Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Τα διαμάντια της Αφρικής στη σέντρα

2022-01-09 00:39

 

Μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα, αφού η νέα έξαρση της πανδημίας έθεσε εν αμφιβόλω τη διεξαγωγή του, όμως η 33η έκδοση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής είναι έτοιμη να κάνει σέντρα -ελπίζουν όλοι- χωρίς προβλήματα έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση και οι 24 ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό βρίσκονται στο Καμερούν για να ριχτούν στη μάχη από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου.

 

Παρά το γεγονός πως μπορεί να μην έχει επάνω του τα φώτα που έχει ένα Euro ή ένα Κόπα Αμέρικα (για τον υπόλοιπο κόσμο, γιατί για τους Αφρικανούς φυσικά αποτελεί την πιο σημαντική τους διοργάνωση), το Κύπελλο Εθνών Αφρικής συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σπουδαία ονόματα παγκοσμίως καθώς και ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα ταλέντα που αναμένεται να μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια. Μέσα από αυτό το αφιέρωμα λοιπόν θα δούμε ποιοί μεγάλοι αστέρες θα βρεθούν επί καμερουνέζικου εδάφους με στόχο να οδηγήσουν τη χώρα τους στην κορυφή και θα μάθουμε περισσότερα για το μεγάλο ραντεβού του αφρικανικού ποδοσφαίρου.

 

Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος)

Ίσως ο πιο φορμαρισμένος παίκτης στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ο Μο Σαλάχ βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και αντιπροσωπεύει τις ελπίδες της Αιγύπτου για μια επιτυχημένη πορεία στη διοργάνωση. Είναι πρώτος σκόρερ της Premier League αλλά και πρώτος σε ασίστ, έχει συμμετοχή σε 25 γκολ για τη Λίβερπουλ φέτος και πραγματοποιεί μια εντυπωσιακή χρονιά. Με... φόρα λοιπόν από τις καταπληκτικές του εμφανίσεις με τη φανέλα της ομάδας του Μερσεϊσάιντ μπαίνει στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής για να πρωταγωνιστήσει και με την Αίγυπτο. Οι “φαραώ” είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του θεσμού, όμως ο τελευταίος τους τίτλος είναι αυτός του 2010 και ο Σαλάχ με την εθνική έχει φτάσει μόνο μέχρι τον τελικό του 2017, χωρίς όμως να κατακτήσει το τρόπαιο. Θέλει να το κάνει φέτος κι αν ένας παίκτης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη διοργάνωση με την ποιότητα και την προσωπικότητά του, τότε είναι αυτός.

 

Σαντιό Μανέ (Σενεγάλη)

Ο... διόσκουρος του Σαλάχ στη Λίβερπουλ, ο Σαντιό Μανέ, είναι αναμφισβήτητα ο παίκτης που ανεβάζει επίπεδο την εθνική Σενεγάλης. Στο πρόσωπό του, τα “λιοντάρια της Τεράνγκα” εναποθέτουν τις ελπίδες τους για να φτάσουν στην πηγή αλλά αυτή τη φορά να πιουν νερό, κάτι που δεν έκαναν στην τελευταία διοργάνωση (το 2019) χάνοντας τον τελικό από την Αλγερία. Στον τελικό έπαιξαν και το 2002, τη χρονιά που κατέπληξαν όλο τον κόσμο με την πορεία τους ως τα προημιτελικά του Μουντιάλ και τη νίκη τους επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γαλλίας στην πρεμιέρα. Ο Μανέ είναι ο σταρ αυτής της ομάδας, σε μια χρονιά που φαίνεται να έχει επιστρέψει στα γνωστά του στάνταρ με τους “κόκκινους” και θα ηγηθεί ενός συνόλου που διαθέτει αρκετή ποιότητα και επίσης παίκτες όπως ο Κουλιμπαλί της Νάπολι, ο Γκουέιγ της Παρί, ο Σαρ της Γουότφορντ, ενώ διαθέτει πιθανότατα και τον κορυφαίο τερματοφύλακα του τουρνουά, τον Εντουάρ Μεντί της Τσέλσι.

