την πρωταθλήτρια Γερμανίας, αφού ξυπνά μνήμες από την ονειρική χρονιά του τρεμπλ πριν από πέντε χρόνια και στο Μόναχο θέλουν να επαναλάβουν αυτές τις στιγμές.

 

Λίβερπουλ

Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά της μεγάλης επιστροφής της Λίβερπουλ στην κορυφαία διοργάνωση. Οι «κόκκινοι» βρίσκονται στα ημιτελικά ξανά μετά από μία ολόκληρη δεκαετία και για πολλούς είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι την κατάκτηση του κυπέλλου. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πραγματοποιεί μέχρι τώρα μία εξαιρετική παρουσία στο Champions League βγαίνοντας πρώτη στον όμιλό της, «σκορπίζοντας» με 5-0 την Πόρτο εκτός έδρας στους «16» και πετώντας έξω τη Μάντσεστερ Σίτι στα προημιτελικά με δύο νίκες. Το… ροκ ποδόσφαιρο των παικτών του Κλοπ υπερίσχυσε της φιλοσοφίας του Γκουαρντιόλα και γενικότερα μας έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές τη φετινή χρονιά. Μην ξεχνάμε πως η Λίβερπουλ παραμένει η μοναδική αήττητη ομάδα στη διοργάνωση, ενώ έχει πετύχει και τα περισσότερα γκολ από κάθε άλλη, 33 τον αριθμό. Από αυτά τα 33 μάλιστα, τα 23 τα έχει πετύχει η «φονική» τριπλέτα των Σαλάχ, Μανέ και Φιρμίνο, με τον Σενεγαλέζο εξτρέμ να έχει 7, ενώ από 8 έχουν ο Βραζιλιάνος επιθετικός και ο τρομερός Αιγύπτιος που εξακολουθεί να κάνει απίστευτα πράγματα στην πρώτη του χρονιά με τον σύλλογο του Μέρσεϊσαίντ (39 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις). Η περίοδος απουσίας της Λίβερπουλ από τα μεγάλα ραντεβού του Champions League ήταν μεγάλη (είχε συμμετάσχει και το 2014 αλλά σταμάτησε στους ομίλους) όμως τώρα που οι «κόκκινοι» επέστρεψαν κάνουν όνειρα ακόμη και για την 6η κούπα τους στην ιστορία του θεσμού.

 

Ρόμα

Το γκολ του Κώστα Μανωλά απέναντι στη Μπαρτσελόνα έγραψε το 3-0, ολοκλήρωσε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία της διοργάνωσης (μόνο η Λα Κορούνια είχε ανατρέψει διαφορά τριών γκολ απέναντι στη Μίλαν το 2004 και η Μπαρτσελόνα πέρσι διαφορά τεσσάρων κόντρα στην Παρί σε επίπεδο Champions League) και αποτελεί-μακράν του δεύτερου-το πιο σημαντικό τέρμα στην παρουσία των «τζιαλορόσι» στον θεσμό. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε πως, από καταβολής Champions League, οι Ρωμαίοι δεν είχαν φτάσει ποτέ άλλοτε στα ημιτελικά, ενώ και στα προημιτελικά πήραν μέρος μετά από δέκα χρόνια. Η τελευταία παρουσία της Ρόμα στις τέσσερεις καλύτερες ομάδες ήταν το 1984, όταν η ομάδα τότε του Μπρούνο Κόντι είχε φτάσει ως τον τελικό κόντρα στη Λίβερπουλ που διεξήχθη μάλιστα στην έδρα της, στο «Ολίμπικο», για να τον χάσει στα πέναλτι, στην πρώτη φορά που ο νικητής του τροπαίου κρίθηκε σε αυτή τη διαδικασία. Η Ρόμα έχει ήδη κάνει τη δική της υπέρβαση τη φετινή χρονιά και κέρδισε τον θαυμασμό όλου του κόσμου με την ψυχωμένη της εμφάνιση και τη δίψα της για πρόκριση, τιμωρώντας την αλαζονική και αδιάφορη Μπαρτσελόνα στη ρεβάνς της Ρώμης στα προημιτελικά. Κατάφερε να κάνει πραγματικότητα αυτό που για πολλούς ήταν αδύνατο, να βρεθεί στα ημιτελικά αποκλείοντας ένα από τα φαβορί για το τρόπαιο-και μάλιστα με αυτό τον τρόπο-έχοντας παίκτες που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν παραστάσεις από τόσο προχωρημένες… πίστες της διοργάνωσης και έναν προπονητή πρωτάρη στο Champions League. Πολλοί ίσως να σκεφτούν πως είναι η πρώτη προτίμηση των υπόλοιπων ομάδων στην αυριανή κλήρωση, όμως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και μετά από όσα είδαμε από τους «τζιαλορόσι» στην προηγούμενη φάση, ποιος να τολμήσει να ξεστομίσει κάτι τέτοιο;

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Πίσω