 

Ριάντ Μάχρεζ (Αλγερία)

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Αλγερίας στην πορεία της μέχρι την κατάκτηση του προηγούμενου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής το 2019 (τον πρώτο τίτλο της χώρας μετά από 29 χρόνια), με αποκορύφωμα το γκολ-φάουλ στις καθυστερήσεις του ημιτελικού με τη Νιγηρία που χάρισε στην ομάδα του την πρόκριση στον τελικό, θα ηγηθεί της προσπάθειας των “πολεμιστών της ερήμου” να φτάσουν σε δεύτερο συνεχόμενο θρίαμβο. Παρά το γεγονός πως ποτέ δεν είχε εξασφαλισμένη θέση βασικού στη Μάντσεστερ Σίτι από το 2018 που βρίσκεται στην ομάδα, η μεγάλη κλάση του είναι δεδομένη αφού πρόκειται για παίκτη που μπορεί να αλλάξει τις τύχες ενός αγώνα, ενώ φέτος είναι ο πρώτος σκόρερ των “πολιτών” με 13 γκολ και γενικότερα δείχνει σε πολύ καλή κατάσταση. Παρέα με αξιόλογους ποδοσφαιριστές όπως οι πολύπειροι Φεγκουλί της Γαλατάσαραϊ και Σλιμανί της Λιόν, οι νεότεροι αλλά ταλαντούχοι Ουνάς της Νάπολι και Μπενραχμά της Γουέστ Χαμ αλλά και ο Μπενασέρ της Μίλαν που είχε αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης της προηγούμενης διοργάνωσης, θα προσπαθήσει να διατηρήσει το τρόπαιο εντός των τειχών της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας της Αφρικής.

 

 

 

Φρανκ Κεσί (Ακτή Ελεφαντοστού)

Τα τελευταία χρόνια ο άσος της Μίλαν έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους χαφ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δυναμικός, επιβλητικός στη μεσαία γραμμή, πατάει περιοχή, έχει το γκολ και ξεχωρίζει σε μια Ακτή Ελεφαντοστού που παρουσιάζει και πάλι μια πολύ ενδιαφέρουσα φουρνιά. Ο Κεσί είναι από τους πολλούς πρωτοκλασάτους παίκτες των οποίων το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι και όπως όλα δείχνουν πολύ δύσκολα θα ανανεώσει με τους “ροσονέρι”, αναζητώντας τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής είναι μία ακόμη ευκαιρία για αυτόν να ανεβάσει κι άλλο τις μετοχές του.

 

Σεμπάστιαν Αλέ (Ακτή Ελεφαντοστού)

Ο πρώτος σκόρερ του φετινού Champions League βρίσκεται και αυτός στη διοργάνωση. Ο Σεμπάστιαν Αλέ σκόραρε κατά ριπάς στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης με τη φανέλα του Άγιαξ, πετυχαίνοντας συνολικά 10 γκολ και σκοράροντας καρέ τερμάτων στο ντεμπούτο του, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Μάρκο Φαν Μπάστεν με τη Μίλαν από το 1992. Επίσης, είναι και ο πρώτος σκόρερ του ολλανδικού πρωταθλήματος με 12 γκολ. Ο Αλέ εκπροσώπησε τη Γαλλία στις μικρές εθνικές, όμως τελικά επέλεξε τη χώρα καταγωγής της μητέρας του σε επίπεδο Ανδρών, την Ακτή Ελεφαντοστού. Η παρουσία του ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο μια ομάδα που μοιάζει να είναι γεμάτη ποιοτικές λύσεις αφού διαθέτει επίσης παίκτες όπως ο Ζαχά της Κρίσταλ Πάλας, ο Πεπέ της Άρσεναλ, ο Οριέ της Βιγιαρεάλ, ο Μπαϊγί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Κορνέ της Μπέρνλι και πολλοί άλλοι. Οι “ελέφαντες” έχουν κατακτήσει δυο φορές στο παρελθόν το τρόπαιο, το 1992 και το 2015, ενώ φέτος θέλουν ξανά να φτάσουν στην κορυφή, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δε θα μπορέσουν να δώσουν το παρών και στο ερχόμενο Μουντιάλ, αφού αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση της αφρικανικής προκριματικής ζώνης.

 

 

Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ (Γκαμπόν)

Το πρόσωπο των ημερών στην Άρσεναλ, για τους λάθος όμως λόγους. Ο Ομπαμεγιάνγκ έχει τεθεί εκτός ομάδας το τελευταίο διάστημα λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, κάτι που είχε ως συνέπεια να του αφαιρεθεί και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Το επεισόδιο αυτό ήρθε σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως ο 32χρονος φορ περνά μια πολύ μεγάλη φάση ντεφορμαρίσματος, ουσιαστικά από την περσινή χρονιά. Η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη. Θα είναι αυτό το Κύπελλο Εθνών Αφρικής η ευκαιρία του για εξιλέωση οδηγώντας την εθνική Γκαμπόν σε μία επιτυχημένη πορεία και επιστρέφοντας ο ίδιος στις καλές εμφανίσεις; Δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς πως η χώρα του δε διαθέτει άλλον παίκτη της δικής του κλάσης, ωστόσο ο “Όμπα” δεν παύει να είναι ένας από τους παίκτες που θα τραβήξουν πάνω τους τα βλέμματα σε αυτή τη διοργάνωση.

 

 

 

Ασράφ Χακίμι (Μαρόκο)

Προερχόμενος από τα “σπλάχνα” της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Χακίμι μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ένας ταλαντούχος δεξιός μπακ με πολλά περιθώρια εξέλιξης, όμως πλέον θεωρείται ένας από τους καλύτερους για αυτή τη θέση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο διετής δανεισμός του στη Ντόρτμουντ τον βοήθησε να κάνει το ξεπέταγμα, ενώ τον ένα χρόνο που έπαιξε στην Ίντερ πέρσι ήταν ο κορυφαίος δεξιός οπισθοφύλακας του ιταλικού πρωταθλήματος, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του σκουντέτο. Η Παρί χρειάστηκε να βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τον αποκτήσει το περασμένο καλοκαίρι και αυτό δείχνει πλέον το επίπεδο που έχει φτάσει ο 23χρονος μπακ. Είναι αυτός που ξεχωρίζει σε ένα Μαρόκο που δε θα έχει τον Ζίγιες , αφού ο άσος της Τσέλσι παραμένει εκτός εθνικής λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, όμως θα έχει παίκτες όπως οι επιθετικοί της Σεβίλλης, Εν-Νεσίρι και Μουνίρ, ο τερματοφύλακας των Ανδαλουσιάνων, Μπουνού, και ο Σοφιάν Άμραμπατ της Φιορεντίνα, αδερφός του Νορντίν Άμραμπατ της ΑΕΚ. Τα “λιοντάρια του Άτλαντα” διψάνε για διάκριση, αφού η μοναδική τους επιτυχία στη διοργάνωση είχε έρθει το μακρινό 1976.

 

Αντρέ Ονάνα (Καμερούν)

Ίσως η πιο ιδιάζουσα περίπτωση της φετινής διοργάνωσης. Ο Αντρέ Ονάνα μπήκε στην αποστολή των διοργανωτών του φετινού Κυπέλλου Εθνών Αφρικής έχοντας μόλις δύο παιχνίδια στα πόδια του τη φετινή σεζόν με τον Άγιαξ. Ο λόγος είναι φυσικά πως μόλις πρόσφατα έληξε η τιμωρία που του είχε επιβάλλει η UEFA επειδή είχε βρεθεί απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του στη διάρκεια σχετικού ελέγχου. Πριν από αυτήν την περιπέτεια, ο Καμερουνέζος θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους γκολκίπερ στην Ευρώπη, πρωταγωνιστής σε έναν Άγιαξ που είχε κερδίσει πολλούς θαυμαστές, με αποκορύφωμα την πορεία ως τα ημιτελικά του Champions League τη σεζόν 2018-19. Τότε ήταν μάλιστα που ο Ονάνα έγινε ο πρώτος Αφρικανός τερματοφύλακας που παίζει στα ημιτελικά του θεσμού, ρεκόρ που το έφτασε και το ξεπέρασε πέρσι ο Μεντί της Τσέλσι παίζοντας στον τελικό και κερδίζοντας το τρόπαιο. Στα 25 του χρόνια μόλις, έχοντας ήδη υπογράψει συμβόλαιο με την Ίντερ που θα έχει ισχύ από το ερχόμενο καλοκαίρι, θέλει να αφήσει πίσω του τα άσχημα και να επιστρέψει σε υψηλά στάνταρ, αρχής γενομένης από αυτό το τουρνουά. Ως συμπαραστάτες θα έχει παίκτες όπως ο Τσούπο-Μοτίνγκ της Μπάγερν, ο πρώτος σκόρερ του φετινού Europa League Εκαμπί της Λιόν, ο Ζαμπό Ανγκισά της Νάπολι αλλά και ο λυτρωτής του Καμερούν στη διοργάνωση του 2017 με το γκολ του στο φινάλε του τελικού με την Αίγυπτο που έδωσε στα “αδάμαστα λιοντάρια” τον πέμπτο τους τίτλο (δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα πίσω από τους “φαραώ”) , Βίνσεντ Αμπουμπακάρ.

 

Αξίζει να προσέξουμε

Διοργανώσεις όπως το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, εκτός από λαμπερά αστέρια, πάντα συγκέντρωναν και μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, με τις μεγάλες ομάδες να έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους σε αυτές για να βρουν ενδεχομένως τους επόμενους μεγάλους πρωταγωνιστές. Η φετινή διοργάνωση δεν αποτελεί εξαίρεσεση. Τέτοιοι παίκτες είναι για παράδειγμα ο Ιβ Μπισούμα του Μάλι, που εντυπωσιάζει με την παρουσία του στη μεσαία γραμμή της Μπράιτον, ο Μόουζες Σιμόν της Νιγηρίας, ο εξτρέμ της Ναντ που είναι τρίτος σε ασίστ στη Ligue 1, ο Μοαμέντ Μπαγιό της Γουϊνέας, τρίτος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος παρά το γεγονός πως παίζει στη “μικρούλα” Κλερμόν, ο Ασάν Κισέι της Γκάμπια, δεύτερος σκόρερ του ελβετικού πρωταθλήματος με τη Ζυρίχη, φυσικά ο Αγκιμπού Καμαρά με τη Γουϊνέα, η αποκάλυψη του Ολυμπιακού τη φετινή σεζόν αλλά και άλλοι που είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν στην πορεία.

 

Η “ελληνική” εκπροσώπηση

Το ελληνικό ποδόσφαιρο δε μένει χωρίς εκπροσώπηση σε αυτή τη διοργάνωση, ίσα ίσα που αρκετοί Αφρικανοί που αγωνίζονται στην Ελλάδα θα εμφανιστούν στα γήπεδα του Καμερούν. Ο Ολυμπιακός έχει στείλει πέντε παίκτες (Σισέ-Σενεγάλη, Αγκιμπού Καμαρά-Γουϊνέα, Ονιεκούρου-Νιγηρία, Κούντε-Καμερούν, Ροντρίγκες-Πράσινο Ακρωτήρι) και μόνο η γαλλική Μετς έχει περισσότερους με επτά, ενώ ακόμη υπάρχουν ο Καμαρά του Άρη με τη Μαυριτανία, ο Επασί του ΟΦΗ με το Καμερούν, ο Σιαφά και ο Μιράντα του Ολυμπιακού Βόλου και της Νίκης Βόλου αντίστοιχα με την Ισημερινή Γουϊνέα, καθώς και ο Ουέντραογκο που αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ Β'.

 

Πηγή: www.theanalyst.com

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

 

Πίσω